Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Διακρίνω ένα τόνο ειρωνίας? Και βέβαια πίσω από το WebGL είναι το OpenGL ES, απλά είπα ότι το WebGL δεν είναι η μόνη (και σημαντικότερη) καινοτομία του HTML5. Όσο για τα γραφικά, αργά ή γρήγορα οι browsers θα υποστηρίζουν 3d hardware acceleration για αυτό το λόγο. Που είναι το πρόβλημα?

H ειρωνεία που κολλάει; Στο αυτονόητο του πράγματος;

To ότι το WebGL πατάει στο OpenGL σημαίνει ότι θα έχει και 2d hardware acceleration και όχι μόνο 3d και το παρόν θέμα ασχολείται με την είδηση ότι ένα site αποφάσισε να αφήσει το flash και να περάσει σε html5, ένα site του οποίου η κύρια λειτουργία υποθέτω ότι είναι η προβολή υλικού.

Πρόβλημα εγώ; Απορία ναι, και ακόμα περιμένω κάποιο ειδήμονα να μου απαντήσει αν χρειαζόταν να στραφούν στο html5 και αν θα μπορούσαν το ίδιο αποτέλεσμα να το είχαν με html4. Ή γιατί οι δύο πρώτες φωτογραφίες του άρθρου δείχνουν (αν δεν κάνω λάθος) ipad.

Γιατί μία επιλογή ενός site να στραφεί σε html5 συσχετίζεται με ένα προϊόν της Apple μέσω των πρώτων φωτογραφιών του άρθρου; (Ρητορικό μάλλον το ερώτημα)

Το είπα και σε προηγούμενο ποστ και θα το ξαναπώ ελπίζω για τελευταία φορά. Καλά και άγια τα open source, (εξάλλου linux χρησιμοποιώ από το 96), χαίρομαι ιδιαίτερα όταν οι εταιρίες στρέφονται σε αυτό και μάλιστα όταν καθιερώνουν πρότυπα που είναι και αυτά ανοικτά, αλλά θέλει λίγο προσοχή ο λόγος για τον οποίο στρέφονται προς τα εκεί και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το open source σαν δικαιολογία και προπέτασμα καπνού για να καλύψουν μονοπωλιακές τακτικές.

Ας είχαν οι developers την δυνατότητα να χρησιμοποιούν το cs5 και τον cross compiler για να δίνουν εφαρμογές και παιχνίδια σε εκτελέσιμο κώδικα για το iphone/ipad και αυτά να πωλούνται σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς λογοκρισία και δεν θα γινόταν από κανέναν θέμα.

Το θέμα είναι οι επιλογές και ποιος τις περιορίζει και για ποιο λόγο.

Η Scribd αποφάσισε να στραφεί στο html5, μπράβο της, με γεια της και χαρά της και ξανά-μανά μπράβο της, αλλά η στροφή να είναι για τους αυτονόητους λόγους και όχι για την δημιουργία εντυπώσεων.

Ελπίζω να ξεκαθάρισα την θέση και η σκέψη μου να μην χαρακτηριστεί νεφελώδης, όχι τουλάχιστον από τους λίγους που καταλαβαίνουν τι λέω, από εκεί και πέρα, το έχω ξαναπεί ότι η Apple είχε μία ποιότητα στα προϊόντα της εδώ και δεκαετίες που ο Βασιλάκης ούτε στο μικρό της δακτυλάκι δεν της έφτανε και παρά ταύτα εκείνος πουλούσε και θησαύριζε και αυτό ήταν το λιγότερο, το σημαντικότερο ήταν η αντίληψη που πέρασε επί πολλά χρόνια ότι το format είναι λύση επιδιόρθωσης προβλημάτων και ότι οι μπλε οθόνες ήταν κάτι το φυσικό και λίγο πολύ αναμενόμενο.

Χώρια που πέρα από το λειτουργικό ο κάθε χρήστης windows ήταν λογικό να έχει antivirus/antispyware/antirootkit/κλπ και δεν συμμαζεύεται και πριν καν βγουν τα νέα windows, τα νέα antivirus/antispyware/antirootkit/κλπ ήταν ήδη στα ράφια των καταστημάτων και περίμεναν τα μελλοντικά θύματα... ιών.

