Προς το περιεχόμενο

Data recovery απο raid 1

Elron

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά έπαθα το εξής: Στο PC μου έχω φτιάξει RAID1(miroring). O ένας απο τους δίσκους χάλασε και επίσης χάλασε και ο controller του raid.

Αυτό που θέλω να κάνω είναι το εξής: Ο ένας απο τους δίσκους του RAID1(αυτός που λειτουργεί) δεν είναι προσβάσιμος απο άλλο pc και είναι λογικό. Μπορώ με κάποιο τρόπο να ανακτήσω τα αρχεία του δίσκου απο άλλο pc και με πιον τρόπο? Παρακαλώ βοηθίστε με γιατί κυνδινεύει η δουλειά μου. Θα ήθελα απαντήσεις μόνο απο αυτούς που γνωρίζουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Παιδιά ειληκρινά βρίσκομαι σε δύσκολη θέση ...Help...

Π.Σ. sorry άν postara σε λάθος thread αλλά είμαι πανικόβλητος

Δημοσ.

Ο δίσκος θα δουλέψει (σαν degraded παντα) αν τον βάλεις σε άλλη μητρική η οποία όμως να έχει το ίδιο chipακι ή μελλοντική έκδοσή του. Δλδ αν η μητρική σου ειχε intel p35 (ich9r) θα δουλεύει και σε ίδιες εκδόσεις ich9r πχ χ38,χ48, αλλά και σε μελλοντικές της ιντελ (ich10r) πχ p43/p45 μέχρι και τις πιο προσφατες που κυκλοφορούν. Ισως δουλέψει και με παλαιότερες αλλα δεν είναι σίγουρα. Aντιστοιχα και για τις amd και nvidia πλατφόρμες. Δεν μπορείς όμως να δεις τον δίσκο αν τον πας απο ιντελ σε amd κλπ.

edit: στην καινούρια μητρική πρέπει να ενεργοποιήσεις μέσω bios το raid στους δίσκους και να μην το αφήσεις στο achi ή ide

Δημοσ.

Ένα θαυματουργό προγραμματάκι ίσως σε βοηθήσει, λέγεται R-studio και με έχει ξελασπώσει πολλές φορές και νομίζω δουλεύει και για raid συστοιχίες ...

Δημοσ.

Νομίζω οποιοδήποτε data recovery app θα την κάνει τη δουλειά (πόσο μάλλον που δεν ήταν RAID-0), βλέποντας τα αρχεία ως raw data (ούτε RAID, ούτε file system, κτλ...).

Δική μου πρόταση, το Active File Recovery.

Δημοσ.
Ο δίσκος θα δουλέψει (σαν degraded παντα) αν τον βάλεις σε άλλη μητρική η οποία όμως να έχει το ίδιο chipακι ή μελλοντική έκδοσή του. Δλδ αν η μητρική σου ειχε intel p35 (ich9r) θα δουλεύει και σε ίδιες εκδόσεις ich9r πχ χ38,χ48, αλλά και σε μελλοντικές της ιντελ (ich10r) πχ p43/p45 μέχρι και τις πιο προσφατες που κυκλοφορούν. Ισως δουλέψει και με παλαιότερες αλλα δεν είναι σίγουρα. Aντιστοιχα και για τις amd και nvidia πλατφόρμες. Δεν μπορείς όμως να δεις τον δίσκο αν τον πας απο ιντελ σε amd κλπ.

edit: στην καινούρια μητρική πρέπει να ενεργοποιήσεις μέσω bios το raid στους δίσκους και να μην το αφήσεις στο achi ή ide

Ναι αλλα αν στην καινούρια μητρική φτιάξω καινουριο raid1 θα τουσ φορμαρει τουσ δίσκους έτσι δεν είναι? Υπάρχει τρόπος να μην τους φορμάρει? Αν ναι πώς?

Δίσκο κενό έχω ίδιο με αυτόν που λειτουργεί και μητρική βρήκα. Το θέμα είναι η παραπάνω ερωτησή μου.

Δημοσ.

Δεν θα φτιάξεις καινούριο raid1. Μεσα απο το bios θα το γυρίσεις απο ahci/ide σε raid, και μετά την επανεκκίνηση, θα σου βρει το δίσκο σε μορφή degraded. Aπο κει και πέρα μπορείς είτε να βάλεις ένα άλλο δίσκο και να πατήσεις rebuild για να σου ξαναφτιάξει το raid (θα πάρει κάποιες ώρες) είτε μπορεις να δεις τον δίσκο μέσα απο τα win και να αντιγράψεις τα δεδομένα σου κάπου αλλού.

Καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι αν η μητρική είναι διαφορετική παρόλο που θα βρουν το δίσκο τα win δεν θα μπορούν να bootαρουν (αν το raid1 ήταν bootable και δεν είχε απλά δεδομένα) και θα πρέπει να μπεις με κάποιον άλλο δίσκο (πχ εγκαθιστώντας προσωρινά τα windows σε κάποιον άλλο δίσκο).

