Rabican Δημοσ. 13 Μαΐου 2010 Δημοσ. 13 Μαΐου 2010 Καλησπερα. εχω ενα θεματακι με τον DHCP στην εταιρια και ακομη δεν εχω βρει μια εξηγηση για τη μυστηρια συμπεριφορα του. ας παμε κατευθειαν στο ψητο. Εχουμε ενα layer3 switch (αν και δεν εχει σημασια, προκειται για ενα Cisco 4503) στο οποιο ειναι ριγμενα επανω τα access swithes των οροφων της εταιριας αλλα και τα switch στα οποια ειναι ολοι οι servers. για να το κανω απλο ας υποθεσουμε οτι εχω μονο 2 οροφους και το subnet των server. ο DHCP βρισκεται στο subnet των server (εστω 192.168.0.0) ενω ειναι ρυθμισμενος να δινει στον πρωτο οροφο το 192.168.1.0 και στο δευτερο το 192.168.2.0. τα pc στους οροφους παιρνουν κανονικοτατα ΙΡs και επικοινωνουν κατα το προσδοκουμενο. μεχρις εδω κανενα προβλημα. εχουμε και ενα laptop το οποιο αλλοτε συνδεεται στον 1ο και αλλοτε στον 2ο. στην προκειμενη περιπτωση συνδεθηκε στον 2ο οποτε πηρε την ΙΡ 192.168.2.10. αφου ο χρηστης εκανε οτι ηθελε, εφυγε απο το 2ο οροφο και πηγε στον 1ο οπου ο DHCP του εδωσε παλι την 192.168.2.10, αντι να δωσει καποια απο το subnet του πρωτου. στην αρχη ψυλλιαστηκα πως θα ειναι το DHCP lease time υπευθυνο και γιαυτο το κατεβασα στις 4 ωρες. το προβλημα συνεχισε να παρουσιαζεται οποτε πηρα πιο δραστικα μετρα, σβηνοντας καθε φορα χειροκινητα το record στο DHCP lease του server, ομως και παλι το pc οταν εμπαινε στο αλλο δικτυο επαιρνε λαθος ΙΡ. αφου ειδα κι αποειδα επιστρατευσα αλλη μεθοδο, καθε φορα που το laptop πηγαινε στον πρωτο οροφο, του εφαζα χερατα μια σωστη ΙΡ (πχ 192.168.1.100), την κραταγε για 1 λεπτο και μετα το γυρναγα στο DHCP, οποτε ο DHCP πλεον του εδινε σωστη ΙΡ, αυτην που του ειχα καρφωσει προηγουμενως εγω (την 100αρα). και θα μου πειτε τωρα, ειναι φως φαναρι πως φταιει το συγκεκριμενο PC. ελα ομως που το κανει σε ΚΑΘΕ pc που φευγει απο τον εναν οροφο και παει σε αλλο.. και το κανει και με win2000 pro, win XP pro και vista business.. υπαρχει καποια λειτουργια στο DHCP την οποια αγνοω και ειναι η πηγη του προβληματος? για βοηθατε λιγο βρε παιδια..
kitsos Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 η πιο βασική ερώτηση που πρέπει να κάνουμε και απάντηση που πρέπει να μας δώσεις είναι : ποιό είναι το subnet... το οποίο το αναφέρεις πολλές φορές αλλά εμάς δεν μας το λες... Ετσι όπως τα περιγράφεις μάλλον έχεις ένα δίκτυο και όχι πολλά, ενα σε κάθε όροφο δηλαδή οπότε η λειτουργία που περιγράφεις σαν λάθος ειναι απόλυτα σωστή
ChangeAllNow Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Υποθέτω οτι δεν είναι θέμα του switch, αλλά ρύθμισης του φορητού. http://ezinearticles.com/?Connecting-a-Laptop-to-Multiple-Networks&id=82126 . http://www.smallbusinesscomputing.com/webmaster/article.php/3607441/Access-Multiple-Networks-with-Ease.htm .
el02154 Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Υποθέτω οτι δεν είναι θέμα του switch, αλλά ρύθμισης του φορητού.http://ezinearticles.com/?Connecting-a-Laptop-to-Multiple-Networks&id=82126 . http://www.smallbusinesscomputing.com/webmaster/article.php/3607441/Access-Multiple-Networks-with-Ease.htm . Ναι ρε παιδιά αλλά το κάνει κάθε υπολογιστής λέει το παληκάρι..
