Προς το περιεχόμενο

SSD + Mac: Πως θα γίνει η μεταφορά του Λειτουργικού Χωρίς το Home Folder?

vag3d

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπόν, μόλις αγόρασα έναν SSD Intel 80GB για τον Mac Pro μου και είμαι έτοιμος να κάνω τις μεταφορές των αρχείων.

Πως θα γίνει αυτό?

Το ερώτημα έχει να κάνει περισσότερο με το πως θα γίνει αυτό που θέλω με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις (πιό γρήγορα).

Μέτρησα την χωρητικότητα που καταλαμβάνει το λειτουργικό - τα πάντα αλλά χωρίς χωρίς τον Home Folder μου - και αυτό είναι περίπου 40GB αυτή τη στιγμή. (Συνεπώς χωράει μια χαρά στον 80GB SSD που μόλις αγόρασα.

Έχω το λειτουργικό εγκατεστημένο σε 1 TB HDD και εκεί μέσα είναι τα πάντα (και ο Home Folder). Για τα επιπλέον δεδομένα μου γενικώς, έχω και άλλους HDD's αλλά αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη προς το παρόν. Όλοι οι φάκελοι του OSX και μαζί με το Home (Downloads + Documents + Movies + Music, κλπ) καταλαμβάνουν γύρω στα 600GB αυτή τη στιγμή. Επίσης υπάρχει και 1TB HDD external για Backup (έχω κάνει και ένα Last Backup μέσω Time Machine αυτή τη στιγμή για κάθε ενδεχόμενο).

Στόχος: Θέλω να ρίξω στον SSD τα πάντα (και να τον κάνω και Bootable τον SSD), εκτός απο τον Home Folder μου. (δηλαδή στον SSD θα καταληφθούν ~40 GB, και ο Home Folder με τους μεγάλους σε χωρητικότητα φακέλους που περιέχει, θα παραμείνει στον 1TB HDD μου.

Σημείωση: Υπάρχει και Bootcamp "partition" το οποίο όμως είναι σε άλλο (τρίτο και ανεξάρτητο) HDD.

Το μηχάνημά μου είναι Mac Pro 2009.

Ακούω γνώμες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1)full backup με time machine.

2) κανε εγκατασταση το os x στον ssd και μετα κανεις επαναφορα οταν σου το ζητισει με το time machine...

( στις ρυθμισεις του time machine κανεις exclude αυτα που δεν θες να περαστουν στο backup )

1)full backup με time machine.

2) κανε εγκατασταση το os x στον ssd και μετα κανεις επαναφορα οταν σου το ζητισει με το time machine...

Ναι, αλλά το Time Machine δεν θα μου ρίξει μέσα μετά και τον Home Folder?

Ο Χρόνος που θα χάσω επίσης δεν θα είναι περισσότερος έτσι?

Εγώ προς το παρόν απελευθερώνω χώρο σε έναν 200 GB HDD που έχω παλιό.

Η σκέψη μου είναι να καταφέρω να κάνω Clone (με Super Duper) τον "Mac HDD" στον SSD γενικώς αλλά χωρίς να συμπεριληφθεί το Home Folder και να κερδίσω χρόνο όσο γίνεται με τις επιμέρους μεταφορές αρχείων.

Έχει πουθενά επιλογές το Super Duper να μην συμπεριλάβει στο Cloning τον Home Folder μου?

Αν ναι, βάζω το Super Duper να κάνει Clone τον Mac HDD στον SSD και του λέω απλώς να μην πάρει τον Home Folder μου.

Φτιάχνω έναν άδειο Home Folder στον SSD (ίσα ίσα για να μπορέσει να τρέξει το account μου). Boot-άρω απο SSD και του ορίζω νέο Home Folder μέσα από τα System Preferences / Accounts τον Home Folder που βρίσκεται στον 1 TB Mac HDD μου.

Τα παραπάνω πιστεύω θα ήταν τα πιό "Optimized" όσον αφορά τον χρόνο που θα χρειαζόντουσαν για να γίνουν.

