Προς το περιεχόμενο

Ανάγκη μεγάλου χώρου για αποθήκευση δεδομένων.Λύσεις;

Merdock

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καταρχήν ξέρω ότι ο τίτλος δεν είναι και ο πιο επιτυχημένος αλλά δε μου ρχοταν κάτι άλλο στο μυαλό.

Λοιπόν έχουμε και λέμε.Με αφορμή αυτό http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=379408

είπα επιτέλους να πραγματοποιήσω κάτι που έχω στο μυαλό εδώ και αρκετό καιρό.

Θέλω ότι αρχεία έχω σε DVD να τα περάσω σε σκληρούς δίσκους στους οποίους στην ιδανική περίπτωση θα χω πρόσβαση και από το Macbook και από το PC.Αυτή τη στιγμή ο συνολικός όγκος των δεδομένων μου είναι γύρω στα 3 TB οπότε χρειάζομαι τουλάχιστον 4 TB ώστε να μην χρειάζομαι σε ένα χρόνο να κάνω πάλι αγορές.Εννοείται ότι θέλω να είμαι και καλυμμένος από την περίπτωση να μου πάθει ζημιά κάποιος δίσκος οπότε αν δε κάνω λάθος θα χρειαστώ RAID.Επίσης σε περίπτωση ανάγκης καλό θα ήταν να υπάρχει δυνατότητα να επεκτείνω τη χωρητικότητα του συστήματος.

Επειδή δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα αυτό που χρειάζομαι μάλλον είναι ένας server ε;Το PC που έχω τώρα στο πολύ γενικό έχει τα εξής:

Intel Core 2 Duo E6400 @ 2.13GHz

Nvidia 7900 GTX

2GB Ram 666Mhz

PSU 480 Watt Zalman νομίζω

Motherboad ASUS P5B

οπότε αν είναι να χρησιμοποιήσω RAID νομίζω λόγω motherboard τρώω Χ.

Επίσης μια άλλη λύση ίσως να είναι κάτι σε αυτό το στυλ http://www.plaisio.gr/Peripherals/PC-Peripherals/External-HDD-DVD-USB/External-HDD/Western-Digital-4Tb-Sharespace-Network-WDA4NC40000E.htm

Αυτά πάνω κάτω.Ότι άλλο θέλετε ρωτήστε.

Το ποσό που διαθέτω είναι μέχρι 500-600 ευρώ.Αν θέλετε προτείνετε και με περισσότερα λεφτά αλλά μάξιμουμ 700 ευρώ.

Περιμένω προτάσεις.Ευχαριστώ:-D

Δημοσ.

Το "μόνο" που χρειάζεσαι είναι ένας RAID controller.

Για να πω την αλήθεια, απ' όσο έχω καταλάβει, τις add-on PCI RAID cards, καλό θα είναι να μην τις πολυβασίζεται κανείς, και να κάνει τη δουλειά του με controller ενσωματωμένο σε μητρική.

Το οποίο σημαίνει, αν δεν υπάρχει και τόση οικονομική απλοχεριά, μια αλλαγή μητρικής, "επιβάλλεται". Αλλά το υπόλοιπο σύστημα, δε βλέπω λόγο ν' αλλαχτεί.

Παρ' ολ' αυτά, αν το οικονομικό δεν είναι θέμα, το να πας σε "ισχυρότερο" μηχάνημα, μόνο κακό δεν είναι.

Δημοσ.

Όντως η μητρική σου δεν υποστηρίζει raid (για εσωτερικούς δίσκους).

Πάντως πιστεύω πως τις δυνατότητες που ζητάς θα στις προσφέρει καλύτερα ένα pc, παρά κάτι σαν αυτό που παραθέτεις στο link (το οποίο θα ναι πάναργο και αν κάνεις raid χάνεις αντίστοιχο χώρο απ τα 4TB).

