Προς το περιεχόμενο

Βελτίωση επεξεργαστών ανά τον χρόνο...

Alchemist`

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρες, και καλό μήνα! :-)

Είχαμε μια συζήτηση ρε παιδιά προχτές με κάτι φίλους σχετικά με το πόσο βελτιώθηκαν οι επεξεργαστές όλα αυτά τα χρόνια, και πόσο φάνηκε η βελτίωση αυτή, στην πρακτική χρήση του συστήματος... Και πραγματικά δεν ξέρω αλλά μου φαίνεται έχουμε πιάσει πάτο τελευταία... Θα ξεκινήσω με την δική μου αναδρομή στον χρόνο για να καταλάβαιτε τι εννοώ...

Η πρώτη φορά που ενδιαφέρθηκα και που μπορούσα να αντιληφθώ τον όρο "επιδόσεις" για τον υπολογιστή μου (αφού πρώτη φορά άρχισα να τον χρησιμοποιώ πιο συχνά και να παίζω παιχνίδια) ήταν όταν είχα έναν Pentium II στα 433Mghz (o/c) με 32Mb Ram...

Η μετάβαση μετά από αρκετούτσικα χρόνια σε έναν Pentium 4 1.7Ghz (μόλις είχε κυκλοφορήσει) με 128Mb, με άφησε πραγματικά με το στόμα ανοιχτό... Δεν μπορούσα να χωνέψω πως αυτό που πήρα ήταν τόσο γρήγορο... Τo word άνοιγε άμεσα, τα παιχνίδια πήγαιναν σφαίρα, και δεν κολούσε όταν πατούσες "δεξί κλικ-> ανανέωση"(!)

Το ίδιο έγινε και με την μετάβασή μου σ' έναν AMD Athlon64 3000+, η διαφορά ήταν εντυπωσιακή σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογιστή σε όλους τους τομείς...

Από εκεί και πέρα όμως η πορεία ήταν φθήνουσα, και κάθε αναβάθμιση να έρχετε με ολοένα και λιγότερες πρακτικές βελτιώσεις, και στην ουσία το σύστημα βελτιωνόταν στον τρόπο που το αισθάνομαι ελάχιστα... Δεν μου άφησαν λοιπόν την ίδια γεύση ούτε ο Athlon64 x2 3800+, ούτε ο Athlon64 6000+, ούτε ο E8400 ούτε ο Athlon II x2 245, ούτε ο Phenom II X4 810... Όλοι αυτοί ήταν πολύ καλοί cpus και είμαι ευχαριστημένος, αλλά δεν μ έκαναν να νοιώσω αυτό το τεράστιο βήμα εξέλιξης όπως οι πρώτοι, ειδηκά στην χρήση των Windows... Π.χ. από τον 3800+ στα Win7 έβαλα τον X4 810, αλλά εντάξει, οι αίσθηση χρήσης βελτιώθηκε μέσα σε λογικά πλαίσια, αλλά δεν είναι και κάτι το τρομερό...

Μόνο τα fps στα παιχνίδια, μου αυξάνονται όλον αυτόν τον καιρό, με το σύστημα να βαραίνει όλο και περισσότερο... Έχετε και εσείς την ίδια αίσθηση? Ή μήπως είναι κάτι υποκειμενικό επειδή μετά από τόσο χρόνια έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις μου? Η μήπως τα Windows Περιορίζουν τους νέους επεξεργαστές και δεν δείχνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες? Εσείς τι πιστεύετε?

Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι δε βελτιώνονται οι cpus, απλα το software γίνεται όλο και πιο βαρύ πράγμα που "αντισταθμίζει" κάτα κάποιο τρόπο τη βελτίωση των επεξεργαστών με τα χρόνια. Έχω την εντύπωση ότι έχει αρχίσει και χάνεται η εννοια του "καλού" προγραμματισμού. Σήμερα πλέον είναι "φτιάξτο να τελειώνουμε" καθώς όσο βαρύ και να ναι οι σημερινοί υπολογιστές θα το σηκώνουν. Παλιότερα δεν ήταν έτσι καθώς επρεπε να προσαρμόσουν το προγραμμα στις περιορισμένες δυνατότητες του υπολογιστή.

Δημοσ.

