pournaras Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Το κράτος γνωρίζει ότι δεν πληρώνει ο εργοδότης για αυτό αρνιέται να καταθέσει ΑΠΔ. Το γνωρίζει αλλά δεν έχει τα κότσια να τα βάλει με τον εργοδότη. Αν δεν του δεχτει την ΑΠΔ, εσυ ως εργαζομενος σε αυτον, συνεχιζεις να εχεις τη δουλεια σου, και καποια στιγμη οπως πχ μιας ασφαλιστικης ενημερωτητας που θα χρειαστει για θεωρηση βιβλιων, μεταβιβαση ακινητου κλπ. θα αναγκαστει να τα πληρωσει ή εστω να τα βαλει σε ρυθμιση οποτε και αυτοματα εσυ καλυπτεσαι. Αν αντιθετα απο το να μην του αποδεχτει την ΑΠΔ, του κλεισει το μαγαζι, εσυ απλα μενεις στο δρομο. Πιστευω οτι θα σε νοιαξει λιγοτερο το να εχεις ασφαλιση, απο τη στιγμη που δε θα εχεις καν μεροκαματο.
Επισκέπτης Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Αν δεν του δεχτει την ΑΠΔ, εσυ ως εργαζομενος σε αυτον, συνεχιζεις να εχεις τη δουλεια σου, και καποια στιγμη οπως πχ μιας ασφαλιστικης ενημερωτητας που θα χρειαστει για θεωρηση βιβλιων, μεταβιβαση ακινητου κλπ. θα αναγκαστει να τα πληρωσει ή εστω να τα βαλει σε ρυθμιση οποτε και αυτοματα εσυ καλυπτεσαι.Αν αντιθετα απο το να μην του αποδεχτει την ΑΠΔ, του κλεισει το μαγαζι, εσυ απλα μενεις στο δρομο. Πιστευω οτι θα σε νοιαξει λιγοτερο το να εχεις ασφαλιση, απο τη στιγμη που δε θα εχεις καν μεροκαματο. έως ότου αυτος χρειαστεί ασφαλιστικη ενημερωτητα για θεωρηση βιβλιων, μεταβιβαση ακινητου κλπ εγω και τα παιδιά μου θα μεινουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περιθαλψη & βιβλιάριο υγείας? ωραία λογική..
pournaras Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 έως ότου αυτος χρειαστεί ασφαλιστικη ενημερωτητα για θεωρηση βιβλιων, μεταβιβαση ακινητου κλπ εγω και τα παιδιά μου θα μεινουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περιθαλψη & βιβλιάριο υγείας?ωραία λογική.. Μισο, για να καταλαβω κι εγω την αλλη λογικη. Εχουμε ενα εργοδοτη που δεν πληρωνει τις εισφορες του εργαζομενου. Τι ακριβως πρεπει να γινει;
Physics_Rulez Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Δημοσ. 11 Μαΐου 2010 Μισο, για να καταλαβω κι εγω την αλλη λογικη. Εχουμε ενα εργοδοτη που δεν πληρωνει τις εισφορες του εργαζομενου. Τι ακριβως πρεπει να γινει; Να τις πληρώνει το κράτος, το οποίο στη συνέχεια θα κυνηγάει τον εργοδότη.
Επισκέπτης Δημοσ. 12 Μαΐου 2010 Δημοσ. 12 Μαΐου 2010 Μισο, για να καταλαβω κι εγω την αλλη λογικη. Εχουμε ενα εργοδοτη που δεν πληρωνει τις εισφορες του εργαζομενου. Τι ακριβως πρεπει να γινει; να τις καλυπτει το ΙΚΑ οπως και σημερα, και ας λειτουργησει επιτελους αποτελεσματικα τους ελεγχτικους μηχανισμούς του να τους εισπράξει.Με αυστηροτερες μαλιστα αστικες+ποινικές διατάξεις. Δεν καταλαβα δηλαδη? επειδη ειναι ανικανοι να εισπραξουν οτι τους οφειλουν οι εργοδότες πετανε το μπαλακι και μεταθετουν το προβλημα στους εργαζόμενους? Οι εργαζόμενοι ειναι οι μόνοι που δεν μπορούν, και να θελουν, να εισφοροδιαφυγουν, αφου οι κρατησεις υπερ ΙΚΑ παρακρατούνται απο τον μισθό τους. μην τα ισοπεδωνουμε και ολα.
