Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με συντομεύσεις (shortcuts)

maniaac

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας,

Αντιμετωπίζω ένα ζητηματάκι με τις συντομεύσεις όταν η γλώσσα είναι στα ελληνικά!

Ενώ όταν έχω αγγλικά δουλεύουν κανονικά, όταν γυρίζω στα ελληνικά τη γλώσσα, οι συντομεύσεις που χρησιμοποιούν γράμματα (π.χ. ctrl+c, ctrl+v) δεν λειτουργούν.

Δοκίμασα να βάλω ως εναλλακτική συντόμευση για κάθε μία από αυτές χρησιμοποιώντας ελληνικά γράμματα (π.χ. ctrl+ψ, ctrl+ω) αλλά πάλι τίποτα! :confused:

Μήπως θα μπορούσε να βάλει ένα χεράκι κανείς?

Το λειτουργικό είναι debian 5 - lenny i686 με kde 3.5.10 και πυρήνα 2.6.26

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γεια σας,

Αντιμετωπίζω ένα ζητηματάκι με τις συντομεύσεις όταν η γλώσσα είναι στα ελληνικά!

Ενώ όταν έχω αγγλικά δουλεύουν κανονικά, όταν γυρίζω στα ελληνικά τη γλώσσα, οι συντομεύσεις που χρησιμοποιούν γράμματα (π.χ. ctrl+c, ctrl+v) δεν λειτουργούν.

Δοκίμασα να βάλω ως εναλλακτική συντόμευση για κάθε μία από αυτές χρησιμοποιώντας ελληνικά γράμματα (π.χ. ctrl+ψ, ctrl+ω) αλλά πάλι τίποτα! :confused:

Μήπως θα μπορούσε να βάλει ένα χεράκι κανείς?

Το λειτουργικό είναι debian 5 - lenny i686 με kde 3.5.10 και πυρήνα 2.6.26

Πονηρη ερωτηση, πριν ριξω το φταιξιμο στο kde :P

Την εναλλαγη της γλωσσας την εχεις ορισει μεσα απο το kde ή με καποιο πιο λογικο τροπο για να ειναι ανεξαρτητη απο το DE?

Πχ εγω την οριζω με αυτη τη γραμμη στο κομματι του πληκτρολογιου στο xorg.conf

>	Option 		"XkbLayout"			"us,gr"
[b]Option 		"XkbOptions"			"grp:alt_shift_toggle"[/b]

Την εναλλαγη της γλωσσας την εχεις ορισει μεσα απο το kde ή με καποιο πιο λογικο τροπο για να ειναι ανεξαρτητη απο το DE?

την έχω ορίσει από το αρχείο kdeglobals κάπως έτσι:

Switch to Next Keyboard Layout=Alt+Shift_L

Αλλά και το xorg.cong είναι έτσι:

Section "InputDevice"

Identifier "Keyboard0"

Driver "kbd"

Option "XkbLayout" "us,gr(extended)"

Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll,compose:rwin"

την έχω ορίσει από το αρχείο kdeglobals κάπως έτσι:

Switch to Next Keyboard Layout=Alt+Shift_L

Αλλά και το xorg.cong είναι έτσι:

Section "InputDevice"

Identifier "Keyboard0"

Driver "kbd"

Option "XkbLayout" "us,gr(extended)"

Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll,compose:rwin"

Δοκιμασε να την ξε-ορισεις απο το kde για να μεινεις μονο με την εναλλαγη του xorg.conf. Δεν μου ερχεται κατι αλλο αυτη τη στιγμη.

Επισης, δοκιμασε και σε ενα αλλο, μικρο DE (πχ openbox) να δεις αν εχεις το ιδιο προβλημα.

Δοκιμασε να την ξε-ορισεις απο το kde για να μεινεις μονο με την εναλλαγη του xorg.conf. Δεν μου ερχεται κατι αλλο αυτη τη στιγμη.

