Προς το περιεχόμενο

Εισαγωγή σε πανεπιστήμια στην Ιταλία

klainmaingr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

klainmaingr για τι ειδικότητα ενδιαφέρεσαι αν επιτρέπεται;

Ρε παιδιά (off-topic) αλλά κανείς σας δεν ενδιαφέρεται π.χ. για Βουλγαρία;Μου κάνει εντύπωση...

• Απαντ. 41
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Ευχαριστώ loulou. Θα κάνω καμιά κρούση αν χρειαστώ.

Προς το παρόν βρήκα αυτό

http://www.study-in-italy.it/cerca.html

Οπου φαίνεται να "τρέχει" απο το υπουργείο παιδείας τους or something οπότε φαντάζομαι οτι είναι μια καλή αρχή.

---------- Προσθήκη στις 16:25 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 16:21 ----------

klainmaingr για τι ειδικότητα ενδιαφέρεσαι αν επιτρέπεται;

Ρε παιδιά (off-topic) αλλά κανείς σας δεν ενδιαφέρεται π.χ. για Βουλγαρία;Μου κάνει εντύπωση...

Πρακτικά νο1 επιδίωξη θα ήταν Πολ.μηχ. Αλλα ρεαλιστικά, i suck at maths και δεν θέλω να έχω πάρεδώσε μαζί τους.

Νοοτροπικά και ψιλόπρακτικά πάλι λοιπόν, προς αρχιτεκτονοdesignοσχολές ψάχνω που έχω και μια(δυό; ) έφεση.

---------- Προσθήκη στις 16:46 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 16:25 ----------

http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2008/regional-rankings/europe

Είναι τρομακτικό οτι στην πρώτη 100δα βρίσκεται μόνο ένα ιταλικό πανεπιστημιο και αυτό στη θέση 85, κάτω μάλιστα απο της αθήνας :X

Τόσο χάλια;

Δημοσ.

υπάρχει λίγο η φήμη (ή υπήρχε τουλάχιστον πριν κρίσης) οτι όποιος φεύγει απο ελλάδα και πάει ιταλία και κυρίους βουλγαρία κτλ (συνήθως για τις ιατρικές) πάει για να πάρει εύκολα πτυχίο

Δημοσ.

klainmaingr χωρίς να θέλω να σε αποθαρρύνω,βαδίζεις σε μονοπάτια δύσκολα!Και δεν εννοώ για το κατά πόσο θα πάρεις εύκολα ή δύσκολα πτυχίο,αλλά για το τι θα κάνεις μετά...έχω δουλέψει 5-6 φορές κοντά σε μηχανικούς (μηχανολόγους συγκεκριμένα,αλλά πάνω-κάτω όλοι με τα ίδια ασχολούνται) και πραγματικά δεν έχω κουραστεί τόσο ποτέ στη ζωή μου (πνευματική κόπωση),δεν είναι παίξε-γέλασε αυτά τα επαγγέλματα και σίγουρα ο κόπος που καταβάλεις δεν αμοίβεται σε καμία περίπτωση αναλόγως,είτε εδώ είτε έξω...είσαι δηλαδή εντελώς σίγουρος ότι θες να ακολουθήσεις τέτοια καριέρα;

Εγώ θα σου πω το παράδειγμα του αδερφού της κοπέλας μου,ο οποίος πήγε για Παιδαγωγικά στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας...δίδακτρα 300€ το εξάμηνο (στα ΙΕΚ δίνεις περισσότερα να φανταστείς) και πτυχίο στα 3 χρόνια παρακαλώ (+1 χρόνο τη γλώσσα)...και θα γυρίσει στην τετραετία με αναγνωρισμένο χαρτί και μια (χρήσιμη) ξένη γλώσσα και πολλές εμπειρίες!Και άσε τους άλλους να γράφουν 19άρια εδώ για να γίνουν δάσκαλοι!:shock:

Είναι σκληρό για τους εγχώριους δε λέω...αλλά πες μου,ποιος βγαίνει μάγκας στο φινάλε;;)

Και σκέψου πόσα χρήματα ξόδεψε συγκριτικά με κάποιον που έζησε Ιταλία,μια χώρα ακριβή σαν τη δική μας!

