Προς το περιεχόμενο

Ποιο καλώδιο ήχου για καινούργιο σπίτι;

Sotosgl

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπον οπου να`ναι περνανε τα καλωδια ηχου,δικτυου,HDMI κλπ μεσα στους τοιχους και θα ηθελα αν καποιος το εχει ψαξει να μου πει ποιο καλωδιο ηχου θα ηταν το καλυτερο για εγκατασταση...

Προς το παρων εχω βρει αυτα τα 2:

Αυτο και αυτο

Τωρα για κοστος μεχρι 2,5€ το μετρο επειδη θελω 100m και θα πεσουν και αλλου λεφτα..

Thanx in advance!

Δημοσ.

Όσο πιο χοντρό το καλώδιο, τόσο μικρότερη η αντίσταση του, άρα τόσο το καλύτερο. Εννοείται πως πρέπει να είναι καθαρός χαλκός βέβαια.

Τι ακριβώς χρειάζεσαι 100 μέτρα καλώδιο ήχου; Ακούγεται υπερβολικό το νούμερο. Εδώ υπάρχει θέμα. Όσο μεγαλύτερο το καλώδιο τόσο μεγαλώνει η αντίσταση του, άρα τόσο το χειρότερο.

Η σοφή λύση είναι να τραβήξεις τα καλώδια του ήχου από τη συντομότερη διαδρομή για να κρατήσεις χαμηλά την αντίσταση. Αν αναπόφευκτα είναι πάρα πολλά τα μέτρα, τότε ίσως πρέπει να προτιμήσεις το καλώδιο με τη μεγαλύτερη διατομή. Αν υπάρχει σύντομη διαδρομή, δεν υπάρχει λόγος να πάρεις πολύ χοντρό καλώδιο.

Μην ψάξεις να πάρεις εξειδικευμένο καλώδιο (όπως αυτά που έχεις βρει) γιατί θα πληρώσεις τζάμπα λεφτά, είναι κοροιδία. Πάρε ένα απλό καλώδιο -καλής ποιότητας χαλκού- στη διατομή που θέλεις. Το ένα από τα δύο που βρήκες δε μοιάζει να είναι καν χάλκινο.

Όσον αφορά το hdmi υπάρχουν στο ebay εξαιρετικά καλώδια σε πολύ μεγάλο μήκος και λογική τιμή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα έχεις την ευκαιρία να ξανατοποθετήσεις αντίστοιχο καλώδιο χωρίς να σκάψεις τον τοίχο. Αν αλλάξει το πρότυπο σε 5-10 χρόνια τι κάνεις;

Δημοσ.

Καταρχας θα ηθελα να σε ευχαριστησω πολυ.

Τα 100 μετρα θα σπασουν σε 25 μετρα για 4 οροφους δεν σκοπευω να εχω ενα κατοσταρι για ολο το σπιτι :-D

Απλα θελω καθε δωματιο να μπορει να παιξει μεσα απο το Media Room του καθε οροφου.

Οσο για το καλωδιο εχεις να μου προτεινεις εσυ καποιο;

Προβληματιζομαι βεβαια για τον θορυβο που μπορει να παρουσιαστει μιας και στο ιδιο καναλι θα περνανε 4 καλωδια.

Αρα με ενδιαφερει και η θωρακιση του καλωδιου γιαυτο πηγα προς τα "επωνυμα" καλωδια ηχου για εγκαταστασεις..

Δημοσ.

Αυτή την ιστορία με το media room, και τα ηχεία σε διάφορα σημεία του σπιτιού την είχαν κάνει όχι ένας αλλά δύο γνωστοί μου. Το αποτέλεσμα είναι ότι κανένας δεν το χρησιμοποιεί και δεν το χρησιμοποίησε ποτέ σοβαρά.

Αν το δουλεύεις ήδη το σύστημα και το βολεύεσαι, εμένα μου περισσεύει. Αν όμως θέλεις να το κάνεις για πρώτη φορά, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς αν αξίζει και αν θα εξυπηρετήσει σε τίποτε.