Όταν δουλεύεις το σύστημα(?)είσαι μέσα στα windows τελοσπάντων, έχεις δίκιο ότι ο CPU από ένα σημείο και μετά είναι άσχετος με της επιδόσεις,εκεί αρχίζει να παίζει ρόλο περισσότερο η μνήμη και ο σκληρός.Σαν παράδειγμα αν έχεις έναν φάκελο με 500 αρχεία και το κάθε ένα έχει το εικονίδιο του (thumbnail)ο CPU κάνει ελάχιστα,ο σκληρός είναι αυτός που βρίσκει της πληροφορίες.

Δημοσ.

Όπως είπε και ο salvation το software έχει αρχίσει να γίνεται βαρύτερο και ίσως λιγότερο optimized μιας και δεν υπάρχουν πλέον τόσο στενοί περιορισμοί σε πόρους.

Από την άλλη ένα λειτουργικό πόσο βαρύ μπορεί να είναι από μόνο του? θεωρώ ότι το λειτουργικό δεν είναι μεγάλο βάρος σε ένα σημερινό σύστημα. Διαφορά σε επιδόσεις θα δεις σε βαριά/πολλά προγράμματα. Οι επεξεργαστές κινούνται προς περισσότερους cores αφού οι single thread επιδόσεις έχουν αρχίσει να φτάνουν ταβάνι οπότε κοιτάμε να αυξήσουμε το throughput που υπάρχει ακόμα περιθώριο. Όσο υπάρχει παράλληλο software που να αναδεικνύει τους περισσότερους cores τόσο πιο γρήγοροι θα φαίνονται. Πιστεύω ότι η επόμενη μεγάλη αλλαγή σε επεξεργαστές/υπολογιστές θα είναι σε επίπεδο υλικών/τεχνολογίας (βλέπε γραφένιο, optical/quantum computing κλπ). Μέχρι τότε θα βλέπουμε ένα repeat περισσότερων cores σε μικρότερες κλίμακες με μικρές σχετικά αρχιτεκτονικές αλλαγές.

Δημοσ.

Είναι σύνθετο το θέμα - στην δική μου περίπτωση πράγματι δεν βλέπω μεγάλα leaps αλλά σε αυτό φταίει ότι πλέον αναβαθμίζω πολύ πιο συχνά από ότι πριν από 10 χρόνια :-)

( εγώ θυμάμαι, πιτσιρικάς, σε μια φάση είχα ένα 486DX4 @ 100 ΜΗz... 100 Mhz!!! Και αγοράζει ένας φίλος τον Pentium @ 75 MHz μετά από λίγο - και πραγματικά είχα χάσει τον ύπνο μου με το πόσο πιο γρήγορος ήταν. Δεν μπορούσα να το καταπιώ ότι είχα περισσότερα MHz αλλά με πατούσε χάμω :lol: )

Δημοσ.

( εγώ θυμάμαι, πιτσιρικάς, σε μια φάση είχα ένα 486DX4 @ 100 ΜΗz... 100 Mhz!!! Και αγοράζει ένας φίλος τον Pentium @ 75 MHz μετά από λίγο - και πραγματικά είχα χάσει τον ύπνο μου με το πόσο πιο γρήγορος ήταν. Δεν μπορούσα να το καταπιώ ότι είχα περισσότερα MHz αλλά με πατούσε χάμω :lol: )

Τοτε στο παιχνιδι με τους 486 δεν ηταν και η texas instruments? :P

Δημοσ.

Το ίδιο έγινε και με την μετάβασή μου σ' έναν AMD Athlon64 3000+, η διαφορά ήταν εντυπωσιακή σε σχέση με τον προηγούμενο υπολογιστή σε όλους τους τομείς...

Από εκεί και πέρα όμως η πορεία ήταν φθήνουσα, και κάθε αναβάθμιση να έρχετε με ολοένα και λιγότερες πρακτικές βελτιώσεις, και στην ουσία το σύστημα βελτιωνόταν στον τρόπο που το αισθάνομαι ελάχιστα... Δεν μου άφησαν λοιπόν την ίδια γεύση ούτε ο Athlon64 x2 3800+, ούτε ο Athlon64 6000+, ούτε ο E8400 ούτε ο Athlon II x2 245, ούτε ο Phenom II X4 810... Όλοι αυτοί ήταν πολύ καλοί cpus και είμαι ευχαριστημένος, αλλά δεν μ έκαναν να νοιώσω αυτό το τεράστιο βήμα εξέλιξης όπως οι πρώτοι, ειδηκά στην χρήση των Windows... Π.χ. από τον 3800+ στα Win7 έβαλα τον X4 810, αλλά εντάξει, οι αίσθηση χρήσης βελτιώθηκε μέσα σε λογικά πλαίσια, αλλά δεν είναι και κάτι το τρομερό...

