Προς το περιεχόμενο

Αναγνωρίζονται τα πτυχία των κολεγίων

alan2

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αναγνωρίζονται τα πτυχία των κολεγίων

26/05/2010

Δημοσιεύτηκε την 25.05.10 το Προεδρικό Διάταγμα 38/2010 ( ΦΕΚ 78, τεύχ. Α ) για την ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας 36/2005 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτήν τακτοποιείται επί τέλους η αναγνώριση των πτυχίων, τα οποία απονέμουν Πανεπιστήμια χωρών τα Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ευρωπαίους πολίτες ανεξαρτήτως από το που έκαναν τις σπουδές τους (στα ίδια τα Πανεπιστήμια ή σε συνεργαζόμενα Κολλέγια) και δημιουργείται ένα νέο τοπίο για την ελληνική νεολαία.

Από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή της Οδηγίας και αίρεται πλέον η δυνατότητα του Υπουργείου Παιδείας να αποφεύγει την αναγνώριση όλων αυτών των πτυχίων προβάλλοντας σαν δικαιολογία τον τόπο σπουδών ή το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών.

Έτσι τακτοποιείται μια αδικία, η οποία ταλαιπωρούσε επί 20 χρόνια τουλάχιστον 20.000 νέους Έλληνες και τους εμπόδιζε να προσφέρουν όλες τις γνώσεις τους στην Ελλάδα..

Εξ άλλου αυτή την τακτοποίηση επιβάλλουν πολλές και σαφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς και η πρόσφατη του ΣτΕ απόφαση (με αρ. 853/2010), σύμφωνα με τις οποίες οι σπουδές που γίνονται σε Κολλέγια συνεργαζόμενα με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια ανήκουν στην εκπαιδευτική δικαιοδοσία των χωρών όπου εδρεύουν τα Πανεπιστήμια.

Έτσι προκύπτει και η δεύτερη σημαντική αναγνώριση των αποφοίτων των Κολλεγίων που συνεργάζονται με Βρετανικά Πανεπιστήμια. Τα πτυχία τους κατατάσσονται στα επίπεδα 6 και 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων - αναλόγως προς το εάν είναι Bachelor ή Master. Και αυτό ισχύει πριν η Ελλάδα κατορθώσει να θεσπίσει το δικό της Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, επισήμως πλέον:

1. Τα Κολλέγια λειτουργούν ουσιαστικά ως παραρτήματα βρετανικών ή άλλων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και ανήκουν στην εκπαιδευτική δικαιοδοσία των χωρών όπου εδρεύουν τα Πανεπιστήμια.

2. Τα πτυχία των μητρικών Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μετά από φοίτηση στο Κολλέγιο αναγνωρίζονται και στην Ελλάδα.

Αυτά σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τους νέους Έλληνες αφού:

1. Μπορούν πλέον να φοιτήσουν και να αποκτήσουν το πτυχίο μεγάλων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων χωρίς να φύγουν από την χώρα τους και να υποστούν τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της φοιτητικής μετανάστευσης.

2. Έχουν το δικαίωμα της επιλογής αφού το κρατικό πανεπιστήμιο δεν είναι πια μονόδρομος.

Τέλος, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική και για την χώρα διότι:

1. Θα συνεισφέρει σημαντικά στην μείωση του φοιτητικού συναλλάγματος.

2. Θα ανοίξει τον δρόμο στην προσέλκυση ξένων φοιτητών στην χώρα με σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

3. Θα βοηθήσει στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας με την ανάπτυξη των Κολλεγίων, στα οποία εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 2000 Έλληνες επιστήμονες και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

(σπο σελίδα κολεγίου)

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
2. Έχουν το δικαίωμα της επιλογής αφού το κρατικό πανεπιστήμιο δεν είναι πια μονόδρομος.

Σωστά, θα έχει πλέον κάποιος την επιλογή να αγοράσει το πτυχίο του, εφόσον έχει τα λεφτά, αντί να στρώσει την κωλάρα του και να διαβάσει τίποτε. Συν το γεγονός ότι θα βγαίνει στην αγορά ένα χρόνο νωρίτερα (αν παραμείνουν τριετή τα προγράμματα των κολλεγίων, όπως είναι πχ στην Αγγλία).

Στην θεωρία συμφωνώ με όλα, αλλά θα γίνεται κανένας έλεγχος στην ποιότητα σπουδών;

Δημοσ.