Anyway, αν το κάνεις και θέλεις να έχεις τηλεχειριζόμενο media player, στήνεις ένα media pc με linux και mpd (μουσικός σέρβερ) που μπορείς να χειρίζεσαι από οποιοδήποτε pc ή smartphone μέσα στο σπίτι μέσω wifi ή lan.

Στις ακουστικές συχνότητες που είναι πολύ χαμηλές δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις άλλο θόρυβο πέρα από το βόμβο 50 Hz από τα καλώδια του ρεύματος. Το βόμβο αυτό δύσκολα τον αποφεύγεις επειδή δρα επαγωγικά, αλλά με το δεδομένο ότι δεν θα ενισχυθεί ούτε που θα τον ακούσεις στο ηχείο. Καλό είναι να κρατήσεις απόσταση από τα ρεύματα πάντως. Για τα καλώδια του ήχου δεν χρειάζεται να κρατήσεις κάποια απόσταση μεταξύ τους. Η θωράκιση δεν βοηθάει σε τίποτε, στις ακουστικές συχνότητες είναι εντελώς άχρηστη.

Για το καλώδιο αρκεί να πας σε ένα οποιοδήποτε σχετικό μαγαζί (πχ Καυκάς) και να τους πεις τι θέλεις να κάνεις. Αυτοί ξέρουν, ούτως ή άλλως στις οικοδομές όλοι βάζουν περίπου τα ίδια καλώδια για ήχο.

Δημοσ.

Τον Καυκα τον εχω και διπλα μου και δουλευουν γνωστοι μου και μπορουν να με εξυπηρετησουν.

Το media room με εχει βολεψει ηδη αφανταστα αφου μεσω οποιασδηποτε οθονης του σπιτιου μου μπορω να βλεπω τις ταινιουλες μου να ακουω μουσικη κλπ κλπ τρελα ειναι βεβαια μπορει να μου φυγει αλλα καλυτερα να το κανω τωρα παρα να κοπαναω το κεφαλι μου στο μελλον μιας και ειναι καινουργιο το σπιτι.

Θα μιλησω με τον ηλεκτρολογο και θα βαλουμε την ραγα με του ρευματος 50 ποντους μακρια(στο πατωμα ειναι αλλωστε) αρα το ενα προβλημα εφυγε.

Υπαρχει βεβαια μια διαμαχη για το λεπτο ή χοντρο καλωδιο ηχου αλλα λεω να παω σε 1,5αρι.

Και παλι ευχαριστω που ησουν τοσο αναλυτικος.

Αν εχεις κατι να προτεινεις ευχαριστως! :-D

Δημοσ.

Εγώ θα έλεγα να μην πάρεις κάτω από 1,5άρι για μακρινές αποστάσεις. Όχι ότι θα έβλεπες σοβαρή διαφορά με το 1mm, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Εδώ που τα λέμε στα μπάσα μπορεί να υπάρχει διαφορά, αν όμως τα ηχεία σου δεν παίζουν πολύ χαμηλές συχνότητες δεν έχει νόημα να το ψάχνεις.

Στο σπίτι μου έχω 1,5άρια, το έχει φτιάξει κατασκευαστής και τα έβαλε μόνος του.

Εννοείται ότι παίζει ρόλο η αντίσταση εξόδου του ενισχυτή και η αντίσταση εισόδου των ηχείων για να αποδίδει τέλεια το σύστημα.

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη λύση για εμένα είναι να υπάρχει παντού ενσύρματο δίκτυο, ο υπολογιστής στο γραφείο είναι αθόρυβος και δουλεύει 24/7 σαν file server, και στα σημεία που θέλω (mediapc στο σαλόνι ή όπου αλλού με laptop, -δεν έχω και κανένα τεράστιο σπίτι-) να έχω πρόσβαση στα δεδομένα κεντρικά. Συγκεκριμένα έχω στήσει ένα nfs και όποτε ανοίγω υπολογιστή μέσα στο τοπικό δίκτυο βλέπει τους φακέλους του server σαν τοπικούς. Τη θεωρώ καλύτερη λύση από τη δική σου, από πλευράς πρακτικότητας, επεκτασιμότητας και ευελιξίας. Τα καλώδια στον τοίχο υπάρχουν για τα περιφερειακά ηχεία στο σαλόνι. Αν υπήρχε πχ καθιστικό θα είχα κι άλλα εκεί, πάλι αυτόνομα με ανεξάρτητο ενισχυτή. Είναι σημαντικό να μπορείς να απολαμβάνεις την ταινία σου με DTS ήχο κλπ.