Για ποιο λογο αλλαξες τοσους επεξεργαστες μεσα σε ουτε 5 χρονια? Μαλλον οι απαιτησεις σου ειναι λιγο υπερβολικες, αλλα δεν φταις μονο εσυ.

Εχουν βαλθει να μας πεισουν οτι οι πολλοι πυρηνες θα μας αποδοσουν αμεσα βελτιωσεις σε ολους τους τομεις, το οποιο απλως δεν ισχυει. Αποτελεσμα ειναι να αλλαζεις εναν μονοπυρηνο επεξεργαστη στα Χ Ghz για εναν διπυρηνο η παραπανω στα περιπου ιδια και με παρομοια αρχιτεκτονικη (η αντιστοιχα τωρα διπυρηνο με 4-6πυρηνο). Οι προσδοκιες που σου εχουν δημιουργησει με το marketing ειναι τεραστιες αλλα δεν στεκουν.

Κρατωντας την αρχιτεκτονικη σταθερη, η συχνοτητα παραμενει ο πιο αποτελεσματικος τροπος να ανεβασεις αναμφιβολα τις επιδοσεις του επεξεργαστη. Και δυστυχως ειναι ακριβως το σημειο που εχει πεσει τελμα τα τελευταια χρονια και δυσκολα προβλεπεται να ξεπεραστει. Γι αυτο και πλεον δεν αναφερουν τη συχνοτητα στα ονοματα των επεξεργαστων αλλα πρεπει να το ψαξεις για να τη βρεις.

Τοσο καιρο που ανεβαιναν τα ρολογια, οι προγραμματιστες δεν ηταν απαραιτητο να "μαθουν καινουρια κολπα" για να προσφερουν επιδοσεις. Απλως περιμενες την επομενη cpu. Τωρα πρεπει να αλλαξει και ο τροπος που γραφουν τις εφαρμογες. Σιγα σιγα γινεται και αυτο και υπαρχουν βελτιωσεις. Σιγουρα η διαφορα μεταξυ ενος μονοπυρηνου και διπυρηνου επεξεργαστη ειναι αισθητη και σιγα σιγα αρχιζουν να εκμεταλλευονται και τους παραπανω, αλλα γενικως κρατα μικρο καλαθι για να μην απογοητευεσαι.

Εγω παντως ειμαι πολυ ευχαριστημενος που εχω 3.5 χρονια ενα σχεδον απαραλλαχτο συστημα και ακομα παιζω τα παντα και που τρεχει το τελευταιο λειτουργικο της MS σφαιρα. Ουδεν κακον αμιγες καλου

Δημοσ.
Καλημέρες, και καλό μήνα! :-)

Είχαμε μια συζήτηση ρε παιδιά προχτές με κάτι φίλους σχετικά με το πόσο βελτιώθηκαν οι επεξεργαστές όλα αυτά τα χρόνια, και πόσο φάνηκε η βελτίωση αυτή, στην πρακτική χρήση του συστήματος...

Pentium II στα 433Mghz (o/c) με 32Mb Ram...

Pentium 4 1.7Ghz (μόλις είχε κυκλοφορήσει) με 128Mb,

ούτε ο Athlon64 x2 3800+, ούτε ο Athlon64 6000+, ούτε ο E8400 ούτε ο Athlon II x2 245, ούτε ο Phenom II X4 810...

Προσπερνας το γεγονος οτι οι ποσοστιες διαφορες ηταν:

P2 433->P4 1.7 ~ 400%+

P4 1.7 -> Athlon64 3000+ ~ 120%+

Kαι μετα Athlon64 3000+->atlon x2 3800 ~25% αυξηση σε μονονηματικες εφαρμογες(που εδω που τα λεμε τοτε-2005? δυσκολοτατο να εβρισκες πολυνηματικες εφαρμογες)

Athlon x2 3800->6000~ 50%

Atlon x2 6000+->e8400 ~να πουμε ενα 35% + το γεγονος οτι εχασες το hypertransport

e8400-> athlon x2 245 ~εδω θα εχασες ενα 20%

ατλον χ2 245->χ4 810 ~ και παλι θα εισαι στα ιδια οσων αφορα εφαρμογες που εκμεταλλευονται 2 πυρηνες και βεβαια αρκετα καλυτερα σε αυτες που εκμεταλλευονται 4..