Με ~360€ αγοράζεις 6TB για raid (4x1.5). Με άλλα 200-300€ φτιάχνεις άνετα ένα pc (που πιθανόν να μπορεί ν αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον κρατώντας απ αυτό: τροφοδοτικό, DVD, κουτί -εφόσον έχει αρκετά bays για HDD-).

Βέβαια το κακό είναι πως για κάνεις share υλικό, θα πρέπει να ναι ανοιχτό το pc.

Περίμενε και καμιά άλλη γνώμη γιατί ποτέ δε συμπάθησα τα network storage medium, συνεπώς μπορεί να υπάρχει και κάτι πιο βολικό που να μου διαφεύγει.

edit: Άργησα να κάνω το Post και με πρόλαβε ο γκουρού των (ετοιμοθάνατων) HDD :P

Δημοσ.

Να πω την αλήθεια μιας και το σύστημα μου σε 3 μήνες κλείνει 4 χρόνια ζωής σκεφτόμουν μήπως έκανα σε κανά 6μηνο μια αναβάθμιση,ουσιαστικά αγορά νέου συστήματος.Βέβαια δε μπορώ να πω,ακόμα στέκεται με αξιοπρέπεια απέναντι ακόμα και σε σχετικά απαιτητικά παιχνίδια.Ντάξει εννοείται δε τα παίζει και όλα στο full αλλά you get the point.

Βέβαια επειδή του χρόνου το Σεπτέμβρη ίσως φύγω για ένα χρόνο εξωτερικό δεν ήξερα αν άξιζε αυτή η κίνηση.Ωστόσο αν αποτελεί την καλύτερη λύση σε σχέση απόδοση/κόστος τότε θα μπορούσα να προβώ και τώρα σε αυτή την κίνηση.Έχω κάποια λεφτά στην άκρη και την άλλη βδομάδα έχω γενέθλια + πιάνω και δουλειά οπότε θα μπορούσα να διαθέσω κάποια παραπάνω χρήματα από αυτά που είπα στο αρχικό ποστ.

Οπότε αν θέλετε προτείνετε μου και τέτοιες λύσεις και αποφασίζω ανάλογα.Επειδή παίζω και games θα θέλα μια σχετικά καλή κάρτα γραφικών στο σύστημα.Οθόνη,ποντίκι/πληκτρολόγιο/DVD drive,ηχεία έχω.Για κουτί έχω ένα Full Tower οπότε και εκεί είμαι καλυμμένος πιστεύω.Αν και σαν κουτί δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

Συνολικό κόστος 500-800 ευρώ.Άντε 900 το μάξιμουμ.

ΥΓ.Μήπως θα έπρεπε να μπει σε άλλο sub-forum το topic;

Δημοσ.

Merdock, εφ' όσον μιλάμε (ακόμα) για "λύσεις σχετικές με αποθηκευτικό χώρο", νομίζω είναι οκ να μείνει ως έχει το θρεντ. Αν στην πορεία "κρίνεις" πως πας για άλλο pc ή αναβάθμιση, ανοίγεις άλλο στις αναβαθμίσεις (αν και ακόμα και τότε, όταν ο απώτερος σκοπός θα είναι η φιλοξενία RAID συστοιχίας, δε βλέπω γιατί να μην πάρεις γνώμες για αναβάθμιση, εδώ).

...Ούτε εμένα (δεν το είχα προσέξει στην αρχή, κάτι για "server" είχες πει, και νόμισα υπολογιστή έδειχνε το λινκ σου) μ' ενθουσιάζουν αυτά τα...μπαουλάκια. Για οικονομικούς κυρίως λόγους. Απ' την άλλη, "πρακτικά" είναι καλή λύση (πάντα το ετοιματζίδικο λύνει χέρια, οκ). Αλλά ξέρω 'γω; Πολλά δεν είναι τα μαλλιά;...Κι έχεις να παίρνεις ΚΑΙ δίσκους, μη ξεχνιόμαστε...

