Προς το περιεχόμενο

dvd και avi με ίδιο μέγεθος καρέ, όμως το avi φαίνεται μικρότερο

skyrider001

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους!!

Πρόσφατα μετέτρεψα κάποιες ταινίες από DVD σε avi με τη βοήθεια του autoGK με βάση τον ελληνικό οδηγό του doom9. Σαν output size επέλεξα target quality = 80% Στα advanced settings έβαλα codec Xvid και τα υπόλοιπα στο auto ως είχαν δλδ.

Όταν πάω να παίξω το avi με mpchc ή vlc το καρέ εμφανίζεται μειωμένο τουλάχιστον κατά 1/3 σε σχέση με την decrypted ταινία ενώ οι player και οι δυο μου εμφανίζουν ότι το πλάτος είναι 720px.

Τι μπορεί να συμβαίνει;

Δημοσ.

1. Άνοιξε 2 instances του MPC-HC

2. Στο ένα φόρτωσε το AVI, στο άλλο το αντίστοιχο DVD

3. Και στα δύο, πήγαινε στο ίδιο (έστω στο περίπου, π.χ. ακρίβεια δευτερολέπτου αρκεί) χρονικό στιγμιότυπο

4. File > Save Image... > ως jpg

5. Κάνε upload κάπου τα 2 jpg και πόσταρε εδώ links για να δούμε τί παίζει

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ parsifal για το χρόνο σου άλλωστε με έχεις βοηθήσει πολλές φορές..

Αυτό που μου είπες το δοκίμασα στο photoshop δηλ δημιούργησα ένα έγγραφο με 72dpi ανάλυση και το αποτέλεσμα που πήρα είναι ότι όντως έχουν το ίδιο πλάτος αλλά στο dvd φαίνεται η εικόνα κάπως παραμορφωμένη σαν έχει τεντωθεί κατά το ύψος..

mvframesaveimage.jpg

παρακάτω είναι οπως φαίνονται στην οθόνη το dvd (επανω) και το avi (κάτω)

mvframeprintscreen.jpg

Δημοσ.

Ας δούμε πρώτα μερικά facts για τα DVD που πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας, πριν περάσουμε στην εξήγηση των screenshots που παρέθεσες:

1. Στα DVD, το καρέ που κωδικοποιείται στο VOB έχει διαστάσεις 720 x 576. Αυτό είναι δεδομένο και προβλέπεται από το DVD-Video standard. Υπάρχουν κι άλλες αναλύσεις που θεωρούνται αποδεκτές κατά το DVD authoring, αλλά το 99.9% των ταινιών DVD περιοχής 2 (ευρωπαϊκά δλδ) έχουν αυτήν την ανάλυση

2. Μπορεί το καρέ των DVD να έχει διαστάσεις 720 x 576, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται όλο για ωφέλιμη πληροφορία. Μπορεί να έχουν προστεθεί μαύρες λωρίδες επάνω-κάτω (letterboxing)

3. Μπορεί το καρέ των DVD να έχει διαστάσεις 720 x 576, αλλά αυτό δε σημαίνει και ότι θα προβάλλεται σώνει και καλά σε αυτήν την ανάλυση. Πιο συγκεκριμένα, τα VOB αρχεία ενός DVD έχουν αποθηκευμένη μία πληροφορία/flag που καθορίζει πώς θα πρέπει να γίνει stretch το κάδρο κατά την αναπαραγωγή, για να πάρουμε το σωστό aspect ratio που είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί του DVD. Στην περίπτωση αυτή, κάνουμε λόγο για non-square pixels, δηλαδή «φανταστικά» pixels που, αντίθετα από τα τετράγωνα pixels ενός ψηφιακού monitor, δεν έχουν λόγο πλευρών 1:1 αλλά διαφορετικό. Όταν λοιπόν προβάλλεται ένα καρέ με τέτοια pixels σε ένα monitor που θεωρούμε ότι τα pixels του έχουν λόγο πλευρών 1:1, η ορατή περιοχή που θα καταλαμβάνει το καρέ επάνω στο monitor δε θα είναι 720 x 576 pixels (του monitor) αλλά διαφορετική

Με βάση τα παραπάνω, τί βλέπουμε στα screenshots που ανέβασες; Ένα DVD που έχει κωδικοποιηθεί αναμορφικά (γι΄αυτό το καρέ του που πήρες από το μενού File > Save Image του MPC-HC εμφανίζει «αυγοκέφαλους» :lol: ανθρώπους). Κι ένα AVI που προέκυψε από το καρέ του DVD ως εξής: Ψαλίδισμα (crop) των μαύρων λωρίδων πάνω κάτω ---> Διάβασμα του Pixel Aspect Ratio από τα VOB για να αποφασιστεί το σωστό aspect ratio που θα πρέπει να έχει το τελικό καρέ κρατώντας την οριζόντια ανάλυση στα 720 pixels ---> Resize σε αυτήν την ανάλυση. 720 x 320 πρέπει να είναι, αν δεν έπεσα πολύ έξω στο IrfanView που μετρούσα με το selection tool του.

