cnagr Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Θεωρώ πως για κανέναν δεν είναι καλή λύση η πειρατεία αλλά τέλος πάντων. Πειρατικό λειτουργικό -> απουσία updates -> διάτρητο μηχάνημα μετά από λίγο καιρό. Η επόμενη κίνηση που θα κάνει η MS είναι να μην αφήνει την ενημέρωση του υπολογιστή αν δεν έχει περαστεί το wga (windows genuine advantage). Κάποιος θα βρεθεί να απενεργοποιεί το wga αλλά χωρίς να ξέρει τί άλλο θα του πειράξει η απενεργοποίηση από το σύστημα. Δεν είναι τίποτα να ανοίξει ένα port ακόμα στο μηχάνημα και να το χρησιμοποιεί ως proxy για να κάνει άλλες βρωμοδουλειές... Gi0 ψάξε και βρες πώς ξεκίνησε το Linux, ποιός το ξεκίνησε και πού. Linus Torvalds λεγότανε το παλικάρι και το ξεκίνησε όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο. Το slackware ήταν το linux που δημιούργησε. Linux is a unix based OS.
tolis_01 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Tolvards ρε συ, όχι Orwalds Βέβαια αυτό που λες εσύ είναι το linux, που είναι μόνο ο πυρήνας, όχι το GNU/Linux που είναι λειτουργικό σύστημα.
Moderators Gi0 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Moderators Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Gi0 ψάξε και βρες πώς ξεκίνησε το Linux, ποιός το ξεκίνησε και πού. Linus Orwalds λεγότανε το παλικάρι και το ξεκίνησε όταν σπούδαζε στο Πολυτεχνείο. Linux is a unix based OS. cnagr ψαξε να βρεις τι ειναι το linux,τι ειναι το gnu και ποιος ειναι ο Richard Stallman για να μαθεις να μην λες οτι θελεις. Οχι δεν ειναι OS το linux και Torvalds λεγεται ο δημιουργος του.
cnagr Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Αλήθεια ε; Και από πού πήρε το όνομα το linux δηλαδή; Από τον Stall(inus)man ή από τον Linus? Linus Torvalds : principal writer of the linux kernel. "Τί είναι το Linux; Το Linux είναι ένα ελεύθερο τύπου-Unix λειτουργικό σύστημα που αρχικά δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds και στη συνέχεια αναπτύχθηκε με τη βοήθεια προγραμματιστών από όλον τον κόσμο. To Linux είναι μιά ανεξάρτητη POSIX υλοποίηση και στα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνει πραγματικό multitasking, πραγματικό πολυχρηστικό περιβάλλον, virtual memory, shared libraries, demand loading, TCP/IP networking και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τον τίτλο "τύπου-Unix". Είναι κατασκευασμένο υπό την GPL άδεια, δηλαδή ο πηγαίος κώδικάς του είναι διαθέσιμος στον καθένα (opensource). Ο Linus, ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φιλανδία, αρχικά δημιούργησε το Linux ως hobby. Είχε επικεντρωμένο το ενδιαφέρον του στο Minix, ένα μικρό UNIX σύστημα, και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα είχε περισσότερες δυνατότητες από το Minix. Ξεκίνησε την δημιουργία του Linux το 1991, ανακοινώνοντας την έκδοση 0.02 και δουλεύοντας σταθερά έφτασε το 1994 στην έκδοση 1.0 του Linux Kernel. Το Linux μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, όπως το networking, η ανάπτυξη προγραμμάτων, ακόμα και για πλατφόρμα για απλούς χρήστες. Λόγω της φύσης και της ευελιξίας του, το Linux έχει γίνει πολύ διάσημο παγκοσμίως και ένας μεγάλος αριθμός προγραμματιστών έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του πάνω σε αυτό. Η μασκότ του Linux είναι ένας συμπαθέστατος χαμογελαστός πινγκουίνος, ο οποίος επιλέχτηκε από τον ίδιον τον δημιουργό του." Από το linux.gr Θυμόμουν απλώς τότε που πρωτογνώρισα το linux (το 1996) ότι τελικά το παρουσίασε στην διπλωματική του. Τελικά ποιο είναι το θέμα μας είπαμε; Αν θυμάμαι καλά την ιστορία του linux ή αν η πειρατεία είναι σωστή πρακτική;
