Προς το περιεχόμενο

Περίεργο προβληματάκι - GTX280

Sarfarius

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε αυτό το φορουμ!

Θα ήθελα να μοιραστώ ένα σχετικά περίεργο πρόβλημα που αντιμετώπισα σήμερα στον Η/Υ μου. Καταρχήν αποτελείται από τα εξής:

Mobo: Asus Striker II Formula (nForce 780i SLI)

CPU: Intel Core 2 Quad Q9450 @ 2.66Ghz

GPU: GeForce GTX280

Ram: 4 Gb (4x1024) DDR2

Οθονη είχα μια 20αρα samsung max ανάλυση 1680χ1050 και σήμερα είπα να δοκίμασω στο tv monitor (Samsung P2370HD) 1980x1020.

O υπολογιστής είχε να λειτουργήσει σχεδόν 3 μήνες (από αρχές Πάσχα). Όταν λοιπόν άνοιξα να παίξω World of Warcraft μετά από περίπου 10 λεπτά το PC κόλλησε. Ούτε ctrl-alt-del ούτε τίποτα. Έκανα reboot ξαναδοκιμασα και παλι απο 10 λεπτα τα ιδια. Λέω κάτι τρέχει εδώ και μάλλον η κάρτα γραφικών είναι υπεύθυνη. Κατέβασα τους τελευταίους drivers (197.45) μήπως και αλλάξει κάτι. Τρέχω το Resident evil 5 benchmark και στο 95 % (πάλι μετα από 7-10 λεπτά) κολλάει.

Υπέθεσα ότι η κάρτα γραφικών ανέβαζε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Πράγματι άγγιξε για μια στιγμή τους 82 oC και λογικά αυτό δημιούργησε το πρόβλημα.

Αυτό που παρατήρησα ήταν το εξής. Παλαιότερα, όταν ξεκινούσα ένα παιχνίδι άκουγα το ανεμιστηράκι της GPU να ανεβάζει στροφές απότομα. Σήμερα αυτό δεν έγινε και δεν κατάλαβα για πιο λόγο. Έτσι ανέβασα χειροκίνητα τις στροφές στο 75 % (από 40% που ήταν συνέχεια) με το Rivatuner και το πρόβλημα δείχνει να λύθηκε. Έχω δύο ώρες ανοιχτό το WoW και δεν έχει κολλήσει ακόμα. Η θερμοκρασία στην GPU δεν ξεπερνάει τους 73.

Μήπως γνωρίζετε τι μπορεί να συνέβει και δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα? Όντως ήταν φταίξιμο τη GPU? Για πιο λόγο έπαψε να δουλεύει το αυτόματο ρύθμισμα του fan όταν ξεκινάνε 3D εφαρμογές? Πότε δεν είχα πρόβλημα με το PC και μέχρι τώρα τα πήγε και συνεχίζει να τα πηγαίνει εξαιρετικά.

Δημοσ.

82 σε Load δεν τους λες πολλους, οχι αυτη την εποχη οποτε αναρωτιεμαι τι παιζει.

Μηπως το τροφοδοτικο σου ειναι ετοιμο να παραδωσει πνευμα ?

Δημοσ.

ΜΑ ειπε ο ανθρωπος οτι μολις ανεβασε τις στροφες του ανεμιστηρα της καρτας γραφικων ειναι οκ.. Εγω φιλε μου προτεινω να βγαλεις εφοσον ξερεις , την ψυκτρα απο την καρτα γραφικων , να βαλεις καλα θερμοαγωγιμη παστα , οπως και στον επεξεργαστη, μετα να κατεβασεις τους τελευταιους drivers για ολοκληρο το συστημα σου , και να κανεις ενα ωραιοτατο format και να περασεις τα windows 7 64 bit...

Δημοσ.

Τις θερμοκρασίες πώς τις κοιτάς full load;

Ρωτάω επειδή ακόμα και στην ελαχιστοποίηση από το game, πέφτουν δραματικά και άμεσα.

Αν δεν τις παρακολουθείς μέσω κάποιου προγράμματος που σου δείχνει το ιστορικό τους, κάντο, είτε μέσω του realtemp 3.40, είτε του evga precision, είτε μέσω stabiltity test του furmark.

Σε εμένα ακόμα και με 100% manual rpm βλέπω full load θερμοκρασίες μέχρι 93C, χωρίς να έχω stability issues.

Έχε υπ'όψη σου επίσης, πως το ρημάδι 780i βράζει, έχεις ενεργητική ψύξη στο mcp;;;

Δημοσ.

Onty αν το τροφοδοτικο εχει δυσλειτουργια μπορει να μην δινει το σωστο ρευμα και αρα οταν ο fan ειναι στο auto να μην ανεβαζει τις σωστες στροφες.

82 Βαθμοι ειναι πολυ καλο για load, εκτος αν μιλαει για idle.

Δημοσ.

Cool φιλε μου φιλαρακι με GTX280 χτυπησε 105C και αναγκαστηκε να παρει ψυκτρα οποτε εισαι μια χαρα απο θερμοκρασιες

Δημοσ.
Onty αν το τροφοδοτικο εχει δυσλειτουργια μπορει να μην δινει το σωστο ρευμα και αρα οταν ο fan ειναι στο auto να μην ανεβαζει τις σωστες στροφες.

Aν η κάρτα δε τροφοδοτούνταν επαρκώς θα είχε πολύ σοβαρότερες αστάθειες πολύ πριν ανεβάσει καν θερμοκρασίες.

Δεν ξέρω που το στηρίζεις, αλλά το ρεύμα που χρειάζεται για να γυρίσει το fan της κάρτας είμαι κωμικό μπροστά σε αυτό που καταπίνει γενικότερα μία 280.

Δημοσ.