Καθαρά προσωπικά (όχι ότι έχω και την τρελλή εμπειρία, το λέω), θα έλεγα καλύτερα να επενδύσεις σε άλλη mobo/CPU/RAM (και κάρτα γραφικών που θες), φροντίζοντας η μητρική να υποστηρίζει RAID, και φυσικά να έχει και τις ανάλογες SATA θύρες - ανάλογα με τους δίσκους που θα αποφασίσεις να βάλεις (αν πεις να βάλεις δύο 2άρηδες, ή μικρότερους και περισσότερους, ή γενικά περισσότερους).

Θα μπορούσες μάλιστα να πουλήσεις και τα παλιά κομμάτια (όσο έχουν αξία).

Απ' την άλλη, αυτό είναι "χοντρή" αναβάθμιση, κι αν δεν ήθελες ακόμη να την κάνεις (εξωτερικό κτλ), είτε με την κατάλληλη μητρική , είτε ακόμη και με μία RAID controller card, να τη βγάλεις σχετικά φθηνά.

Τί θέλεις να κάνεις, είναι. Αν πχ δεν είχες σκοπό να πουλήσεις (για όσα "λίγα" και να τα πουλήσεις) mobo/CPU/RAM/VGA, ακόμα κι όταν θα αλλάξεις pc, πάνε καλύτερα στη φτηνή λύση του "είτε αλλάζω μόνο μητρική, είτε βάζω φτηνή controller card".

Aν πάλι θα πούλαγες, πούλα όσο είναι,,,νωρίς, και πάνε σε πιο ουσιαστική αναβάθμιση, έστω κι αν θα "κάθεται" για 1-2 χρόνια το pc (το πουλάς κι εκείνο, μετά, στα 4 ξερωγω χρόνια...).

Δημοσ.
[...] Κι έχεις να παίρνεις ΚΑΙ δίσκους, μη ξεχνιόμαστε...[...]

Πρέπει να χει δίσκους:

Ήσυχο και οικολογικό

Είναι εξοπλισμένο με δίσκους WD τεχνολογίας "Green Power" για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερες θερμοκρασίες που παράγονται κατά την λειτουργία τους.

Δημοσ.
Merdock, εφ' όσον μιλάμε (ακόμα) για "λύσεις σχετικές με αποθηκευτικό χώρο", νομίζω είναι οκ να μείνει ως έχει το θρεντ. Αν στην πορεία "κρίνεις" πως πας για άλλο pc ή αναβάθμιση, ανοίγεις άλλο στις αναβαθμίσεις (αν και ακόμα και τότε, όταν ο απώτερος σκοπός θα είναι η φιλοξενία RAID συστοιχίας, δε βλέπω γιατί να μην πάρεις γνώμες για αναβάθμιση, εδώ).

.

.

.

Τί θέλεις να κάνεις, είναι. Αν πχ δεν είχες σκοπό να πουλήσεις (για όσα "λίγα" και να τα πουλήσεις) mobo/CPU/RAM/VGA, ακόμα κι όταν θα αλλάξεις pc, πάνε καλύτερα στη φτηνή λύση του "είτε αλλάζω μόνο μητρική, είτε βάζω φτηνή controller card".

Aν πάλι θα πούλαγες, πούλα όσο είναι,,,νωρίς, και πάνε σε πιο ουσιαστική αναβάθμιση, έστω κι αν θα "κάθεται" για 1-2 χρόνια το pc (το πουλάς κι εκείνο, μετά, στα 4 ξερωγω χρόνια...).

Κάθισα και κοιτούσα λίγο τις τιμές και τελικά αν πουλήσω τα παλιά μου κομμάτια και έστω ότι τελικά θα πάρω 3 δίσκους των 1.5 ή 2 TB μου έρχεται σύνολο περίπου 600-800 ευρώ να δώσω από τη τσέπη μου.Οπότε σκέφτομαι τελικά να πάω σε αναβάθμιση PC.Αυτό που δε ξέρω είναι αν το τροφοδοτικό μου θα μπορεί να σηκώσει το νέο σύστημα.Λογικά για κάρτα γραφικών πάω για την 5850 ή την 5770.Απλά δε ξέρω πόση διαφορά έχουν στην επίδοση και αν δικαιολογούνται τα 100+ ευρώ που θα δώσω παραπάνω για την 5850.