Στο 2ο screenshot που ανέβασες: Ο MPC-HC προβάλλει το DVD σεβόμενος τα non-square pixels που λέγαμε. Και μάλλον, πρόκειται για ταινία με aspect ratio 16:9. Οπότε, το καρέ από 720x576 μετατρέπεται τελικά σε κάδρο των (576 x 16:9)x576 = 1024x576 pixels. To video stream του AVI έχει κωδικοποιηθεί από τον XviD codec με square pixels, οπότε σε ότι ανάλυση έχει κωδικοποιηθεί, σε αυτήν και προβάλλεται.

Ελπίζω να σε κάλυψα με τα παραπάνω...

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ parsifal είναι πραγματικά πολυ ενδιαφέρουσες αυτές οι πληροφορίες. Τις σημείωσα για να τις έχω...

Ομως έχω μια τελευταία αποριούλα. Υπάρχει τρόπος να πω στο AutoGK να κάνει stretch τα 720 αναμορφικά στα 1024 πραγματικά και να διατηρήσει τα 576 κατακόρυφα χωρίς να μου κάνει resize; έτσι ώστε να παρω τη μεγιστη δυνατή ανάλυση απ' το dvd. Δεδομένου ότι target quality του βάζω 80%

ΥΓ. Μήπως να το προσπαθούσα με αυτο το πρόγραμμα το meGui που έχεις στο wiki?

Δημοσ.

Ώπα, σε βλέπω ακόμη μπερδεμένο! Τα «720 αναμορφικά» είναι ταυτόχρονα και «πραγματικά». Τόσα έχουν κωδικοποιηθεί στο VOB, τόση είναι και η μέγιστη ποιότητα από άποψη αναλυτικότητας που έχει η ταινία, άσχετα από το τί κάνει ο software video player ή το επιτραπέζιο DVD player όταν πρόκειται να προβάλλει την ταινία.

Τώρα, το να διατηρήσεις στο AutoGK τα 576 κατακόρυφα pixels δεν έχει κανένα απολύτως νόημα στη συγκεκριμένη ταινία, γιατί υπάρχουν μαύρες μπάρες που πρέπει να γίνουν crop. Μετά το crop (με το μάτι πάλι και με τη βοήθεια του IrfanView image viewer), μένεις με ωφέλιμο κάδρο περίπου 720 x 436 στο οποίο όμως ο λόγος πλευρών εξακολουθεί να δίνει «αυγοκέφαλους» ηθοποιούς (είναι δηλαδή stretched καθ' ύψος). Τί θα μπορούσες να γίνει εδώ, ώστε να μην κάνεις hard-resize του καρέ σε 720 x 320, αλλά να διατηρήσεις και τις 436 γραμμές του καρέ; Να κωδικοποιήσεις το καρέ σε ανάλυση 720 x 436, αλλά να καθορίσεις κατάλληλο aspect ratio flag (είτε στο video stream είτε στο AVI container) που θα δίνει εντολή στον player να προβάλλει το video αναπτύσσοντας το καρέ σε διαστάσεις που να δίνουν σωστό οπτικά αποτέλεσμα. Πόσο πρέπει να είναι το aspect ratio αυτό; Την απάντηση την έχεις ήδη: 720:320. Αλλά αν θυμάμαι καλά από το AutoGK (έχω πολύ καιρό να το χρησιμοποιήσω), δε σου δίνει τρόπο να κάνεις κάτι τέτοιο. Μπορείς όμως να πειράξεις το AVI που θα πάρεις από το AutoGK με τη βοήθεια ενός utility, του MPEG4 Modifier, που κάνει ακριβώς αυτήν τη δουλειά.

Προσοχή όμως: Δεν «υπακούν» όλοι οι software video players custom aspect ratios σε αρχεία AVI. Ούτε όλα τα DVD players. Καλύτερη επιλογή container για τέτοιες δουλειές είναι το Matroska (MKV), το οποίο όμως δεν υποστηρίζεται ακόμη από τα περισσότερα απλά MPEG-4 συμβατά DVD players. Αν δε σε ενδιαφέρει η αναπαραγωγή σε τέτοια μηχανήματα, εγώ θα πήγαινα σε MKV. Και κωδικοποίηση με τον πιο νέο x264 encoder, όχι τον XviD.

Δημοσ.

Είναι γεγονός πως είμαι λίγο ασχετούλης... :)

Που θα πάει όμως θα μάθω. Έστω τα βασικά. Προς το παρόν θα βολευτώ με τον xvid γιατί βλέπω τις ταινίες με τη βοήθεια ενός φορητού dvd player που έχω, και μόνο τις HD τις βλέπω στην οθόνη του ΗΥ. Σ' ευχαριστώ και πάλι.

ΥΓ. Με το mkv με έβαλες σε πειρασμό θα κοιταξω τον οδηγο στο meGui :)

Δημοσ.

Για MKV, καλύτερα πρώτα να δοκιμάσεις με το πιο εύκολο RipBot264, σχετικός οδηγός υπάρχει επίσης στο Insomnia Wiki.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...