Chris_85 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Μόνο που ο Χατζινικολάου έχει 150 δημοσιογράφους από πίσω και το μόνο που κάνει είναι να διαβάζει το Autocue. Σου ξαναλέω: Οι δημοσιογράφοι λένε αυτό που τραβάει τον κόσμο. Λέγεται τηλεθέαση. Στο κάτω κάτω, είναι οικονομολόγος ο Χατζινικολάου; Εγώ δεν έχω δει κανέναν σοβαρό επιστήμονα να λέει το 2013 θα κάνουμε μπλα μπλα μπλα.. Eνω αυτοι δηλαδη που ειναι οικονομολογοι, οι ''ειδικοι'' που επικαλεισαι και συ σε καθε μα καθε ποστ, τι καταφεραν? Καταφεραν ή οχι να αποτρεψουν το σκανδαλο του Χρηματιστηριου, που οδηγησε σε τεραστια αναδιανομη και ανισοκατανομη βεβαιως υπερ ελαχιστων, του πλουτου της ελληνικης κοινωνιας? Καταφεραν ή οχι να διασφαλισουν οτι τα αποθεματικα των ταμειων θα παραμεινουν ανεπαφα αν οχι και να αυξηθουν? Καταφεραν ή οχι να αποτρεψουν την Ελλαδα να γινει η οικονομικη ''εταιρα'' της Ευρωζωνης? Οποτε οτι για τους δημοσιογραφους λεγεται τηλεθεαση, για πολλους ''ειδικους'' διαφορων κλαδων, λεγεται επαγγελματικη αλητεια. Και ειδικα μαλιστα, οταν ολο το οικονομικο παγκοσμιο γιγνεσθαι ειναι ουσιαστικα στα χερια λιγων, ειναι λιγο οξυμωρο να εχουμε σε τετοια εκτιμηση τους ''ειδικους''. Γιατι ναι, μη σκεφτεσαι, παιζει να ναι και αυτοι ''υποκινουμενοι'', ακριβως οσο και οι δημοσιογραφοι. Αναποσπαστο μερος του ιδιου συστηματος αποτελουν εξ' αλλου. Και εσυ τωρα παρακινεις ουσιαστικα τον κοσμο (οχι εσυ αλλα γενικως η αποψη που εκφραζεις) να εχει εμπιστοσυνη στους ειδικους. Ε εγω λεω, καμια εμπιστοσυνη πλεον στοθς ειδικους. Γιατι? Γιατι μιλαμε για ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ πραγματα. Μιλαμε για λεφτα που καποιοι κλεψαν (ε μαλλον ''ειδικοι'' ηταν κ αυτοι για να τα καταφερουν) και αλλοι καλουνται να πληρωσουν. As simple as that. Και παρδον αλλα εγω για την παρτυ μου, ανεργος μπορει να μεινω, μεταναστης μπορω να γινω, αλλα το μαλακας προσπαθω να το αποφυγω οσο μπορω.
pournaras Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Eνω αυτοι δηλαδη που ειναι οικονομολογοι, οι ''ειδικοι'' που επικαλεισαι και συ σε καθε μα καθε ποστ, τι καταφεραν? Καταφεραν ή οχι να αποτρεψουν το σκανδαλο του Χρηματιστηριου, που οδηγησε σε τεραστια αναδιανομη και ανισοκατανομη βεβαιως υπερ ελαχιστων, του πλουτου της ελληνικης κοινωνιας? Καταφεραν ή οχι να διασφαλισουν οτι τα αποθεματικα των ταμειων θα παραμεινουν ανεπαφα αν οχι και να αυξηθουν? Καταφεραν ή οχι να αποτρεψουν την Ελλαδα να γινει η οικονομικη ''εταιρα'' της Ευρωζωνης? Οποτε οτι για τους δημοσιογραφους λεγεται τηλεθεαση, για πολλους ''ειδικους'' διαφορων κλαδων, λεγεται επαγγελματικη αλητεια. Και ειδικα μαλιστα, οταν ολο το οικονομικο παγκοσμιο γιγνεσθαι ειναι ουσιαστικα στα χερια λιγων, ειναι λιγο οξυμωρο να εχουμε σε τετοια εκτιμηση τους ''ειδικους''. Γιατι ναι, μη σκεφτεσαι, παιζει να ναι και αυτοι ''υποκινουμενοι'', ακριβως οσο και οι δημοσιογραφοι. Αναποσπαστο μερος του ιδιου συστηματος αποτελουν εξ' αλλου. Και εσυ τωρα παρακινεις ουσιαστικα τον κοσμο (οχι εσυ αλλα γενικως η αποψη που εκφραζεις) να εχει εμπιστοσυνη στους ειδικους. Ε εγω λεω, καμια εμπιστοσυνη πλεον στοθς ειδικους. Γιατι? Γιατι μιλαμε για ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ πραγματα. Μιλαμε για λεφτα που καποιοι κλεψαν (ε μαλλον ''ειδικοι'' ηταν κ αυτοι για να τα καταφερουν) και αλλοι καλουνται να πληρωσουν. As simple as that. Και παρδον αλλα εγω για την παρτυ μου, ανεργος μπορει να μεινω, μεταναστης μπορω να γινω, αλλα το μαλακας προσπαθω να το αποφυγω οσο μπορω. Σε αλλον επρεπε να παει το quote