:lol::lol::lol: Πολυ καλο !!

Δημοσ.

Κωμικο ναι αλλα δεν μπορεις να αποκλεισεις τπτ οσο αφορα τους υπολογιστες.

Θα μπορουσε να ηταν θεμα οδηγων αλλα πριν δεν ειχε τετοιο θεμα, θα μπορουσε να ηταν και θεμα BIOS αλλα και παλι πριν δεν ειχε τετοιο θεμα.

Φυσικα θα μπορουσε να ηταν και θεμα της ιδιας της ψυκτρας αλλα με 82 βαθμους σε παιχνιδι δεν φαινεται να ειναι αυτο.

Με λιγα λογια μπορει να ειναι το οτιδηποτε.

Onty δεν μπορω να κατσω να σου αναλυσω καποια θεματα.

Δημοσ.

Ε μη λες στο παιδι να παρει αλλο τροφοδοτικο , που στην καλυτερη περιπτωση για να παρει κατι αξιοπρεπες θα δωσει 70 Ε .. Ας εξαντλησει ολες της δωρεαν λυσεις - προτασεις που του κανουμε , και αν δεν εχει αποτελεσμα το συζηταμε..

Δημοσ.

Ειπες οτι μαλλον φταιει το τροφοδοτικο του , αρα για να επιλυθει το προβλημα ... πρεπει να παρει καινουριο. Τι θα γινει τωρα θα παιζουμε με τις λεξεις?

Δημοσ.

Δλδ οταν λεμε μαλλον φταιει Κατι αυτοματα καποιος παει και αλλαζει Αυτο το Κατι χωρις να εχει επιβεβαιωθει αν οντως αυτο φταιει.......

Μαλλον αλλος παιζει με τις λεξεις αλλα οκ.

Δημοσ.

Καλησπερα και παλι παιδια και σας ευχαριστω για τις απαντησεις.

Λοιπον το τροφοδοτικο ξεχασα να το αναφερω, ειναι ενα Thermaltake toughpower 750W. Παιδια με τον υπολογιστη δεν ειχα ποτε προβλημα (Ειδικα θερμοκρασιας, θυμαμαι επαιζα ωρες ολοκληρες το καλοκαιρι στο δωματιο και ανεβαζε και γω δε ξερω τι θερμοκρασιες) αλλα πρωτη φορα τον αφησα κλειστο για τοσο μεγαλο διαστημα. Και επισης ειναι κατι αλλο, που ισως δημιουργησε το προβλημα. Το συγκεκριμενο σπιτι εχει καποια θεματακια με την υγρασια, οταν μπηκα το βρηκα με 75 % , για εσωτερικο χωρο ειναι πολυ.. Τωρα 3 μηνες μηπως εγινε καμια ζημια στα ηλεκτρονικα;

Αυτο που λεει ο φιλος Nik.k μπορει και να στεκει, κατι παιζει παντως και για καποιο λογο το αυτοματο καλιμπραρισμα του fan στην GPU δεν λειτουργει και το εχω συνεχεια στο 70-75 % αν και περνει λιγο κεφαλι.. Τελοσπαντων, καποια στιγμη θα ανοιξω τον πυργο διοτι εχω να τον καθαρισω κανα χρονο και βαλε, και θα εχει μαζεψει πολυ σκονη μεσα.

Τωρα με τις θερμοκρασιες της καρτας, πραγματι 82oC δεν ειναι και καμια εξωφρενικη τιμη, και εχει δικιο ο φιλος, με alt-tab το εβλεπα, και σχεδον αμεσως η θερμοκρασια αρχιζει και πεφτει. Ισως να πηγε αρκετα πιο πανω. Με το Speedfan τις παρακολουθω.

Παντως ειμαι σχεδον βεβαιως πως φταιει το γεγονος οτι το ανεμιστηρακι αν δε δωσει στροφες σε 3D εφαρμογη ο υπολογιστης τα παιζει.

Για Windows 7 το σκεφτομαι πολυ σοβαρα, αλλα 64bit για πιο λογο? Απ'οσο γνωριζω, τα 64μπιτα λειτουργικα περα απο αρκετα προβληματα συμβατοτητας που παρουσιαζουν σε τελικη αναλυση εχουν τοσο μεγαλη διαφορα απο τα 32? Ποσα προγραμματα χρησιμοποιουν αξιολογα τις δυνατοτητες που προσφερουν τα 64bit? Δηλαδη σε παιχνιδια, θα δω υψηλοτερες επιδοσεις?

Δημοσ.

Ωραία πάμε ένα ένα.

Το psu είναι υπέραρκετό, βγαίνει από την κουβέντα.

Το case άνοιξε να το καθαρίσεις, αφού έμεινε τόσο καιρό παρατημένο το pc λογικά θα έχει μαζέψει χολή μέσα.

Για το fan της κάρτας μπορείς μέσω του EVGA precision να φτιάξεις κάποιο profile ώστε να παίζει σε συγκεκριμένο rpm 3D και σε default επίπεδα 2D, ώστε να μη σου παίρνει τα αυτιά.

Επίσης, δοκίμασε ένα furmark stability test με default rpm, από περιέργεια να δούμε σε τι επίπεδα φτάνουν οι θερμοκρασίες.

Εννοείται πως αξίζει ο κόπος να βάλεις ένα σύγχρονο λειτουργικό, και από την στιγμή που έχεις 4GB ram να είναι και 64bit.

Οι ασυμβατότητες και τα προβλήματα που είχαν τα XPx64 έχουν εξαληφθεί πλήρως, εκτός και αν χρησιμοποιείς κάποιο πολύ εξειδικευμένο πρόγραμμα του 2005 π.χ ...

Ωρες να έχεις να διαβάζεις και εδώ.

;)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...