V.I.Smirnov Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Θεωρώ πως για κανέναν δεν είναι καλή λύση η πειρατεία αλλά τέλος πάντων. Πειρατικό λειτουργικό -> απουσία updates -> διάτρητο μηχάνημα μετά από λίγο καιρό. Η επόμενη κίνηση που θα κάνει η MS είναι να μην αφήνει την ενημέρωση του υπολογιστή αν δεν έχει περαστεί το wga. Κάποιος θα βρεθεί να απενεργοποιεί το wga αλλά χωρίς να ξέρει τί άλλο θα του πειράξει η απενεργοποίηση από το σύστημα. Δεν είναι τίποτα να ανοίξει ένα port ακόμα στο μηχάνημα και να το χρησιμοποιεί ως proxy για να κάνει άλλες βρωμοδουλειές... Μια χαρά λύση είναι για τους ιδιώτες. Όχι μόνον για τα windows, για όλα !! Εδώ και 25+ χρόνια μάς έχουν σώσει οι hackers και οι πειρατές. Και υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προστατευτείς. Εξάλλου γιατί να σερφάρεις οπουδήποτε ή να εγκαθιστάς οτιδήποτε ; Αλλά και έτσι, απλώς πέρνα ξανά το καθαρό αντίγραφο του δίσκου αν έχεις κάποια υποψία ότι κάνει ύποτπο γίνεται και καθάρισες...
Moderators Gi0 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Moderators Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Αλήθεια ε; Και από πού πήρε το όνομα το linux δηλαδή; Από τον Stall(inus)man ή από τον Linus? Linus Torvalds : principal writer of the linux kernel. Mηπως το συγκεκριμενο ειναι λιιιιιιιιιγο διαφορετικο απο ενα OS? Και μια και δεν το προσεξες στο τονισα πριν ποιος ειναι ο δημιουργος του,που μαλλον τον ηξερα καλυτερα απο σενα. cnagr ψαξε να βρεις τι ειναι το linux,τι ειναι το gnu και ποιος ειναι ο Richard Stallman για να μαθεις να μην λες οτι θελεις.Οχι δεν ειναι OS το linux και Torvalds λεγεται ο δημιουργος του.
cnagr Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Από τι ακριβώς μας έχουν σώσει; Από τα 130 ευρώ που κάνει το λειτουργικό; Όταν την ίδια στιγμή οι μισοί είτε είναι στην στενή είτε δουλεύουν για τις εταιρίες που κάποτε πολεμούσαν (στο america τουλάχιστον). Βασικά θα γίνω ακόμα πιο εριστικός και θα πω ότι το πρόβλημα δεν το δημιουργεί η Microsoft, με τα κενά των windows, αλλά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Ένα κοινό που στην πλειοψηφία του θεωρεί ότι ξέρει από υπολογιστές επειδή φτιάχνει γραφήματα στο Excel ή άντε και καμία Access (για να μην μιλήσω για διάφορους "τεχνικούς" που επιμένουν να δουλεύουν τους SATA σαν IDE πχ). Αν δεν υπήρχαν τα windows πιθανώς να μην ήταν τόσο ευρέως διαδομένη η χρήση υπολογιστών. Παράδειγμα: το unix/linux δεν ήταν και τόσο user friendly για πολλά χρόνια. Υπήρχε βέβαια το MacOS αλλά τα μηχανάκια της Apple ήταν μια ζωή πανάκριβα. Οπότε κατ' ουσίαν η MS κατάφερε να κάνει προσιτό τον υπολογιστή σε άτομα διαφορετικής εντελώς προέλευσης. Ακόμα και ο πατέρας μου μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή για απλές εργασίες. Αυτός βέβαια ο ανταγωνισμός