Voodooman Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δεν συνηθίζω να κάνω reviews προϊόντων, γιατί α) δεν είναι η δουλειά μου και δεν έχω τις γνώσεις και β) γιατί τα περισσότερα προϊόντα έχουν αναλυθεί εξαντλητικά. Σήμερα όμως θα κάνω μία εξαίρεση, για να παρουσιάσω τα ακουστικά Zalman Theatre 6 RS6F USB. Μία κουραστική ίσως, αλλά απαραίτητη περιγραφή της κατάστασης που με οδήγησε στην αγορά τους. Μέχρι πριν από 2 χρόνια όλα ήταν ειδυλλιακά, είχα στημένα τα φτηνά αλλά αξιοπρεπή 5.1 ηχεία μου (Creative P5800) και όλα ήταν καλά. Ο γάμος μου δεν τα είχε επηρεάσει ιδιαίτερα, υπήρχε βέβαια μία σημαντική ποσότητα γκρίνιας από την συμβία για τα «παλούκια» που στήριζαν τα δύο πίσω ηχεία, αλλά ήταν ελεγχόμενη. Και μετά ήρθε η μπεμπούλα. Χωροταξικά πάλι δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά πλέον δεν μπορούσα ούτε στο ελάχιστο να τα χρησιμοποιήσω όπως θα μου άξιζε (...), για να μην ταράζω το βλαστάρι. Αυτό ήταν το πρώτο πλήγμα. Όταν το βλαστάρι περπάτησε, όλα τέλειωσαν. Τα πίσω ηχεία έπρεπε να πεθάνουν. Έκανα απέλπιδες προσπάθειες να τα σώσω, τα μετακινούσα και τα έβαζα στη θέση τους μόνο όταν έπαιζα, αλλλά πλέον βαρέθηκα αυτήν την κατάσταση . Και τώρα, με την επικείμενη μετακόμιση, η συμβία έδειξε τον πραγματικό της χαρακτήρα και έβαλε την ταφόπλακα. Τα πίσω ηχεία τελείωσαν. Έπρεπε να βρω μία λύση για να έχω αξιοπρεπή ήχο χωρίς πίσω ηχεία και, ει δυνατόν, χωρίς να ενοχλώ κανέναν. Μετά λοιπόν από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στην λύση ενός 5.1 headset και προτίμησα τα Zalman. Τα reviews στο ίντερνετ ήταν αντικρουόμενα, άλλα τα εκθείαζαν, άλλα τα έθαβαν, άλλα τα ευνοούσαν ελαφρά. Για να δούμε λοιπόν. Τα ακουστικά κόστισαν συνολικά €53 μαζί με τα μεταφορικά από ebay, Κορέα. Έφτασαν σε 12 εργάσιμες, χωρίς κανένα πρόβλημα. Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, η συσκευασία είναι λιτή και μάλλον φτηνή, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα, με εκνευρίζουν οι πανάκριβες, αντιοικολογικές συσκευασίες οι οποίες, ευτυχώς, σιγά σιγά εκλείπουν σε όλα τα επίπεδα. Η συσκευασία περιελάμβανε τα ακουστικά, ένα CD με τους drivers και ένα φυλλάδιο με λίγες βασικές οδηγίες, καθώς το manual βρίσκεται στο CD σε PDF. Η ποιότητα των πλαστικών των ακουστικών επίσης δεν είναι και η καλύτερη. Ούτε αυτό με πειράζει ιδιαίτερα, αρκεί να μην έχει επίπτωση στην μακροβιότητα των ακουστικών. Το φτηνό πλαστικό τουλάχιστον έχει θετική επίδραση στο βάρος τους, καθώς είναι αρκετά ελαφριά σε σχέση με αυτό που θα περίμενε κανείς. Τεχνικά τώρα. Τα εξογκώματα που βλέπετε να προεκτείνονται πέρα από τα σφουγγάρια των ακουστικών στεγάζουν