Το δύσκολο για μένα είναι το "πως θα πω" στο super duper να μην συμπεριλάβει στο Cloning τον Home Folder μου και απλώς να πραγματοποιήσει Clone σε όλα τα άλλα..!!!

Αν μεταφέρω πρώτα τον Home Folder μου σε άλλο HDD και κάνω και Reboot, κλπ, θα χάσω χρόνο.

Κάνοντας όμως Cloning μόνο τα δεδομένα που θέλω στον SSD (απο τον 1 TB Mac HDD) και στην συνέχεια κάνοντας Boot απο τον SSD και με μία απλή ρύθμιση στο Account μου να τρέχει τον Home Folder απο τον προηγούμενο HDD, γλυτώνω πολύ χρόνο (γλυτώνω τον χρόνο για την μεταφορά του Home Folder μου σε άλλο HDD) ...

(γιαυτό και ψάχνω άλλες "πλάγιες λύσεις" μπας και υπάρχουν)...!!!

Φίλε μέχρι να ψάξεις να βρείς τον τρόπο που θα σου γλιτώσει 5-10 λεπτά θα τα είχες κάνει και χειροκίνητα.

+1 και από εμένα σε αυτό που σου λέει ο Ozone.

Κάνε ένα φρέσκο install στον SSD να τελειώνεις.

Μην πας με clone σε SSD από ΗDD.Κάνε ένα φρέσκο install εκεί πέρα.Μιλάμε για την καλύτερη αναβάθμιση που θα μπορούσες να κάνεις στο pc.Μην κάθεσαι και το ψειρίζεις τόσο για να γλιτώσεις 5 λεπτά.

Φίλε μέχρι να ψάξεις να βρείς τον τρόπο που θα σου γλιτώσει 5-10 λεπτά θα τα είχες κάνει και χειροκίνητα.

+1 και από εμένα σε αυτό που σου λέει ο Ozone.

Κάνε ένα φρέσκο install στον SSD να τελειώνεις.

Μην πας με clone σε SSD από ΗDD.Κάνε ένα φρέσκο install εκεί πέρα.Μιλάμε για την καλύτερη αναβάθμιση που θα μπορούσες να κάνεις στο pc.Μην κάθεσαι και το ψειρίζεις τόσο για να γλιτώσεις 5 λεπτά.

Ηδη ειμαι σε φαση "migration" απο τον προηγουμενο mac hdd μετα το clean install....

Δεν αντεχα να περιμένω... :-D

Sent from my iPhone using Insomnia.app

@vag3d: Οι τρόποι να κάνεις αυτό που ρωτάς στο mac είναι πολλοί. Πέρα από time machine και migration, υπάρχει και το restore από το disk utility. Το τελευταίο είναι μάλλον και η καλύτερη λύση.

Τελικά έκανα Clean Install και με το Migration Utility πέρασα το Account μου χωρίς Music, Movies, Documents, Downloads κλπ.

(παιδεύτηκα λίγο βέβαια με διάφορα πειράματα που έκανα)

Στην συνέχεια απλώς όρισα το Home Folder στον προηγούμενο δίσκο.

Κάποια στιγμή θα τα μετακινήσω τον Home Folder από τον 1TB HDD (πρώην Mac HDD), σε κάποιον άλλο HDD και θα φορμάρω τον 1TB για να μην έχει μέσα το λειτουργικό, μετά θα αντιγράψω ξανά τον Home Folder εκεί μέσα και τέλος...!!!

Προς το παρόν πάντως όλα δουλεύουν μια χαρά με τον Home Folder σε άλλο HDD - εκτός του SSD.

Η ταχύτητα του SSD είναι εξαιρετική και κάνει αμέσως αίσθηση στην χρήση του λειτουργικού συστήματος...!!! Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά...

vag3d, πως δήλωσες-μετέφερες το home folder σε άλλο δίσκο ?! ψήνομαι να το κάνω ώστε να έχω στον βασικό δίσκο μόνο os + apps

System Preferences / Accounts

Ξεκλειδώνεις την κλειδαριά κάτω αριστερά γράφοντας το Password σου.

Μετά κάνεις δεξί κλίκ στον λογαριασμό σου και πατάς Advanced Options.