Επισης, δοκιμασε και σε ενα αλλο, μικρο DE (πχ openbox) να δεις αν εχεις το ιδιο προβλημα.

Οκ θα το δοκιμασω να δω τα αποτελεσματα!

Ευχαριστώ για τη βοηθεια! :-)

---------- Προσθήκη στις 13:57 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:48 ----------

Δοκίμασα αρχικά να ορίσω την εναλλαγή μονο με το xorg.conf αλλα το μόνο που κατάφερα ήταν να μην δουλεύει το Alt+Shift.

Αλλά μόλις δοκίμασα το openbox δούλευε μία χαρα! :)

Λογικά λοιπόν το πρόβλημα μάλλον είναι στο Kde και πιθανόν έχει να κάνει με την κωδικοποίηση των πλήκτρων όταν βρίσκονται στα ελληνικά...αλλά μόνο στις συντομεύσεις.

Παρατήρησα ότι ενώ όταν γράφω μου εμφανίζει κανονικά τα γράμματα εάν πάω να φτιάξω μία συντόμευση (π.χ. Ctrl+a) την αναγνωρίζει ως (Ctrl+_.).

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι, αυτό οφείλετε σε κάποιο bug του kde ή πιθανόν από κάπου γίνεται να διορθωθεί η αναγνώριση των πλήκτρων στις συντομεύσεις???

Οκ θα το δοκιμασω να δω τα αποτελεσματα!

Ευχαριστώ για τη βοηθεια! :-)

---------- Προσθήκη στις 13:57 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:48 ----------

Δοκίμασα αρχικά να ορίσω την εναλλαγή μονο με το xorg.conf αλλα το μόνο που κατάφερα ήταν να μην δουλεύει το Alt+Shift.

Αλλά μόλις δοκίμασα το openbox δούλευε μία χαρα! :)

Λογικά λοιπόν το πρόβλημα μάλλον είναι στο Kde και πιθανόν έχει να κάνει με την κωδικοποίηση των πλήκτρων όταν βρίσκονται στα ελληνικά...αλλά μόνο στις συντομεύσεις.

Παρατήρησα ότι ενώ όταν γράφω μου εμφανίζει κανονικά τα γράμματα εάν πάω να φτιάξω μία συντόμευση (π.χ. Ctrl+a) την αναγνωρίζει ως (Ctrl+_.).

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι, αυτό οφείλετε σε κάποιο bug του kde ή πιθανόν από κάπου γίνεται να διορθωθεί η αναγνώριση των πλήκτρων στις συντομεύσεις???

Ριξε μια ματια και σε αυτο

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=330434

Απλα να ξερεις οτι αν χαλασεις την... αντιληψη του kde για τη χρηση του alt+shift, χαλας αυτοματα ολες τις συντομευσεις γυρω απο αυτη, πχ alt+shift+t = τερματικο.

Ριξε μια ματια και σε αυτο

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=330434

Απλα να ξερεις οτι αν χαλασεις την... αντιληψη του kde για τη χρηση του alt+shift, χαλας αυτοματα ολες τις συντομευσεις γυρω απο αυτη, πχ alt+shift+t = τερματικο.

Τελικά το έλυσα επιτέλους...:-D

Ημουν απλά απρόσεκτος...έπρεπε από το control center να ενεργοποιήσω εκτός από τα ελληνικά και την επιλογή "include latin layout"!!!! :mrgreen:

Μόλις το κλίκαρα αμέσως δούλεψαν όλες οι συντομεύσεις!

Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!! :-D

Τελικά το έλυσα επιτέλους...:-D

Ημουν απλά απρόσεκτος...έπρεπε από το control center να ενεργοποιήσω εκτός από τα ελληνικά και την επιλογή "include latin layout"!!!! :mrgreen:

Μόλις το κλίκαρα αμέσως δούλεψαν όλες οι συντομεύσεις!

Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!! :-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...