Τα παραπανω πιθανων να εχουν ενα σεβαστο ποσοστο αποκλισης μιας και τα εβγαλα "στο ποδι" αλλα πιστευω πως πιανεις το σκεπτικο.. B)

---------- Προσθήκη στις 20:42 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 20:34 ----------

Είναι σύνθετο το θέμα - στην δική μου περίπτωση πράγματι δεν βλέπω μεγάλα leaps αλλά σε αυτό φταίει ότι πλέον αναβαθμίζω πολύ πιο συχνά από ότι πριν από 10 χρόνια :-)

( εγώ θυμάμαι, πιτσιρικάς, σε μια φάση είχα ένα 486DX4 @ 100 ΜΗz... Και αγοράζει ένας φίλος τον Pentium @ 75 MHz μετά από λίγο - και πραγματικά είχα χάσει τον ύπνο μου με το πόσο πιο γρήγορος ήταν. Δεν μπορούσα να το καταπιώ ότι είχα περισσότερα MHz αλλά με πατούσε χάμω :lol: )

Ο pentium ("1" για να καταλαβουν και ο νεοτεροι :mrgreen:) στα 75mhz ηταν λιγο καλυτερος απο 486@133

Ναιιι... και η MASTER OF REVERSE ENGINEER IIIIiiii preeeesseeenttt yooooouuuuuuuu

Cyrix-Cx486DX2

:-)

Τα σπαγανε τα cyrixονια , ειχα αγορασει τον 6χ86 150+ (απο εκει πρεπει να τσιμπησε και η amd την ονομασια +) στα λεφτα του p4 100-120(αν δεν κανω λαθος 50.000δρχ το 1996) και προσεγγιζε τον p4 166(σαν να λεμε extreme edition σημερα-κ παλι για τους νεοτερους :mrgreen:...

Δημοσ.

σωστο αυτο που λες φιλε αλλα για μενα πιο πολυ " φταινε " οι προγραμματιστες οι οποιοι δεν εκμετελευονται τις ννες δυνατοτητες τον CPU βλεπε πολλους πυρηνες τα προγραμματα που τους εκμεταλευονται ειναι ελαχιστα

Δημοσ.

Οι επεξεργαστές(όπως και οι ram άλλα άσχετο) εκτός από περιπτώσεις επαγγελματιών που και το 1 λεπτό που θα γλιτώσουν τους είναι χρήμα,έχουν εδώ και καιρό φτάσει σε σημείο που να υπερυπερυπερκαλύπτουν τον μέσο χρήστη.

Είτε 50 είτε 1000€ δώσει η διαφορά σε καθημερινή χρήση,ή η διαφορά σε gaming είναι από τελείως αμελητέα έως ανύπαρκτη.Φταίνε και οι προγραμματιστές που δεν εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των επεξεργαστών αλλά πραγματικά τι στο καλό να σου προσφέρει ένα πρόγραμμα που δουλεύει άψογότατα και με μισό πυρήνα αν το φτιάξουν να υποστηρίζει 4;Για τα παιχνίδια που περισσότερο ρόλο παίζει η κάρτα γραφικών ούτε να το συζητάμε.Εννοείται ότι δεν συμφέρει καμία εταιρία να φτιάξουν το παιχνίδι για την μειοψηφία με τους πανίσχυρους επεξεργαστές και όλους τους υπόλοιπους να τους πετάξει στον κουβά.

Αυτός είναι και ο λόγος που και εγώ και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα επιμένουμε να στηρίζουμε φθηνότερες cpu και με τα χρήματα που περισσεύουν να δίνουμε βάση ή στην αγορά πιο γρήγορου σκληρού η οποία πραγματικά θα αλλάξει δραματικά την ταχύτητα του υπολογιστή(Μήπως φίλτατε TS όταν άλλαξες τις cpu που οι διαφορές σε άφησαν με το στόμα ανοιχτό είχες αλλάξει και δίσκο;) είτε στην αγορά καλύτερης κάρτας γραφικών αν μιλάμε για gamer.