Για εκεί με βλέπω σε λίγο καιρό λόγω επαγγέλματος...βλέπεις η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή απ'όλες τις χώρες της Ε.Ε. (10%:shock:) πως να μην πάει κανείς μετά;:P

Να με συμπαθάτε για το off-topic...

Δημοσ.
υπάρχει λίγο η φήμη (ή υπήρχε τουλάχιστον πριν κρίσης) οτι όποιος φεύγει απο ελλάδα και πάει ιταλία και κυρίους βουλγαρία κτλ (συνήθως για τις ιατρικές) πάει για να πάρει εύκολα πτυχίο

Την έχω ακούσει κι εγώ αυτή τη φήμη, την επιβεβαιώνει κι ο από κάτω σου.

Τώρα αλήθεια ή ψέμματα δεν είμαι σίγουρος, πάντως αν κρίνω από δύο δικές μου περιπτώσεις τείνω προς το αλήθεια.

Δημοσ.

Σίγουρα παίζει το "εύκολο" αλλά δεν πιστεύω ότι αποτελεί κανόνα...

Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι όλα μας τα ΑΕΙ Ε.Μ.Π. και Α.Π.Θ.!

Δεν μπορώ π.χ. να φανταστώ πως μπορεί το Πανεπιστήμιο της Σόφιας με τόση υποστήριξη απ'το Βουλγαρικό κράτος να είναι χειρότερο/ευκολότερο απ'το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ή το ΤΕΙ Καβάλας!Για να μην αναφέρουμε τα Ιταλικά...

Η δική μου προσέγγιση είναι πως απλά πολλοί πατριώτες μας (η πλειοψηφία) φεύγουν για να αναζητήσουν το "εύκολο" και προφανώς γυρίζοντας πίσω,φέρνουν και την "κακή" φήμη...

Δημοσ.

Η δική μου προσέγγιση είναι πως απλά πολλοί πατριώτες μας (η πλειοψηφία) φεύγουν για να αναζητήσουν το "εύκολο" και προφανώς γυρίζοντας πίσω,φέρνουν και την "κακή" φήμη...

Μα όσοι πάνε έξω δεν πάνε για να φοιτήσουν σε ιχθυοκομίες και αντίστοιχες ειδικότητες με το ΤΕΙ Κατωραχούλας, πάνε σε δύσκολες ειδικότητες που σε αυτές τουλάχιστον, μια χαρά δυνατά πανεπιστήμια έχουμε (ιατρικές, φαρμακευτικές, μηχανικοί κτλ).

Οπότε από το να γαμηθούν εδώ να μπουν, να γαμηθούν να βγουν, πάνε έξω και τελειώνουν.

Δημοσ.

Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι όλα μας τα ΑΕΙ Ε.Μ.Π. και Α.Π.Θ.!

Δεν μπορώ π.χ. να φανταστώ πως μπορεί το Πανεπιστήμιο της Σόφιας με τόση υποστήριξη απ'το Βουλγαρικό κράτος να είναι χειρότερο/ευκολότερο απ'το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ή το ΤΕΙ Καβάλας!Για να μην αναφέρουμε τα Ιταλικά...

Οφ τόπικ. Για εξήγησέ μας ποιο είναι το μέτρο που αποδεικνύει πως το ένα πανεπιστήμιο είναι ευκολότερο (ότι και αν εννοείς με αυτό) από ένα άλλο πανεπιστήμιο.