ήταν που ανάγκασε και το Linux να προχωρήσει σε πιο userfriendly λύσεις. Πάω μάλιστα και στοίχημα ότι οι πλείστοι από εδώ μέσα τρέχετε ubuntu/mint/suse αλλά ελάχιστοι έχετε έρθει σε επαφή με το slackware το οποίο εξακολουθεί να παραμένει αρκετά πιστό στις πρώτες του εκδόσεις. Κάποτε δεν υπήρχε το KDE όπως είναι σήμερα. Κάποτε ούτε που σκεφτόμασταν να τρέξουμε X-server. Μόνο σε κάτι Sun/SGI μηχανήματα που έτρεχαν παραθυρικό περιβάλλον ούτως ή άλλως βλέπαμε παράθυρα. Αλλά μιλάμε και πάλι για μηχανήματα αξίας άνω των 5.000.000 δραχμών τότε. @Gi0: αυτό για τον kernel το πήρα από το wikipedia. Θα ξέρεις όμως φαντάζομαι ότι το wikipedia δεν έχει πάντα αναφορές σε επίσημες πηγές αλλά ότι ο κάθε απλός άνθρωπος μπορεί να γράψει για κάποιο θέμα (πχ δες στο τέρμα που αναφέρεται σε mailing lists. Ακόμα και αυτά που λέμε εδώ μέσα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πηγή). Σε αντιδιαστολή δες την παράθεση που έγραψα από το linux.gr. Εκτός και αν και αυτοί που ξεκίνησαν την ιστορία με το Linux στην Ελλάδα δεν ξέρουν τί τους γίνεται. Και τί εννοείς όταν λες ότι δεν είναι OS το linux? Τί είναι δηλαδή; Καφετιέρα για να ψήνουμε καφέ στα usb? Και το βιογραφικό από το linux.org -> http://www.linux.org/info/linus.html
Moderators Gi0 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Moderators Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 @Gi0: αυτό για τον kernel το πήρα από το wikipedia. Θα ξέρεις όμως φαντάζομαι ότι το wikipedia δεν έχει πάντα αναφορές σε επίσημες πηγές αλλά ότι ο κάθε απλός άνθρωπος μπορεί να γράψει για κάποιο θέμα (πχ δες στο τέρμα που αναφέρεται σε mailing lists. Ακόμα και αυτά που λέμε εδώ μέσα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πηγή). Σε αντιδιαστολή δες την παράθεση που έγραψα από το linux.gr. Εκτός και αν και αυτοί που ξεκίνησαν την ιστορία με το Linux στην Ελλάδα δεν ξέρουν τί τους γίνεται. Aυτοι που ξεκινησαν την ιστορια με το linux στην Ελλαδα ξερουν πολυ καλα τι τους γινεται,αυτο ομως δεν σημαινει το ιδιο και με σενα επι του θεματος. Οταν λοιπον λες πως ο Torvalds ξεκινησε το linux στην διπλωματικη του και το συγκρινεις με το dos,θα επρεπε να ξερεις πως η συγκριση που κανεις ειναι μεταξυ ενος kernel και ενος λειτουργικου(OS).Και η διαφορα του kernel απο ενα ολοκληρο OS ειναι τεραστια. Ο ορος linux οπως σημερα χρησιμοποιειται, (λανθασμενα συμφωνα με καποιους πχ Stallman)αναφερεται στο λειτουργικο συστημα και οχι στο kernel,το οποιο ηταν και η δημιουργια του Torvalds. Γι αυτο λοιπον σου ειπα,μαθε τι ειναι το linux,τι ειναι το gnu,τι εχει κανει ο Stallman και μετα πες μου για τον Torvalds.
V.I.Smirnov Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Από τι ακριβώς μας έχουν σώσει; Από τα 130 ευρώ που κάνει το λειτουργικό; Όταν την ίδια στιγμή οι μισοί είτε είναι στην στενή είτε δουλεύουν για τις εταιρίες που κάποτε πολεμούσαν (στο america τουλάχιστον). Βασικά θα γίνω ακόμα πιο εριστικός και θα πω ότι το πρόβλημα δεν το δημιουργεί η Microsoft, με τα κενά των windows, αλλά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Ένα κοινό που στην πλειοψηφία του θεωρεί ότι ξέρει από υπολογιστές επειδή φτιάχνει γραφήματα στο Excel ή άντε και καμία