Δημοσ.
Δεν θα φτιάξεις καινούριο raid1. Μεσα απο το bios θα το γυρίσεις απο ahci/ide σε raid, και μετά την επανεκκίνηση, θα σου βρει το δίσκο σε μορφή degraded. Aπο κει και πέρα μπορείς είτε να βάλεις ένα άλλο δίσκο και να πατήσεις rebuild για να σου ξαναφτιάξει το raid (θα πάρει κάποιες ώρες) είτε μπορεις να δεις τον δίσκο μέσα απο τα win και να αντιγράψεις τα δεδομένα σου κάπου αλλού.

Καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι αν η μητρική είναι διαφορετική παρόλο που θα βρουν το δίσκο τα win δεν θα μπορούν να bootαρουν (αν το raid1 ήταν bootable και δεν είχε απλά δεδομένα) και θα πρέπει να μπεις με κάποιον άλλο δίσκο (πχ εγκαθιστώντας προσωρινά τα windows σε κάποιον άλλο δίσκο).

Ευτυχώς τα windows ήταν σε άλλο δίσκο και το μηχάνιμα λειτουργεί. Του έβαλα την Mobo και όλα οκ bootαρει κανονικά. Αυτο που θέλω είναι, να με διαβεβαιώσεις αν μπορείς, οτι αυτό θα πετύχει. Αν δηλαδή βάλω τον δίσκο που λειτουργεί και ενεργοποιήσω το raid apo Bios, θα βρεί τον δίσκο και θα τον δώ μέσα στα windows κανονικά. Αυτό το λέω γιατί δεν έχω χρόνο να βάλω τον δεύτερο δίσκο για να κάνει την αντιγραφή. Θελω τα δεδομένα άμεσα. Θα τον δεί σαν degrated ακόμα και στην δεύτερη θέση(του raid) αν είναι?

Και κάτι τελευταίο. Αν δεν φτιάξω καινούριο raid το pc θα αναγνωρίσει οτι ο δίσκος ήταν σε raid συστοιχία?

P.S νομίζω οτι βγάζουμε άκρη σε ευχαριστώ που με βοηθάς man.

Δημοσ.

Αυτό θα γίνει, δεν είχες κάνει ποτέ δοκιμή όταν είχες το raid1 να αφαιρέσεις τον ένα δίσκο για να δεις αν δουλεύει?

Αφου ενεργοποιήσεις το raid απο bios και κάνεις επανεκκίνηση θα σου φανεί ο δίσκος και κατα το boot up σαν degraded και δίπλα θα σου γράφει critical, και το boot για τα windows θα διαρκέσει παραπάνω απο το κανονικό, και μετά και μέσα στα win θα μπορείς να δεις το δίσκο και τα δεδομένα κανονικά. Ολα αυτά με την προυπόθεση ότι ο δίσκος δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Το λέω γιατί για να σου κάει ταυτόχρονα και ο ένας δίσκος και ο controller κατα πάσα πιθανότητα έγινε αυξομείωση της τάσης του ρεύματος, και παρόλο που φαίνεται να λειτουργεί ο 2ος δίσκος , ίσως έχει και αυτός κάποιο πρόβλημα.

Εχε υπόψη σου ότι αν ο controller ειναι σε ide και εκεί έχεις και τον δίσκο που bootαρουν τα win, αν τον γυρίσεις σε raid, τα win δεν θα bootαρουν καθώς χρειάζονται διαφορετικό driver και κατα πάσα πιθανότητα θα πρέπει να κάνεις επιδιόρθωση της εγκατάστασης με το cd των win. Kατα πάσα πιθανότητα χρησιμοποιώντας τις εντολές

- bootrec /fixmbr

- bootrec /fixboot

- bootrec /rebuildbcd

αλλά ίσως να είμαι λάθος σε αυτό και να γίνεται και με ποιο εύκολο τρόπο (δεν έχω το χρόνο αυτή τη στιγμή να το ψάξω). Οπως και να χει αυτό μην το κάνεις έχοντας και τον raid δίσκο πάνω καθώς είναι κρίμα να γίνει καποια χαζομάρα και να χαθούν τα δεδομένα. Κάντο μόνο με το δίσκο που έχει τα win.

Aν ο δίσκος είναι σε ahci και τον γυρίσεις σε raid κατα πάσα πιθανότητα τα win θα bootαρουν χωρίς πρόβλημα.

Δημοσ.
Αυτό θα γίνει, δεν είχες κάνει ποτέ δοκιμή όταν είχες το raid1 να αφαιρέσεις τον ένα δίσκο για να δεις αν δουλεύει?