Οπότε αν θέλετε προτείνετε μου και συστήματα μέχρι 900-950 ευρώ (μαζί με τους 3 σκληρούς).Χρειάζομαι motherboard/CPU/RAM/VGA και ίσως τροφοδοτικό.SSD δε θέλω.

Τέλος μια απορία που έχω για το RAID 5.

Έστω ότι έχω πχ 3 δίσκους των 1.5 TB άρα σύνολο 4.5TB.Μπορώ να εκμεταλλευτώ και τα 4.5 TB;Και σε περίπτωση που τα γεμίσω και χαλάσει ο ένας δίσκος αν μετά τον αλλάξω θα είναι όλα οκ;Δε θα χάσω τίποτα;

Απ'ότι έχω καταλάβει έτσι δουλεύει αλλά it sounds too good to be true.

Δημοσ.
[...]

Τέλος μια απορία που έχω για το RAID 5.

Έστω ότι έχω πχ 3 δίσκους των 1.5 TB άρα σύνολο 4.5TB.Μπορώ να εκμεταλλευτώ και τα 4.5 TB;Και σε περίπτωση που τα γεμίσω και χαλάσει ο ένας δίσκος αν μετά τον αλλάξω θα είναι όλα οκ;Δε θα χάσω τίποτα;

Απ'ότι έχω καταλάβει έτσι δουλεύει αλλά it sounds too good to be true.

Αν θυμάμαι καλά, στο raid-5 «χάνεις» τον έναν δίσκο, οπότε θα πας στα 3TB.

Δημοσ.
Αν θυμάμαι καλά, στο raid-5 «χάνεις» τον έναν δίσκο, οπότε θα πας στα 3TB.

Ναι το έψαξα λίγο και όντως έτσι είναι.

The total storage space available with a RAID-5 array is equal to { (number of drives - 1) * size of smallest drive }.

Άρα χρειάζομαι 3 χ 2TB ή 4 χ 1.5TB

Δημοσ.

4 (1.5άρηδες) μάλλον θα χρειαστείς να πάρεις

---------- Προσθήκη στις 14:50 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 14:38 ----------

...μαζί γράφαμε ε.

Εν τω μεταξύ, για την ακρίβεια είναι (χοντρικά) :

disk size x number of disks - 1

To oποίο μας κάνει 1.5χ3=4.5-1= 3.5ΤΒ.

Αν σε καλύπτουν τα 3.5ΤΒ, είσαι οκ.

Αν όμως είναι να συνεχίσεις να γεμίζεις υλικό, πρέπει είτε να πας σε 2άρηδες (θα βγαίνουν πιο ακριβοί αναλογικά), είτε να βάλεις κι άλλους 1.5ρηδες (5 σύνολο ξερωγω).

Αλλά αυτό θα σημαίνει περισσότερη κατανάλωση Watts (και περισσότερη ενασχόληση η CPU btw).

Δημοσ.

Εν τω μεταξύ, για την ακρίβεια είναι (χοντρικά) :

disk size x number of disks - 1

To oποίο μας κάνει 1.5χ3=4.5-1= 3.5ΤΒ.

Αν σε καλύπτουν τα 3.5ΤΒ, είσαι οκ.

Αν όμως είναι να συνεχίσεις να γεμίζεις υλικό, πρέπει είτε να πας σε 2άρηδες (θα βγαίνουν πιο ακριβοί αναλογικά), είτε να βάλεις κι άλλους 1.5ρηδες (5 σύνολο ξερωγω).

Αλλά αυτό θα σημαίνει περισσότερη κατανάλωση Watts (και περισσότερη ενασχόληση η CPU btw).

