Προς το περιεχόμενο

Τοπολογία δικτύου για file server και asterisk call center

goginos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παίδες!

Θα ήθελα να στήσω έναν file server, σε πρώτη φάση, έτσι ώστε να μπορούν να μοιραστούν όλοι οι υπολογιστες αρχεία video και μουσικής.

• Αρχικά, θέλω να είναι τοπικός ο διαμοιρασμός των αρχείων και αργότερα και μέσω internet.
  • Ο server θα ήθελα να έχει internet και να το διαμοιράζει στα υπόλοιπα pc του σπιτιού (έτσι ώστε να ελέγχω το bandwidth ανά pc). Ο λόγος που το θέλω αυτό είναι γιατί έχουμε 3 τηλεφωνικές γραμμές και πληρώνουμε και 2 παρόχους internet (1 γραμμή ΟΤΕ, 1 double play forthnet και 1 double play tellas {πολλά τα έξοδα!})
  • Κοινό εκτυπωτή
  • Κοινό fax

Σε δεύτερη φάση θα ήθελα να δημιουργήσω και ένα asterisk call center. Βασική ερώτηση σε αυτό το σημείο.

Μπορεί ενα pc να κάνει και τις 2 αυτές δουλειές?? (μάλλον όχι)

Θα ήθελα λοιπόν τη συμβουλής σας για τη τοπολογία του δικτύου που θα πρέπει να φτιάξω δεδομένου ότι στο σπίτι υπάρχουν και pc και notebook.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

αν τα στήσεις όλα αυτά πάνω σε λινουξ σερβερ, γίνεται*

(* ανάλογα βέβαια και το hardware που έχεις. Αν έχεις κανα μυστήριο scanner - για τα λινουξοδεδομένα- τότε...)

Δημοσ.

Για να μην πέσεις στα βαθιά με Linux server αν και θα σου χρειαστεί για το asterisk call center. Βρές (αγόρασε) κάποια έκδοση windows home server έχουν πολλές δυνατότητες και σύντομα περιμένουμε την καινούρια έκδοση που μπορείς να δοκιμάσεις κιόλας.Ο διαμοιρασμός αρχείων είναι πολύ εύκολο να γίνει, η αναγνώριση περιφερειακών είναι αυτονόητη. Όσον αφορά τον έλεγχο του bandwidth για να μην μπλέξεις με Qos που είναι σχετικά δύσκολο να το ρυθμίσεις διάβασε ενα μικρό tutorial του insomnia για το Net Limiter

Τέλος για να σε βοηθήσουμε με την τοπολογία του δικτύου πρέπει να αναφέρεις πόσα pc έχεις τι switch, router, wi-fi σε πόσους ορόφους μοιράζονται όλα αυτά ...

Δημοσ.

Σκεφτόμουν να εγκαταστήσω σε ένα παλιό pentium4 3.2GHz windows server 2008. Έχει μικρή ram βέβαια 1Gb αλλά αυτά διαθέτω προσωρινά. Από distros έχω δοκιμάσει μόνο ubuntu 9.10 desktop, όχι server. Δεν θέλω όμως να μπλέξω αρχικά με linux. Πιλοτικά και μόνο θα χρησιμοποίησω αυτό το pc.

Αυτό που με ενδιαφέρει όμως είναι η τοπολογία του δικτύου γιατί αυτή δεν σκοπεύω να την αλλάξω και θέλω να έχει τη δυνατότητα να μπει το call center αργότερα (αναγκαστικά εκεί θα βάλω linux).

To net limiter δεν με καλύπτει και θέλω να πάω στο QoS.

Τι διαθέτω μέχρι στιγμή: Από router να φαν κι οι κότες: thomson speedtouch 585 v6, d-link 624t, linksys wag 200g, draytec vigor 2710vn

3pc (+1 αρχαίο αχρησιμοποίητο), 2 notebook.

switch δεν έχουμε ακόμα.

