Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

linuxovios, φίλε μου, χρειάζεται μια στοιχειώδη ευφυία για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί ότι μία διανομή που προορίζεται για τους πολλούς που δεν έχουν τεχνικές γνώσεις και που η εγκατάστασή της όπως και η χρήση της είναι απλή και φιλική, με το να την κατηγορούν για την απλότητά της, στην ουσία την διαφημίζουν. :-)

Από την άλλη βέβαια, για τα περί ιδεολογίας, μπορεί να γίνει κάποια συζήτηση, γιατί για το τεχνικό κομμάτι και τις αναφορές τους, δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να ασχοληθώ, όχι όταν το πρώτο μου kernel compilation το έκανα το 97.

Περί ιδεολογίας λοιπόν ο λόγος και πιο συγκεκριμένα για τους proprietary drivers και software.

Στόχος και σκοπός ήταν και είναι να αυξηθούν οι χρήστες linux και αυτό επιτυγχάνεται με διανομές που τόσο η εγκατάσταση του λειτουργικού όσο και των εφαρμογών είναι απλή όσο και ασφαλής. Αυτό θέλει το συντριπτικό ποσοστό του κόσμου και αυτό του παρέχεται και είναι σημαντικό να μπορούμε να στραφούμε στον κόσμο και να του δώσουμε μία εναλλακτική λύση πέρα από τα proprietary λειτουργικά γιατί αυτό κλονίζει το σύστημα που λειτουργεί εις βάρος αυτού του κόσμου.

Και ας δεχτούμε υποθετικά ότι η canonical έχει άλλους σκοπούς, το ίδιο δεν θα πρέπει να υποστηρίξουμε και για την google και το android; Μήπως για το chromium os; Μήπως για το mozilla foundation; Χρειάζεται να το συνεχίσω ή το πιάσατε το νόημα; :-)

Καλοί και άγιοι οι open source drivers και οι ατελείωτες ώρες για να δημιουργηθούν αλλά πότε και πως θα υποστηρίξουν cuda; Πότε και με ποιο τρόπο θα επιτρέψουν αποκωδικοποίηση video στην gpu; Γιατί δεχόμαστε ως δεδομένο το proprietary hardware και στήνουμε το open source software σε αυτό; Θα μπορούσε να αλλάξει αυτό και πως; Θέλει σκέψη και σχεδίαση και αυτή έχει γίνει και προς τα εκεί βαδίζουμε.

Βεβαίως και στην παρούσα φάση οι εταιρίες εκμεταλλεύονται open source κώδικα για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά αυτό είναι καλό ή κακό για εμάς; Εκείνες σήμερα βλέπουν ότι μειώνουν τα έξοδά τους και αυτό τις βολεύει, εμείς όμως βλέπουμε ότι στηρίζονται στο open source και από δεκανίκι που είναι για αυτές σήμερα, αύριο θα είναι και τα δυο τους πόδια και αυτό για το open source είναι καλό γιατί με αυτή του την διείσδυση θα έρθει η μέρα που θα τις κάνει στην άκρη γιατί μπορεί να είναι αυτές που φαίνονται σαν την κορυφή του παγόβουνου αλλά τα 9/10 είναι κάτω από το νερό και αυτές είναι οι κοινότητες του open source που μέχρι και πριν 3-4 χρόνια δεν είχαν τον τρόπο και την τακτική να διευρύνουν το user base τους.

Αυτό το user base είναι που έχει την δύναμη, τόσο αυτή της συμβολής στην κοινότητα όσο και την οικονομική και αυτό το user base στηρίζει τις προαναφερθείσες εταιρίες και ιδρύματα και αν μαζεύει κεφάλαιο για το καλό του συνόλου εμένα προσωπικά δεν με προβληματίζει γιατί αν δεν είχε η google τους πόρους πχ δεν θα σηκώσει δορυφόρους για να έχουν δίκτυο χώρες που δεν έχουν υποδομές και αυτό είναι ένα από τα εκατοντάδες παραδείγματα.

Επί του απώτερου σκοπού και της τακτικής κουβέντα μπορεί να γίνει, γιατί το να υποστηρίζουμε ότι κακώς κάποιες διανομές έκαναν φιλικότερο το linux και πλέον ο μέσος χρήστης έχει την επιλογή να χρησιμοποιεί linux αντί κάποιου άλλου λειτουργικού είναι πέρα από παράλογο είναι και ελιτίστικο και ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι αυτή η τακτική δεν αποσκοπεί στο καλό του συνόλου, το οποίο σύνολο θα εξακολουθούσαν να το εκμεταλλεύονται οι γνωστές εταιρίες οι οποίες σήμερα βλέπουν ότι τα υπερκέρδη τους δεν θα είναι εξασφαλισμένα σε λίγο καιρό.

Πιο απλά πείτε μας τι θέλετε; Το καλό του συνόλου ή το καλό των εταιριών;

• Απαντ. 252
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Υ.Γ.

@ sk8harddiefast

Με αυτά που γράφεις φαίνεται ότι δεν έχεις ιδέα, ούτε για την ιδεολογία και φιλοσοφία του linux, ούτε για το gnu project, ούτε και για το Ubuntu.

Mαλλον το αναποδο συμβαιναι αλλα..anyway..keep going..

