PrimitiveSix Δημοσ. 22 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 22 Μαΐου 2010 Λοιπόν επειδή όσο πάω στρίβω όλο και περισσότερο προς το ανοικτό λογισμικό (αλλά και επειδή είναι γνωστό το χουνέρι μου έχω με την φωτογραφία ) θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο πρόγραμμα για επεξεργασία φωτογραφίας. Δεν θέλω πρόγραμμα όπως το GIMP (μιας και είναι το πιο γνωστό) αλλά να βρω κάτι αντίστοιχο του Photoshop Lightroom 2 (που έχω στα windows). Με ενδιαφέρει περισσότερο το retouching στη φωτογραφία και όχι γραφιστικές τεχνικές Με λίγα λόγια θέλω ένα raw-image editing software Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 22 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 22 Μαΐου 2010 Το fotoxx ισως? Θα το βρεις στα αποθετηρια της διανομης σου λογικα. http://kornelix.squarespace.com/fotoxx Να ξερεις οτι αυτο που θες να κανεις ειναι απο τις περιπτωσεις του λινουξ για τις οποιες υπαρχουν 1-2 το πολυ εφαρμογες που κανουν τη συγκεκριμενη δουλεια. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
andreasl Δημοσ. 22 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 22 Μαΐου 2010 Επειδή δεν γνωρίζω καθόλου προγράμματα εκτός από open source λογισμικό, αν θέλεις γράψε τι λειτουργίες θέλεις να υποστηρίζει το πρόγραμμα. Το digikam με τα kipi-plugins είναι πολύ entry level για τις ανάγκες σου; Πάντως ο συνδυασμός ufraw+gimp αποτελεί κορυφαία επιλογή για πιο σοβαρή εργασία. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PrimitiveSix Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 γενικά δεν βρίσκω πολύ επαγγελματικές λύσεις στον χώρο του linux... η apple έχει το πάνω χέρι (σε σχέση με την microsoft σε αυτό τον τομέα και λογικό) αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προχωράει το linux . ( μιλάμε για λειτουργικά με παρόμοιο πυρήνα) ---------- Προσθήκη στις 01:28 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 01:21 ---------- μάλλον θα κατευθυνθώ στο digikam με kipi-plugins μιας και έχω KDE σε arch linux...έτσι θα είναι και intergraded με το περιβάλλον, αλλά θα με περιορίσει πάρα πολύ, εφόσον κάνει πολύ βασικά πράγματα (και ο λόγος που θα παραμείνω σε dual boot θα είναι το photoshop) Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rearshooter Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 δοκιμασε να βαλεις photoshop σε wine http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=1815 http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=14318 ειχα τρεξει την φορητη εκδοση cs3 και ηταν ενταξει Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
andreasl Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Από όταν άρχισαν οι εφαρμογές στο linux να έχουν σοβαρή διαχείριση χρωματικών προφίλ, σούταρα τελείως τα windows. Ήταν το μόνο που με κρατούσε. Χρησιμοποιώ ένα workflow που έχει ώς εξής: Ανοίγω το raw αρχείο με το ufraw όπου κάνω όλες τις επεξεργασίες που έχουν σχέση με φωτισμό, χρώμα, ισορροπία λευκού, curves κλπ. Αν δεν το δουλέψεις δεν θα καταλάβεις πόσο απλό είναι στη χρήση και ταυτόχρονα πόσο δυνατό στην επεξεργασία. Δεν έχει 100 επιλογές όλα σε ένα, έχει μόνο 10, οι οποίες κάνουν ακριβώς ότι χρειάζεσαι από ένα raw editor+converter και τίποτα παραπάνω. Στη συνέχεια δίνω πάσα στο gimp με το ειδικο κουμπάκι όπου εκεί εφαρμόζω αποκλειστικά sharpening ή σπανίως μείωση θορύβου αν χρειάζεται. Το gimp έχει πάρα πολύ καλό και παραμετροποιήσιμο sharpening και υπάρχει πληθώρα επιλογών από φίλτρα που μπορείς να κατεβάσεις. Αποθηκεύω και προχωράω στην επόμενη φωτό. Εννοείται δεν κλείνω το gimp για να υπάρχουν όλες οι ρυθμίσεις και για την επόμενη φωτό. Μόλις τελειώσω με το σετάκι ανοίγω το digikam και περνάω σε όλες rotating, cropping κλπ επειδή βοηθάει να τα κάνεις πολύ γρήγορα και αποδοτικά. Έχω καλιμπραρισμένη οθόνη και έχω παντού χρωματικά προφίλ. Μπορεί το linux να μην έχει γενική διαχείριση, αλλά οι επιμέρους εφαρμογές έχουν. Ακόμη και ο firefox έχει extension για χρωματικό προφίλ. Image viewer χρησιμοποιώ το geeqie. Δεν υπάρχει πρόγραμμα που να τα έχει όλα σε ένα, δεν υπάρχει "επαγγελματικό" πρόγραμμα με τη στενή έννοια του όρου. Το σύστημα που περιέγραψα παραπάνω το δουλεύω, είναι ικανοποιητικά αποδοτικό και με καλύπτει 100%. Έχω συνεργαστεί μερικές φορές με ένα φίλο φωτογράφο, του έχω βγάλει post processing που δεν προλάβαινε να βγάλει μόνος του. Στην αρχή μου είχε δώσει υπολογιστή με το Capture NX που δούλευε ο ίδιος για τα raw της nikon. Τελικά με το δικό μου workflow δούλευα αισθητά πιο γρήγορα (ασχέτως που το capture ΝΧ ήταν βαρύδι) οπότε πλέον έβγαζα και τις καθαρά επαγγελματικές δουλειές με ufraw+gimp+digikam. Δοκίμασε το, είναι πιο γρήγορο απ' ότι ακούγεται. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mindcrime Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 γενικά δεν βρίσκω πολύ επαγγελματικές λύσεις στον χώρο του linux... η apple έχει το πάνω χέρι (σε σχέση με την microsoft σε αυτό τον τομέα και λογικό) αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προχωράει το linux . ( μιλάμε για λειτουργικά με παρόμοιο πυρήνα) εδώ κάνεις κάποιο λάθος. ο πυρήνας του MacOS δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του linux. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PrimitiveSix Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 εδώ κάνεις κάποιο λάθος. ο πυρήνας του MacOS δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του linux. σαφώς και δεν έχουν τον ίδιο , απλά βασίζονται και οι δύο στον unix και έχουν πολλά κοινά, όπως και να έχει , για ποιο λόγο δεν εκμεταλεύονται αυτό τον πυρήνα για επαγγελματικές λύσεις όπως με το MacOS ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
andreasl Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Δεν έχουν τίποτε κοινό. Ο πυρήνας του macos μόνο κατ' ευφημισμόν είναι open source, έχει μια περίπλοκη άδεια χρήσης. Ο πυρήνας επίσης δεν έχει να κάνει με τα προγράμματα, έχει να κάνει μόνο με το λειτουργικό. Τα προγράμματα γράφονται ανεξάρτητα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το linux δεν έχει επαγγελματικά προγράμματα για φωτογραφία. Ένας είναι γιατί καμιά εταιρεία δεν έχει επενδύσει σε αυτό με εξαίρεση το cinepaint που φημίζεται ότι έχει πέσει χρηματοδότηση από το hollywood και χρησιμοποιείται από τα studios για μια-δυο συγκεκριμένες εργασίες. Άλλος γιατί το linux έχει χαμηλή διείσδυση στην αγορά (ειδικά των επαγγελματιών) και δεν αποτελεί μεγάλο target group για τις εταιρείες λογισμικού. Άλλος λόγος είναι γιατί δεν υπάρχει κάποια σοβαρή τεχνική υποστήριξη για linux και οι επαγγελματίες στηρίζονται σε αυτή. Άλλος λόγος είναι ότι οι πωλητές υπολογιστών προτιμούν να πουλήσουν λογισμικά και να βγάλουν ένα μικρό ή μεγάλο κέρδος παρά να τα εγκαταστήσουν χωρίς να πάρουν φράγκο. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PrimitiveSix Δημοσ. 24 Μαΐου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 24 Μαΐου 2010 Δεν έχουν τίποτε κοινό. Ο πυρήνας του macos μόνο κατ' ευφημισμόν είναι open source, έχει μια περίπλοκη άδεια χρήσης. Ο πυρήνας επίσης δεν έχει να κάνει με τα προγράμματα, έχει να κάνει μόνο με το λειτουργικό. Τα προγράμματα γράφονται ανεξάρτητα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το linux δεν έχει επαγγελματικά προγράμματα για φωτογραφία. Ένας είναι γιατί καμιά εταιρεία δεν έχει επενδύσει σε αυτό με εξαίρεση το cinepaint που φημίζεται ότι έχει πέσει χρηματοδότηση από το hollywood και χρησιμοποιείται από τα studios για μια-δυο συγκεκριμένες εργασίες. Άλλος γιατί το linux έχει χαμηλή διείσδυση στην αγορά (ειδικά των επαγγελματιών) και δεν αποτελεί μεγάλο target group για τις εταιρείες λογισμικού. Άλλος λόγος είναι γιατί δεν υπάρχει κάποια σοβαρή τεχνική υποστήριξη για linux και οι επαγγελματίες στηρίζονται σε αυτή. Άλλος λόγος είναι ότι οι πωλητές υπολογιστών προτιμούν να πουλήσουν λογισμικά και να βγάλουν ένα μικρό ή μεγάλο κέρδος παρά να τα εγκαταστήσουν χωρίς να πάρουν φράγκο. Σταμάτα ! Με έπιασε κατάθλιψη ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
13postures Δημοσ. 24 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 24 Μαΐου 2010 Δυστυχώς ή ευτυχώς, το gimp είναι η μόνη και η πιο προχωρημένη σου επιλογή για linux. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα για φωτογραφίες. Δες αυτό. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
twiner Δημοσ. 24 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 24 Μαΐου 2010 Σταμάτα ! Με έπιασε κατάθλιψη ! μη τα βάψουμε μαύρα χωρίς λόγο, υπάρχουν πολλές επιλογές. καταρχήν κοίτα το rawstudio (διαθέσιμο στα αποθετήρια) και το Raw Therapee(υπάρχει στο AUR) και το 2ο post του andreasl. υπάρχουν και προϊόντα εταιριών π.χ. http://www.bibblelabs.com/ ή http://www.lightcrafts.com/lightzone/ αλλά δε νομίζω να τα χρειαστείς. το Gnu/Linux διαθέτει και φοβερά εργαλεία όπως το convert(imagemagick)που σου επιτρέπει να επεξεργαστείς εύκολα πολλές εικόνες με μια εντολή, ή να φτιάξεις σκριπτάκια που κάνουν εξειδικευμένες δουλειές πάνω στις εικόνες. man convert να κι ένα παλιό αλλά ενδιαφέρον άρθρο επί του θέματος: Ubuntu Photo Manager Experiment Υ.Γ. το Mac OS X βασίζεται στο Freebsd. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
rearshooter Δημοσ. 24 Μαΐου 2010 Share Δημοσ. 24 Μαΐου 2010 εν συντομια τι κανετε και δεν το κανει το gimp?τι ειναι το raw και τι επεξεργαζονται τα προγραμματα raw? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.