_Anonymous_ Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 αν καταλαβα καλα, dhcp δινουν οι servers απο RRA (routing and remote access) και οχι απο το cisco....... etsi? Δες αν το subnet στα pc σου κατα αρχην ειναι 255.255.0.0, που ετσι πρεπει ναναι. Αν εισαι ετσι δες αν εχεις κανει ολα τα updates. Y.G. Αυτη η μαλακια (RRA) ποτε δε δουλεψε σωστα bytheway στους servers
Rabican Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 σε καθε οροφο υπαρχει ενα διαφορετικο scope και προφανως ενα διαφορετικο dhcp pool. ητοι, για παραδειγμα στον πρωτο υπαρχει το 192.168.1.0/24, στο δευτερο το 192.168.2.0/24 κ.ο.κ. καθε PC που μπαινει στο domain, αναλογα με τον οροφο στον οποιο βρισκεται παιρνει και μια ΙΡ απο το αντιστοιχο scope. ο DHCP server βρισκεται σε ενα ξεχωριστο subnet (εστω το 192.168.0.0) οπου εκει βρισκονται ολοι οι server της εταιριας. το προβλημα δεν ειναι στα PC που μπαινουν και μενουν σε εναν οροφο (τα οποια παιρνουν σωστα ΙΡs απο τον DHCP) αλλα σε αυτα που τυχαινει να μεταφερθουν απο εναν οροφο σε αλλο. κανονικα, εαν το PC ειναι στον πρωτο (και εχει την 192.168.1.10) και φυγει και παει στο δευτερο θα πρεπει να παρει την 192.168.2.10 (παραδειγμα). ελα ομως που παιρνει παλι την 192.168.1.10 και φυσιολογικα δεν εχει καμμια επικοινωνια μετα....
ChangeAllNow Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Μερικά links σχετικά με αυτό που αναφέρεις γιά Scope Options, Release Address και τι ρυθμίσεις μπορείς να κάνεις : (combination of shorter lease lengths and modifying a DHCP server option) http://support.microsoft.com/kb/285134/ http://layer3.wordpress.com/2010/01/16/dhcppart3/ http://layer3.wordpress.com/2010/01/04/dhcppart2/ . ΥΓ. Αν καταλαβαίνω καλά το πρόβλημα ΔΕΝ συμβαίνει σε όλους τους υπολογιστές, αλλά ΜΟΝΟ σε όσους τρέχουν Windows.
Rabican Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 ναι, και ΜΟΝΟ σε αυτους οι οποιοι μεταφερονται μεταξυ των οροφων, αρα πρεπει να αφησουν το lease απο το ενα DHCP scope και να μπουν σε αλλο.
ChangeAllNow Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 πρεπει να αφησουν το lease απο το ενα DHCP scope και να μπουν σε αλλο. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί από τον DHCP server, όπως λένε τα links που αναφέρονται στο θέμα. Δηλαδή ο υπολογιστής-server θα το κάνει. Δεν έχω εγκατάσταση έκδοσης server γιά να γίνω πιό περιγραφικός, αλλά από αυτά που διαβάζω, έτσι γίνεται. Η αναφορά σε "Microsoft Release DHCP Lease On Shutdown Option, σημαίνει οτι όταν το client-pc κάνει shutdown ή αποσυνδέεται τότε απελευθερώνεται η IP που είχε πάρει. Η εναλλακτική δυνατότητα της ρύθμισης των υπολογιστών που μετακινούνται να συνδέονται με διαφορετικό profile, είναι μάλλον ασύμφορη ; Είτε με ένα batch αρχείο που θα εκτελείται στο shutdown, να κάνουν ipconfig /release ;
kitsos Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 ο client η δουλειά του είναι να ζητήσει απο τον DHCP την προηγούμενη i.p Που είχε και να την πάρει εφόσων συμφωνήσει και ο DHCP έτσι είναι το σωστό , αυτό που θέλεις να κάνεις είναι ένα mutiscope αλλά για να το καταλαβαίνει και ο DHCP θα πρέπει να του έρχεται απο το κατάλληλο δίκτυο το request. Γενικά πιστεύω πρέπει να μας εξηγήσεις λίγο καλύτερα πως είναι στημένα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερο. Προτείνω όμως να πάρεις κάποιον τεχνικό δικτύων να σε βοηθήσει αφού πρόκειται για εταιρία.