Είσαι σίγουρος γι' αυτό;

Στη Wikipedia και σε διάφορα site που κοίταξα λένε ότι ο συνολικός χώρος είναι

Therefore, the usable capacity of a RAID 5 array is (N-1)*Smin, where N is the total number of drives in the array and Smin is the capacity of the smallest drive in the array.

Άρα με 4*1.5TB έχεις συνολικό χώρο 4.5 TB.

Δημοσ.

Μπα δεν είναι σίγουρος. Απλά οι μεν ξέχασαν μια παρένθεση κι ο δε δε σκέφτηκε γιατί στο καλό ν αφαιρείται ξερά 1TB ανεξαρτήτως δίσκων :P

Δημοσ.

Λόγω του ότι πριν λίγο καιρό έψαχνα μια από τα ίδια έχω να σου προτείνω:

1). Από την αρχή άλλαξε το σύστημα με κάτι καινούργιο, είναι ευκαιρία. Μην πας σε pci λύσεις, είναι πάναργες, δεν ξέρεις πόσο καλά θα δουλέψουν με το hardware που έχεις, δεν ξέρεις αν μια μέρα bootάρεις τον υπολογιστή και δεν δεις τους δίσκους σου.

2). Από την άλλη να πάρεις το κουτάκι που linkαρες μόνο αν έχεις δίκτυο και πάνω ένα σωρό υπολογιστές που θέλουν ταυτόχρονα να βλέπουν τα δεδομένα, αν και πάλι είναι ακριβή σαν λύση. Για οικιακή χρήση στήσιμο pc.

Εγώ έστησα ένα νέο μηχάνημα με έναν Q9550 με την ASUS p5Q deluxe που βλέπει 8 δίσκους sata και καθάρισα. Έβαλα πάνω ένα Coolermaster 620 modular που είχα (το οποίο έχει 5 χρόνια εγγύηση και στο άλλο μου pc με i7 και 5870 crossfire (2 κάρτες) δεν έχει πει κιχ.... ) έβαλα και 4 Χ 1,5 terra green WD hdds + 1 40 intel SDD για boot και ξεμπέρδεψα.

Raid δεν έχω κάνει μια και όλα τα δεδομένα που χρειάζομαι πάνε σε εξωτερικό σκληρό 2 terra που μπαίνει στο συρτάρι όταν δεν χρειάζεται, μια και με ενδιέφερε αποκλειστικά και μόνο να έχω άπλετη χωρητικότητα.

Λεπτομέρειες:

Οι δίσκοι είναι πάνω σε αυτό:

http://www.plaisio.gr/Computers/Tuning/Case-Accessories/CoolerMaster-Hdd-Module-Stb-3T4-E3-Gp-Universal-CM-STB-3T4-E3-GP.htm

ενώ το κουτί είναι collermaster CM-690 το πρώτο.

Αποτελέσματα σε θερμοκρασίες εκπληκτικά!!!!!

Το μηχάνημα φοράει και μια 5870 επιπλέον γιατί λειτουργεί σαν δεύτερο gaming rig όταν παίζουμε διπλά με τη γυναίκα μου. Η κάρτα τραβάει μόλις 20 watts (με το ζόρι) σε idle κατάσταση. Επίσης έχω πάνω 6 giga ram (2Χ2 + 2Χ1 που μου έμειναν από το παλιό server) μια και έχω καλομάθει από τα 12 που φοράει το i7 μου.

Αν ήθελα θα μπορούσα να έχω τους δίσκους σε raid αλλά οι δικές μου ανάγκες δεν επέβαλαν κάτι τέτοιο.

Φυσικά εννοείται πως ο επεξεργαστής και η κάρτα που έχω εγώ είναι overkill για τις ανάγκες κάποιου άλλου, αλλά, επαναλαμβάνω, λειτουργεί και σαν δεύτερη παιχνηδομηχανή.

Ελπίζω να βοήθησα.

Ξέχασα: mobo + cpu + ram κόστισαν 220 ευρώ μτχ από φίλο που έκανε αναβάθμιση και μου τα πούλησε σε πολύ καλή, όντως, τιμή.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...