Μετά αλλάζεις το πεδίο "Home Directory" και το βάζεις να περιέχει το νέο Home Directory (απαιτεί κάποια προεργασία βέβαια για να έχεις ήδη αντιγράψει τον Home Φάκελό σου σε άλλο δίσκο πριν ορίσεις τον νέο Home Folder σου).

Ζητάει Restart.

Προσοχή: αν κάτι δεν το έχεις κάνει σωστά, δεν θα μπορείς να κάνεις Login κλπ. Οπότε καλού κακού, κάνε κανένα Backup με Time Machine να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Επίσης καλό είναι να αφήσεις ένα κενό δέντρο φακέλων του home folder στον HDD σου έτσι ώστε αν κάτι δεν πάει καλά κάποια στιγμή με τον HDD που έχεις μεταφέρει τον Home Folder σου, να μπορείς να κάνεις Boot τουλάχιστον και να μην σου πετάει error.

Με το trim τι έκανες;

Χωρίς trim θα πέσει πολύ γρήγορα ο ssd να ξέρεις.Να προετοιμάζεσαι ψυχολογικά δηλαδή.:P

Εγώ στους δύο μήνες που το fw του ssd δεν τα πήγαινε καλά με το trim(δούλευε αλλά μάλλον όχι σωστά) ήμουν έτοιμος να πετάξω τον ssd που λέει ο λόγος.Από το επόμενο fw και μετά όλα δουλεύουν ρολόι και χαίρομαι τα λεφτά που έδωσα.

Με το trim τι έκανες;

Χωρίς trim θα πέσει πολύ γρήγορα ο ssd να ξέρεις.Να προετοιμάζεσαι ψυχολογικά δηλαδή.:P

Εγώ στους δύο μήνες που το fw του ssd δεν τα πήγαινε καλά με το trim(δούλευε αλλά μάλλον όχι σωστά) ήμουν έτοιμος να πετάξω τον ssd που λέει ο λόγος.Από το επόμενο fw και μετά όλα δουλεύουν ρολόι και χαίρομαι τα λεφτά που έδωσα.

Εγώ πάντως αυτή τη στιγμή Boot-άρω Mac OSX σε 20-30 Sec περίπου από την στιγμή που θα εμφανιστεί το μηλαράκι.

Ανεξάρτητα από το Write, οι εφαρμογές έχουν πολύ αισθητή διαφορά στο Loading Speed.

Το mac osx από όσο γνωρίζω δεν υποστηρίζει Trim προς το παρόν.

Το feeling ανεξαρτήτως της έλλειψης Trim είναι ικανοποιητικό θα έλεγα (αν και δεν μπορώ να κρίνω με ακρίβεια πως θα ήταν με Trim διότι δεν έχω εμπειρία από αλλού).

Ο Home Folder μου είναι σε άλλο (κανονικό) HDD οπότε τα περισσότερα "Write" φαντάζομαι θα γίνονται εκεί.

Γενικώς το σύστημα ανέβηκε σε επιδόσεις στην καθημερινή χρήση εκτέλεσης εφαρμογών σε ικανοποιητικό (και εντυπωσιακό) επίπεδο θα έλεγα.

Το σημαντικό σε αυτό τον δίσκο είναι το "Seek Time" και το "Read" πιστεύω.

Γι' αυτό άλλωστε πήρα και τον 80άρη και όχι μεγαλύτερο (για δοκιμή αλλά και για άνεση μέσω της ταχύτητας που προσφέρει στην καθημερινότητά μας).

Εάν είχα PC και ήθελα SSD 160 GB (οκ, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα - λεφτά να έχεις να ξοδεύεις), θα αγόραζα 2 Χ 80 GB και θα έκανα Raid. Τουλάχιστον όσον αφορά τα λεφτά για τους SSD τα ίδια λεφτά θα έβγαινε και θα είχα διπλάσιες ταχύτητες. Και στο μέλλον δηλαδή που θα πέσουν οι τιμές στους υπάρχοντες 80GB SSD θα βρίσκεις πιο φθηνά να αγοράσεις και απλώς θα αυξάνεις την συνολική χωρητικότητα σε συνδυασμό με την συνολική ταχύτητα. ;-) χιχιχι

Στον Mac Pro μου ο Raid Controller είναι λίγο τσουχτερός σε τιμή αν δεν κάνω λάθος...!!!