cb_papi Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Eνω αυτοι δηλαδη που ειναι οικονομολογοι, οι ''ειδικοι'' που επικαλεισαι και συ σε καθε μα καθε ποστ, τι καταφεραν? Καταφεραν ή οχι να αποτρεψουν το σκανδαλο του Χρηματιστηριου, που οδηγησε σε τεραστια αναδιανομη και ανισοκατανομη βεβαιως υπερ ελαχιστων, του πλουτου της ελληνικης κοινωνιας? Καταφεραν ή οχι να διασφαλισουν οτι τα αποθεματικα των ταμειων θα παραμεινουν ανεπαφα αν οχι και να αυξηθουν? Καταφεραν ή οχι να αποτρεψουν την Ελλαδα να γινει η οικονομικη ''εταιρα'' της Ευρωζωνης? Οποτε οτι για τους δημοσιογραφους λεγεται τηλεθεαση, για πολλους ''ειδικους'' διαφορων κλαδων, λεγεται επαγγελματικη αλητεια. Και ειδικα μαλιστα, οταν ολο το οικονομικο παγκοσμιο γιγνεσθαι ειναι ουσιαστικα στα χερια λιγων, ειναι λιγο οξυμωρο να εχουμε σε τετοια εκτιμηση τους ''ειδικους''. Γιατι ναι, μη σκεφτεσαι, παιζει να ναι και αυτοι ''υποκινουμενοι'', ακριβως οσο και οι δημοσιογραφοι. Αναποσπαστο μερος του ιδιου συστηματος αποτελουν εξ' αλλου. Και εσυ τωρα παρακινεις ουσιαστικα τον κοσμο (οχι εσυ αλλα γενικως η αποψη που εκφραζεις) να εχει εμπιστοσυνη στους ειδικους. Ε εγω λεω, καμια εμπιστοσυνη πλεον στοθς ειδικους. Γιατι? Γιατι μιλαμε για ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ πραγματα. Μιλαμε για λεφτα που καποιοι κλεψαν (ε μαλλον ''ειδικοι'' ηταν κ αυτοι για να τα καταφερουν) και αλλοι καλουνται να πληρωσουν. As simple as that. Και παρδον αλλα εγω για την παρτυ μου, ανεργος μπορει να μεινω, μεταναστης μπορω να γινω, αλλα το μαλακας προσπαθω να το αποφυγω οσο μπορω. Για το χρηματιστήριο, δεν μπορώ να πω πολλά. Πήγε ο κάθε άσχετος και επένδυσε σε εταιρίες που δεν παρήγαγαν ουσιαστικά προϊόντα. Αναμενόμενη ήταν η καταστροφή. Εγώ δεν σου λέω πως οι ειδικοί είναι αλάνθαστοι και φυσικά μην νομίζεις πως τα οικονομικά είναι τομέας που αν και έχεις γνώσεις δεν μπορείς να προκαλέσεις την καταστροφή. Δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει σε 1 χρόνο, αύριο, σε 5 λεπτά. Απλά σου λέω πως ο κάθε βλάκας που πετάγεται και λέει τη κοτσάνα του δεν είναι καλύτερος. Είναι σαν να μου λες "Επειδή οι γιατροί πολλές φορές σκοτώνουν ασθενείς, θα πω στον θείο μου τον εργολάβο να μου διαγνώσει γιατί πονάει το κεφάλι μου". Και επιμένω, με ποιά λογική ο Χατζινικολάου λέει πως θα γίνει το 2013. Εγώ σου λέω για παράδειγμα ότι θα γίνει το 2012.
Red_Phantom Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Μερικές απόψεις - video http://www.nomoneynodebt.gr/
Morticia Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Μερικές απόψεις - video http://www.nomoneynodebt.gr/ Σύντροφοι πανεπιστημιακοί του εξωτερικού να προτείνουν παύση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή. Τώρα δεν παράγουμε και εισάγουμε. Με την δραχμή (και κατόπιν υποτίμησης) θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές... πουλώντας τους ΤΙ???? Θα προτιμούν Ελλάδα για διακοπές και το ελληνικό λάδι και φέτα επειδή θα είναι πιο φτηνά και έτσι θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί με ελπίδα αύξησης της παραγωγικότητας και εσόδων??? Πώς θα μπορούμε να εισάγουμε από τις διεθνείς αγορές όταν η δραχμή θα είναι τόσο φτηνή? Ένα φάρμακο, μια ηλεκτρονική συσκευή, ο,τιδήποτε εισάγουμε δεν θα είναι πιο ακριβό από ότι είναι τώρα???? Θα αγοράζουν απο εμάς φτηνότερα και εμείς θα αγοράζουμε από έξω ακριβότερα (λόγω της υποτιμημένης δραχμής). Πώς μας βοηθάει κάτι τέτοιο???? Πώς βοηθάει να μειώσουμε το χρέος? Τί δεν καταλαβαίνω???? Υ.Γ.: Δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιοι το λένε. Εξήγησε μου το πως και με έπεισες!