Ορίστε, και πάλι ολόκληρο σεντόνι για να αποδείξει κάποιος ότι δεν είναι Apple/M$ hater, αλλά προσπαθεί να δει τα πράγματα σφαιρικότερα και λίγο παραπέρα από την μύτη του, όσο μεγάλη και αν είναι αυτή. :lol: (Ναι είναι αλήθεια ότι έχω και μεγάλες παλάμες αλλά και μεγάλα πέλματα... :lol: :lol: :lol:)

Αυτά τα ολίγα, με φιλικούς χαιρετισμούς, Δημήτρης.

Just another linux lover, as simple as that. :-)

• Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Και πως ακριβώς αυτή η αλλαγή θα βελτιώσει την εμπειρία χρήσης του, προφανώς, σεβαστού αριθμού μελών του insomnia που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη ιστοσελίδα;

Δημοσ.
χρειαζόταν να στραφούν στο html5 και αν θα μπορούσαν το ίδιο αποτέλεσμα να το είχαν με html4. Ή γιατί οι δύο πρώτες φωτογραφίες του άρθρου δείχνουν (αν δεν κάνω λάθος) ipad.

Τη δικαιολογία "το κάνανε για να είναι 100% συμβατοί με το iPad" τη θεωρώ τουλάχιστον αστεία. Σιγά μη κάνανε όλο αυτό τον κόπο να μεταφέρουν τα πάντα αποκλειστικά σε HTML5 (το πολύ πολύ να υποστήριζαν παράλληλα μια non-flash μορφή). Τώρα για το αν ήταν εφικτό και σε HTML4... είναι από ποια οπτική το βλέπει η εταιρία. Αν θέλει να έχει τη σελίδα της γεμάτη με μπλιμπλίκια όχι δεν γίνεται σε pure HTML4 (γίνεται με εκτενή χρήση javascript ή flash).

Ελπίζω να ξεκαθάρισα την θέση και η σκέψη μου να μην χαρακτηριστεί νεφελώδης

Προς θεού, απλά κάτι τέτοιες ερωτήσεις όπως το "Και πίσω από το WebGL τι υπάρχει; Μήπως το OpenGL ES 2.0;" έχω συνηθήσει να τις ακούω στα πλαίσια ειρωνίας. Σε παρεξήγησα στο συγκεκριμένο.

Να δείτε που η Adobe θα φτάσει σε σημείο να δώσει τσάμπα το Adobe Flash Professional CS5 για να προσελκύσει developers :lol: (σε ακόμα πιο ακρέες καταστάσεις για να έχει το πάνω χέρι, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ανοίξει το flash - η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία)

Δημοσ.
Τη δικαιολογία "το κάνανε για να είναι 100% συμβατοί με το iPad" τη θεωρώ τουλάχιστον αστεία. Σιγά μη κάνανε όλο αυτό τον κόπο να μεταφέρουν τα πάντα αποκλειστικά σε HTML5 (το πολύ πολύ να υποστήριζαν παράλληλα μια non-flash μορφή). Τώρα για το αν ήταν εφικτό και σε HTML4... είναι από ποια οπτική το βλέπει η εταιρία. Αν θέλει να έχει τη σελίδα της γεμάτη με μπλιμπλίκια όχι δεν γίνεται σε pure HTML4 (γίνεται με εκτενή χρήση javascript ή flash).

Πράγματι θα είχε ενδιαφέρον ένα ονομαστικό poll κατά πόσο τα μέλη του insomnia γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο site και που τώρα που θα στραφεί σε html5 (ακόμα σε flash είναι) θα λύσει ενδεχομένως κάποιων το πρόβλημα με το flash.

Ποιων μην με ρωτήσετε δεν ξέρω, ούτε να φανταστώ δεν μπορώ. Κάτι μου θυμίζουν βέβαια και οι φωτογραφίες, αλλά δεν είμαι σίγουρος... :lol: :mrgreen:

Pure html4???