Τα υπόλοιπα όλα είναι μόνο για όσους benchάρουν.Εκεί μάλιστα διαφορές θα υπάρχουν τρελές.Όποιος θέλει δίνει λεφτά για να δει 5 νούμερα μεγαλύτερα και να χαρεί.

Δημοσ.

και εγω θεωρώ οτι απο τον AMD Athlon64 3000+ (τον οποιον εχω και εγω ακομα και τωρα ειναι η ωρα του για αλλαγη) εχεις κανει πολύ συχνά αλλαγες πλεον και σιγουρα οι διαφορες ειναι μικροτερες μεταξυ των μοντελων.. Και σιγουρα παιζει μεγαλο ρολο και ο δισκος που ειναι πολύ πιο αργος και δεν βοηθαει τα πραγματα αφου εχει μικροτερη εξελιξη..

Χαιρομαι που βλεπω μερικους στο φορουμ που εχουν ζησει εποχες των πρωτων Pentium, Cyrix και Amd των 100Mhz....

Δημοσ.

Δικό μου βίντεο αφιερωμένο σε όσα άτομα η αγορά της ολοκαίνουριάς τους πανίσχυρης cpu των 300€ δεν τους έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση!

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παίδες... Διευκρινηστηκά όλοι οι επεξεργαστές που ανέφερα απλά πέσαν στα χέρια μου, δεν αποτελούν αναβαθμίσεις του ίδιου συστήματος... Πάντως θεωρώ την μεταφορά από τον AMD Athlon64 X2 3800+ του 2005 σ'εναν Phenom II X4 810 του 2010 σημαντική διαφορά... Είχα τα Win7 x64 στον πρώτο, και τα win7 x64 στον δεύτερο... Το score στο "Performance information and tools" ανέβηκε πάρα πολύ μετά την αλλαγή... Αλλά ουσιασική διαφορά απειροελάχιστη... Μόνο στα παιχνίδια είδα σημαντική άνοδο στο framerate... Έτσι πίστευα πως απλά ο Phenom II δεν είναι και μεγάλη τεχνολογική πρόοδος σχετικά με τον Athlon64 (όπως π.χ. αυτή από τον P2 στον P4)... Απ'ότι φαίνεται τελικά και από τις απαντήσεις σας, όλοι έχουν δίκιο, δλδ όλα έχουν συμβάλει σε αυτή την αίσθηση στασιμότητας... Και το λογισμικό και οι επεξεργαστές και τα Windows και ίσως η προσπάθεια να διατηρούμε συμβατότητα με το παρελθόν...

Δημοσ.

ξεκινησα με pentium90 και ειχα δωσει και 350χιλγια μια eizo 17(ακομη κλαιω τα λεφτα αλλα τουλαχιστον λειτουργει 16χρονια το μονιτορ)επειδη δουλευα autocad πηρα οτι καλυτερο.με τα χρονια διαπιστωσα μεχρι σημερα οτι δεν αξιζει να εχεις το top αλλα μια γενεια πριν γιατι η τρελα των αναβαθμισεων ειναι οτι χειροτερο για την τσεπη σου.οταν περασα στον amd +3000 ειδα πραγματικη διαφορα .Εμεινα στην amd μονο για ενα λογο ,οταν ειχε μεινη μονη της -μονοπωλειο-η intel ανεβαζε 5 hz και μας πουλουσε φυκια για μεταξωτες κορδελες ενω με την επανεμφανιση της amd τα πραγματα επανηλθαν καπως και παρακαλαω να υπαρχει παντα η amd.Eκει που ειδα τρελη διαφορα ηταν σε ενα solid state δισκο οπου το προγραμμα κυριολεκτικα πετουσε ,δυστυχως υποψιαζομαι(?) οτι ισχυει παλι καποια μονοπωλιακη πατεντα της ιντελ οι τιμες δεν λεν να πεσουν.Το γεγονος ειναι οτι θα περασει καιρος να ξαναγραφει ο κωδικας απο πολλα -μη microsoft-προγραμματα οποτε με ενα τριπυρηνο πειστευω οτι στην πραγματικοτητα βολευται η πλειοψηφεια των χρηστων

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...