Οι εργοδότες ξέρουν ποια κολέγια είναι μάπα και ποια δεν είναι - και η ελεύθερη αγορά επιβραβέυει το καλό και τιμωρεί το σάπιο πιο σωστά από ότι οι υπουργικές αποφάσεις.

Εξάλλου όταν υπάρχουν χιλιάδες μάπες αναγνωρισμένα κολέγια στο εξωτερικό, είναι εντελώς υποκριτικό να μην αναγνωρίζεις κανένα κολέγιο στο εσωτερικό. Τα κολέγια δημιουργούν θέσεις εργασίας ακόμα και αν είναι μάπες και αυτοί που είναι κατά της αναγνώρισης είναι συνήθως αυτοί που θέλουν "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα" ή να παραμείνουν κλειστά τα κλειστά επαγγέλματα προς όφελος των ολίγων.

Σωστά, θα έχει πλέον κάποιος την επιλογή να αγοράσει το πτυχίο του, εφόσον έχει τα λεφτά, αντί να στρώσει την κωλάρα του και να διαβάσει τίποτε. Συν το γεγονός ότι θα βγαίνει στην αγορά ένα χρόνο νωρίτερα (αν παραμείνουν τριετή τα προγράμματα των κολλεγίων, όπως είναι πχ στην Αγγλία).

Στην θεωρία συμφωνώ με όλα, αλλά θα γίνεται κανένας έλεγχος στην ποιότητα σπουδών;

Δημοσ.

οφ τοπικ

ακουσα οτι απο τα ιεκ θα μπορεις να πηγαινεις σε τει δινοντας εξετασεις

ξερει κανεις τιποτα?

Δημοσ.
οφ τοπικ

ακουσα οτι απο τα ιεκ θα μπορεις να πηγαινεις σε τει δινοντας εξετασεις

ξερει κανεις τιποτα?

oooh crap... not again

Δημοσ.
Οι εργοδότες ξέρουν ποια κολέγια είναι μάπα και ποια δεν είναι - και η ελεύθερη αγορά επιβραβέυει το καλό και τιμωρεί το σάπιο πιο σωστά από ότι οι υπουργικές αποφάσεις.

Εξάλλου όταν υπάρχουν χιλιάδες μάπες αναγνωρισμένα κολέγια στο εξωτερικό, είναι εντελώς υποκριτικό να μην αναγνωρίζεις κανένα κολέγιο στο εσωτερικό. Τα κολέγια δημιουργούν θέσεις εργασίας ακόμα και αν είναι μάπες και αυτοί που είναι κατά της αναγνώρισης είναι συνήθως αυτοί που θέλουν "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα" ή να παραμείνουν κλειστά τα κλειστά επαγγέλματα προς όφελος των ολίγων.

Σιγά που νοιάστηκαν για την αναγνώριση στην ελεύθερη αγορά. Αυτό που έκαιγε τους περισσότερους ήταν μία θέση στο δημόσιο.

Δημοσ.

Ζεις πράγματι εκεί που λέει το προφίλ σου; Αν ναι, δυστυχώς όταν έρθεις πίσω με το καλό θα σου πω "wake up and smell the Greek coffee". Προφανώς δεν είμαι κατά, αλλά βαρέθηκα να βλέπω στόκους να βγαίνουν από γραμμή παραγωγής (και μιλάω ΚΑΙ για το δημόσιο πανεπιστήμιο, ΚΑΙ για τα κολέγια έξω+δικατσά, κλπ), και απλά τώρα αυτό ενδέχεται να γίνει ακόμη ευκολότερο.

Όσο για την ελεύθερη αγορά στην Ελλάδα, είδαμε εδώ και δεκαετίες πόσο καλά εξοβελίζει τα μάπα καρπούζια, yeah right. Μπορούμε να έχουμε αναγνώριση, αλλά όχι ξέφραγα αμπέλια; Αν κάποιος δεν μπορεί να μου εγγυηθεί και τα δύο, δεν θέλω τίποτε. Παρεμπιπτόντως, εμένα προσωπικά με συμφέρουν οι νέες θέσεις εργασίας στα κολέγια, περισσότερο από όσο νομίζεις, αλλά κρατάω καλάθι πιό μικρό και από της Μπάρμπι.

Δημοσ.

