ntsili Δημοσ. 9 Μαΐου 2010 Δημοσ. 9 Μαΐου 2010 Αυτό το thread το γράφω επειδή σήμερα έλυσα ένα πρόβλημα που με ταλαιπωρούσε μήνες τώρα. Αντικατέστησα πριν από μερικούς μήνες τον υπολογιστή μου με ένα laptop, για λόγους χώρου. Διάλεξα ένα Gaming Laptop, για να μπορώ να παίζω πού και πού κανά Pro Evolution με κανένα φιλαράκι, ή κανά Battlefield για να θυμάμαι τα παλιά. Διάλεξα το 8930G της Acer, με 18άρα οθόνη 16:9, bluray, 2,53 διπύρηνο επεξεργαστή και 9700Μ GT κάρτα γραφικών. Πολύ καλή επιλογή, αλλά όταν έπαιζα πχ το Battlefield 2 συνέβαινε το εξής περίεργο. Άρχιζε το μηχάνημα να χάνει σε framerate, σε σημείο που δεν μπορούσα να παίξω και μετά επανερχόταν... Έπειτα, πάλι τα ίδια... Θεώρησα ότι ήταν η θερμοκρασία. Όσο και αν έψαξα, είδα ότι είχαν και άλλοι το ίδιο πρόβλημα. Αν ψάξετε στα ξένα forum, θα δείτε πολλούς κατόχους μοντέλων Acer που επέστρεψαν το μηχάνημα στην αντιπροσωπεία για "επισκευή", αλλά το πρόβλημα δεν διορθώθηκε. Θερμοκρασία νόμιζαν και αυτοί ότι είναι.. Με το cooling pad κάτι γινόταν, αλλά που και που το πρόβλημα ξαναεμφανιζόταν. Πολλοί μάλιστα έλεγαν ότι ήταν πολύ περίεργο, γιατί δεν παρατηρούσαν θερμοκρασίες πάνω από 80'C... Μετά από πολύ ψάξιμο, κατάλαβα ότι το πρόβλημα το είχαν και κάτοχοι άλλων gaming laptops. Τυχαία σήμερα ανακάλυψα το εξής: σε κάποια laptop, μάλλον από λάθος γίνεται μια διαδικασία που δημιουργεί throttling issues στον επεξεργαστή. Δηλαδή ο επεξεργαστής ρίχνει τη λειτουργία του, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ, χωρίς να υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος. Πιθανή εξήγηση είναι ότι ο υπολόγιστής παρερμηνεύει τις τιμές κάποιου σένσορα της μητρικής (=κακή τιμή κάποιας ρύθμισης του bios). Το αποτέλεσμα είναι, κατακόρυφη πτώση του framerate και το παιχνίδι καταντά unplayable για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά. Επίσης, επειδή ο ανεμιστήρας για κάποιο λόγο δουλεύει εκείνη την ώρα στο maximum, δίνεται η εντύπωση ότι έχει συμβεί κάποια "υπερθέρμανση". Σε μερικά laptop έχει παρατηρηθεί ακόμα και αδικαιολόγητο shutdown εκείνη τη στιγμή και ο χρήστης πείθεται ότι όντως κάτι δεν πάει καλά με το μηχάνημά του. Η λύση είναι η εξής: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΣΕΚΑΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Γι'αυτό κατεβάστε το Real Temp και δείτε τί θερμοκρασίες έχετε ενώ παίζετε. download RealTemp Αν οι θερμοκρασίες είναι ΟΚ κάντε τα εξής: 1) control panel -> power options -> change plan settings (καλό είναι να έχετε επιλέξει το High Performace, γιατί αλλιώς περιορίζεται άδικα ο επεξεργαστής) -> change advanced power options -> processor power management -> minimum processor state -> βάλτε 100% στο plugged in (θεωρώ ότι παίζετε με τον laptop στην πρίζα!) 