Με βάση τη δική σου λογική, θα έπρεπε να περάσεις και οπτικές ίνες μέσα από τους τοίχους. Σήμερα είναι απαγορευτικό το κόστος τερματισμού τους, δε μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις πρακτικά, αύριο όμως μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα.

Δημοσ.

Το καλύτερο θα ήταν φυσικά να είναι έτσι περασμένα τα καλώδια ώστε να μπορείς να τα αλλάξεις στο μέλλον εάν χρειαστεί.

Πέραν του media room άσε εάν μπορείς αναμονές για να συνδέεις λ.χ. καλώδιο από το ράκ της τηλεόρασης σε 5.1. – 7.1 κ.ο.κ.

Δημοσ.

Αν και τα προηγούμενα posts είναι αναλυτικότατα, κι επειδή πρόκειται για καλώδιο εξόδου και όχι εισόδου ή πηγής, τη δουλειά σου την κάνεις άνετα και με ηλεκτρολογικό καλώδιο 3χ 1,5 (ή 3χ 2,0 αν έχεις φορτία άνω των 200W RMS ανά κανάλι).

Προσέχεις το μπλεντάζ να είναι καλό και το χαλκό στο καλώδιο. Πολλά πιο ακριβά καλώδια έχουν κ ένα φύλο χαλκού ή κάτι παρεμφερές για μπλεντάζ/θωράκιση.

Ο λόγος που σου λέω να πάρεις τρίκλωνο καλώδιο και όχι δίκλωνο (π.χ. 2χ 1,5), είναι καθαρά και μόνο για να πετάς στο ground του σπιτιού σου τον 3ο ακροδέκτη πάντα κ έτσι να μην έχεις τυχόν θορύβους κλπ ή να αποφύγεις τις διαρροές σε περίπτωση βραχυκυκλώματος κλπ. Ψάξτο λίγο και θα δείς ότι έχει βάση αυτό που σου λέω εφόσον το καλώδιο θα είναι χωνευτό και πολλών μέτρων.

Τέλος υπάρχουν χωνευτές πρίζες ηχείων με μπόρνες (για να κουμπώνει μπανάνα ή γυμνό καλώδιο βιδωτά) ή με βύσμα speakon. Είναι αυτοονόητο ότι θα χρησιμοποιήσεις κάτι από αυτά και όχι πατεντιές που κάνουν μερικοί ηλεκτρολόγοι με πρίζες τηλεφωνικές, ethernet ή ρεύματος... Οι λόγοι πιστεύω είναι προφανείς.

Ελπίζω να βοήθησα.

Δημοσ.

1) Δεν χρειάζονται 3 καλώδια. Αν θέλεις να συνδέσεις ground, μπορείς να συνδέσεις απευθείας το μεταλλικό περίβλημα του ενισχυτή μέσω βύσματος σούκο. Αυτομάτως όλα τα μαύρα καλώδια των ηχείων θα συνδέονται με τη γη και δεν θα έχει αλλάξει κάτι στην απόδοση επειδή έχουν συνεχές ρεύμα και όχι εναλλασσόμενο.

2) Δεν χρειάζεται μπλεντάζ για λόγους που έχω εξηγήσει σε προηγούμενο ποστ.

3) Σε περίπτωση βραχυκυκλώματος ένας καλός ενισχυτής απομονώνει το κανάλι. Σε κακό ενισχυτή καίγεται το κανάλι.

Δημοσ.

Το setup το ανέφερα και για τυχόν οδήγηση 100βολτικών ηχείων ή αγνώστου προέλευσης ενισχυτή για να μην υπάρξουν ποτέ παρατράγουδα και διαρροές.

Θεωρώ πως οι προδιαγραφές ασφαλέιας θα πρέπει να είναι οι μέγιστες εφόσον πρόκειται για εγκατάσταση σε χώρο που βρίσκονται πολλά άτομα...

:)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...