Αφου ενεργοποιήσεις το raid απο bios και κάνεις επανεκκίνηση θα σου φανεί ο δίσκος και κατα το boot up σαν degraded και δίπλα θα σου γράφει critical, και το boot για τα windows θα διαρκέσει παραπάνω απο το κανονικό, και μετά και μέσα στα win θα μπορείς να δεις το δίσκο και τα δεδομένα κανονικά. Ολα αυτά με την προυπόθεση ότι ο δίσκος δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Το λέω γιατί για να σου κάει ταυτόχρονα και ο ένας δίσκος και ο controller κατα πάσα πιθανότητα έγινε αυξομείωση της τάσης του ρεύματος, και παρόλο που φαίνεται να λειτουργεί ο 2ος δίσκος , ίσως έχει και αυτός κάποιο πρόβλημα.

Εχε υπόψη σου ότι αν ο controller ειναι σε ide και εκεί έχεις και τον δίσκο που bootαρουν τα win, αν τον γυρίσεις σε raid, τα win δεν θα bootαρουν καθώς χρειάζονται διαφορετικό driver και κατα πάσα πιθανότητα θα πρέπει να κάνεις επιδιόρθωση της εγκατάστασης με το cd των win. Kατα πάσα πιθανότητα χρησιμοποιώντας τις εντολές

- bootrec /fixmbr

- bootrec /fixboot

- bootrec /rebuildbcd

αλλά ίσως να είμαι λάθος σε αυτό και να γίνεται και με ποιο εύκολο τρόπο (δεν έχω το χρόνο αυτή τη στιγμή να το ψάξω). Οπως και να χει αυτό μην το κάνεις έχοντας και τον raid δίσκο πάνω καθώς είναι κρίμα να γίνει καποια χαζομάρα και να χαθούν τα δεδομένα. Κάντο μόνο με το δίσκο που έχει τα win.

Aν ο δίσκος είναι σε ahci και τον γυρίσεις σε raid κατα πάσα πιθανότητα τα win θα bootαρουν χωρίς πρόβλημα.

Τα Windows είναι 7 και δεν νομίζω να έχω πρόβλημα. Αν χρειαστεί και Format θα του κανω αρκει να έχω Raid. Φιλε μου σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Θα σου πώ τα αποτελέσματα αμεσα! Το εκτιμώ πραγματικά οτι ασχολήθικες. Thanxz again.

Δημοσ.

Tπτ φίλε μου για αυτό είμαστε εδώ. Τα αποτελέσματά σου μάλλον θα τα δώ απο αύριο καθώς θα βγώ για ποτάκι τώρα. Ελπίζω όλα να πάνε καλά.

edit : αφαίρεσα την εναλλακτική του bootrec καθώς είναι διαφορετική ανάλογα με το αν είναι χ86 ή χ64bit.

αν θες δες εδώ και εδώ.

Ο,τι λένε για ahci ισχύει και για to raid καθώς ένας απλός δίσκος σε controller γυρισμένο σε raid ουσιαστικά είναι ahci.

Δημοσ.

Πέτυχε! Όλα είναι εκει που πρέπει πλέον. Έκανα όλα όσα μου είπες και όλα πήγαν καλά.

Πραγματικά μου έσωσες το τομάρι. Όσους είχα ρωτήσει μου έλεγαν οτι αν χαθει το raid χανονται τα δεδομενα. Αυτό μου έκανε εντυπωση γιατι όπως και να το κάνουμε(σκέφτικα(ναι το κανω και αυτο που και που)) υποτιθετε οτι έχουμε 2 δίσκους, οι οποιοι περιέχουν δεδομένα και απλά δεν μπορεις να τα δεις απο άλλον υπολογιστη. Τα δεδομενα όμως παραμένουν! Δεν κάνει wipe ο δίσκος μόνος του, έλεος! Να ήταν stripe να πώ οκ τα έχασα(άν και πιστεύω οτι αν οι δίσκοι είναι ανέπαφοι τα data επανέρχονται). Και έτσι λοιπόν δεν έβγαζα άκρη απο τους ανίδεους και το προσπάθησα μέσα απο το Insomnia και σώθηκα. Πραγματικά δεν έχω λόγια. Είμαι ένας άγνωστος κι όμως ενδιαφέρθηκες πιο πολύ ακόμα και απο φίλους!

Εύχομαι να συνεχισεις εσύ αλλά και τα άλλα τα παιδιά εδώ να βοηθάτε τον κόσμο και να τους βγάζεται απο τα αδιέξοδα και τις αναποδιές που παρουσιάζονται κατά καιρους.

Καλή συνέχεια :)

Sorry για τα ορθοφραφικά αλλά γώ είμαι παιδί του Word και αυτή τη στιγμή βαριέμαι να τα διορθώσω εκει :P

Δημοσ.

Tπτ φίλε μου , χαίρομαι που βοήθησα. Καταλάβαινες πάντως και συ φαντάζομαι ότι αυτό που σου έλεγαν (οτι δλδ αν χαλούσε ο ένας δίσκος στο raid1 και ο controller χανονταν τα δεδομένα) δεν είχε νόημα, αλλιώς ποια η χρησιμότητα του raid1.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...