Ισόγείο, 1ος, 2ος. Θα πρέπει να περάσουμε καλώδια..

Ως τοπολογία σκέφτομαι ένα server pc συνδεδεμένο με ένα router. Πάνω στο router ένα switch 8 port, και από το switch όλα τα pc ενσύρματα. Πάνω επίσης στο switch σκέφτομαι να βάλω και ένα access point για wi-fi.

Αυτό είναι το σημείο που θέλω τη βοήθεια σας. Η τοπολογία!

Ποιες είναι οι εναλακτικές λύσεις? Τι έχετε να μου προτείνετε?

Δημοσ.

μισο γιατι μπερδευτήκαμε.

Διαβάζω οτι το asterisk μπαίνει και σε winows. Άρα θα μπορούσες κάλλιστα να μείνεις εκει. Διαφορετικά, θα χρειαστείς 2 μηχανήματα. 1 αυτο που περιγράφεις, με win, κι 1 με linux-asterisk

Δημοσ.
μισο γιατι μπερδευτήκαμε.

Διαβάζω οτι το asterisk μπαίνει και σε winows. Άρα θα μπορούσες κάλλιστα να μείνεις εκει. Διαφορετικά, θα χρειαστείς 2 μηχανήματα. 1 αυτο που περιγράφεις, με win, κι 1 με linux-asterisk

Ότι θα υποστήριζες και windows λειτουργικό δεν το περίμενα poscaman ...όσο για το aterisk δίνω ενα link για το iptelephony πολύ καλή σελίδα και στα ελληνικά. Αυτοί προτείνουν κάποιες απλές διανομές linux ειδικά για να κάνεις τηλεφωνικό κέντρο.

Δημοσ.

Ωραια σελιδούλα poscaman!! bravo σου.. σε συμπαθησα γιατί είσαι από την Πάτρα που και εγώ ήμουν για 6,5 χρονάκια (μηχ/μηχ σπουδές και ν.δ.ι.!!).

ΟΚ ξέρω για την περίπτωση asterisk σε win. Απλά αυτή τη στιγμή ενδιαφέρομαι για το σχεδιαγραμμα του δικτύου.

Τι εννοώ?

Λέω στο προηγούμενο post οτι έχω την τοπολογία στο μυαλό μου κάπως έτσι:

router-->file server pc-->switch--> AP

Στο switch θα τοποθετηθούν όλα τα pc(δηλαδή παράλληλα με το AP) και στο AP θα συνδεθούν ασύρματα τα laptop.

Εδώ θέλω τη βοήθεια σας. π.χ. τι μεινονεκτήματα έχει αυτή η τοπολογία? έχετε να μου προτείνετε μια εναλλακτική? μήπως θα επρέπε το AP να είναι πίσω από το switch?

Και αν ακουλουθήσω το παραπάνω τρόπο, ένα ξεχωριστό pc που θα έιχε το ρόλο του call center, σε πιο σημείο θα έμπαινε?

Δημοσ.

Επειδή εμένα δεν με συμπάθησες κανονικά δεν πρέπει να απαντήσω... ;P

Η τοπολογία που προτείνεις (router-->file server pc-->switch--> AP) είναι μια χαρά αν και εγώ θα έβαζα και το file server να κουμπώνει στο switch (μικρή διαφορά).

Για το call center πρέπει να έχεις ISDN γραμμή και πρέπει να το συνδέσεις πάνω στο netmod που σου δίνει ο ΟΤΕ.Οπότε είναι σαν να λέμε οτι το συνδέεις μετά το netmod "παράλληλα" με το ρουτερ.

Δημοσ.
Επειδή εμένα δεν με συμπάθησες κανονικά δεν πρέπει να απαντήσω... ;P

Όχι μη με παρεξηγείς φίλε μου salida... Απλά καλοπιάνω τον poscaman μπας και δώσει μια πιο περιγραφική απάντηση όπως εσύ!!! :-D

εγώ θα έβαζα και το file server να κουμπώνει στο switch (μικρή διαφορά).

