Προς το περιεχόμενο

Format σε δίσκο με λειτουργικό Windows XP σε double boot με Windows 7

pgmank

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παιδιά θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν γίνεται να κάνω Format σε έναν σκληρό δίσκο που είναι σε double boot με Windows 7 και Windows XP για να εγκαταστήσω το Ubuntu 10.04 στη θέση των XP. Ο σκληρός είναι χωρισμένος σε δύο διαμμερίσματα. Είναι αυτό ευφικτό ή θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα εάν γίνει, μήπως πρέπει να κάνω απεγκατάσταση και τα δύο λειτουργικά (Windows 7 και Windows XP) ;Ευχαριστώ πάρα πολύ που διαβάσατε το μήνυμα μου !

Δημοσ.

δεν νομιζω πρεπει να κανεις απεγκατάσταση και τα δύο

παντος στο dual boot πρωτα βαζουμε τα παραθυρα και μετα το λινουξ για να μπει ο grub :-)

Δημοσ.

δεν νομίζω να χρειάζεται να κάνεις απεγκατάσταση κάποιο λειτουργικό ή φορματ. Οταν βάλεις το cd του Ubuntu θα διαλέξεις να κανουν εγκατάσταση στο partition των XP και θα περαστουν απο επάνω. Απο εκεί και πέρα θα αναλάβει ο grub (ο boot loader τoυ Ubuntu).

Καλό είναι να περιμένεις και μια σίγουρη απάντηση απο κάποιον ποιο έμπειρο όμως στο θέμα linux

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ μέχρι στιγμής αλλά αν αντί για Ubuntu βάλω πάλι XP θα πρέπει να κάνω διαμόρφωση και στα δύο ;

Δημοσ.

Αν υπάρχει η δυνατότητα να χωράει ο δίσκος και άλλο λειτουργικό, ίσως θα ήταν καλύτερο

να δημιουργήσεις ένα τρίτο partition και σ' αυτό να εγκαταστήσεις το Ubuntu.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα παρακάτω :

Αν στο πρώτο partition © είναι τα Xp και στο δεύτερο (D) τα 7 δεν είναι εύκολο

να μετακινήσεις τα 7 στο πρώτο, μπορείς βέβαια να κάνεις ένωση των δύο partitions

και να μεταφέρεις τα 7 στην αρχή του δίσκου αλλά πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές

στο μητρώτο γιά να αντικασταθεί το γράμμα του δίσκου από D σε C.

Ούτε και είναι σωστό να κάνεις format στο πρώτο partition γιατί εκεί έχουν τοποθετήσει

τα 7 αρχεία που είναι απαραίτητα γιά την εκκίνηση τους.

Μπορείς όμως να κάνεις επιλλεκτική διαγραφή των φακέλων και αρχείων των XP και μετά με

το live cd του Ubuntu να το εγκαταστήσεις στο σχεδόν άδειο πρώτο partition και το dual boot θα το

αναλάβει ο grub του Ubuntu.

Οδηγοί εγκατάστασης Ubuntu με Windows 7 :

http://www.dedoimedo.com/computers/dual-boot-windows-7-ubuntu.html

http://pcsplace.com/tutorial/how-to-dual-boot-windows-7-ubuntu-linux-install-run-ubuntu-on-windows/

http://www.howtogeek.com/howto/9059/dual-boot-your-pre-installed-windows-7-computer-with-ubuntu/

http://lifehacker.com/5403100/dual+boot-windows-7-and-ubuntu-in-perfect-harmony .

Γιά το τελευταίο που ρωτάς (επανεγκατάσταση XP στην παλιά του θέση - χωρίς να πειράψεις τα 7),

οδηγοί :

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=256641

και

http://apcmag.com/how_to_dual_boot_vista_and_xp_with_vista_installed_first__the_stepbystep_guide.htm

(όπου Vista -> 7).

Δημοσ.

Συγνώμη φίλε μου αλλά από ότι κατάλαβα αυτός είναι οδηγός για το πώς να εγκαταστήσεις Windows XP με Vista ή 7, όχι πώς να κάνεις επανεγκατάσταση. Λοιπόν εγώ λέω να κάνω format και τους δύο δίσκους, έτσι θα καθαρηστεί ο boot loader και θα μπορώ μετά να τα ξαναεγκαταστήσω XP και 7 από την αρχή, έτσι δεν είναι ;

Δημοσ.
Ευχαριστώ πολύ μέχρι στιγμής αλλά αν αντί για Ubuntu βάλω πάλι XP θα πρέπει να κάνω διαμόρφωση και στα δύο ;

Πότε έγραψες οτι θέλεις να καταργήσεις τα 7 ;

Όσο γι' αυτό που ρωτάς, φυσικά μπορείς.