Δηλαδή υπάρχει pure html4 και impure html4 με javascript; :rolleyes:

Έγινε είδηση; Ακούστηκε σαν site; Δημιουργήθηκαν εντυπώσεις; Λειτουργεί αυτή την στιγμή με flash; Συνδέθηκε μέσω των φωτογραφιών με προϊόντα της Apple; Συσχετίζονται όλα αυτά με κάποια πρόσφατη είδηση;

Βρε μια μανία με τις θεωρίες συνωμοσίας αυτοί οι νοματαίοι... :lol:

Πάντα με φιλικούς χαιρετισμούς και χωρίς ίχνος ειρωνείας, Δημήτρης.

Y.Γ. Μην τα πάρεις προσωπικά τα παραπάνω, πατάνε καθαρά και μόνο στην σφαίρα του αυτοσαρκασμού τα όσα αναφέρω. :-)

Δημοσ.
Χμμμ... Σαν να αρχίζει να παίρνει μορφή "cascade reaction" (αντίδραση καταρράκτη) η δουλειά, μου φαίνεται. Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερα sites, online υπηρεσίες και κατασκευαστές αρχίζουν να εγκαταλείπουν το πλοίο...

Έτσι φαίνεται, όταν μάλιστα τρέχουν πρώτοι μεγάλα ονόματα της πληροφορικής θα έχει και μεγαλύτερο αντίκτυπο συνολικά. Και όσο περνάει ο καιρός και η HTML5 βγάλει τις παιδικές αρρώστιες τότε το FLASH θα έχει χάσει. Δύσκολο το transition γιατί είναι μεγάλο το community και πολύ οι developers του FLash.

Δημοσ.

Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, το θέμα είναι ότι το iPad έδειξε δύναμη, και η δύναμη αυτή φαίνεται να καθοδηγεί τις εξελίξεις τώρα...

Μακάρι η μετάβαση στην html5 να αποδειχθεί για όλους καλή...

Όσο για την adobe, όπως λένε ακόμα κι αν είσαι στο σωστό δρόμο, κινδυνεύεις να σε πατήσουν, αν μείνεις στάσιμος... Δεν είμαι του χώρου, αλλά τελικά η είδηση δεν αφορά τον χώρο του προγραμματισμού ή του web... Αλλά τον χώρο της αγοράς και των αρχών της... Και είναι αρχή ότι τίποτα δε μένει στάσιμο για πολύ...

Αποστολή από iPhone με το Insomnia.app

Δημοσ.

Δε ξέρω παιδιά, εμένα το flash μου τι σπάει απίστευτα. Εκτός από τα προβλήματα αστάθειας που βγάζει κατα καιρούς, καταναλώνει άσκοπα CPU και μπαταρία σε όποιον χρησιμοποιεί netbook. Είναι για μένα το ίδιο σπαστικό με τα animated gifs που είχαν γεμίσει οι σελίδες στο παρελθόν. Ναι ξέρω μερικές σελίδες είναι εξ'ολοκλήρου σε flash τις οποίες τις αγνοώ ολοκληρωτικά. Αν δεν έχει low-bw page δεν κάνω καν τον κόπο.

Δημοσ.
Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι, το θέμα είναι ότι το iPad έδειξε δύναμη, και η δύναμη αυτή φαίνεται να καθοδηγεί τις εξελίξεις τώρα...

Μακάρι η μετάβαση στην html5 να αποδειχθεί για όλους καλή...

Όσο για την adobe, όπως λένε ακόμα κι αν είσαι στο σωστό δρόμο, κινδυνεύεις να σε πατήσουν, αν μείνεις στάσιμος... Δεν είμαι του χώρου, αλλά τελικά η είδηση δεν αφορά τον χώρο του προγραμματισμού ή του web... Αλλά τον χώρο της αγοράς και των αρχών της... Και είναι αρχή ότι τίποτα δε μένει στάσιμο για πολύ...

Αποστολή από iPhone με το Insomnia.app

To ipad ήρθε να προστεθεί σαν πλατφόρμα σε αυτή του iphone σαν επέκταση και αυτή η πλατφόρμα από πολλές απόψεις μονοπωλείται και δεν χρειάζεται νομίζω να επεκταθούμε σε αυτό. Για τα υπόλοιπα συμφωνώ και επαυξάνω. :-)

Ωραία σαν πρωινή ανάγνωση. :-)

Πράγματι οι λέξεις μέσα τους κρύβουν μεγάλη δύναμη και αν συνδυαστούν κατάλληλα το αποτέλεσμα είναι ασύλληπτο. :-)

Πήρε το shareware που είναι ευρύτατα γνωστό σαν άκουσμα και το έκανε slaveware, που με τον όρο αυτό πλέον μπορούμε να αποκαλούμε όλα τα proprietary (ιδιωτικά, μονοπωλιακά κλπ) codec, drivers, software κλπ.