Access (για να μην μιλήσω για διάφορους "τεχνικούς" που επιμένουν να δουλεύουν τους SATA σαν IDE πχ). Αν δεν υπήρχαν τα windows πιθανώς να μην ήταν τόσο ευρέως διαδομένη η χρήση υπολογιστών. Παράδειγμα: το unix/linux δεν ήταν και τόσο user friendly για πολλά χρόνια. Υπήρχε βέβαια το MacOS αλλά τα μηχανάκια της Apple ήταν μια ζωή πανάκριβα. Οπότε κατ' ουσίαν η MS κατάφερε να κάνει προσιτό τον υπολογιστή σε άτομα διαφορετικής εντελώς προέλευσης. Ακόμα και ο πατέρας μου μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή για απλές εργασίες. Αυτός βέβαια ο ανταγωνισμός ήταν που ανάγκασε και το Linux να προχωρήσει σε πιο userfriendly λύσεις. O καθένας που κουνάει ένα ποντίκι νομίζει και παριστάνει τον γκουρού και τον προγραμματιστή. Εδώ έχεις απόλυτο δίκιο. Το παραθυρικό περιβάλλον ήταν αναπόφευκτη τεχνολογική εξέλιξη και στην διάδοσή του στον πολύ κόσμο η συμβολή της MS ήταν ανεκτίμητη. Από τι μας έχουν σώσει ; Προφανώς από οικονομική αφαίμαξη. Αν πχ. είσαι νέος μηχανικός και θέλεις να μάθεις το autocad τι θα κάνεις ; Ή αν είσαι γραφίστας και σου χρειάζεται το photoshop ή το 3DMax ; Ή αν είσαι προγραμματιστής και χρειάζεσαι ένα περιβάλλον όπως το visual studio ή ένας compiler όπως της Intel ; Ή αν είσαι ερευνητής και χρειάζεσαι το Mathematica ; Ή ή, ή .... Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ελεύθερου λογισμικού για όλα και ούτε θα υπάρξουν ποτέ δυστυχώς, ενώ πολλές από τις υπάρχουσες είναι απλώς ημίμετρα....
cnagr Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 @Gi0 Ωραία λοιπόν, για πες μου τί είναι το OS και τί είναι ο kernel? (Φαντάζομαι δεν μπήκες στον κόπο να ανοίξεις το λινκ από το linux.org με το μήνυμα του Torvalds στο usenet που λέει ότι τελικά αυτό που δημιουργεί δεν έχει σχέση με το minix). Αλήθεια πώς επικοινωνούσε με τον kernel ο Linus? Μέσα από dos? Ποιο "κέλυφος" είχε; Stallman claims this, Stallman claims that. Κι εγώ λέω πως είμαι ο θεός και πρέπει να με προσκυνάτε. Αν θέλει να οικειοποιηθεί το Linux ας το ξεκινούσε εκείνος. Ξέρω ξέρω γίνομαι και πάλι εριστικός αλλά θα πρέπει να αποδίδεται στον καθένα αυτό που πρέπει. Το linux είναι OS (ok πιθανόν παρακλάδι του GNU κατά τα λεγόμενα του Stallman αλλά και το GNU είναι παρακλάδι του UNIX και αν πάμε έτσι θα έχουμε την SUN να απαιτεί να πληρώσουμε πνευματικά δικαιώματα) και δημιουργήθηκε από τον Torvalds (btw λόγω ηλικίας έκαμα το λάθος στο αρχικό ποστ αλλά το διόρθωσα μετέπειτα). Πώς να το κάνουμε δηλαδή; Smirnov: για τους μηχανικούς κυκλοφορούν δωρεάν 2d εφαρμογές τύπου autocad. Ψάξε το λίγο. Αντί για Photoshop υπάρχει το Gimp. Τώρα στα υπόλοιπα υπάρχει ένα θέμα. Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι οι εταιρίες χρεώνουν αλλά ότι οι επαγγελματίες δεν μπορούν να χρεώσουν όσα πρέπει. Μηχανικός είμαι και το ξέρω από πρώτο χέρι. Αν υπολογίσω σε αποσβέσεις όλα αυτά που έχω αγοράσει οι τιμές μου θα είναι απλησίαστες για τον μέσο Έλληνα. Βέβαια ούτε ο μέσος Έλληνας φταίει αλλά το ίδιο το κράτος με τους μισθούς πείνας που επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα.
Luffy-san Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 @Gio Μου αρεσει πολυ η υπογραφη σου.Ταιριαζει απολυτα..........