Δημοσ.
Μα όσοι πάνε έξω δεν πάνε για να φοιτήσουν σε ιχθυοκομίες και αντίστοιχες ειδικότητες με το ΤΕΙ Κατωραχούλας, πάνε σε δύσκολες ειδικότητες που εκεί τουλάχιστον, μια χαρά δυνατά πανεπιστήμια έχουμε (ιατρικές, φαρμακευτικές, μηχανικοί κτλ).

Οπότε από το να γαμηθούν εδώ να μπουν, να γαμηθούν να βγουν, πάνε έξω και τελειώνουν.

1)Κακώς χλευάζεις τα ΤΕΙ...επίσης κακώς θεωρείς τα περιφερειακά τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ "δυνατά",μπροστά π.χ. στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ Πειραιά φαντάζει MIT!Εμείς που φοιτούμε επαρχία ξέρουμε τι παίζει,μαύρο χάλι...

2)Λίγοι είναι αυτοί που σκέφτονται ότι τα ΑΕΙ μας είναι μάπα και θέλουν απ'τα 16 τους να φύγουν έξω συνειδητά!

Η πλειοψηφία (περί αυτής ομιλώ) πρώτα γράφει Πανελλήνιες,γράφει ό,τι γράφει (το οποίο στο 90% των περιπτώσεων δεν είναι αρκετό) και σκέφτεται τότε την επιλογή του εξωτερικού...επίσης λοιπόν η πλειοψηφία θα εισαχθεί σε Πανεπιστήμια μέτριου ή χαμηλού επιπέδου και τελειώνοντας θα επιστρέψει πιθανότατα στο Γιουνανιστάν,μη μπορώντας να ανταγωνιστεί τους ξένους απόφοιτους ή τα Ελληνόπουλα που πήγαν σε πιο "δυνατά" ιδρύματα και έβγαλαν περισσότερο τα μάτια τους!Τα δυνατά μυαλά συνήθως παραμένουν εκεί όπου σπούδασαν για να προκόψουν...

3)Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,δεν νομίζω ότι στη χώρα μας δίνει κανείς κώλο για να πάρει πτυχίο!

4)Το "επίπεδο" τζάμπα το συζητάμε anyway!Είτε πάρεις πτυχίο στα 4 είτε στα 14 χρόνια,είτε απ'το Cambridge είτε απ'το Πολυτεχνείο Κρήτης,το ίδιο πτυχίο θα είναι και τα ίδια τυπικά προσόντα θα απονέμει!The rest is up to you...:devil:

Υ.Γ. Μακάρι να φοιτούσε και κανείς σε ιχθυοκομίες ή θερμοκήπια,μπας και παρήγαγε και τίποτα αυτός ο ρημαδότοπος...

@insomniaK

Πιο πάνω ανέφερα το παράδειγμα του Βούλγαρου δασκάλου,ο οποίος παίρνει πτυχίο στα 3 και όχι στα 4 χρόνια...ένας παράγοντας "ευκολίας" θα ήταν αυτός!

Άλλοι μπορεί να είναι τα θέματα των τελικών εξετάσεων,η ύλη και ο βαθμός εμβάθυνσης,η ύπαρξη ή όχι υποχρεωτικών παρακολουθήσεων/εργαστηρίων,ο αριθμός των μαθημάτων και γενικά ο βαθμός "αυστηρότητας" και "πειθαρχίας" σε όλους τους τομείς!

Δημοσ.

άλλες σχολές έχουν εξετάσεις άλλες όχι. οι εξετάσεις έιναι γενικές γνώσεις και κάτι παραπάνω στο θέμα της σχολής. γενικά αν σε δούνε ξένο δεν κάνουν πολλές ιστορίες... δίδακτρα δεν έχω ιδέα. προφορικές εξετάσεις τις περισσότερες φορές...βιβλία αγοράζεις εσύ κλασσικά. νάπολι πρέπει να ξέρεις πως είναι...μπάρι επίσης καλά αλλά είναι λίγο "στραβοί" κει κάτω....

πάρε μια ιδέα απο δω για το τι βάζουν στις εξετάσεις για να μπείς...