Red_Phantom Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Σύντροφοι πανεπιστημιακοί του εξωτερικού να προτείνουν παύση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή. Τώρα δεν παράγουμε και εισάγουμε. Με την δραχμή (και κατόπιν υποτίμησης) θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές... πουλώντας τους ΤΙ???? Θα προτιμούν Ελλάδα για διακοπές και το ελληνικό λάδι και φέτα επειδή θα είναι πιο φτηνά και έτσι θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί με ελπίδα αύξησης της παραγωγικότητας και εσόδων??? Πώς θα μπορούμε να εισάγουμε από τις διεθνείς αγορές όταν η δραχμή θα είναι τόσο φτηνή? Ένα φάρμακο, μια ηλεκτρονική συσκευή, ο,τιδήποτε εισάγουμε δεν θα είναι πιο ακριβό από ότι είναι τώρα???? Θα αγοράζουν απο εμάς φτηνότερα και εμείς θα αγοράζουμε από έξω ακριβότερα (λόγω της υποτιμημένης δραχμής). Πώς μας βοηθάει κάτι τέτοιο???? Πώς βοηθάει να μειώσουμε το χρέος? Τί δεν καταλαβαίνω???? Υ.Γ.: Δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιοι το λένε. Εξήγησε μου το πως και με έπεισες! Δεν θέλω και δεν μπορώ να σε πείσω. Απλά θα σου πω 2 παραδείγματα απο την προσωπική μου εμπειρία (50% αγρότης) Α) Εδώ που μένω η κύρια παραγωγή είναι το λάδι. Το κόστος των λιπασμάτων έχουν ανέβει 5-6 φορες σε σχέση με το 2000-2001. Κάνοντας απλούς υπολογισμούς δεν με συμφέρει να ρίχνω πλέον όπως και σχεδόν όλοι οι άλλοι. Ταυτόχρονα εργοστάσια λιπασμάτων Ελληνικά (Θεσσαλονίκη έιχα ακούσει) κλείνουν με τις αποθήκες τους γεμάτες. Β) Αυτή τη στιγμή ο έμπορας αγοράζει λάδι με 2.20 το κιλό. Τα έξοδα τα δικά μου είναι 1.50Ε περίπου στο κιλό (Εργάτες,Καύσιμα, φθορά μηχανημάτων etc) χωρίς να υπολογίσω την προσωπική εργασία πχ. ραντίσματα, κλαδέματα etc. Και το λοιπόν είναι ότι σε λίγο δεν θα με συμφέρει να το μαζέψω. Και αν σκεφτώ ότι πουλούσα 1300δρχ. το κιλό το 2000 στον πελάτη ενώ τώρα 3.5-4 ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατα πολύ, μάλλον το Ευρώ δεν με συμφέρει.
pournaras Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δεν θέλω και δεν μπορώ να σε πείσω. Απλά θα σου πω 2 παραδείγματα απο την προσωπική μου εμπειρία (50% αγρότης) Α) Εδώ που μένω η κύρια παραγωγή είναι το λάδι. Το κόστος των λιπασμάτων έχουν ανέβει 5-6 φορες σε σχέση με το 2000-2001. Κάνοντας απλούς υπολογισμούς δεν με συμφέρει να ρίχνω πλέον όπως και σχεδόν όλοι οι άλλοι. Ταυτόχρονα εργοστάσια λιπασμάτων Ελληνικά (Θεσσαλονίκη έιχα ακούσει) κλείνουν με τις αποθήκες τους γεμάτες. Β) Αυτή τη στιγμή ο έμπορας αγοράζει λάδι με 2.20 το κιλό. Τα έξοδα τα δικά μου είναι 1.50Ε περίπου στο κιλό (Εργάτες,Καύσιμα, φθορά μηχανημάτων etc) χωρίς να υπολογίσω την προσωπική εργασία πχ. ραντίσματα, κλαδέματα etc. Και το λοιπόν είναι ότι σε λίγο δεν θα με συμφέρει να το μαζέψω. Και αν σκεφτώ ότι πουλούσα 1300δρχ. το κιλό το 2000 στον πελάτη ενώ τώρα 3.5-4 ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατα πολύ, μάλλον το Ευρώ δεν με συμφέρει. Ωπα, τεραστιο λαθος. 1ον διοτι με την αλλαγη απο τη δραχμη σε ευρω, το οτι οι καθε λογης κερδοσκοποι εκαναν το κατοσταρικο ευρω, δεν μας φταιει η αλλαγη, αλλα το οτι ειχαμε κλεισει τα ματια απο τη χαρα μας, και δε βλεπαμε τι μας χρεωναν. Το μπουκαλακι το νερο, εχει απο το 2000 50 λεπτα, διοτι εριξαν την πρωτη καλη αρπαχτη, αλλα απο κει και περα δεν ειναι ευκολο να κανεις κι αλλη αυξηση τετοιου μεγεθους. Αν λοιπον ειχαμε λιγο μυαλο και φωναζαμε οταν αντι να πληρωσουμε 50 δρχ / 340 = 15 λεπτα το νερο, και ολα τα αλλα προιοντα, τοτε ισως να ηταν καλυτερα τα πραγματα και να ειχαμε μια πιο φυσιολογικη αυξηση. 