Προς το περιεχόμενο

Διδασκαλία υπολογιστών και internet σε παιδιά

zinas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσφατα ανέλαβα να κάνω κάποια μαθήματα σε παιδιά σχετικά με υπολογιστές και internet. Σκοπός των μαθημάτων είναι να αποκτήσουν μια εξοικίωση μέσα από μία διαδικασία που θα την θεωρούν παιχνίδι/διασκέδαση και όχι μάθημα.

Τα παιδιά είναι ηλικιών 10-14 και κάποια από αυτά δεν έχουν και καθόλου επαφή με υπολογιστές (πχ στο ένα χρειάστηκε να του δείξω πως κρατάμε το ποντίκι, πώς κάνουμε κλικ κλπ). Επίσης κάποια από αυτά αντιμετωπίζουν και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ τα περισσότερα δεν γνωρίζουν αγγλικά.

Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς κανένα εκπαιδευτικό λογισμικό που να βοηθήσει. Κάτι όμως που να έχει σχέση με υπολογιστές. Για παράδειγμα δεν με ενδιαφέρει κάποιο που διδάσκει μαθηματικά μέσα από παιχνίδι, αλλά θα με ενδιέφερε κάποιο που τους βοηθάει να συνηθήσουν το πληκτρολόγιο.

Επίσης, όποιος έχει ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε και με τι μπορούμε να ασχολήθούμε θα ήθελα να τις ακούσω. Κυρίως site που μπορούμε να χαζεύουμε στο internet.

Ευχαριστώ πολύ

Δημοσ.

Όταν λες εξοικείωση; Θες να τους μάθεις τη χρήση κειμενογράφου; Λογιστικών φύλλων; Κάποιο πρόγραμμα ζωγραφικής; Να περνάτε την ώρα τους; Να αποκτίσουν κάποιο χαρτί;

Δημοσ.
Τα παιδιά είναι ηλικιών 10-14 και κάποια από αυτά δεν έχουν και καθόλου επαφή με υπολογιστές (πχ στο ένα χρειάστηκε να του δείξω πως κρατάμε το ποντίκι' date=' πώς κάνουμε κλικ κλπ). Επίσης κάποια από αυτά αντιμετωπίζουν και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ τα περισσότερα δεν γνωρίζουν αγγλικά.

[/quote']

Άν δέν γνωρίζουν καθόλου Αγγλικά όσο καλά και άν μάθουν υπολογιστές σίγουρα στον χειρισμό θα έχουν πολλές δυσκολίες.

Η ικανότητα να μάθουν τα παιδιά υπολογιστές νομίζω είναι έμφυτη, άν έχουν ενδιαφέρον γι'αυτούς μπορούν να μάθουν άνετα χωρίς δάσκαλο.

Δημοσ.

Για να καταλάβετε περίπου τι εννοώ, για παράδειγμα μια μέρα ασχολούμασταν μόνο με το youtube. Ψάχνωντας βίντεο από τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες ή αθλητές. Ναι μεν διασκέδαζαν χαζεύοντας τα βίντεο, αλλά παράλληλα είχαν μία πρώτη επαφή με το τι είναι αναζήτηση και πως γίνεται.

Δεν με ενδιαφέρει να μάθουν πχ το office και δεν είναι και σε θέση ακόμα για να το μάθουν. Με ενδιαφέρει σε βάθος χρόνου, να μάθουν να περνάνε την ώρα τους στον υπολογιστή, αλλά με κάποια σχετική ασφάλεια. Και να τον αξιποιούν κατάλληλα (πχ ψάχνωντας υλικό για εργασίες τους)

Παιχνίδια ναι, θα τους βάλω κάποια στιγμή να παίξουν, αλλά είναι νωρίς ακόμα. Βέβαια ο υπολογιστής είναι υπερβολικα παλιός, αλλά όλο και κάποιο ελαφρύ flashακι θα βρω.

Δημοσ.

Παιχνίδια ναι, θα τους βάλω κάποια στιγμή να παίξουν, αλλά είναι νωρίς ακόμα. Βέβαια ο υπολογιστής είναι υπερβολικα παλιός, αλλά όλο και κάποιο ελαφρύ flashακι θα βρω.

...νομίζω ότι το έχεις (απο "εκπαιδευτική" σκοπιά) πιάσει απ' την ανάποδη...

...Το pc δε, όσο "υπερβολικά παλιό" και να είναι, υπάρχουν πάντα τα παιχνίδια της εποχής που όταν βγήκε, ήταν "υπερβολικά καινούριο"...

Δημοσ.
...νομίζω ότι το έχεις (απο "εκπαιδευτική" σκοπιά) πιάσει απ' την ανάποδη...

Είναι ήδη αρκετά δύσκολο να καταφέρω τα παιδιά να συγκεντρωθούν σε κάτι που τους λέω. Άμα αρχίσουμε τα παιχνίδια από τώρα, κάηκα :-D:-D Πιο πολύ σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τα παιχνίδια πιο μετά, σαν επιβράβευση. Κάτι σε στυλ: "πήγατε πολύ καλά τον τελευταίο καιρό, οπότε σήμερα θα παίξουμε παιχνίδια"

Δημοσ.

...βασικά, εγώ νομίζω ότι θα λειτουργήσει απ' την ανάποδη - θα τα κινητοποιήσει ούτως ώστε ψαχτούνε (πράγμα πολύ σημαντικό για την κατανόηση των υπολογιστών)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...