Από εκεί και πέρα μια και γίνεται αναφορά σε ανοικτά πρότυπα, αν και off-topic, δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουν με το ogg/theora και δεν στρέφονται στο xvid που και αυτό είναι υπό την προστασία του GNU GPL και που οι νέες κάρτες γραφικών επιτρέπουν hardware decoding h.263 υλικού.

Βέβαια με το h.264 δεν συγκρίνεται αλλά μέχρι να ανοιχτεί και να φτιαχτούν codec που θα επιτρέπουν hardware decoding στο vp8 θα ήταν μία προσωρινή λύση για όσους δεν έχουν δυνατά μηχανήματα (πχ mobile devices) ή περιορισμένο bandwidth.

Κατά τα άλλα βέβαια τα όσα υποστηρίζει για τα proprietary είναι σωστά. Παίρνουμε ένα κλειστό κουτί και ελπίζουμε ότι δεν λειτουργεί σαν καταδότης ή κερκόπορτα. Αλλά όταν οι εταιρίες δίνουν το υλικό τους με περιορισμούς που περιορίζουν την χρήση του, τα πνευματικά τους δικαιώματα τους εξασφαλίζουν το μονοπώλιο και αυτός ο φαύλος κύκλος δεν σπάει.

Μόνο όταν τα συμφέροντα της μίας εταιρίας έρχονται σε ευθεία ρήξη με αυτά κάποιας άλλη τότε δημιουργείται αναστάτωση και τότε παρεμβαίνει η FTC για να παίξει το ρόλο του διαιτητή για τα μάτια του κόσμου.

Αυτή είναι η ιστορία και γι' αυτό έχουμε έλθει σε ένα τέλμα, επειδή ο άκρατος φιλελευθερισμός έχει κυριαρχήσει και ο απώτερος σκοπός του δεν είναι η ανάπτυξη και η εξέλιξη του πολιτισμού αλλά η δική τους επικράτηση και η μεγιστοποίηση των κερδών τους εις βάρος των πολλών που τους εκμεταλλεύονται και που περιορίζουν τις επιλογές τους μέρα με την μέρα σε λίγες, "ορθά" και "αντικειμενικά" επιλεγμένες από αυτές τις ίδιες τις εταιρίες.

Οι αναφορές στις παραπάνω δύο παραγράφους είναι γενικές και δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα της Apple/Adobe, απλά περιγράφουν το σύστημα όπως υπάρχει και λειτουργεί ευρύτατα σήμερα και πλέον είναι ο κανόνας και το χειρότερο όλων φτάσαμε να αποδεχτούμε ότι είναι στα πλαίσια της λογική και της ηθικής της κοινωνίας μας και μένω εκεί γιατί την νομιμότητα την καθορίζουν οι ίδιες οι εταιρίες...

Αυτή η λογική και η νοοτροπία οδήγησαν στην διαπλοκή και στην διαφθορά και αυτή η "φιλοσοφία" αυτής της λογικής μας οδήγησε στην οικονομική κατάσταση που είμαστε σήμερα, και την οικονομική κατάσταση να την βράσουμε, θα μας δανείσουν, θα παλέψουμε, κάτι θα κάνουμε, το θέμα είναι ότι η νοοτροπία δεν θα αλλάξει και αυτή η νοοτροπία έχει ριζώσει στο αξιακό σύστημα του μέσου Έλληνα που τα βλέπει και τα προσεγγίζει όλα επιφανειακά.

Συγνώμη για την έκταση του ποστ και τα φαινομενικά off-topic αλλά είναι τουλάχιστον αισχρό οι εταιρίες που μονοπωλούν τις αγορές να χρησιμοποιούν όρους όπως open source και ανοικτά πρότυπα. Να καρπώνονται δωρεάν εργασία η οποία προέρχεται από την ανιδιοτελή προσφορά ατόμων και ομάδων που είχαν και έχουν διαφορετική ιδεολογία και που σκοπός τους δεν ήταν το κέρδος, πόσο μάλλον η αισχρή εκμετάλλευση του κόσμου.