2ον, μια επερχομενη αλλαγη σε δραχμες, θα σε βαλει να πουλας στην αρχη με 5ευρω Χ 340 = 1700 δραχμες, και με την πρωτη υποτιμηση θα διπλασιαστεις στα 3.500 δραχ. Το ιδιο ομως κι ο αλλος. Ενα ρουχο που σημερα κοστιζει 10 ευρω η 3400 δρχ, αυριο θα διπλασιαστει στις 7000. Αρα τα διπλασια λεφτα που θα κερδιζεις ειναι αυτα που θα χρειαζεσαι για να ζησεις. Ας αφησουμε λιγο την αυταπατη, οτι σε μια αλλγη και μια υποτιμιση, θα ειμαστε οι μονοι που θα διπλασιασουμε την τιμη, ενω ολοι οι αλλοι θα συνεχισουν να πουλανε στα ιδια. Ολοι θα διπλασιασουν, και παλι τα ιδια θα χρειαζεται ο καθενας μας. Και αν παμε και σε οτιδηποτε εισαγωμενο (δηλαδη ΟΛΑ εκτος λιγων αγροτικων προιοντων), με τι τιμη νομιζεις οτι θα αγοραζεις το ταδε μηχανημα (πχ ενα τρακτερ), η με τι τιμη θα παρεις μια τηλεοραση-στερεοφωνικο κλπ;
Red_Phantom Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Ωπα, τεραστιο λαθος.1ον διοτι με την αλλαγη απο τη δραχμη σε ευρω, το οτι οι καθε λογης κερδοσκοποι εκαναν το κατοσταρικο ευρω, δεν μας φταιει η αλλαγη, αλλα το οτι ειχαμε κλεισει τα ματια απο τη χαρα μας, και δε βλεπαμε τι μας χρεωναν. Το μπουκαλακι το νερο, εχει απο το 2000 50 λεπτα, διοτι εριξαν την πρωτη καλη αρπαχτη, αλλα απο κει και περα δεν ειναι ευκολο να κανεις κι αλλη αυξηση τετοιου μεγεθους. Αν λοιπον ειχαμε λιγο μυαλο και φωναζαμε οταν αντι να πληρωσουμε 50 δρχ / 340 = 15 λεπτα το νερο, και ολα τα αλλα προιοντα, τοτε ισως να ηταν καλυτερα τα πραγματα και να ειχαμε μια πιο φυσιολογικη αυξηση. Δεν διαφωνώ για το παράδειγμα σου αλλά σου λέω ότι τα λιπάσματα μένουν αδιάθετα και αντί να ρίξουν τις τιμές απολύουν κόσμο και κλείνουν τα εργοστάσια. 2ον, μια επερχομενη αλλαγη σε δραχμες, θα σε βαλει να πουλας στην αρχη με 5ευρω Χ 340 = 1700 δραχμες, και με την πρωτη υποτιμηση θα διπλασιαστεις στα 3.500 δραχ. Το ιδιο ομως κι ο αλλος. Ενα ρουχο που σημερα κοστιζει 10 ευρω η 3400 δρχ, αυριο θα διπλασιαστει στις 7000. Αρα τα διπλασια λεφτα που θα κερδιζεις ειναι αυτα που θα χρειαζεσαι για να ζησεις. Ας αφησουμε λιγο την αυταπατη, οτι σε μια αλλγη και μια υποτιμιση, θα ειμαστε οι μονοι που θα διπλασιασουμε την τιμη, ενω ολοι οι αλλοι θα συνεχισουν να πουλανε στα ιδια. Ολοι θα διπλασιασουν, και παλι τα ιδια θα χρειαζεται ο καθενας μας. Και αν παμε και σε οτιδηποτε εισαγωμενο (δηλαδη ΟΛΑ εκτος λιγων αγροτικων προιοντων), με τι τιμη νομιζεις οτι θα αγοραζεις το ταδε μηχανημα (πχ ενα τρακτερ), η με τι τιμη θα παρεις μια τηλεοραση-στερεοφωνικο κλπ; Αν γίνει η αλλαγή και όχι υποτίμηση θα εξακολουθήσω να πουλάω 5*340 = 1700δρχ. 1700δρχ -> 5Ε (Στον πελάτη γιατι ο έμπορας το παίρνει 2.20Ε) Αν γίνει υποτίμιση πχ 50% απο ότι καταλαβαίνω 1700δρχ -> 2.5Ε . Συνεπώς πουλάω πολύ φθηνότερα έξω. Όλοι οι αγρότες btw διαμαρτύρονται ότι μένει αδιάθετη η παραγωγή τους. Επίσης θα πέσει και το κόστος της Εργασίας γιατί τα 300000δρχ έπαιρνες πριν 300000 παίρνεις και μετά άρα πιο ανταγωνιστικός. Συμφωνώ ότι θα ανέβουν τηλεόρασεις - στερεοφωνικά - αυτοκίνητα. Αλλά δεν παίρνω κάθε μέρα και αυτό για εμένα είναι σωστή τακτική γιατί αποτελεί αντικίνιτρο να φεύγουν τα χρήματα έξω. Θα μου πεις θα αυξηθούν τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που εισάγουμε... Γιατί τώρα δεν αυξάνονται? Οκ θα μπορούσαμε τα περισσότερα όπως ρούχα etc να τα παράγουμε και εμείς. Με ευρώ ποτέ δεν θα ανταγωνιστούμε Τουρκία (Ρούχα πχ.) , Αλγερία (Λάδι) κτλ. εκτός και αν δεχθούμε να παίρνουμε 2Ε την ημέρα. Προτιμώ να πίνω ένα κασόνι ελληνικές μπύρες την ημέρα, να καπνίζω μια κούτα ελληνικά τσιγάρα, να τρώω κάθε μέρα έξω ,να έχω ένα σαραβαλάκι αυτοκίνητο και PC 5 ετίας παρά να μπορώ να αλλάζω κάθε μέρα PC και κάθε χρόνο αυτοκίνητο. Γιατί η ιστορία έδειξε ότι και τα 2 δεν γίνονται.
skiabox Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Morticia : Οχι και δεν παράγουμε τιποτα! Παράγουμε υπογραφές και σφραγίδες!
