nikolaos_ Δημοσ. 24 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 24 Μαΐου 2010 Στην αρχή της εγκατάστασης του Ubuntu 10.04 έβαλα το LAMP. Δεν ήθελα και δε θέλω να φτιάξω ένα ολόκληρο web-server στον υπολογιστή μου. Θέλω να έχω απομακρυσμένη πρόσβαση στις φωτογραφίες μου και σε διάφορα directories με αρχεία μου (αν και μια στοιχειώδης ασφάλεια με ενδιαφέρει επίσης), με "απλά μέσα" (χωρίς mysql, με όσο το δυνατόν στατικές σελίδες κλπ). Συγκεκριμένα κάνω εκ των προτέρων κάτι σαν τα ακόλουθα: > mount --bind [i]ένα_directory_με_φωτογραφίες_μου_αποθηκευμένες[/i] /var/www/photo/thismonth mount --bind [i]ένα_directory_αρχείων[/i] /var/www/files/working Δηλαδή κάθε φορά αποφασίζω να "δημοσιεύσω" κάποια από τα directories που έχω στο δίσκο. Αλλάζω συχνά και συνήθως κάνω unmount τα πάντα μετά από λίγο καιρό. Έτσι, οποτεδήποτε βρίσκομαι εκτός σπιτιού και χρειάζομαι να πάρω κάποιο αρχείο, ή να δείξω μια φωτογραφία σε ένα φίλο μου το κάνω μπαίνοντας σε ένα browser. Το uploading δε με ενδιαφέρει καθόλου προς το παρόν, γι' αυτό και δεν πήγα σε μια λύση ftp. Φυσικά για λόγους ασφάλειας η μόνη "ξεκλείδωτη" port είναι αυτή του apache2 (που δεν είναι η 80 ή η 8080). Ενώ με την απλή παράθεση των περιεχομένων του καταλόγου μέσω apache2 πίστευα πως θα είχα ξεμπερδέψει, με τις φωτογραφίες προέκυψε η ανάγκη να εμφανίζω και thumbnails. Συγκεκριμένα επιθυμώ ένας κατάλογος που έχει φωτογραφίες να εμφανίζεται με μια σελίδα με thumbnails, ενώ όπου υπάρχει κατάλογος μικτός ή χωρίς φωτογραφίες, να εμφανίζεται η κλασική, "ξερή" σελίδα του apache2: >Index of / Μολονότι λοιπόν: (α) δεν έχω ιδέα από php και apache2, (β) δε θέλω να περάσω ακόμη σε μια έτοιμη εφαρμογή τύπου web gallery, (γ) δε με συμφέρει να φτιάχνω thumbnails με σκριπτάκι που θα τα δείχνουν στατικές html σελίδες, διότι αλλάζω συχνά με mount --bind τα "προς δημοσίευση" directories, που σημαίνει το σκριπτάκι να ξανατρέχει φτου-κι-από-την-αρχή οποτεδήποτε αλλάζω κάτι, είμαι τελικά αναγκασμένος να περάσω σε μια από τις λύσεις (α), (β), (γ) για να κάνω αυτό που θέλω. Ζητώ λοιπόν να μου υποδείξετε ποια από τις (α), (β), (γ) να ακολουθήσω, πώς να βρω ένα αξιόλογο tutorial page για κάθε μία ή αν είναι δυνατόν ένα αναλυτικό video στο youtube γιατί είμαι και λίγο ανεπίδεκτος. Μια δεύτερη απαίτηση που μου προέκυψε, είναι ότι κάποιοι φίλοι και συγγενείς μου θέλω να δουν κάποια directory με τις φωτογραφίες μου και να μη δουν άλλα. Το έχω πετύχει με τη δημιουργία passwords και αρχείων .htaccess, ύστερα από πολύ διάβασμα, ελπίζω ότι λειτουργεί σωστά. Με ενδιαφέρει να έχει κάθε άτομο (η μάνα μου, ο Χ φίλος μου, ο Ψ φίλος) από ένα δικό του username/password και μπορεί δυο άτομα να έχουν από κοινού πρόσβαση σε ένα κατάλογο αλλά όχι τρίτο άτομο. Σπαταλάω χρόνο κάνοντας δοκιμές, αφού εγώ έχω όλους τους κωδικούς, προκειμένου να είμαι σίγουρος. Διαπίστωσα ότι στην σελίδα με το αρχικό directory ("Index of /") δε φαίνεται το link προς το προστατευμένο directory και πρέπει να το συμπληρώσει κανείς στην address bar του browser. Υπάρχει τρόπος (εννοώ ντιρεκτίβα του apache2) να φαίνεται το link σε όλους αλλά μόλις γίνει κλικ πάνω του να ζητά τα credentials, πριν να δείξει το περιεχόμενο; Αυτά. Ευελπιστώ στα σχόλια και τις απαντήσεις σας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.