Rabican Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Μαΐου 2010 μηχανικος δικτυων ειμαι γιαυτο το ψαχνω απο μονος μου. το κονσεπτ ειναι οπως το περιεγραψα, με τη μονη διαφορα πως αντι να υπαρχει ενας router που συνδεει τα δικτυα των οροφων υπαρχει ενα Multilayer Switch (Cisco 4503). ετσι ο καθε οροφος ειναι ενα VLAN με ενα subnet. πχ το ισογειο ειναι το VLAN 100 με subnet 192.168.100.0, ο πρωτος VLAN 101 με subnet 192.168.101.0 κ.ο.κ. ο DHCP βρισκεται στο vlan10 το οποιο εχει το subnet 192.168.10.0 και εκει ειναι στημενο ενα multiscope με subscopes για το καθε subnet οροφου. σε καθε interface VLAN του 4503 εχω βαλει ip helper address για να καταλαβαινει ο 4503 που πρεπει να προωθησει το καθε DHCP discover πακετο. και εξηγω παλι πως σε γενικες γραμμες το DHCP δουλευει μια χαρα, αφου ολοι οι clients παιρνουν σωστα ΙΡ απο το scope που πρεπει. μονο στις περιπτωσεις που καποιο PC μεταφερεται απο εναν οροφο στον αλλο δημιουργειται το προβλημα και παιρνει λαθος ΙΡ. αυτο που ανεφεραν τα παιδια με το DHCP discover πακετο που στελνει ο client ζητωντας την προηγουμενη ΙΡ του (εαν ειναι διαθεσιμη) εχει μια βαση, ομως με προβληματιζει πως σε καθε client πριν μεταφερθει απο τον εναν οροφο στον αλλο ΠΑΝΤΑ δινω release για την ΙΡ ουτως ωστε να μην την εχει κρατησει. και παντα πηγαινω και σβηνω το record στον DHCP για το συγκεκριμενο client αλλα μετα παλι παιρνει την παλια ΙΡ!!!
leventakas Δημοσ. 17 Μαΐου 2010 Δημοσ. 17 Μαΐου 2010 μηχανικος δικτυων ειμαι γιαυτο το ψαχνω απο μονος μου. μπορείς να μου πείς τι ακριβώς σπουδές έχεις κάνει?? Είσαι από ΑΕΙ ή ΤΕΙ? Ρωτάω επείδή και εγώ ψάχνομαι για μία αντίστοιχη θέση. Αν θές στείλε pm αλλιώς απαντησέ μου εδώ
kitsos Δημοσ. 17 Μαΐου 2010 Δημοσ. 17 Μαΐου 2010 χμμμ αφου έχεις βάλει και dhcp relay περίεργο μου φαίνεται... κανα debug στον switchio ... για να δεις αν όντως παίρνει απο τον client τι request Και αν το προωθεί στον DHCP? ο DHCP του δίνει το i.p ή το κρατάει απο μόνος του ο client? Θα το καταλάβεις και απο τον DHCP στο lease time...
Rabican Δημοσ. 17 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 17 Μαΐου 2010 φυσικα του δινει ΙΡ, απλα του δινει τη λαθος. του δινει απο το λαθος subnet. ο client απο μονος του δεν νομιζω να κανει τιποτα, εκτος και αν μπορει ενω εχει configurαριστει να ζηταει απο DHCP, να βαζει απο μονος του δυναμικα την προηγουμενη ΙΡ που ειχε!!!αχαχαχαχα
Blackman Δημοσ. 20 Μαΐου 2010 Δημοσ. 20 Μαΐου 2010 μία απλή ερώτηση γιατί δεν είδα να αναφέρετε κάπου... αφού βλέπεις ότι υπάρχει το θέμα αυτό στο σύστημα που αλλάζει όροφο... κάνεις ipconfig /release και μετά ipconfig /renew ? για να δούμε και την συμπεριφορά που κάνει σε αυτή την περίπτωση... προσωπικά θα σου πρότινα να κάνεις και την ερώτηση σου και στο autoexec.gr πάντως θα ξαναδιαβάσω το όλο θέμα για να δω που υπάρχει το λάθος...και να καταλάβω καλά το όλο στησιμο του DHCP που έχετε υλοποιήσει
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.