Morticia Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δεν διαφωνώ για το παράδειγμα σου αλλά σου λέω ότι τα λιπάσματα μένουν αδιάθετα και αντί να ρίξουν τις τιμές απολύουν κόσμο και κλείνουν τα εργοστάσια. Αν γίνει η αλλαγή και όχι υποτίμηση θα εξακολουθήσω να πουλάω 5*340 = 1700δρχ. 1700δρχ -> 5Ε (Στον πελάτη γιατι ο έμπορας το παίρνει 2.20Ε) Αν γίνει υποτίμιση πχ 50% απο ότι καταλαβαίνω 1700δρχ -> 2.5Ε . Συνεπώς πουλάω πολύ φθηνότερα έξω. Όλοι οι αγρότες btw διαμαρτύρονται ότι μένει αδιάθετη η παραγωγή τους. Θα πουλάς πιο φθηνά έξω αλλά και το κέρδος σου θα μειωθεί. Τώρα πουλάς λιγότερο με κάποιο Χ κέρδος Με δραχμή θα πουλάς παραπάνω προιόν αλλά με Χ/2 (ή και λιγότερο) κέρδος (με μείωση του κέρδους) Πώς βγαίνεις κερδισμένος? Επίσης θα πέσει και το κόστος της Εργασίας γιατί τα 300000δρχ έπαιρνες πριν 300000 παίρνεις και μετά άρα πιο ανταγωνιστικός. Αυτός ο όρος "ανταγωνιστικός" έχει πολλές ερμηνείες και προεκτάσεις... Πιο φτηνός θα είσαι για το ξένο κεφάλαιο. Επίσης θα είσαι και πιο απελπισμενος γιατί λόγω της υποτίμησης και του πληθωρισμού το κόστος ζωής θα εκτιναχθεί. Συμβόλαιο για να γίνεις ραγιάς χωρίς σχέδιο διαφυγής είναι η δραχμή. Συμφωνώ ότι θα ανέβουν τηλεόρασεις - στερεοφωνικά - αυτοκίνητα. Αλλά δεν παίρνω κάθε μέρα και αυτό για εμένα είναι σωστή τακτική γιατί αποτελεί αντικίνιτρο να φεύγουν τα χρήματα έξω. Θα μου πεις θα αυξηθούν τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που εισάγουμε... Γιατί τώρα δεν αυξάνονται? Οκ θα μπορούσαμε τα περισσότερα όπως ρούχα etc να τα παράγουμε και εμείς. Με ευρώ ποτέ δεν θα ανταγωνιστούμε Τουρκία (Ρούχα πχ.) , Αλγερία (Λάδι) κτλ. εκτός και αν δεχθούμε να παίρνουμε 2Ε την ημέρα. Προτιμώ να πίνω ένα κασόνι ελληνικές μπύρες την ημέρα, να καπνίζω μια κούτα ελληνικά τσιγάρα, να τρώω κάθε μέρα έξω ,να έχω ένα σαραβαλάκι αυτοκίνητο και PC 5 ετίας παρά να μπορώ να αλλάζω κάθε μέρα PC και κάθε χρόνο αυτοκίνητο. Γιατί η ιστορία έδειξε ότι και τα 2 δεν γίνονται. Όλοι συμφωνούμε στο να μην φεύγουν τα χρήματα έξω. Εάν περάσουμε σε δραχμή τα χρήματα θα φεύγουν έξω με άλλον τρόπο! Με το ότι θα είμαστε πιο "ανταγωνιστικοί" (=φτηνοί και απελπισμένοι) θα προσκαλέσουμε το ξένο κεφάλαιο να κερδίσει ενώ η χώρα παραγωγής δεν θα κερδίζει. Και έστω ότι υποστηρίζουμε τα ελληνικά προιόντα και προσπαθήσουμε να παράγουμε ό,τι μας χρειάζεται. Πώς θα παράγουμε όταν θα χρειαστούμε να εισάγουμε πρώτες ύλες σε διπλάσια (και βάλε) τιμή από τώρα;;;;
Praetorianos Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Red_Phantom κάνεις το λάθος και βλέπεις πολύ μονοδιάστατα τα πράγματα. Κοιτώντας μόνο το λάδι (την παραγωγή σου δηλαδή) και αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα δεν βγαίνουν και τα ασφαλέστερα συμπεράσματα. Επειδή δεν έχει νόημα να μακρηγορώ εκτός αν διαφωνείς μ' αυτό που θα σου γράψω, μόνο μία πρόταση. Τι θα γίνει αν το γάλα ας πούμε (είδος πρώτης ανάγκης, σχετικά ακριβό με εγχώρια παραγωγή, άρα όχι τυχαία επιλεγόμενο προϊόν) ακριβύνει λόγω της εξόδου από το ευρώ? Μπορώ να σου αναφέρω 1.000.000 προϊόντα που θα πάνε στο θεό αλλά το γάλα είναι το πιο αντιπροσωπευτικό θαρρώ. Αν βάλεις στην εξίσωση μόνο λάδι και φέτα προφανώς θα σου βγαίνει αλλά δεν καταναλώνονται μόνο αυτά εγχωρίως. Καλά αυτό το http://www.nomoneynodebt.gr/ ούτε καν για αστείο.