Δημοσ.

1)Κακώς χλευάζεις τα ΤΕΙ...επίσης κακώς θεωρείς τα περιφερειακά τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ "δυνατά",μπροστά π.χ. στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ Πειραιά φαντάζει MIT!Εμείς που φοιτούμε επαρχία ξέρουμε τι παίζει,μαύρο χάλι...

2)Λίγοι είναι αυτοί που σκέφτονται ότι τα ΑΕΙ μας είναι μάπα και θέλουν απ'τα 16 τους να φύγουν έξω συνειδητά!

Η πλειοψηφία (περί αυτής ομιλώ) πρώτα γράφει Πανελλήνιες,γράφει ό,τι γράφει (το οποίο στο 90% των περιπτώσεων δεν είναι αρκετό) και σκέφτεται τότε την επιλογή του εξωτερικού...επίσης λοιπόν η πλειοψηφία θα εισαχθεί σε Πανεπιστήμια μέτριου ή χαμηλού επιπέδου και τελειώνοντας θα επιστρέψει πιθανότατα στο Γιουνανιστάν,μη μπορώντας να ανταγωνιστεί τους ξένους απόφοιτους ή τα Ελληνόπουλα που πήγαν σε πιο "δυνατά" ιδρύματα και έβγαλαν περισσότερο τα μάτια τους!Τα δυνατά μυαλά συνήθως παραμένουν εκεί όπου σπούδασαν για να προκόψουν...

3)Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,δεν νομίζω ότι στη χώρα μας δίνει κανείς κώλο για να πάρει πτυχίο!

4)Το "επίπεδο" τζάμπα το συζητάμε anyway!Είτε πάρεις πτυχίο στα 4 είτε στα 14 χρόνια,είτε απ'το Cambridge είτε απ'το Πολυτεχνείο Κρήτης,το ίδιο πτυχίο θα είναι και τα ίδια τυπικά προσόντα θα απονέμει!The rest is up to you...:devil:

Υ.Γ. Μακάρι να φοιτούσε και κανείς σε ιχθυοκομίες ή θερμοκήπια,μπας και παρήγαγε και τίποτα αυτός ο ρημαδότοπος...

@insomniaK

Πιο πάνω ανέφερα το παράδειγμα του Βούλγαρου δασκάλου,ο οποίος παίρνει πτυχίο στα 3 και όχι στα 4 χρόνια...ένας παράγοντας "ευκολίας" θα ήταν αυτός!

Άλλοι μπορεί να είναι τα θέματα των τελικών εξετάσεων,η ύλη και ο βαθμός εμβάθυνσης,η ύπαρξη ή όχι υποχρεωτικών παρακολουθήσεων/εργαστηρίων,ο αριθμός των μαθημάτων και γενικά ο βαθμός "αυστηρότητας" και "πειθαρχίας" σε όλους τους τομείς!

Πως γίνεται να συμφωνώ 100% σε ό,τι γράφεις αλλά παρ' όλα αυτά να φαίνεται ότι διαφωνείς μαζί μου δεν ξέρω :P

Btw όταν αναφερόμουν σε δυνατά πανεπιστήμια είχα στο μυαλό μου κυρίως την Ιατρική και το Μετσόβιο. Από τα υπόλοιπα δεν έχω εικόνα αν και έχω ακούσει πολύ καλά λόγια γενικά για τα μεγάλα μας πανεπιστήμια, κυρίως τα πολυτεχνικά.

Δημοσ.

Btw όταν αναφερόμουν σε δυνατά πανεπιστήμια είχα στο μυαλό μου κυρίως την Ιατρική και το Μετσόβιο. Από τα υπόλοιπα δεν έχω εικόνα αν και έχω ακούσει πολύ καλά λόγια γενικά για τα μεγάλα μας πανεπιστήμια, κυρίως τα πολυτεχνικά.

