Προς το περιεχόμενο

αποριες μετα απο overclocking!!!

bi171184

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλημερα!εχω εδω και ενα χρονο περιπου,το παρακατω συστημα

intel i7-920 (c0 revision), msi x-58 pro(gold),μνημες kingston ddr3 3x1gb,κουτι thermaltake v9 και ψυχτρα scynthe mugen 2.αποφασισα λοιπον να κανω λιγο overclocking της ταξεως των 3.3Ghz δεδομενου οτι δεν ηθελα να μπλεξω με αλλαγες στα volts του vcore.αλλαξα λοιπον μονο το bclock απο 133 σε 166 με σταθερα βηματα και κρατησα το memory multiplier και το uncore ratio στα 1328 και 2656 αντιστοιχα,γιατι στο auto που ηταν προεπιλογη,ανεβαιναν παρα πολυ..το qpi επισης στο auto οπως και ολες οι αλλες ρυθμισεις(turbo boost(on),hyperthreating(on),overspeed protection,spreed spectrum).

μετα λοιπον απο 8 ωρες σε prime95 και χωρις κανενα error,οι θερμοκρασιες μου στο realtemp(3.40) ηταν οι εξεις: σε idle κατασταση,εχω 38 βαθμους κελσιου και σε load,οι minimum ηταν 56 και οι maximum 71.να σημειωσω οτι οι τιμες αυτες ειναι του πιο ζεστου πυρηνα,του πρωτου,ο οποιος ειναι σταθερα κατα 4 βαθμους μεγαλυτερος απο τον τελευταιο και κατα 2 απο τους υπολοιπους δυο..επισης,η θερμοκρασια δωματιου ηταν 25 βαθμοι κελσιου..τα ερωτηματα μου ειναι:

1)ειναι καλες οι θερμοκρασιες αυτες δεδομενου οτι τον υπολογιστη τον χρησιμοποιω σχεδον 24/7?? σε default κατασταση,ειχα περιπου 34 σε idle και 55 σε load..

2)πρεπει να κανω καποια αλλαγη στο qpi?εχω δικαιωμα ρυθμισης στα 4600gt και 6400gt,το εχω αφησει στο auto(στις πληροφοριες του cell menu,μου δειχνει οτι ειναι στα 4600gt σε default επιλογη)

3)οι ρυθμισεις των μνημων και uncore που εχω επιλεξει,ειναι ενταξει?αν τις ρυθμισω στα 1600mhz και uncore 3200,τι κερδιζω και που??θα πρεπει να αλλαξω και το qpi voltage δεδομενου οτι ταση λειτουργιας τους ειναι τα 1.5v?

4)δεν μπορω να κανω καμια αλλαγη σε κανενα voltage,ουτε vcore,ουτε qpi..γιατι δεν με αφηνει απο το bios?μηπως φταιει η version του bios(7.0)??εχω βεβαια και ενα προγραμμα oc της msi,το overclocking center στο οποιο μπορω να αλλαξω τα ρευματα..δεν ξερω κατα ποσο ομως ειναι αξιοπιστο...

5)καπου διαβασα οτι το speed spectrum ειναι υπευθυνο για τις αυξομοιωσεις του multiplier του επεξεργαστη..σε default ρυθμιση,θυμαμαι και σε idle κατασταση ο Multiplier ηταν 16,τωρα παρατηρω,μετα το oc,ενα πολυ ασταθες ανεβοκατεβασμα στις τιμες του,οι οποιες ομως τωρα κυμαινονται απο χ17 και πανω(σε idle)!γιατι ετσι?μηπως ειναι αναλογο του bclock και αυξηθηκε παρομοιως?μηπως θα πρεπει να το απενεργοποιησω??