pournaras Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2010 Αν γίνει η αλλαγή και όχι υποτίμηση θα εξακολουθήσω να πουλάω 5*340 = 1700δρχ. 1700δρχ -> 5Ε (Στον πελάτη γιατι ο έμπορας το παίρνει 2.20Ε) Το να γινει απλα αλλαγη, δε βλεπω το νοημα, δηλαδη αν απο αυριο το ευρω το λεμε Μητσο θα αλλαξει η οικονομια μας; Οχι βεβαια, σκοπος ειναι να αλλαξει και η ισοτιμια του νεο νομισματος με το ευρω ωστε να μπορεσεις να κανεις κατι, αν ομως εχεις ελληνικα ανταγωνιστικα προιοντα, που να εχουν καποια δυναμη, γιατι οσο φετα και ελια να πουλησεις 300 δις δεν τα βγαζεις. Αν γίνει υποτίμιση πχ 50% απο ότι καταλαβαίνω 1700δρχ -> 2.5Ε . Συνεπώς πουλάω πολύ φθηνότερα έξω. Όλοι οι αγρότες btw διαμαρτύρονται ότι μένει αδιάθετη η παραγωγή τους. Αν γινει υποτιμηση... Εστω οτι τωρα πουλας το προιον σου 1 ευρω. Με την αλλαγη, θα πουλας στην ελλαδα 340 δρχ, και στο εξωτερικο 1 ευρω. Με μια υποτιμηση 50%, θα πουλας στην ελλαδα 680δρχ, και στο εξωτερικο παλι 1 ευρω. Θα εχεις δηλαδη στην τσεπη σου 680 δρχ αντι για 340. Αρα θα μου πεις "εχω τα διπλασια". δεκτο ως ενα σημειο. Διοτι στη διπλασια τιμη πλεον θα αγοραστει απο το εξωτερικο η πρωτη υλη για το τζην, για πολλα παπουτσια, για ξυλεια, για τα χρωματα, γενικως για χιλιαδες πραγματα που εχουμε γυρω μας. Αρα θα δες διπλασια χρηματα για να τα αγορασεις. Επίσης θα πέσει και το κόστος της Εργασίας γιατί τα 300000δρχ έπαιρνες πριν 300000 παίρνεις και μετά άρα πιο ανταγωνιστικός. Αυτο δεν το καταλαβαινω. Εννοεις οτι ο εργαζομενος πχ στα χωραφια σου, παιρνει τωρα 1000 ευρω αρα 340.000, και μετα την υποτιμηση θα παιρνει παλι 340.000; Για τετοια υποτιμηση μιλαμε; Που να συμφερει μονο τον κωλο μας; Συμφωνώ ότι θα ανέβουν τηλεόρασεις - στερεοφωνικά - αυτοκίνητα. Αλλά δεν παίρνω κάθε μέρα και αυτό για εμένα είναι σωστή τακτική γιατί αποτελεί αντικίνιτρο να φεύγουν τα χρήματα έξω. Το "αυτοκινητα-τηλεορασεις" ηταν απλα δυο παραδειγματα, για κανε ενα γυρω το βλεμμα σου, και οιτα ποσα απο αυτα που βλεπεις, ειτε ολοκληρα, ειτε οι πρωτες υλες τους ειναι εισαγομενα Θα μου πεις θα αυξηθούν τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που εισάγουμε...Γιατί τώρα δεν αυξάνονται? Οκ θα μπορούσαμε τα περισσότερα όπως ρούχα etc να τα παράγουμε και εμείς. Με ευρώ ποτέ δεν θα ανταγωνιστούμε Τουρκία (Ρούχα πχ.) , Αλγερία (Λάδι) κτλ. εκτός και αν δεχθούμε να παίρνουμε 2Ε την ημέρα. Με δραχμες πως ακριβως θα ανταγωνιστεις την τουρκια; Προτιμώ να πίνω ένα κασόνι ελληνικές μπύρες την ημέρα, να καπνίζω μια κούτα ελληνικά τσιγάρα, να τρώω κάθε μέρα έξω ,να έχω ένα σαραβαλάκι αυτοκίνητο και PC 5 ετίας παρά να μπορώ να αλλάζω κάθε μέρα PC και κάθε χρόνο αυτοκίνητο. Γιατί η ιστορία έδειξε ότι και τα 2 δεν γίνονται. Η ελληνικη μπυρα παραγεται κι αυτη απο λυκισκο, και αν πεις να πιουμε ολοι ελληνικη μπυρα, δυστυχως η παραγωγη λυκισκου, δε φτανει με τιποτε, οποτε ακομη κι εκει, παλι εισαγωγη πρωτων υλων θα εχεις. Τελος να μη μιλησουμε βεβαια για την βαρια οικονομια των καυσιμων και του ρευματος, οπου θα εχεις διπλασιασμο του πετρελαιου (με κατι θα κινεις το τρακτερ σου), οπως και διπλασιασμο των τιμολογιων της ΔΕΗ, μιας και σε πολλες περιοχες τα εργοστασια λειτουργουν με πετρελαιο, αλλα και λογω της εισαγωγης ρευματος οταν δεν εχουμε επαρκεια.