Επίσης ένας 80 GB SSD πουλιέται πιο εύκολα από έναν 160GB SSD (για να πάρεις καινούριο later)...!!!

Επίσης κάποια στιγμή θα βγούν και νέοι SSD (και πάει λέγοντας).

Δεν ξέρω όμως από άποψη χωρητικότητας πόσο καιρό θα με βολέψει ο 80GB μου...!!! Αυτή τη στιγμή έχω κάπου 20GB ελεύθερα...!!!

πως βάζουμε καινούργιο FW στον SSD;

Με Firmware Updates κλπ δεν το έχω ψάξει ακόμα για το αν χρειάζεται και για το πως γίνεται...!!!

Ε ακόμη καινούριος είναι.Τι trim να χρειαστεί.Θα το δείς σε λίγο καιρό αν δεν υποστηρίζεται trim πάντως.Ψάξου για το πως θα το κάνεις χειροκίνητα από τώρα μια φορά το μήνα και περίμενε την υποστήριξη μετά.

Με raid χάνεις το trim και πίστεψέ με δεν θές να χαλάσεις λεφτά και να είναι 2 ssd πιο αργοί και από έναν σε ένα μήνα.Ούτε κάθε 3 και λίγο να κάνεις χειροκίνητα trim.Ούτως η άλλως το read και του ενός καλό είναι.Για το acc time που σε ενδιαφέρει πιο πολύ δεν αλλάζει και τόσο δραματικά..Οπότε αν υποστηρίζεται και trim στο μέλλον με raid το συζητάμε.:-D

Ε ακόμη καινούριος είναι.Τι trim να χρειαστεί.Θα το δείς σε λίγο καιρό αν δεν υποστηρίζεται trim πάντως.Ψάξου για το πως θα το κάνεις χειροκίνητα από τώρα μια φορά το μήνα και περίμενε την υποστήριξη μετά.

Με raid χάνεις το trim και πίστεψέ με δεν θές να χαλάσεις λεφτά και να είναι 2 ssd πιο αργοί και από έναν σε ένα μήνα.Ούτε κάθε 3 και λίγο να κάνεις χειροκίνητα trim.Ούτως η άλλως το read και του ενός καλό είναι.Για το acc time που σε ενδιαφέρει πιο πολύ δεν αλλάζει και τόσο δραματικά..Οπότε αν υποστηρίζεται και trim στο μέλλον με raid το συζητάμε.:-D

Ναι ίσως θέλει λίγο ψάξιμο το Trim στον mac για Manual Trim. (αν και ο HDD για το λειτουργικό περισσότερο "διαβάζει" παρά "γράφει" και το Trim βοηθάει μόνο στο γράψιμο. Πουθενά αλλού)

Όχι ρε θα είναι διπλάσια ταχύτητα Read (και Write) με Raid...

Για το Trim, οκ, αλλά με Raid θα είναι διπλάσια ταχύτητα read και Write πιστεύω (παράλληλα). Οπότε δεν σε πολυνοιάζει...!!! Και ειδικά αν κάνεις πχ. Raid με 4 X SSD...εκεί αλλάζουν τα πράγματα δραματικά...!!!

Δεν είναι και λίγη η Speed που αποκτάς...!!! Σκέψου αντιστοιχίες και με κανονικούς HDD's. Πόσο μάλλον όταν κάνεις Raid με SSD...!!! Raid με SSD = "τα σπάει" πιστεύω..!!! (ανεξάρτητα από Trim).

Το Raid "εκτός από το να σκοτώνει τις κατσαρίδες" προσφέρει και μεγαλύτερες ταχύτητες (ειδικά με SSD πρέπει να τα σπάει έστω και χωρίς Trim)...χιχιχι :P :P :P :P :P

Μην μπερδεύεσαι. :-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...