Moderators Gi0 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Moderators Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Ωραία λοιπόν, για πες μου τί είναι το OS και τί είναι ο kernel? (Φαντάζομαι δεν μπήκες στον κόπο να ανοίξεις το λινκ από το linux.org με το μήνυμα του Torvalds στο usenet που λέει ότι τελικά αυτό που δημιουργεί δεν έχει σχέση με το minix). Αλήθεια πώς επικοινωνούσε με τον kernel ο Linus? Μέσα από dos? Ποιο "κέλυφος" είχε; Εμ,αν δεν διαβασεις αυτα που σου λεω εδω και τοση ωρα πως να το μαθεις.Πιστεψε με ξερω αρκετα καλα τι παιζει με το linux(οχι δεν εχω ουτε suse,ουτε mint,ουτε ubuntu--και οποιος χρηστης τους διαβαζει αυτες τις γραμμες,let it be for the shake of the argument-). Stallman claims this, Stallman claims that. Κι εγώ λέω πως είμαι ο θεός και πρέπει να με προσκυνάτε. Οταν θα εχεις τα επιτευγματα του Stallman,ελα να το συζητησουμε ευχαριστως.Μεχρι τοτε,μαλλον θα παραμεινεις ενας ακομα που δεν ηξερε τι ελεγε. Το linux είναι OS ... Στο παραπανω δεν χρειαζεται να σου απαντησω,απλα θα κανω quote προηγουμενο post σου. Αλήθεια ε; Και από πού πήρε το όνομα το linux δηλαδή; Από τον Stall(inus)man ή από τον Linus? Linus Torvalds : principal writer of the linux kernel. Μπερδευτηκες και εδω,ξερω. @GioΜου αρεσει πολυ η υπογραφη σου.Ταιριαζει απολυτα.......... Δυστυχως παντα επικαιρη
cnagr Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Αφού το είπα και πριν ότι αυτό το "Principal writer of linux kernel" το πήρα από το wikipedia και δεν συμβαδίζει ακριβώς με το ιστορικό όπως εμφανίζεται στο linux.gr και στο linux.org . Και για να τελειώνουμε: προτιμώ να γίνομαι γραφικός σχετικά με το Linux από το να είμαι ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑ @@ να δώσω 130 ευρώ για λειτουργικό και να κλαίγομαι μετά γιατί η MS μου μαυρίζει τα windows. Hackers της τρύπιας δεκάρας! Αμα πια!
V.I.Smirnov Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Δημοσ. 8 Ιουνίου 2010 Smirnov: για τους μηχανικούς κυκλοφορούν δωρεάν 2d εφαρμογές τύπου autocad. Ψάξε το λίγο. Αντί για Photoshop υπάρχει το Gimp. Τώρα στα υπόλοιπα υπάρχει ένα θέμα. Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι οι εταιρίες χρεώνουν αλλά ότι οι επαγγελματίες δεν μπορούν να χρεώσουν όσα πρέπει. Μηχανικός είμαι και το ξέρω από πρώτο χέρι. Αν υπολογίσω σε αποσβέσεις όλα αυτά που έχω αγοράσει οι τιμές μου θα είναι απλησίαστες για τον μέσο Έλληνα. Βέβαια ούτε ο μέσος Έλληνας φταίει αλλά το ίδιο το κράτος με τους μισθούς πείνας που επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα. Για δωρεάν δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι για το autocad υπάρχουν υποκατάστατα όπως το IntelliCAD που είναι προϊόν κοινοπραξίας και είναι ασύγκριτα πιο φτηνό. Δεν ξέρω πόσο καλό είναι βέβαια αλλά δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να μια χαρά. Το γεγονός είναι ότι αυτοί που μας έχουν σώσει είναι οι hacker/πειρατές και όχι το ελεύθερο λογισμικό. Για σοβαρή δουλειά το ελεύθερο λογισμικό συνήθως είναι ακατάλληλο ή δεν υπάρχει καν. Έχω δει τεχνικά γραφεία που στηρίζονται σε σπασμένα προγράμματα και τα ανανεώνουν συστηματικά από πονηρές πηγές. Θυμάμαι πριν μερικό καιρό σε γνωστό μαγαζί μπήκε μια αρχιτεκτόνισσα και πήρε από 3-4 σπασμένα προγράμματα σχεδίασης τις καινούριες εκδόσεις. Και με τις τιμές που έχουν τα πρωτότυπα πολύ καλά κάνουν. Η μαγκιά δεν είναι να γλυτώσεις τα 130 ευρώ. Αλλά να έχεις σωστή καταναλωτική συνείδηση. Και δυστυχώς ούτε οι θιασώτες του ελεύθερου λογισμικού την έχουν γενικά (γι αυτό και είναι συνήθως γραφικοί).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.