Επισκέπτης Δημοσ. 15 Μαΐου 2010 Δημοσ. 15 Μαΐου 2010 οποιος ενδαιφερεται να υπογραψει την επιστολη διαμαρτυρίας προς ολους τους εμπλεκομενους φορείς ας δει εδω: http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=73429&st=80
Moderators Malthador Δημοσ. 15 Μαΐου 2010 Moderators Δημοσ. 15 Μαΐου 2010 Αυτό που δεν έχω καταλάβει εγώ (και sorry αν λέω κάτι παράλογο) είναι γιατί το ΙΚΑ επαφύεται στη συνείδηση του εργοδότη για να αποκομίσει κέρδη/εισφορές, που εν τέλει δεν είναι κάτι που τον αφορά (υπό την άποψη ότι αφορά αποκλειστικά τον εργαζόμενο, από τη στιγμή που αυτός χαίρεται τα διάφορα -ο Θεός να τα κάνει- προνόμια). Δηλαδή, γιατί δεν "μεταφέρεται" η ευθύνη καταβολής εισφορών στον εργαζόμενο: Να πάει ο βασικός μισθός π.χ. 1000-1100 ευρώ και κάθε μήνα/δίμηνο να πηγαίνει χαρτί στο σπίτι του κάθε εργαζόμενου που να λέει ότι πρέπει να κατάβαλλει το 40% των μισθών του. Νομίζω ότι το σύστημα θα ήταν πολύ λειτουργικότερο έτσι, εάν δεν εμπλέκονταν οι εργοδότες, πολλοί εκ των οποίων δεν ενδιαφέρονται καν για τις εισφορές και είναι το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει να πληρώνουν. Είμαι κάπου παράλογος;
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Μαΐου 2010 Δημοσ. 17 Μαΐου 2010 Αυτό που δεν έχω καταλάβει εγώ (και sorry αν λέω κάτι παράλογο) είναι γιατί το ΙΚΑ επαφύεται στη συνείδηση του εργοδότη για να αποκομίσει κέρδη/εισφορές, που εν τέλει δεν είναι κάτι που τον αφορά (υπό την άποψη ότι αφορά αποκλειστικά τον εργαζόμενο, από τη στιγμή που αυτός χαίρεται τα διάφορα -ο Θεός να τα κάνει- προνόμια). Δηλαδή, γιατί δεν "μεταφέρεται" η ευθύνη καταβολής εισφορών στον εργαζόμενο: Να πάει ο βασικός μισθός π.χ. 1000-1100 ευρώ και κάθε μήνα/δίμηνο να πηγαίνει χαρτί στο σπίτι του κάθε εργαζόμενου που να λέει ότι πρέπει να κατάβαλλει το 40% των μισθών του. Νομίζω ότι το σύστημα θα ήταν πολύ λειτουργικότερο έτσι, εάν δεν εμπλέκονταν οι εργοδότες, πολλοί εκ των οποίων δεν ενδιαφέρονται καν για τις εισφορές και είναι το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει να πληρώνουν. Είμαι κάπου παράλογος; δεν εχεις πολυ αδικο ,ομως το συστημα κοινωνικης ασφαλισης, τοσο το δικο μας όσο και των υπολοιπων χωρων, προβλεπει οτι στους μισθωτους παρακρατειται η εισφορα τους και αποδιδεται, μαζί με τις εισφορες των εργοδοτών, στα ασφαλιστικα ταμεια. αυτο συμβαινει για να διασφαλιστεί οτι ολοι, ανεξαρτητως της θελησης τους, θα πληρωνουν εισφορές. η ασφαλιση ειναι υποχρεωτική, οχι προαιρετική. διαφορετικά αν δεν υπηρχε και η εισφορα των εργοδοτων, ολα τα ασφαλιστιτικα ταμεια θα λειτουργουσαν σαν το ΤΕΒΕ.
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Μαΐου 2010 Δημοσ. 18 Μαΐου 2010 Σήμερα πρωί στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα συζητήθηκε το θέμα, σχετική αναφορά εγινε και στο MEGA. Αναφέρανε χαρακτηριστικά ότι επιστρέφουμε στην εποχή του '70 που οι εργαζόμενοι κυνηγούσαν τους εργοδότες τους για να τους κολλήσουν τα ένσημά τους και θα πρέπει να γίνουν ελεγκτές των εργοδοτών τους , καθώς και ότι θα χάνουν τα ενσημα τους με αυτή την διάταξη . είναι μια καλή αρχή. η επιστολή που εστάλει εδώ: http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=73586
Επισκέπτης Δημοσ. 19 Μαΐου 2010 Δημοσ. 19 Μαΐου 2010 "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" 19/5 Του Γιώργου Γάτου «Μπλόκο» στη συνταξιοδότηση, στις παροχές υγείας και στην πλήρη απεικόνιση του χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων βάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αν οι τελευταίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που ο εργοδότης τους δεν έχει καταβάλει (κατά παράβαση της νομοθεσίας) στο ΙΚΑ τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες έχει παρακρατήσει! Την ανατροπή προβλέπει το άρθρο 17 του νόμου Λοβέρδου (ν. 3846/10) για την εργασιακή ασφάλεια που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Διάταξη Σύμφωνα με τη διάταξη - η οποία προωθήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και με στόχο την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με ακριβή στοιχεία από τους εργοδότες - «οι ΑΠΔ οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση» (αυξημένα πρόστιμα). Όπως τονίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί προβλήματα στην έγκαιρη απονομή παροχών (επιδομάτων ακόμη και των συντάξεων) των ασφαλισμένων για όσο καιρό δεν καταβάλλονται με ευθύνη του εργοδότη οι αναλογούσες εισφορές. Εγκύκλιος Το θέμα σχεδιάζει να αντιμετωπίσει άμεσα με ερμηνευτική εγκύκλιο η ηγεσία του υπουργείου, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει μόνο τις ποινές για τους ασυνεπείς εργοδότες και καμία ειδική ρύθμιση υπέρ των ασφαλισμένων. «Θα λυθεί το πρόβλημα άμεσα, κανείς δεν πρόκειται να χάσει τις παροχές του» διαβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Για τους παραβάτες, «η υποβολή ΑΠΔ των επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων δεν θα γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του.