Αλλά είναι γελασμένες αν νομίζουν ότι στο δωρεάν open source μπορούν να βάλουν το δικό τους περιτύλιγμα και να το πλασάρουν σαν δικό τους προϊόν. Όσο περισσότερο στρέφονται σε αυτό, τόσο αυτό διεισδύει μέσα τους και τις τρώει σαν σαράκι και η τακτική τους επί πολλά χρόνια να τσιμπάνε τους καλύτερους προγραμματιστές για να συνεχίσουν τα δικά τους project υπό την αιγίδα της εταιρίας τους πέρασε, πλέον το ρεύμα είναι τόσο μεγάλο που είναι σε θέση να στηριχτεί οικονομικά μόνο του και δεν τις έχει ανάγκη για αυτό άλλωστε και το παίζουν σερφίστες σήμερα οι εταιρίες, φαίνεται όμως να ξεχνάνε ότι το κύμα θα τους φτάσει στην ακτή και ότι εκεί θα μείνουν γιατί το ρεύμα είναι πολύ δυνατό για να ξανοικτούν... :-)

Αυτά τα ολίγα και σήμερα, καλή μέρα να 'χουμε, με φιλικούς χαιρετισμούς, Δημήτρης. :-)

Υ.Γ. Αποστολή από το λινουξάκι μου μέσω της πυρακτωμένης αλεπούς... :lol:

Δημοσ.

Mέρος στην όλη κόντρα μεταξύ apple και adobe πήρε χθες και η opera μέσω στελέχους της ο οποίος διακριτικά καταφέρεται εναντίων του flash.

Θα μπορούσε κανείς αφελώς να συμφωνήσει μαζί του στις γενικές τοποθετήσεις του αλλά αν αναλογιστεί κανείς το πρόσφατο approval για τον δημοφιλή browser από την apple και την δυνατότητα κατεβάσματος από το apple store νομίζω οτι οι δηλώσεις κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι.

Ο opera μπήκε στην "κότα με τα χρυσά αυγά" που λέγεται apple mobile devices αν και αντίπαλος του safari και φαίνεται τώρα να ανταποδίδει.

Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς για το οτι το flash είναι "δυσκίνητο" αλλά δεν μπορείς να αφορίζεις κάτι στο οποίο στηρίζεται το μισό web :-)

Δημοσ.

Υ.Γ. Αποστολή από το λινουξάκι μου μέσω της πυρακτωμένης αλεπούς... :lol:

Ή μήπως της αλεπούς που καίγεται; :-D

+600 to all said

Δημοσ.
Ή μήπως της αλεπούς που καίγεται; :-D

+600 to all said

Υπήρχε ένας ενδοιασμός μεταξύ πυρρόξανθης και πυρακτωμένης, τελικά με διαφορά στήθους επικράτησε το δεύτερο... :lol:

130141-get-firefox.jpg

Συγνώμη και πάλι για το off-topic (???) αλλά δικαιολογήστε μας και εμάς μία κατά τα άλλα χαριτωμένη εκτός θέματος αναφορά, εξάλλου και εμείς τόσες φορές έχουμε διαβάσει την εκτός θέματος, τόπου και χρόνου αναφορά: "Αποστολή από iPhone με το Insomnia.app" σε τόσα ποστ, ε; :-)

Υ.Γ. Βέβαια στα συγκεκριμένα topic είναι απολύτως πετυχημένη η αναφορά, αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε. :-)

Δημοσ.

Για αυτό η Google άρχισε τη μετατροπή του YouTube σε HTML5 ΠΡΙΝ βγει το iPad? NOT! Η Google έτρεξε το Product Ideas ένα σύστημα brainstorming που οι χρήστες οι ίδιοι της είπαν ότι θέλουν YouTube χωρίς flash με HTML5, ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ το iPad.

ΥΓ. Δεν πειράζει και εγω Linuxας είμαι και παντού βλέπω Linux (ακόμα και στη καφετιέρα μου) δεν είναι κακό να σας συμβαίνει το ίδιο με το iPad... fanboiσμος λέγεται.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...