6)που οφειλεται η διαφορα στις θερμοκρασιες του πρωτου πυρηνα με τους υπολοιπους?μηπως φταιει η κακη τοποθετηση της θερμοαγωγιμης παστας??και επειδη δεν ξερω κατι οσον αφορα στην συντηρηση της ψυχτρας,καθε ποτε αλλαζω την παστα και τι αλλο χρειαζεται να κανω??την συγκεκριμενη,την εχω ηδη περιπου 7 μηνες χωρις να εχω πειραξει κατι αλλο..

ουφ!αυτα!ελπιζω να μην σας κουρασα!

---------- Προσθήκη στις 11:18 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 11:04 ----------

ξεχασα να αναφερω,οτι με vcore στο auto,σε cpu-z ειδα τιμες στο core voltage που εφτασαν στιγμιαια τα 1.375v!ειναι λογικο???

• Απαντ. 43
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
)ειναι καλες οι θερμοκρασιες αυτες δεδομενου οτι τον υπολογιστη τον χρησιμοποιω σχεδον 24/7?? σε default κατασταση,ειχα περιπου 34 σε idle και 55 σε load..

Υψηλές μου φαίνονται οι θερμοκρασίες σου.Βασικότατο βγάλε απο το aυτο το Vcore βἀλτο γύρω στο 1.20 και κοίτα άν είσαι σταθερός.Αν είσαι οι θερμοκρασίες σου λογικά θα είναι πολύ χαμηλότερες απ ότι τώρα.Αν όχι ανέβαζε λίγο-λίγο vcore μέχρι να γίνεις σταθερός.Αλήθεια τί ψύκτρα έχεις;

Δημοσ.

την scynthe mugen 2 εχω οπως προαναφερω..δεν μπορω να αλλαξω τις τασεις απο το bios!δεν ξερω αν φταιει η εκδοση που εχω..μονο απο ενα προγραμμα της msi που εχω,το overclocking center το οποιο ομως δεν ξερω αν ειναι αξιοπιστο..ξαναλεω οτι θελω να αποφυγω τις αλλαγες ρευματων..παντως σε load 100% ενω τρεχω prime95 με το realtemp,67-71 βαθμους που κυμαινεται η θερμοκρασια των πυρηνων μου(θεωρητικα το οριο ειναι 100 βαθμοι),δεν νομιζω οτι ειναι και τοσο υψηλες,δεν ξερω...

Δημοσ.

Απλά αν το αφήνεις auto μερικές φορές μπορεί να δίνει μόνο του αρκετά εώς πολύ υψηλές τάσεις που σημαίνει και υψηλές θερμοκρασίες.Ενώ αν το βάλεις απο μόνο σου λίγο την τάση οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλότερες.Άποψη μου το auto κάνει μόνο για στόκ mhz και πάλι....Μπορεί δηλαδή ο υπολογιστής σου να χρειάζεται πχ 1.20 για τα 3.000 και στο auto όπως είδες και μόνος σου σε ανέβασε μέχρι 1.375!!!Σκέψου ότι εγώ με 1.325 είμαι στα 3.8 (και θεωρείτε και πολύ το ρεύμα που δίνω.)Επίσης ένας φίλοσμ π χει τον ίδιο επεξεργαστή με σένα είναι στα 3.78 με 1.18 ρέυμα.Μήν το φοβάσαι να πειράξεις την τάση πάντως (αν υπάρχει τελικά επιλογή να την πειράξεις).Πάντως ότι και να αποφασίσεις να κάνεις μήν το αφήνεις στο auto...

,67-71 βαθμους που κυμαινεται η θερμοκρασια των πυρηνων μου(θεωρητικα το οριο ειναι 100 βαθμοι),δεν νομιζω οτι ειναι και τοσο υψηλες,δεν ξερω...

Ο χρήστης bi171184 είναι συνδεδεμένος Αναφορά

Απάντηση με Παράθεση

Δοκίμασε με intel burn test maximum ρυθμίσεις και 10 η πάνω επαναλήψεις.Εκεί θα δείς θερμοκρασίες.........Βασικά δεν κατάλαβες .Δεν είναι γενικώς υψηλές οι θερμοκρασίες σου είναι (κατ εμέ) αρκετά υψηλές για 3.3 .Είπαμε μην αφήνεις την τάση στο auto...