Μένω στις ΗΠΑ από το 1999. Εμένα μου φαίνεται καθαρός παραλογισμός που δεν αναγνωρίζονται τα κολλέγια - όλος ο πλανήτης έχει γεμίσει μάπες πανεπιστήμια, τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν αναγνωρισμένα παραρτήματα μέχρι και σε τριτοκοσμικές χώρες, και όλα τα παραρτήματα αναγνωρίζονται στην ελλάδα πλην αυτά που λειτουργούν εντός ελλάδας. Καθαρός παραλογισμός που αποσκοπεί στο να στέλνει χιλιάδες φοιτητές στο εξωτερικό μαζί με δις ευρώ. Αφού όλοι οι στόκοι θα σπουδάσουν που θα σπουδάσουν, ας σπουδάσουν τουλάχιστον στην ελλάδα για να μην στέλνουν τα λεφτά τους έξω. Μόνο οι ξένοι θα βγάζουν λεφτά από τους έλληνες φοιτητές? Και μόνο οι πλούσιοι έλληνες στόκοι θα έχουν πτυχίο?

Ζεις πράγματι εκεί που λέει το προφίλ σου; Αν ναι, δυστυχώς όταν έρθεις πίσω με το καλό θα σου πω "wake up and smell the Greek coffee". Προφανώς δεν είμαι κατά, αλλά βαρέθηκα να βλέπω στόκους να βγαίνουν από γραμμή παραγωγής (και μιλάω ΚΑΙ για το δημόσιο πανεπιστήμιο, ΚΑΙ για τα κολέγια έξω+δικατσά, κλπ), και απλά τώρα αυτό θα γίνει ακόμη ευκολότερο. Ειμαι εκπαιδευτικός.

Όσο για την ελεύθερη αγορά στην Ελλάδα, είδαμε εδώ και δεκαετίες πόσο καλά εξοβελίζει τα μάπα καρπούζια, yeah right. Μπορούμε να έχουμε αναγνώριση, αλλά όχι ξέφραγα αμπέλια; Αν κάποιος δεν μπορεί να μου εγγυηθεί και τα δύο, δεν θέλω τίποτε. Παρεμπιπτόντως, εμένα προσωπικά με συμφέρουν οι νέες θέσεις εργασίας στα κολέγια, περισσότερο από όσο νομίζεις, αλλά κρατάω καλάθι πιό μικρό και από της Μπάρμπι.

Δημοσ.
Μένω στις ΗΠΑ από το 1999.

Αφού όλοι οι στόκοι θα σπουδάσουν που θα σπουδάσουν, ας σπουδάσουν τουλάχιστον στην ελλάδα για να μην στέλνουν τα λεφτά τους έξω.

Με κάλυψες πλήρως, δυστυχώς. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, παρόλο που δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που διαβάζω.

Δημοσ.
Εμένα μου φαίνεται καθαρός παραλογισμός που δεν αναγνωρίζονται τα κολλέγια - όλος ο πλανήτης έχει γεμίσει μάπες πανεπιστήμια
"μαπες" ακόμη και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ? περιλαμβάνεις δημόσια και ιδιωτικά?
Δημοσ.

Γιατί οι αμερκάνοι τι είναι; στο πηγάδι κατούρησαν και δεν μπορουν να φιάξουν μάπες;

όπως φιάνουν και μάπες κούρσες, και μάπες χάμπουργκερ, σίγουρα θα έχουν και καποιες μάπες σχολές.

Μονο η Ελλαδάρα δεν είχε μάπες. Ολες οι σχολές ήταν ΑΑΑ' : Αβάδιστα!

(μέχρι σήμερα που αναγνωρίστηκαν τα ΙΕΚ. σήμερα γίναμε αμερκάνοι)

Δημοσ.

Άκουσα ότι τα bachelor των κολλεγίων θα αναγνωρίζονται σε επίπεδο 6 (Unesco) , όταν των ΤΕΙ είναι σε 5.

Επίσης τα master των κολλεγίων σε 7 .

Δλδ εμένα ως απόφοιτο ΤΕΙ με θάψανε :cry:

Δημοσ.
Άκουσα ότι τα bachelor των κολλεγίων θα αναγνωρίζονται σε επίπεδο 6 (Unesco) , όταν των ΤΕΙ είναι σε 5.

Επίσης τα master των κολλεγίων σε 7 .

Δλδ εμένα ως απόφοιτο ΤΕΙ με θάψανε :cry:

Μην αγχώνεσαι, έτσι που την πάνε την δουλειά στο τέλος θα τα βάλουν όλα σε ένα επίπεδο για να μην μπερδευόμαστε κιόλας.

Κολλέγια, ΤΕΙ, ΑΕΙ, master, bachelor, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, στο καζάνι, κι ό,τι συνταγή τους κάτσει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...