Προς το περιεχόμενο

Ο ορισμός της ανυπαρξίας

slygeo87

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το λοιπόν B),

Είχα μια συζήτηση πρόσφατα με μία φίλη μου περί ανέμων και υδάτων (για το άγχος θανάτου μέσω του υποσυνείδητου ξέρω 'γω κατά τη διάρκεια του ύπνου, όνειρα κλπ μαλακίες) και όπως τα έφερε η κουβέντα, αφού λοιπόν καταλήξαμε στο πλέον προφανές, ότι δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα εκεί πάνω που να μας εξουσιάζει, προσπαθήσαμε να δώσουμε και μία εξήγηση για τη ζωή μετά το θάνατο.

Αυτό που με κάνει και αναρωτιέμαι δηλαδή, είναι πως θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε την κατάσταση μας αφού πεθάνουμε (οκ, αποσύνθεση του σώματος γνωστό σε όλους μας) αλλά και γενικά την ψυχή μας (αν υπάρχει), τη συνείδηση μας και τις αναμνήσεις μας σε όσα ζήσαμε. Εστω ότι παίρνουμε για παράδειγμα τη δημιουργία του σύμπαντος. Αρα έχουμε και λέμε με ένα γρήγορο μπακαλίστικο συμπέρασμα: ΜΠΑΜ, διαστολή, δημιουργία χώρου και χρόνου. Ανυπαρξία λοιπόν είναι μία κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχουν τα δύο που προανέφερα.

Αχ, πείτε μου ότι δεν ανακάλυψα την Αμερική...:cry:

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Αν αναρωτιέσαι ΓΙΑΤΙ υπάρχουμε, πολύ θα ήθελα να το μάθω και 'γω.

Δημοσ.

Υπάρχεις, και συ και γω και όλοι μας, για κάποιο λόγο.

Το αν η ύπαρξη σου οφείλεται σε κάτι ανώτερο από σένα, δεν μπορείς να το ξέρεις.

Το γιατί υπάρχεις, επίσης δεν μπορείς να το ξέρεις.

Το τι συμβαίνει μετά το θάνατο του σώματος σου, δεν μπορείς να το ξέρεις.

Συμβουλή φιλική: σταμάτα το χρόνο (κρυογονική; ) για καμιά 400αριά χρόνια. Αν υπάρχει ακόμη αυτός ο πλανήτης με το κυρίαρχο είδος ζωντανό, μπορεί να έχουν να σου δώκουν καμιά απάντηση. Αν θα σ' αρέσει δεν ξέρω. (η απάντηση, ε) :P

Ειδεμή, ζήσε τη ζωή σου όπως γουστάρεις και μην κάθεσαι και ασχολείσαι με ερωτήματα αναπάντητα εδώ και κάτι αιώνες. (αναπάντητα με μια λογική εξήγηση)

Δημοσ.
Το λοιπόν B),

Είχα μια συζήτηση πρόσφατα με μία φίλη μου περί ανέμων και υδάτων (για το άγχος θανάτου μέσω του υποσυνείδητου ξέρω 'γω κατά τη διάρκεια του ύπνου, όνειρα κλπ μαλακίες) και όπως τα έφερε η κουβέντα, αφού λοιπόν καταλήξαμε στο πλέον προφανές, ότι δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα εκεί πάνω που να μας εξουσιάζει, προσπαθήσαμε να δώσουμε και μία εξήγηση για τη ζωή μετά το θάνατο.

Αυτό που με κάνει και αναρωτιέμαι δηλαδή, είναι πως θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε την κατάσταση μας αφού πεθάνουμε (οκ, αποσύνθεση του σώματος γνωστό σε όλους μας) αλλά και γενικά την ψυχή μας (αν υπάρχει), τη συνείδηση μας και τις αναμνήσεις μας σε όσα ζήσαμε. Εστω ότι παίρνουμε για παράδειγμα τη δημιουργία του σύμπαντος. Αρα έχουμε και λέμε με ένα γρήγορο μπακαλίστικο συμπέρασμα: ΜΠΑΜ, διαστολή, δημιουργία χώρου και χρόνου. Ανυπαρξία λοιπόν είναι μία κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχουν τα δύο που προανέφερα.

Αχ, πείτε μου ότι δεν ανακάλυψα την Αμερική...:cry:

Πως μπορείς να είσαι ανοικτός σε προτάσεις και ιδέες, όταν ξεκινάς την ίδια την ροή της σκέψης σου ανελεύθερα και δεσμευμένα; Πως μπορείς να θεωρείς τόσο "εξευτελιστικά δεδομένο" πράγματα τα οποία δεν μπορείς ούτε κατά διάνοια να κατανοήσεις; Βλέπεις το πρόβλημα για εμένα, δεν είναι η απάντηση στην οποία κάποιος (ενδεχομένως) φτάνει, αλλά η πορεία που ακολούθησε... Εκεί φαίνεται η ποιότητα του καθενός μας... Αλλιώς, αυτό που γυρεύεις, μπορεί κάλλιστα να είναι το "42" που είπε ο Deep Thought...

Δημοσ.

Ρε μπρο εικασίες κάνω. Καμία επιστημονική απάντηση κατά προσέγγιση παίζει;

Δημοσ.

Επιστημονικό κατάκτηση είναι και το θεώρημα μη πληρότητας του Γκέντελ, αλλά δεν βλέπω να το παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά... Βέβαια θα μου πεις, άλλος επιστημονικός τομέας. Συμφωνώ. Αλλά για μένα υποκρύπτει μια ολόκληρη φιλοσοφική στάση με προέκταση σε όλα τα γνωστικά επίπεδα του ανθρώπου. Ακόμα περισσότερο μια στάση απέναντι στην ίδια την ζωή.

---------- Προσθήκη στις 01:26 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 01:23 ----------

Ξεκινα βιβλια περι αγνωστικισμου....

To μειονέκτημα του αγνωστικισμού, κατά την γνώμη μου πάντα, είναι ότι μεταθέτει θεωρήσεις και στάσεις ζωής για το μέλλον. Η ζωή όμως φίλε μου είναι τώρα...

Δημοσ.

Εάν δεν κλειδωθεί το τόπικ το βλέπω να πιάνει 1000+ σαν το άλλο για τους θερμοσίφωνες...

Από το να συζητάμε κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί, ας ζήσουμε.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...