sloth Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Καλησπέρα σε όλους. Σε κάνα μήνα τελειώνει η ανακαίνιση του σπιτιού μου και έχω περάσει δομημένη καλωδίωση σε όλο το σπίτι. Το καλώδιο που χρησιμοποίησα ήταν Cat.6 FTP (ίσως λίγο υπερβολικό, αλλά πολλοί την έχουν πατήσει με τα μαγνητικά πεδία). Αυτό που χρειάζομαι αυτή τη στιγμή είναι να αποφασίσω τι hardware θα αγοράσω για να το υποστηρίξω. 1) 24 port Patch Panel Cat. 6 2) 16 port Gigabit switch (κατά προτίμηση managed) 3) Ένα καλό 2-bay NAS για File Server (RAID 0/1 support) Budget για τα παραπάνω, θα έλεγα γύρω στα (1) = 80€, (2) = 180€, (3) = 200€ Patch panels έχω βρει πολλά no-name και κάτι Equip από το e-shop. Από switch, βρήκα ένα D-Link 1216T (μη μου προτείνεται Linksys γιατί τα έχω πάρει με πολύ κακό μάτι). Τέλος, για NAS μου έχουν προτείνει ένα RaidSonic από e-shop (καλό και φτηνό). Δείτε παρακάτω το σχέδιο του δικτύου:
xrist0f0r0s Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 offtopic με τη προγραμα εκανες το σχεδιο ? δεν ξερω κατι για να σε βοιθησω
ikaros81 Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Για τερματισμό των καλωδίων θα σου προτείνω να πάρεις mini com της Panduit για καλώδια CAT6A S/STP. Μάλιστα τα συγκεκριμένα mini com ταιριάζουνε σε μπρίζες Lengrand, Οπότε θα είναι και ωραίο μέσα στο σπίτι. Σε περίπτωση που πάρεις Mini com της Panduit τότε υποχρεωτικά θα πάρεις και Patch Panel της Panduit. To PATCH panel πρέπει να κοστίζει περίπου 19-23 ευρώ περίπου. Τα mini com κοστίζει το καθένα 4-5 ευρώ περίπου. Οσο αφορά για Switch προτείνω 3COM 2816 το οποίο πάει περίπου στα 210 ευρώ η το καινούργιο 3COM 2093 το οποίο είναι περίπου στα 230 ευρώ. Τώρα το NAS είναι μεγάλη ιστορία. Εαν το θέλεις για ένα PC, να του φορτώνεις ταινίες (mkv), μουσική και διάφορα απλά αρχεία τότε το RAIDSONIC που λες ή και το THERMALATE NS0001LN, που έχει το eshop το οποίο μπορείς να βάλεις και 4 δίσκους, είναι μια χαρά. Το θέμα είναι ότι όμως οτί ενώ γράφει ότι υποστηρίζει 1Gbit lan, στην ουσία είναι μέχρι 10 -11 Mbyte το transfer rate. Για να δεις ένα mkv 1080P είναι αρκετό. Τώρα εάν θέλεις κάτι καλύτερο και πιο γρήγορο, θα σου έλεγα να πάρεις (εάν βρεις) το Intel ss4400 Entry Storage το οποίο κάνει περίπου 200 ευρώ. Ώραίο μηχάνημα, απλά έχει μια κατανάλωση ρεύματος Α ή αλλιώς QNAP τα οποία θεωρώ ότι είναι καλή λύση. Διαφορετικά εάν εχείς τον χώρο, να φτιάξεις ένα μικρό pc, να το γεμίσεις με σκληρούς, να του βάλεις κάποια εκδοση όπως το FREE NAS.
sloth Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 offtopic με τη προγραμα εκανες το σχεδιο ? δεν ξερω κατι για να σε βοιθησω Microsoft Visio @ikaros81 Γιατί να πάρω mini coms ενώ η Legrand πρίζες που θα πάρω θα έχουν ήδη επάνω ότι χρειάζεται για να συνδέσω τα καλώδια? Σαν εταιρία την ακούω πρώτη φορά (και δεν το λέω για κακό) και η προσθήκη των mini coms που ανέφερες, με ξύνησε λίγο Χώρος για custom NAS δεν υπάρχει οπότε αποκλείουμε αυτή την επιλογή. Τα QNAP που ανέφερες μου γυάλισαν το μάτι, αλλά πολύ ακριβά βρε αδερφέ. 400 για 4-bay και 280 για 2-bay.Το καλό βέβαια είναι ότι μπορεί να παίξει το ρόλο FTP/WEB/MySQL server τα οποία και χρειάζομαι για τη δουλειά μου. Ίσως τα λεφτά του να μου γλυτώσουν λεφτά για το στήσιμο του άλλου PC που σκεφτόμουν για Web server. Το Intel δεν το βρίσκω πουθενά :/ Για το switch, το D-Link 1216T λέει τίποτα? Managed 16port, gigabit στα 170 ευρά. Τα SFP του 3COM τα θεωρώ υπερβολή που προσθέτει στην τιμή του.
ikaros81 Δημοσ. 12 Μαΐου 2010 Δημοσ. 12 Μαΐου 2010 Νομίζω οι Lengrand μπρίζες δεν εχουν θωρακισμένη μπρίζα για CAT6 καλώδιο. Για αυτό σου λέω να κοιτάξεις σε panduit. Εάν πας σε έναν Δημουλά η Καύκα, ζήτα να σου δώσουν ένα mini com να δεις πως είναι. Μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα στο Scroutz όντως δεν έχει το Intel. Μόνο σε site στο εξωτερικό το βρίσκω. Οσο αφορά για το Dlink, δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο μοντέλο και ούτε μπορώ να βρω κάποιο emulator στο Internet για να δω τι δυνατότητες έχει ως managed switch.
ikaros81 Δημοσ. 12 Μαΐου 2010 Δημοσ. 12 Μαΐου 2010 Νομίζω οι Lengrand μπρίζες δεν εχουν θωρακισμένη μπρίζα για CAT6 καλώδιο. Για αυτό σου λέω να κοιτάξεις σε panduit. Εάν πας σε έναν Δημουλά η Καύκα, ζήτα να σου δώσουν ένα mini com να δεις πως είναι. Μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα στο Scroutz όντως δεν έχει το Intel. Μόνο σε site στο εξωτερικό το βρίσκω. Οσο αφορά για το Dlink, δεν το γνωρίζω το συγκεκριμένο μοντέλο και ούτε μπορώ να βρω κάποιο emulator στο Internet για να δω τι δυνατότητες έχει ως managed switch.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.