Δημοσ.
Πότε έγραψες οτι θέλεις να καταργήσεις τα 7 ;

Συγνώμη φίλε μου, δεν το είχα πει, αλλά θα ήταν ο ποιό εύκολος τρόπος για να απαλλαγώ επιτέλους από αυτήν την κατάσταση μιας και δεν έχω μεγάλο πρόβλημα να απεγκαταστήσω τα 7 και τα XP και να τα ξαναβάλω, απλώς είναι λίγο βαρετό και θέλει και λίγο χρόνο. Όσον αφορά για την απάντησή σου στο τέλος:

Όσο γι' αυτό που ρωτάς, φυσικά μπορείς.

Εννοείς ότι γίνεται να κάνω format τους δύο δίσκους που είναι εγκατεστημένα τα λειτουργικά μου και μπορώ να τα ξαναγκαταστήσω χωρίς κανένα πρόβλημα ;

Πρώτα από όλα ευχαριστώ παρά πολύ για την βοήθειά σου και όλων των άλλων μελών που απάντησαν ! :-)

Δημοσ.

Το να κάνεις format τους δίσκους και επανεγκατάσταση είναι το μόνο εύκολο. Το θέμα είναι τί ακριβώς θέλεις να κάνεις και το βασικότερο από όλα είναι ότι θα πρέπει να τηρηθεί κάποια συγκεκριμένη σειρά εγκατάστασης. Αν θέλεις πχ να έχεις triple-boot μηχάνημα τότε πρώτα βάζεις τα XP μετά τα 7αρια και τέλος το Linux. Διαφορετικά θα μπλέξεις με τις διορθώσεις των boot-loader.

Πάντως με έναν partition manager μπορείς να κάνεις θαύματα αλλά θέλει πάρα πολύ προσοχή. Μην σου μείνει και ο σκληρός στο χέρι...

Δημοσ.

Εγω ειχα το ιδιο θεμα, εκανα format και στα 2 διαμερισματα (ηθελα να βαλω 64Bit win7, αλλιως δεν θα τα πειραζα), μετα εβαλα πρωτα τα 7 και μετα το linux. Μετα κολλησε το Linux και αναγκαστηκα να κανω φορματ και να το ξαναπερασω... τα win7 ηταν ανεπαφα και δεν παθανε τιποτα.

Δημοσ.

Κάτι τελαιυταίο παιδιά είναι ότι εφ' όσον κάνω format, θα πρέπει να το κάνω από το CD των XP, πρέπει να κάνω delete και τα δύο partition και μετά αρχίζω την εγκατάσταση των XP, δηλαδή όταν κάνω format στα δύο παλιά λειτουργικά (XP και 7) διαγράφεται ο boot-loader και όταν εγκαθιστώ τα καινούρια XP θα εγκαταστήσουν καινούριο boot-loader και δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, σωστά τα λέω;

Δημοσ.

Κάτι άλλο είναι εφόσον γίνει το format από τα XP στα δύο αυτά partition μπορώ να δημιουργήσω και άλλα σε όποιους δίσκους θέλω χωρίς κανένα πρόβλημα, έτσι δεν είναι ; Σύγνώμη παιδιά για τις ερωτήσεις αλλά είμαι καινούριος στον κόσμο των υπολογιστών. Ευχαριστώ πάρα πολύ που διαβάσατε το μήνυμά μου !

Δημοσ.

Φιλος κανε οσα partitions θελεις... εγω εχω τωρα σε δισκο 640gb, 4 partitions (1 win7, 1 ubuntu, 2 partitions για αποθηκευση αρχεειων)... κι ο δευτερος που εχω παλια ηταν χωρισμενος σε 3 partitions...

Δημοσ.

Υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό partition που μπορείς να έχεις σε έναν μόνο σκληρό δίσκο αλλά δεν σε απασχολεί μέχρι στιγμής. Πάντως δεν χρειάζεται να κάνεις delete τα partition αν είναι να δημιουργήσεις πάλι partition. Απλώς κάνε format μέσα από την εγκατάσταση. Αν είναι πάντως να κάνεις repartioning στον δίσκο καλύτερα να το κάνεις μέσα από την εγκατάσταση των win7 γιατί έχουν καλύτερο alignment. Αφού κάνεις τα partition επανεκκινείς και συνεχίζεις με τα winXP.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...