Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα (?) με Ο/C E8400..

Mallibu

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα

Λοιπόν το μηχάνημα αποτελείται από:

C2 duo e8400,revision C0

Asus p5q mobo

4 x 1 GB DDR2@800mhz Geil Black dragon,με timings 4-4-4-12,1.8V

Saphire 4870 512 mb

& PSU Chieftec 500 Watt(με 1 HDD και καθόλου fans,οπότε θέλω να πιστεύω δεν είναι πρόβλημα του τροφοδοτικού)

Το πρόβλημα είναι πως όποτε ανεβάζω το FSB πάνω από ~350 το orthos βρίσκει λάθος στο Cpu + Ram Stressing. Σε σκέτο CPU stressing δεν βρίσκει απολύτως τίποτα,οπότε νομίζω πως πρόκειται απλά για μουλάρωμα της RAM

Έχω δοκιμάσει 400 fsb με 1:1 ratio,και άλλους συνδυασμούς (χωρίς η συχνότητα της RAΜ να ξεπερνάει τα ~850) αλλά τζίφος. :-(

Επίσης δοκίμασα αρκετούς συνδιασμούς multiplier x fsb,τα ιδια

Λόγω 4 dimm,δοκίμασα επίσης να δώσω 1.46 northbridge voltage και 1.3 Volt CPU voltage(μπάς και τελικά ήταν πρόβλημα της CPU) αλλά μια από τα ίδια.

Από θερμοκρασίες τα βλέπω όλα κανονικά (55 C @load CPU,63 C @ load GPU,27 C @ MB)

Επίσης παρατηρώ κάπως χαμηλές επιδόσεις στα games με όλα stock speed (στα benchmarks είναι όλα normal) πχ. AC 2 @ 1680x1050 2x AA τρέχει με 35 fps μ.ο. ενώ στο αντιστοιχο thread του παιχνιδιού βλέπω άτομα που το παίζουν με σταθερα 60 fps με 9800gtx:mad: . Άλλο παράδειγμα το company of heroes οπού σε ιδια settings πέφτει,οταν αρχίζουν να εμφανίζονται αρκετα units(χωρίς να γίνεται και χαμός) στα 35-40 fps ενώ ταυτόχρονα στον Task manager το CPU util δεν ανέβάινει πάνω από 70% σε κάθε πυρήνα οπότε δεν νομίζω να πρόκειται για CPU bottleneck.)

Τα πάντα έχουν τελευταίους drivers και χρησιμοποιώ Win7 ultimate.

Thanks προκαταβολικά και συγνώμη για το wall of text :-)

Δημοσ.

1. Λόγω των τεσσάρων dimms, ζορίζεται ο ελεγκτής, μειώνοντας έτσι το oveclocking potential. Φυσικά και δε θα 'πρεπε σε τέτοιο βαθμό όμως.

2. Με τι ψύξη τον έχεις;

3. Τι VID έχει;

Δημοσ.

Τσέκαρε με το OCCT.

Επίσης δες τα JEDEC των μνημών και ανάφερε τάσεις παράλληλα με συχνότητες και timings.

Η μητρική 600αρίζει και ο Ε8400 και μπανάνα να 'ναι, τα 450*9 κατά 99% τα έχει ανετότατα.

Πόσο είναι το Vcore @ cpu-z;

Τσέκαρε τις ram με memtest.

Δημοσ.

Κοιταξα και με το OCCT,ίδιες θερμοκρασίες με το Real Temp μου δειχνει (αυτες που ανέφερα πιο πάνω).

Τα Jedec apo CPU z εχουν ως εξης:

266 333 400

3 4 5

4 5 5

4 5 5

10 13 15

16 20 23

1.8ν 1.8ν 1.8ν

Το κουτί και το αυτοκολητάκι των μνημών αναγράφει 4-4-4-12 PC6400. Έχω δοκιμασει και σε 5-5-5-15 timings πάντως,μήπως και ήταν αυτο.

Sto memtest stock speeds 9*333 και 5:6 no errors, με 400*9 και 1:1 ratio όμως χτυπάει στα πρώτα 5 λεπτά.

Το voltage του cpu οταν ειναι σε stock speed το αφήνω στο auto οπού του δίνει (cpu z reads) 1.128 idle εως ~1.185 σε load. (Δουλεύει απροβλημάτιστα με αυτό το voltage οποτε δεν του δίνω χειροκίνητα το default)

Δημοσ.
με 400*9 και 1:1 ratio όμως χτυπάει στα πρώτα 5 λεπτά.