2)Κατεβάστε το πρόγραμμα throttlestop: download Throttlestop προσθέστε αν θέλετε αυτή τη γραμμή στο throttlestop.ini για να φαίνεται και η θερμοκρασία: TJMax=100 Εκτελέστε το πρόγραμμα και tickάρετε το log File. Κάντε save και μετά παίξτε το παιχνίδι σας μέχρι να αρχίσουν τα κολήματα. Τσεκάρετε το logfile. Δείτε βασικά αν χτυπάτε θερμοκρασίες πάνω από 95'C. (Αν ναι, το πρόβλημα είναι "θερμικό" και σωστά ο υπολογιστής ρίχνει τις ταχύτητες. Άρα δεν μπορεί να γίνει κάτι. Δοκιμάστε να καθαρίσετε τους ανεμιστήρες ή αγοράστε ένα cooling pad. ) Αν οι θερμοκρασίες είναι σε νορμάλ επίπεδα, δείτε στο logfile το Chip%. Αν πέφτει κάτω από το 100% τότε η λύση είναι η εξής: Tickάρετε αριστερά το Chipset Clock Mod (φροντίστε να είναι 100%). Κάντε save και επιλέξτε Turn On. Παίξτε το παιχνίδι! Το fix δουλεύει σίγουρα σε laptops acer, και πολύ πιθανόν σε όλα τα laptop που έχουν το ίδιο πρόβλημα... Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε και το αντίστοιχο thread: http://forum.notebookreview.com/acer/403988-definitive-guide-acer-aspire-gemstone-blue-throttling-issues.html
parazitu360 Δημοσ. 9 Μαΐου 2010 Δημοσ. 9 Μαΐου 2010 εμενα το προβλημα με την πτωση frames και μετα που επανερχονται λυθηκε μολις εβαλα τα 7.τωρα απλα κλεινει χωρις προειδοποιηση.εχω το ιδιο laptop ---------- Προσθήκη στις 22:24 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:20 ---------- εχω 90 βαθμους πριν καν αρχισω το παιχνιδι....
GoldenEye Δημοσ. 9 Μαΐου 2010 Δημοσ. 9 Μαΐου 2010 εμενα το προβλημα με την πτωση frames και μετα που επανερχονται λυθηκε μολις εβαλα τα 7.τωρα απλα κλεινει χωρις προειδοποιηση.εχω το ιδιο laptop ---------- Προσθήκη στις 22:24 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:20 ---------- εχω 90 βαθμους πριν καν αρχισω το παιχνιδι.... δυστυχως gaming και laptop δεν πανε παντα μαζι (ελλειψη drivers, υψηλο κοστος, παιχνιδια στο medium αντε μεχρι το 2ο χρονο). απροβληματιστο gaming εχω δει μονο σε toshiba και sony (ειδικα καλοκαιρι στην αθηνα χωρις βοηθηματα οπως βασεις ανεμιστηρες και κλιματιστικα). ολα τα αλλα απλα καιγονται.
ntsili Δημοσ. 10 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 10 Μαΐου 2010 εμενα το προβλημα με την πτωση frames και μετα που επανερχονται λυθηκε μολις εβαλα τα 7.τωρα απλα κλεινει χωρις προειδοποιηση.εχω το ιδιο laptop ---------- Προσθήκη στις 22:24 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 22:20 ---------- εχω 90 βαθμους πριν καν αρχισω το παιχνιδι.... Υποθέτω ότι το πρόβλημα δεν ξεκίνησε από την αρχή που πήρες το μηχάνημα... Το είχα πάθει και εγώ μετά από κανά τρίμηνο... Η λύση είναι απλή: άνοιξε το καπάκι από κάτω (χοντρές βίδες) και δες τον ανεμιστήρα. Θα έχει γεμίσει με μπάλες από σκόνες. Άνοιξε προσεχτικα και το καπάκι του ανεμιστήρα (λεπτές βίδες, χρησιμοποίησε μαγνητικό κατσαβίδι για να μη χαθούνε), καθάρισε καλά και θα με θυμηθείς. Το έχω κάνει ήδη 2 φορές... Δεν βλέπω πλέον θερμοκρασία πάνω από 88'C !! Το fix το έψαξα γιατί παρότι ΔΕΝ έχω θερμοκρασίες, το σύστημα έριχνε αδικαιολόγητα στροφές. Φίλε GoldenEye, παίζω ΑΨΟΓΑ χωρίς κανένα πρόβλημα ακόμα και το Crysis με το 8930G σε win7!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.