OrdeR+240 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2010 Δεν προκειται να απτωχευσει η χωρα , ολα αυτα ειναι φημες που διαδιδουν κερδοσκοποι που πονταρουν να πτωχευσει η χωρα για να βγαλουν λεφτα απο αυτο .
Red_Phantom Δημοσ. 20 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 20 Ιουνίου 2010 Red_Phantom κάνεις το λάθος και βλέπεις πολύ μονοδιάστατα τα πράγματα. Κοιτώντας μόνο το λάδι (την παραγωγή σου δηλαδή) και αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα δεν βγαίνουν και τα ασφαλέστερα συμπεράσματα. Κοιτάω ένα προϊόν το οποίο παράγω και εμπορεύομαι. Αντίστοιχα θα μπορούσα να σου πω για βερίκοκα, αχλάδια, αμπέλια κτλ. Μου λες να δω την μεγάλη εικόνα. ΟΚ αλλά δεν είμαι ειδικός ώστε να βγάλω επιστημονικά έγκυρα συμπεράσματα. Απλά ακούω και την άλλη άποψη των ειδικών και βλέπω τι συμφέρει και τί όχι. Το να γινει απλα αλλαγη, δε βλεπω το νοημα, δηλαδη αν απο αυριο το ευρω το λεμε Μητσο θα αλλαξει η οικονομια μας; Οχι βεβαια, σκοπος ειναι να αλλαξει και η ισοτιμια του νεο νομισματος με το ευρω ωστε να μπορεσεις να κανεις κατι, αν ομως εχεις ελληνικα ανταγωνιστικα προιοντα, που να εχουν καποια δυναμη, γιατι οσο φετα και ελια να πουλησεις 300 δις δεν τα βγαζεις. Ναι αυτό σου λέω ότι μόνο με αλλαγή δεν γίνεται δουλειά. Τώρα για ανταγωνιστικά προϊόντα μάλλον δεν πρόκειται τα επόμενα χρόνια να παράγουμε CPU και αυτοκίνητα. Συνεπώς θα πρέπει να κοιτάμε πως θα σπρώξουμε την εγχώρια παραγωγή ότι και αν είναι αυτή. Εκτός αν το γυρίσουμε όλοι στην προσφορά υπηρεσιών ... Αν γινει υποτιμηση... Εστω οτι τωρα πουλας το προιον σου 1 ευρω. Με την αλλαγη, θα πουλας στην ελλαδα 340 δρχ, και στο εξωτερικο 1 ευρω. Με μια υποτιμηση 50%, θα πουλας στην ελλαδα 680δρχ, και στο εξωτερικο παλι 1 ευρω. Θα εχεις δηλαδη στην τσεπη σου 680 δρχ αντι για 340. Αρα θα μου πεις "εχω τα διπλασια". δεκτο ως ενα σημειο. Διοτι στη διπλασια τιμη πλεον θα αγοραστει απο το εξωτερικο η πρωτη υλη για το τζην, για πολλα παπουτσια, για ξυλεια, για τα χρωματα, γενικως για χιλιαδες πραγματα που εχουμε γυρω μας. Αρα θα δες διπλασια χρηματα για να τα αγορασεις. Αν γίνει υποτίμηση δεν θα πουλάω παραπάνω στο εσωτερικό. 340δρχ πριν 340δρχ μετά . Συμφωνώ ότι θα αυξηθούν τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες απο το εξωτερικό αλλά δίνεται ένα κίνητρο να ξεκινήσουμε εγχώρια παραγωγή. Αυτο δεν το καταλαβαινω. Εννοεις οτι ο εργαζομενος πχ στα χωραφια σου, παιρνει τωρα 1000 ευρω αρα 340.000, και μετα την υποτιμηση θα παιρνει παλι 340.000; Για τετοια υποτιμηση μιλαμε; Που να συμφερει μονο τον κωλο μας; Είπα ότι παίρνει 1000 και ότι κοιτάζω την πάρτη μου? Λάθος κάνεις. Απλά αντί να περνάνε προεδρικά διατάγματα για να μειώσουν το κόστος εργασίας μπορούσε να γίνει διαφορετικά και πιο ανώδυνα με την δραχμή. Με δραχμες πως ακριβως θα ανταγωνιστεις την τουρκια; Κάνοντας το προϊόν ανταγωνιστικό και συμφέρον για παραγωγή μέσω της υποτίμησης. Γιατί σε λίγο θα με συμφέρει να το αγοράσω απευθείας με 1.20 από Αλγερία παρά να το παράγω εγώ. Η ελληνικη μπυρα παραγεται κι αυτη απο λυκισκο, και αν πεις να πιουμε ολοι ελληνικη μπυρα, δυστυχως η παραγωγη λυκισκου, δε φτανει με τιποτε, οποτε ακομη κι εκει, παλι εισαγωγη πρωτων υλων θα εχεις. Τελος να μη μιλησουμε βεβαια για την βαρια οικονομια των καυσιμων και του ρευματος, οπου θα εχεις διπλασιασμο του πετρελαιου (με κατι θα κινεις το τρακτερ σου), οπως και διπλασιασμο των τιμολογιων της ΔΕΗ, μιας και σε πολλες περιοχες τα εργοστασια λειτουργουν με πετρελαιο, αλλα και λογω της εισαγωγης ρευματος οταν δεν εχουμε επαρκεια. Αν δεν κάνω λάθος στο 1.50Ε το λίτρο η βενζίνη το 1.20Ε είναι φόρος άρα το ίδιο μάλλον ισχύει και για το πετρέλαιο (δυστυχώς δεν μπορώ να ρίξω κόκκινο....) Η ΔΕΗ παίρνει την ανηφόρα ούτως η άλλως. Και θα ανέβει και άλλο γιατί οι ΑΠΕ(ανεμογενήτριες etc) έχουν διπλάσιο κόστος παραγωγής ανα kwh σε σχέση με τον λιγνίτη. Και το ωραίο είναι ότι δίνονται σε ιδιώτες αναγκάζοντας ταυτόχρονα την ΔΕΗ να αγοράζει θέλει δεν θέλει το ρεύμα που παράγουν. PS. Δεν λέω ότι έτσι λύνονται τα προβλήματα με μαγικό τρόπο. Αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει κάτι. Γιατί το να ακούω συνέχεια "Θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί" και "Πράσινη ανάπτυξη" χωρίς να γίνεται τπτ το ουσιαστικό και να περνάει etc ο καιρός μάλλον δεν είναι η λύση στο πρόβλημα.