Με τι timings είσαι εκεί και πετάει λάθη (φαντάζομαι το memtest);

Εννοείς και με τις 4 πάνω, έτσι;

Δημοσ.

Ναι,και με τις 4.

5-5-5-15(και 4-4-4-12), 1.8v

Μήπως να δοκιμάσω 1.9 Dram Voltage + 1.45 NB Voltage?

(Έπειδη είχα την ιδέα πως εφοσον δουλευουν ίδια συχνότητα οι μνήμες δεν χρειάζεται αυξηση το Dram v)

edit. Αυτό που έχω παρατηρήσει ειναι πως ότι voltage και αν βάλω,οτι συνδιασμο ratio/multiplier/fsb κλπ,απαξ και το fsb ανεβει τα ~360 οι μνήμες βαράνε error.

Δημοσ.

Δεν έχεις να χάσεις τίποτα (όχι παραπάνω NB Voltage όμως).

Θα πρότεινα να παίξεις με τα dimms αρχικά και να δεις τι παίζει σε τούτη την περίπτωση.

Δημοσ.

Κάτω από 1.9 δεν πιστεύω να την παλέψουν οι μνήμες. Εδώ για τις CS4 που έχεις, θελει 2.0V@800mhz (το ίδιο αναφέρεται και εδώ, 1.9-2.4V για τις Black Dragon). Ανέβασε και τον CPU ~1.36, είναι C0 με ότι αυτό συνεπάγεται :fear:. PLL και VTT πόσο έχεις; Memtest bootable τρέχεις έτσι;

Δημοσ.

Δοκίμασα 400*9 και 400*7,5, και 1:1 ratio με:

Cpu Volt: 1.34 , Dram Volt: 2.0 , NB Volt : 1.44,μια από τα ίδια,bootαρει μιά χαρά απλά μόλις μπαίνει windows και τρέξω Memtest + orthos Ram stress,βρίσκουν error.

Το PLL που αναφέρεις το έχω αφήσει στο Auto και το VTT δεν το βρήκα

Δημοσ.

Το PCI-E Frequency είναι στα 100/101 MHz, έτσι;

Τις μνήμες με τι timings τις έχεις;

Μιας και είσαι στο ψάξιμο, αφαίρεσε τα 2 dimms και παίξε με τα άλλα 2 μόνο και βλέπεις.

Δημοσ.

Το Pci-E το έχω σταθερά στα 100.

Μνήμες δοκιμασμένες σε 4-4-4-12, 5-5-5-15 , 5-5-5-18 @ 1.8ν και μόλις δοκίμασα και 2.0ν,καμία αλλαγή.

Δοκίμασα με 1ο + 3ο dimm,και μετα με 2ο+4ο dimm,τα ίδια,αν μπει fsb πάνω από ~ 350-360,με οποιεσδηποτε υπόλοιπες ρυθμίσεις,ξεκινάνε τα errors.

Αναρωτιέμαι γιατί,αφού τι 333 fsb τι 400 fsb,οι μνήμες ίδια συχνότητα τρέχουν...

Δημοσ.

Κατέβασε από εδώ το .iso του Memtest, κάψτο σε ένα CD, και κάνε boot από αυτό. Άστο να τρέξει 2 ώρες πάνω κάτω. Το VTT είναι το vFSB δώσε ~1.34. Τα Jedec κάπως περίεργα μου φαίνονται.. Κανένα bios update έπαιξε;

Δημοσ.

Απ'ότι βλέπω θέλει floppy disk,η burn το iso σε cd και δέν έχω ούτε floppy drive ούτε cd rw στο PC εδώ...

Πάντως τα errors της μνήμης μόλις ανεβάζω fsb τα βλέπω και σε games(crash to desktop κλπ)

edit. BIOS έχω ακόμα το default αλλά εφόσον έχω τις ρυθμίσεις που γράφει στην list της κατασκευάστριας που link-αρες δεν αρκει;

Έβαλα και VTT 1.34,no changes :-(

Δοκίμασα με FSB 370,και οι μνήμες στα ~880 Mhz δουλέυουν μιά χαρά. Με FSB 400 και μνημες 800 mhz ομως οχι.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...