Δημοσ.

intel burn test στο max ειναι ο,τι πιο ακραιο και στανταρ 5 βαθμοι πανω απο απλο intel burn

εγω εκει που ειχα 58 με occt/prime 95 , 61 με απλο intel burn, επιασα 66 με intel burn στο max :shock:

και τα αλλα τεστ ειναι ακραιες περιπτωσεις, αλλα το συγκεκριμενο ειναι επιστημονικη φαντασια :lol:

(βεβαια για να σαι σιγουρος ..)

Δημοσ.
(βεβαια για να σαι σιγουρος ..)

Καλά εννοείτε ότι δεν θα συναντήσεις τέτοιες καταστάσεις in real life αλλά μόνο και μόνο για να τσεκάρεις αν είναι stable .

Δημοσ.

ωραια λοιπον,θα δοκιμασω να χαμηλωσω την ταση του vcore..πως ομως απο την στιγμη που δεν μπορω να κανω καποια ρυθμιση μεσω bios???μου προκαλει εντυπωση!μηπως φταιει η εκδοση που εχω??γιατι για bios update...δεν ειμαι...!

θα δοκιμασω απο το msi overclocking center αν γινεται,αν και νομιζω οτι θα εχω προβλημα αφου απο το bios η ταση ειναι προεπιλεγμενη στο auto!!!κανεις αλλος δεν εχει τετοια μητρικη για πληροφοριες ρυθμισης ρευματων??

το qpi θα το ρυθμισω χειροκινητα στα 4600gt και memory καθως επισης και uncore,αφηνω αυτες που αρχικα τοποθετησα(1328 και 2656)

τωρα για το ποσο stable ειναι,νομιζω οτι αρκει το prime95...8 ωρες συνεχομενα το ειχα!μονο οταν παιζω παιζω παιχνιδια το βαραινω το συστημα,αντι και οταν κανω καμια μετατροπη βιντεο...και στις δυο περιπτωσεις,η διαρκεια των παραπανω δεν ξεπερναει την μια ωρα,οπως φυσικα και το ποσοστο του load δεν ειναι 100%!τωρα ολα τα υπολοιπα ειναι ψιλλα γραμματα..

οπως και να εχει,κατι θα πρεπει να κανω για να αλλαξω χειροκινητα την ταση του vcore...

Δημοσ.

ψαξε λιγο τις ρυθμισεις των bios , βρες καποιον οδηγο, δε γινεται να μη μπορεις να ρυθμισεις το vcore

Δημοσ.

Πάντως αν κρίνω απο άλλα παιδιά με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή πρέπει να είσαι κομπλέ στα 3.6 με τούρμπο κλειστό και τάση γύρω στα 1.20-1.22.Είναι για πολλά ο συγκεκριμένος αλλά εφόσον τον χρησιμοποιείς για κανα παιχνιδάκι η καμια μετατροπή που και που και 3.6 πολύ είναι.

Δημοσ.

ο 920 μοιαζει πολυ με τον i5 μας, η βασικη διαφορα ειναι το hyperthreading (που δινει και επιπλεον ζεστη) και το triple channel φυσικα

μπορει χαλαρα να παει στα 3.8 24/7 , φιλος μου το εχει ετσι εδω και μηνες χωρις κανενα προβλημα

η mugen που εχει ο φιλος αντεχει μια χαρα, απλα πρεπει να ριξει λιγο ψαξιμο για να βρει ρυθμισεις

Δημοσ.