Τι επίπτωση έχει αυτή η διαφορά?

Για το call center πρέπει να έχεις ISDN γραμμή
Αν και σε αυτό το κομμάτι γνωρίζω λίγα πράγματα. Απ' οσο ξέρω μπορεί να γίνει και με PSTN γραμμή.

"παράλληλα" με το ρουτερ.
δηλαδή πάνω στο router συνδέω και το file server και το call center?
Δημοσ.
Ότι θα υποστήριζες και windows λειτουργικό δεν το περίμενα poscaman ...όσο για το aterisk δίνω ενα link για το iptelephony πολύ καλή σελίδα και στα ελληνικά. Αυτοί προτείνουν κάποιες απλές διανομές linux ειδικά για να κάνεις τηλεφωνικό κέντρο.

Δεν υποστηρίζω windows για την συγκεκριμένη δουλειά.

Αν ήταν για μένα θα το έφτιαχνα με λίνουξ. Αν ήταν για πελάτη μου, θα το έφτιαχνα για λινουξ. Αλλά αν πρέπει να συμβουλέψω κάποιον, δεν μπορώ να του πω "βαλε λινουξ" τη στιγμή που ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα τί πρέπει να κάνει. Ναι, κάποιο λινουξάκι, η BSD θα έκανε πολύ πιο αποτελεσματικά του δουλειά του, αλλά χρειάζεται πείρα που απόσο κατάλαβα δεν έχει. Άρα....

Παραθέτω με έναν (1) λίνουξ σερβερ τι θα μπορούσε να γίνει

Γεια σας παίδες!

Θα ήθελα να στήσω έναν file server, σε πρώτη φάση, έτσι ώστε να μπορούν να μοιραστούν όλοι οι υπολογιστες αρχεία video και μουσικής.

• Αρχικά, θέλω να είναι τοπικός ο διαμοιρασμός των αρχείων και αργότερα και μέσω internet.
  • Ο server θα ήθελα να έχει internet και να το διαμοιράζει στα υπόλοιπα pc του σπιτιού (έτσι ώστε να ελέγχω το bandwidth ανά pc). Ο λόγος που το θέλω αυτό είναι γιατί έχουμε 3 τηλεφωνικές γραμμές και πληρώνουμε και 2 παρόχους internet (1 γραμμή ΟΤΕ, 1 double play forthnet και 1 double play tellas {πολλά τα έξοδα!})
  • Κοινό εκτυπωτή
  • Κοινό fax

Σε δεύτερη φάση θα ήθελα να δημιουργήσω και ένα asterisk call center. Βασική ερώτηση σε αυτό το σημείο.

Μπορεί ενα pc να κάνει και τις 2 αυτές δουλειές?? (μάλλον όχι)

Θα ήθελα λοιπόν τη συμβουλής σας για τη τοπολογία του δικτύου που θα πρέπει να φτιάξω δεδομένου ότι στο σπίτι υπάρχουν και pc και notebook.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

Έχει 3 router. Αυτα το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να δουλέψουν σαν σε bridge mode. Τα συνδέεις όλα αυτά σε ένα 100ρι switch και το switch σε μια κάρτα στο πισι. Διαχειρίζεσαι όλες τις συνδέσεις μέσω του λινουξοπισιού, κάνεις load - balancing, και QOS, εκει. Τα router, "φέρνουν" απλά το ιντερνετ στον σερβερ.