τα επιπλέον ηχεία Ο λόγος που τα προτίμησα από άλλες αντίστοιχες λύσεις ήταν η USB σύνδεσή τους και το ρυθμιστικό της έντασης στο καλώδιο. Άλλες λύσεις ακουστικών 5.1 χρησιμοποιούν τα γνωστά jacks που πρέπει να πριζώσουμε στην κάρτα ήχου μας, με αποτέλεσμα να έχουμε όλη την ώρα βγάλε-τα-βύσματα-των-ηχείων-βάλε-τα-βύσματα των-ακουστικών. Η Zalman έκανε κάτι άλλο, ενσωμάτωσε στα ακουστικά μία κάρτα ήχου, ένα μοντέλο της C-Media. Αυτή η λύση είναι από την μία εξαιρετικά εύχρηστη, αλλά ταυτόχρονα μας περιορίζει σε περίπτωση που ήδη έχουμε κάποια πολύ καλή κάρτα ήχου. Το CD με τους drivers δεν περιελάμβανε έκδοση για Win7 64Bit, υπάρχει όμως στο site της Zalman. Η εγκατάσταση των drivers είναι απλούστατη και μετά από μία επανεκκίνηση είμαστε έτοιμοι. Πριζώνουμε τα ακουστικά σε μία ελεύθερη USB, αυτόματα απενεργοποιείται όποια άλλη κάρτα ήχου έχουμε και ενεργοποιούνται τα ακουστικά. Ανοίγουμε λοιπόν το control panel των ακουστικών. H φωτό είναι από το manual της zalman σε winXP, αλλά και στα Win7 είναι ίδιο. Αναμενόμενα, το control panel είναι απαρχαιωμένο αισθητικά,όπως σχεδόν όλα τα αντίστοιχα των φτηνών καρτών ήχου. Όπως βλέπετε υπάρχει πληθώρα ρυθμίσεων, ώστε να φέρουμε τα ακουστικά στα μέτρα μας. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει κάποιος λογικά θα είναι να πατήσει το πλήκτρο speaker test, για να θαυμάσει την αγορά του. Το πατάω λοιπόν και ακούω τα γνωστά “front left, fron center, front right…” Για να πω την αλήθεια, δεν μου έπεσε το σαγόνι στο πάτωμα. Υπήρχε μία αίσθηση χώρου, αλλά όχι κάτι το συγκλονιστικό και σίγουρα πουθενά κοντά στα φτηνά 5.1 ηχεία μου. Είπα να το πάω βασανιστικά και να μην πέσω με τα μούτρα στα παιχνίδια, αλλά να βάλω μία ταινία πρώτα. Επιλογή το minority report, η μόνη HD ταινία με ήχο 5.1 που έχω. Με το που ξεκίνησε η ταινία, ένα σχετικό σοκ το έπαθα. Τα μέχρι τώρα ακουστικά μου ήταν ένα τυπικό ζευγάρι sony των €30 και η διαφορά ήταν μεγάλη. Ο ήχος ήταν πιο καθαρός, δεν έφτανε «πνιγμένος» στα αυτιά μου. Τα μπάσα του, αναμενόμενα, δεν ήταν και τίποτε το φοβερό, αλλά τα πρίμα του σετ συγκριτικά ήταν πάρα πολύ καλά. Και πάλι όμως, η 5.1 αίσθηση δεν με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Ο ήχος είχε βάθος και έκταση, αλλά δεν ήταν απόλυτα αντιληπτό από που ερχόταν. Χωρίς να τρελαθώ λοιπόν, είπα να περάσω σε παιχνίδι. Επέλεξα το NfS Shift, γιατί από τον Νοέμβριο ως τώρα το λειώνω σε όλους τους ηχητικούς συνδυασμούς, ηχεία 2.1 και 5.1, στερεοφωνικά ακουστικά, όλα πάντα στην τυπική ενσωματωμένη κάρτα ήχου. Και εδώ τα ίδια, ποιότητα ήχου αρκετά μακριά από τα ακουστικά, εξίσου καλή με τα ηχεία μου αν εξαιρέσουμε το