Επισκέπτης Δημοσ. 19 Μαΐου 2010 Δημοσ. 19 Μαΐου 2010 "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" 19/5 Του Γιώργου Γάτου «Μπλόκο» στη συνταξιοδότηση, στις παροχές υγείας και στην πλήρη απεικόνιση του χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων βάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αν οι τελευταίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που ο εργοδότης τους δεν έχει καταβάλει (κατά παράβαση της νομοθεσίας) στο ΙΚΑ τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες έχει παρακρατήσει! Την ανατροπή προβλέπει το άρθρο 17 του νόμου Λοβέρδου (ν. 3846/10) για την εργασιακή ασφάλεια που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Διάταξη Σύμφωνα με τη διάταξη - η οποία προωθήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και με στόχο την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων με ακριβή στοιχεία από τους εργοδότες - «οι ΑΠΔ οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση» (αυξημένα πρόστιμα). Όπως τονίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί προβλήματα στην έγκαιρη απονομή παροχών (επιδομάτων ακόμη και των συντάξεων) των ασφαλισμένων για όσο καιρό δεν καταβάλλονται με ευθύνη του εργοδότη οι αναλογούσες εισφορές. Εγκύκλιος Το θέμα σχεδιάζει να αντιμετωπίσει άμεσα με ερμηνευτική εγκύκλιο η ηγεσία του υπουργείου, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει μόνο τις ποινές για τους ασυνεπείς εργοδότες και καμία ειδική ρύθμιση υπέρ των ασφαλισμένων. «Θα λυθεί το πρόβλημα άμεσα, κανείς δεν πρόκειται να χάσει τις παροχές του» διαβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Για τους παραβάτες, «η υποβολή ΑΠΔ των επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων δεν θα γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό - μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του.
Επισκέπτης Δημοσ. 20 Μαΐου 2010 Δημοσ. 20 Μαΐου 2010 ΗΜΕΡΗΣΙΑ 20/05/2010 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=30013186 Λύση στο ¨κρυφό¨σοκ για χιλιάδες ασφαλισμένους Με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδώσει άμεσα το ΙΚΑ θα κατοχυρώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τα δικαιώματα των εργαζομένων για παροχές (επιδόματα, κάλυψη ασθενείας, συνταξιοδότηση) ακόμη κι αν ο εργοδότης δεν έχει καταβάλει τις εισφορές τις οποίες έχει παρακρατήσει. Με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδώσει άμεσα το ΙΚΑ θα κατοχυρώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τα δικαιώματα των εργαζομένων για παροχές (επιδόματα, κάλυψη ασθενείας, συνταξιοδότηση) ακόμη κι αν ο εργοδότης δεν έχει καταβάλει τις εισφορές τις οποίες έχει παρακρατήσει. Τη λύση αυτή αποφάσισε να δώσει το υπουργείο μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε με την ψήφιση της διάταξης (άρθρο 17 του ν. 3846/10) που αφήνει στον... αέρα τους ασφαλισμένους που απασχολούνται σε ασυνεπείς, ως προς τις υποχρεώσεις τους, εργοδότες. «Η νομοθεσία του ΙΚΑ δεν εξαρτά το δικαίωμα λήψης παροχών του ασφαλισμένου από την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη του. Διατάξεις που επιβάλλουν κυρώσεις σε ασυνεπείς εργοδότες δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο που θίγουν έστω και πρόσκαιρα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του Ασφαλιστικού, δικηγόρος Δ. Μπούρλος. Η διοίκηση του ΙΚΑ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι «με την υποβολή της ΑΠΔ θα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων». Να σημειωθεί ότι αν ο εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ ο εργαζόμενος δεν έχει -και σήμερα- ασφάλιση ενώ η μη καταβολή των εισφορών από τον εργοδότη δεν αφαιρούσε (πριν από την ψήφιση του νέου νόμου) κανένα δικαίωμα του ασφαλισμένου.
Επισκέπτης Δημοσ. 20 Μαΐου 2010 Δημοσ. 20 Μαΐου 2010 το μείζον αυτό θέμα για πολλούς, έγινε πρωτοσέλιδο έστω και με καθυστέρηση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.