cb_papi Δημοσ. 21 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 21 Ιουνίου 2010 Κοιτάω ένα προϊόν το οποίο παράγω και εμπορεύομαι. Αντίστοιχα θα μπορούσα να σου πω για βερίκοκα, αχλάδια, αμπέλια κτλ. Μου λες να δω την μεγάλη εικόνα. ΟΚ αλλά δεν είμαι ειδικός ώστε να βγάλω επιστημονικά έγκυρα συμπεράσματα. Απλά ακούω και την άλλη άποψη των ειδικών και βλέπω τι συμφέρει και τί όχι. Ναι αυτό σου λέω ότι μόνο με αλλαγή δεν γίνεται δουλειά. Τώρα για ανταγωνιστικά προϊόντα μάλλον δεν πρόκειται τα επόμενα χρόνια να παράγουμε CPU και αυτοκίνητα. Συνεπώς θα πρέπει να κοιτάμε πως θα σπρώξουμε την εγχώρια παραγωγή ότι και αν είναι αυτή. Εκτός αν το γυρίσουμε όλοι στην προσφορά υπηρεσιών ... Αν γίνει υποτίμηση δεν θα πουλάω παραπάνω στο εσωτερικό. 340δρχ πριν 340δρχ μετά . Συμφωνώ ότι θα αυξηθούν τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες απο το εξωτερικό αλλά δίνεται ένα κίνητρο να ξεκινήσουμε εγχώρια παραγωγή. Είπα ότι παίρνει 1000 και ότι κοιτάζω την πάρτη μου? Λάθος κάνεις. Απλά αντί να περνάνε προεδρικά διατάγματα για να μειώσουν το κόστος εργασίας μπορούσε να γίνει διαφορετικά και πιο ανώδυνα με την δραχμή. Κάνοντας το προϊόν ανταγωνιστικό και συμφέρον για παραγωγή μέσω της υποτίμησης. Γιατί σε λίγο θα με συμφέρει να το αγοράσω απευθείας με 1.20 από Αλγερία παρά να το παράγω εγώ. Αν δεν κάνω λάθος στο 1.50Ε το λίτρο η βενζίνη το 1.20Ε είναι φόρος άρα το ίδιο μάλλον ισχύει και για το πετρέλαιο (δυστυχώς δεν μπορώ να ρίξω κόκκινο....) Η ΔΕΗ παίρνει την ανηφόρα ούτως η άλλως. Και θα ανέβει και άλλο γιατί οι ΑΠΕ(ανεμογενήτριες etc) έχουν διπλάσιο κόστος παραγωγής ανα kwh σε σχέση με τον λιγνίτη. Και το ωραίο είναι ότι δίνονται σε ιδιώτες αναγκάζοντας ταυτόχρονα την ΔΕΗ να αγοράζει θέλει δεν θέλει το ρεύμα που παράγουν. PS. Δεν λέω ότι έτσι λύνονται τα προβλήματα με μαγικό τρόπο. Αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει κάτι. Γιατί το να ακούω συνέχεια "Θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί" και "Πράσινη ανάπτυξη" χωρίς να γίνεται τπτ το ουσιαστικό και να περνάει etc ο καιρός μάλλον δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Εντάξει, αν νομίζεις πως μπορούμε να παράγουμε τα πάντα στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς είσαι βαθιά νυχτωμένος. Στόχος μας δεν είναι να γίνουμε ανταγωνιστικοί αλλά να μην καταστραφούμε. Νομίζεις πως όλοι θα αποκτήσουν χρήματα και θα είμαστε OK. Δεν είμαστε εμείς οι έξυπνοι που θα πούμε "Κάναμε μαλακία, αλλά δεν πειράζει, πάμε στη δραχμή". Δεν γίνεται και φυσικά, τα λάθη πληρώνονται.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.