τελικα μετα απο πολυ ψαξιμο,βρηκα την λυση..απλως πηγαινεις μεσα απο bios στο cpu vcore το οποιο ειναι σε γκρι χρωμα και προεπιλεγμενο στο auto,και με τα πληκτρα page up και page down,προσθετεις αυξανομενες τιμες(ανα 0.020mv).το κακο ειναι οτι δεν μπορεις να δωσεις σταθερη τιμη λειτουργιας,οποτε μονο απο cpu-z βλεπεις τις ελαχιστες και τις μεγιστες τιμες ρευματος..υστερα λοιπον απο μερικα πειραματα-πειραγματα,3 ωρες prime 95 χωρις error, maximum ρευμα ειχα 1.248v και τιμες σε load 62-65 (απο 68-71 που ειχα προηγουμενως και με max. ρευμα που ειχε αγγιξει και τα 1.375). σε idle κατασταση,κυμαινομαι στα ιδια ορια με πριν...36-40 βαθμους δηλαδη..

ειναι καλες αυτες οι τιμες??χαμηλωνω και αλλο το ρευμα(1.200-1.220) η το κραταω ετσι και ανεβαινω στα 3.6ghz?????

---------- Προσθήκη στις 17:00 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:38 ----------

να προσθεσω οτι minimum vcore εχω 1.080v (με speed spectrum on)ενω με multiplier x21,το maximum ειναι 1.280v(στα 3.5ghz).οι τιμες Load καλες μου φαινονται..σε idle ειναι λιγο ανεβασμενες(σε default κατασταση ειχα 31-35 βαθμους).

Δημοσ.

Δοκίμασε το ρέυμα στα 1.20 για 3.6-3.7 και αν στο βγάζει unstable ανέβαζε 0.02 το vcore κάθε φορά μέχρι να σταθεροποιηθεί.Επίσης για να μην χαλάς πραγματικά ΑΠΕΙΡΕΣ ώρες με prime95 κατέβασε intel burn test.Στο 3 λεπτο θα καταλαβαίνεις αν το σύστημα σου είναι σταθερό γιατί με άμα είναι κάθε φορα που αλλάζεις κάτι να τρέχεις τρίωρα prime θα σου πάρει κανα χρόνο.

Δημοσ.

με το ρευμα που εχεις μπορεις να παιξεις και στα 3.6 πιστευω, ανετα

κοιτα η λογικη ειναι η εξης: βρισκεις μια συχνοτητα που θες (πχ 3.6 ) και μετα δοκιμαζεις με τι vcore ειναι σταθερη αυτη η συχνοτητα ριχνοντας το συνεχως (αφου διαπιστωσες οτι ειναι σταθερο με 1.248 , μπορεις να το ριξεις κι αλλο, γιατι να καις περισσοτερο ρευμα, αν μπορεις να καψεις λιγοτερο)

μολις βρεις οτι σε μια συχνοτητα με συγκεκριμενο ρευμα εχεις ασταθεια, πας στην αμεσως προηγουμενη (υψηλοτερη) ρυθμιση που ειχες και το αφηνεις εκει

και τοτε κανεις τα πολυωρα τεστ, μεχρι να βρεις μια καλη ταση θα σου προτεινα να κανεις πιο συντομα σε διαρκεια, γιατι αλλιως δε θα τελειωσεις ποτε....

γενικα προσπαθεις να δουλευεις με οσο το δυνατον λιγοτερο ρευμα καια υτο εξαρταται απο τα κομματια σου, δε σημαινει οτι επειδη ενας δουλευει με τοσο vcore θα εισαι και εσυ σταθερος με το ιδιο ή και το αναποδο

οσο για το vcore , εννοειται οτι δεν ειναι ιδιο στο iddle και full load

εγω πχ εγω βαλει στα bios 1.225 και iddle εχει 1.216 και full load 1.232

τις "αυτοματες " ρυθμισεις ειδες γιατι δε πρεπει να τις βαζεις.. ακου εκει 1.37 :X

ΥΓ οι θερμοκρασιες σου ειναι πολυ καλες, μην ανησυχεις:-)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...