Έπειτα, με 2η, gigabit κάρτα συνδέεις τον σερβερ με ένα (καλό θα ήταν) gigabit switch. όπου πάνω στο switch πέφτουν όλοι οι clients. Στον σερβερ κάνεις ότι θέλεις. Οπως:

1. Φτιάχνεις RAID με δίσκους για τον file server
  2. Βάζεις samba για διαμοιρασμό αρχείων.
  3. Βάζεις ftp ή apache εφόσον θέλεις να έχεις πρόσβαση μέσω ίντερνετ
  4. Βάζεις iptables/squid/dansguardian/whatever και φιλτράρεις περιεχόμενο, κάνεις QOS, και Load Balancing
  5. Βάζεις Asterisk
  6. Κοτσάρεις τον εκτυπωτή και τον κάνεις δικτυακό
  7. Κοτσάρεις το σκανερ και το κανεις δικτυακο

Βάζεις και ένα UPS 1200-1500 VA και είσαι έτοιμος...

edit: ξεχνάς και το ΑΡ, αν δεν το έχεις ήδη αγοράσει, και βάζεις και μια ασύρματη κάρτα να δουλέψει σαν AP, πανω στον σερβερ. Διαφορετικά, αν το έχει πάρει ήδη, το κοτσάρεις στο switch που πέφτουν οι clients

Δημοσ.

Δικέ μου με κούφανες.. Πολύ καλή ιδέα αυτή με το bridge..

Εντάξει ναι μπορώ να πάω σε linux διανομή αλλά μόνο σε ubuntu π.χ. 10.04 server. Τις άλλες δεν τις έχω δοκιμάσει. Samba έχω λειτουργήσει. Apache ποτέ, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρχει καποια δυσκολία.

raid mirror εννοείς? Για να κάνω κάτι τέτοιο χρειάζομαι όμως 2+ δίσκους ίδιους και πάει πολύ το κόστος. Μπορώ όμως να το κάνω και με software, έτσι δεν είναι?(σε linux τι υπάρχει).

Λοιπόν αν είναι έτσι θα το αρχίσω.. και σε κανένα μήνα θα σας πω τι έκανα!!!:-)

Δημοσ.
Δικέ μου με κούφανες.. Πολύ καλή ιδέα αυτή με το bridge..

Εντάξει ναι μπορώ να πάω σε linux διανομή αλλά μόνο σε ubuntu π.χ. 10.04 server. Τις άλλες δεν τις έχω δοκιμάσει. Samba έχω λειτουργήσει. Apache ποτέ, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρχει καποια δυσκολία.

raid mirror εννοείς? Για να κάνω κάτι τέτοιο χρειάζομαι όμως 2+ δίσκους ίδιους και πάει πολύ το κόστος. Μπορώ όμως να το κάνω και με software, έτσι δεν είναι?(σε linux τι υπάρχει).

Λοιπόν αν είναι έτσι θα το αρχίσω.. και σε κανένα μήνα θα σας πω τι έκανα!!!:-)

Καλή είναι και η Ubuntu Server.

Όσον αφορα το RAID, ανάλογα τις ανάγκες σου. μπορείς να πας σε JBOD, μπορείς να πας ρε RAID5, RAID0 κλπ. Προσωπικά προτείνω RAID5, αλλά στους 4 ίδιους δίσκους χάνεις σε μέγεθος τον έναν. Και φυσικά αναφέρομαι σε software raid, που είναι φτηνο (χρειάζεσαι μόνο τους δίσκους), αξιόπιστο (το δουλεύω κανα 2 χρόνια απροβλημάτιστα) και γρήγορο (RAID5, 4x1tb πιάνουν μέχρι και 70mbyte/sec μέσα από gigabit καλώδιο).

Το ζήτημα όμως είναι ότι θέλει ΠΟΛΥ διάβασμα, όχι μόνο για να τον στήσεις, αλλά και να τον θωρακίσεις...

Καλή Αρχή.

Κι ότι χρειαστείς, εδώ είμαστε

Δημοσ.

Υπάρχουν και ορισμένες καλύτερες εναλλακτικές του Asterisk:

http://yate.null.ro/pmwiki/

http://www.freeswitch.org/

http://www.sipfoundry.org/ff.html

Τα δύο πρώτα έχουν γίνει port στα Windows.

Εύκολο στην εγκατάσταση και χρήση φαίνεται και το FreeSentral, μια προσαρμοσμένη διανομή Linux που βασίζεται στο Yate:

http://www.freesentral.com/

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...