μπάσο, αλλά η αίσθηση του χώρου παρέμεινε αρκετά κατώτερη από ό,τι είχα με τα 5.1 ηχεία. Και στο Βlur τα ίδια ακριβώς. Τα ίδια και στο Wings of Prey. Δυστυχώς - και είμαι ασυγχώρητος - δεν δοκίμασα κάποιο FPS, αλλά επιφυλλάσσομαι για μία ενημέρωση, όταν θα εγκαταστήσω ένα. Για να το πω συνοπτικά, τα ακουστικά προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα ήχου και όντως δίνουν μία 5.1 αίσθηση, αρκεί να μην έχει κανείς τρομερές απαιτήσεις. Στην αγορά υπάρχουν αντίστοιχες λύσεις με ενσωματωμένη κάρτα ήχου στα ίδια περίπου χρήματα και με επίσης αντικρουόμενες κριτικές. Τα συστήματα χωρίς ενσωματωμένη κάρτα έχουν μόνο λίγο καλύτερες κριτικές ακόμη και τα αρκετά ακριβότερα, οπότε δεν είμαι σίγουρος αν το θέμα είναι η ενσωματωμένη κάρτα ήχου ή το στρίμωγμα τόσων ηχείων σε τόσο μικρό χώρο και όλα αυτά τόσο κοντά στα αυτιά του χρήστη. Υπάρχει επίσης και ο βασιλιάς της κατηγορίας, τα Logitech G35, επίσης με ενσωματωμένη κάρτα ήχου συν μικρόφωνο. Εδώ δεν διάβασα κανένα αρνητικό review, αλλά και τα €100+ είναι ένα τεράστιο ποσό που θέλει σκέψη. Αν τα προτείνω; Ναι, σε ειδικές περιτπωσεις. Αν για οποιονδήποτε λόγο ένα σύστημα 5.1 ηχείων είναι έξω από τα σχέδιά σας (όγκος, ένταση, καλώδια) και τα χρήματά σας είναι περιορισμένα, τότε ναι. Εκτός από την καλή στερεοφωνική απόδοση, θα έχετε και ένα αρκετά καλό υποκατάστατο 5.1 ήχου, φτάνει να μην έχετε φοβερές απαιτήσεις. Δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με ένα σετ 5.1 ηχείων, από την άλλη όμως επίσης δεν συγκρίνονται με κανένα ζευγάρι στερεοφωνικών ακουστικών. Σας ευχαριστώ!
Nik.K Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Εχεις δει τα G35 της Logitech ? Οχι πως και αυτα δεν ειναι καλα, απλα τα G35 ειναι σε αλλη κλαση, οπως και καποια αλλα που υπαρχουν μονο στην Αμερικη προς το παρων.
Voodooman Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Ιουνίου 2010 καλα ο προλογος ειναι ολα τα λεφτα!!!!!!!! Τον έκρινα απαραίτητο, για να καταλάβετε για ποιόν λόγο τα αγόρασα. Γενικά δεν βλέπω στο ορατό μέλλον να έχω ήχο 5.1 από ηχεία ούτε στην τηλεόραση ούτε στο PC, οπότε αυτά τα ακουστικά ήταν σχεδόν μονόδρομος. Nik.K δεν τα έχω δει τα G35, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα έχουν και μεγάλη σχέση. Αν πάθουν κάτι τα zalman κάποτε, θα τα προτιμήσω. Δεν ήθελα να σκάσω μπαμ και κάτω ένα τόσο μεγάλο ποσό για κάτι που δεν είχα δοκιμάσει. Και εφόσον τα zalman είναι ήδη ικανοποιητικά, τότε κάποια στιγμή θα προχωρήσω και στα G35. Ναι, είχα δει κάτι μάρκες Turtle Beach, κάτι Speedlink και κάτι άλλες, αλλά είπα να πάω στο πιο mainstream.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.