Βρε άσε τα Μετσόβια και τα "κεντρικά"!:lol:

Αυτά έχουν την πλήρη στήριξη από την Πολιτεία,οικονομική και επικοινωνιακή,όλα τα κονδύλια πάνε σ'αυτά,όλοι οι καθηγητές της προκοπής επίσης,πως να μην έχουν και ένα Α' επίπεδο;Βάλε και το γεγονός ότι ακριβώς επειδή την έχουν δει "κάπως" ξεσκίζουν τους φοιτητές με extra ύλη/εργασίες και δύσκολα θέματα,πολλές φορές ακόμη και για "να'χαμε να λέγαμε για τη δυσκολία των πανεπιστημίων μας"!Και φυσικά η πλειοψηφία μας δεν φοιτεί σε αυτά!(και εννοείτε πως πάλι δεν πιάνουμε ΟΛΑ τα τμήματα...)

Αν πρόσεξες,πριν έκανα σύγκριση του κεντρικού πανεπιστήμιου της Βουλγαρίας με ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο κι ένα περιφερειακό ΤΕΙ της Ελλάδας!;)

Ε δε μπορώ να φανταστώ ρε φίλε ότι κάποιος θα πει "ποια Βουλγαρία και Ιταλία μωρέ,θα πάω στην Ξάνθη Πολυτεχνείο!Ελλαδάρα σε λέω!" και θα τον πάρω στα σοβαρά...

Υ.Γ. Απλώς τόνισα κάποια σημεία που έκρινα ότι δεν είσαι σωστός that's all!

Δημοσ.

Ευχαριστώ paog για το λίνκ. Εντάξει γελοιότητες βάζουνε απο ότι βλέπω για να δούν αν δεν είσαι εγκεφαλικά ανάπηρος :P Αν και σύμφωνα με το site τους, δεν είναι πολλές οι σχολές που απαιτούν εξετάσεις εισαγωγής.

Αυτο που με προβληματίζει είναι η κατάταξη τους.

Είναι όντως τόσο χάλια τα πανεπιστήμια στην Ιταλία, όσο δείχνουν οι κατατάξεις; Δε θέλω να πάω για το πτυχίο καθαυτό αλλα για τη γνώση περισσότερο και οτι ακολουθήσει. Αν είναι να βρώ ελληνικά χάλια να το βράσω.

ΕΠΙΣΗΣ. Γνωρίζει κανείς τον τρόπο που λειτουργούν τα πανεπιστήμια εκεί; I mean μπορεί κάποιος να δουλεύει παράλληλα με τη σχολή; Είναι ευέλικτο το ωράριο ή είναι αυστηρά με απουσίες κτλ;

Ας πούμε κάποια προγράμματα που βλέπω αγγλία σου αφήνουν 2 μέρες τουλάχιστον(εκτός ΣΚ) κενές και τα έχουν όλα μαζεμένα. Ισχύει κάτι τέτοιο και εκεί;

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Έχω την εντύπωση ότι οι κατατάξεις αυτές είναι σχετικές. Δεν ξέρω σύμφωνα με τι κριτήρια βγαίνουν. Δεν το έχω κοιτάξει κιόλας.

Προσωπικά νομίζω πως εξαρτάται απο το αντικείμενο που θέλεις να σπουδάσεις. Ας πούμε εγώ θέλω να κάνω αίτηση για Ph.D (Economics and Finance) και μου έχουν πει καθηγητές απο Ελλάδα ότι για Ιταλία να κάνω αίτηση εδώ http://www.unibocconi.eu/wps/wcm/connect/SitoPubblico_EN/Navigation+Tree/Home/?lang=en . Ε, αυτό το πανεπιστήμιο δεν υπάρχει στα rankings.

Γενικά πιστεύω πως το βασικότερο είναι η σωστή λειτουργία του πανεπιστημίου.

Θα παρακολουθώ το θέμα πάντως γιατί ενδιαφέρει κι εμένα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...