Δημοσ.
Μεγαλη αληθεια..Αφου τα εχουμε πει...θες κατι αυτοματοποιημενο που να γινονται τα παντα απο gui και με 2 κλικ..εχεις windows..τελος.Αυτη ειναι η δουλεια τους!Φτιαχτηκαν για αυτον τον σκοπο.Το linux ειναι για αλλη δουλεια..εχει δυναμη που δυστυχως το ubuntu και το καθε ubuntu την κρυβει μεσα απο ομορφα και user friendly gui και καλα για να κανει πιο ευκολη και αυτοματοποιημενη την λειτουργια...Ε οχι !Δεν ειναι ετσι..!Προσφατα εβαλα το ubuntu απο περιεργια και μονο σε ενα laptop με nvidia.Δινω ταπεινα Χ –configure για να κανω κατι αλλαγουλες αφου χρειαζομαι custom edid και βλεπω οτι ως default ειχε τον nouveau:eek:Ε πηγα και γω μια φορα να μην βαλω τον driver της nvidia με τον γνωστο τροπο(δηλαδη να τον κατεβασω απτο site της,να χτισει το module,να το φορτωσω και να αλλαξω σε "nvidia" στο xorg.conf μου..)και λεω ας το παιξω noob να δουμε τι θα γινει.Ανοιγω αυτο το ομορφοτατο gui που εχει το ubuntu:eek: για τους κλειστους drivers τον ενεργοποιω ...κανω restart και εγιναν τα εξης..:

1.signal 11 (Segmentation fault) στον Χ.Λεω δεν @@εται γνωστο προβλημα,μπαινω στο grub.cfg με nano και δινω στον kernel nopat.Reboot

2.o gdm ανοιγει.Παταω login αλλα δεν ανοιγει ο gnome,κανει επανεκκινηση ο X και ξαναβγαινω σε gdm:eek:και αυτο γινοταν συνεχεια..Λεω ok..login σε safe terminal,/etc/init.d/gdm stop ,δημιουργω ενα .xinitrc στο home μου,βαζω μεσα gnome-session και δινω startx.Φυσικα δεν ανοιγε,βγαζοντας ενα σωρο erros.Το παραξενο ??Με τον "nv" και τον "nouveau" λειτουργουσε κανονικα..

Λεω δεν @@ται και παλι...ας μεινω με “nv”.Παω να βαλω τον εξωτερικο σκληρο να δω καμια ταινια...λεω να το παιξω και εδω noob και να μην κανω mount χειροκινητα αλλα να περιμενω να βγει κανα ομορφο εικονιδιακι στο desktop:eek: οντως και εγινε..Παω λοιπον να παιξω ενα dvdrip με τον default player και μου λεει να κατεβασει τους γνωστους codecs..τους βαζει , αλλα η ταινια επαιζε μονο οταν κουναγα τον totem με το ποντικι!:lol::lol:Αν το αφηνα κολλαγε..Λεω παλι δεν @@εται..ας βαλω τον smplayer απο το ομορφοτατο software center ή πως λεγεται..:eek:.Κανει install και οταν τον ανοιγω βγαζει ενα ωραιο σφαλμα οτι η εκδοση αυτη του smplayer μπορει να δημιουργησει προβληματα με την συγκεκριμενη εκδοση του mplayer που ηταν εγκατεστημενη...:eek::eek:..aaaaaanyway.. η ταινια παιζει..αλλα σε fullscreen βγαζει κατι οριζοντιες γραμμες.Δηλαδη ντααξ δεν παιζονται οι τυποι!!Ποτε δεν ειχα τετοια προβληματα με το debian η το arch..Δεν μιλαω καν για τον flash σε youtube.. ή το urban terror σε opengl...το συρσιμο το ιδιο(ξερω για το flash δεν φταιει το linux.. αλλα ουτε και ο επξεργαστης μου φταιει σε τιποτα να βαραει κατοσταρες…)

Επισης o pcmcia ethernet που εχω με μεγαλη εκπληξη διαπιστωσα ότι στο ubuntu λεει card not supported…ΜΑ ΚΑΛΑ!!Τι @@τα του εχουν κανει και δεν δουλυει ενώ σε debian και arch δουλευει κανονικοτα..?Ας μου εξηγησει καποιος ρε παιδια..αληθεια..τι κανουν ?Παιρνουν το debian unstable..και τι του κανουν..?Περα απο τις ωραιες boot screens και θεματα για τον gnome.Τοσο σοβαρη διανομη και την εχουν καταστρεψει.

Κοινως..αν δεν ηξερα 5 πραματα που εχω μαθει απτο debian και ολο τον καιρο που κανω τις δουλειες μου σε tty, απλα..θα καθομουν σε ολα αυτα τα errors και θα τα κοιταζα..σαν χαχας..Οσο και να προσπαθει η canonical να κρυψει την δυναμη του linux και να το κανει "αλλα windows" δεν γινεται..δεν μπορει να γινει!!Δεν εχει γραφτει για αυτην την δουλεια..!

@sk8harddiefast +1 σε όλα.

εγω αυτα τα προβληματα ποτε δεν τα ειχα

Δημοσ.

Yeah, όλο το post θα μπορούσε να αποφευχθεί αν έβαζε απλά τους restricted drivers της nvidia. (1 ή 2 click?) :P

Αλλά περί ορέξεως.. :P :p :P

Δημοσ.

ναι μπορει,αλλα και εγω δεν ειμαι ο πλεον ειδικος για να πω με σιγουρια.αλλα μπορει να εκανε κατι αλλο λαθος,ποιος ξερει...

Δημοσ.
ναι μπορει,αλλα και εγω δεν ειμαι ο πλεον ειδικος για να πω με σιγουρια.αλλα μπορει να εκανε κατι αλλο λαθος,ποιος ξερει...

Δεν πειράζει που δεν είσαι ειδικός. :D

Η προσέγγιση που πήρε ο Tritonas είναι απλά λάθος. Το λέει ξεκάθαρα και στα release notes:

http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/1004

Incompatibility with nVidia upstream driver installer

Ubuntu 10.04 LTS includes improved integration for nVidia binary driver packages. Unfortunately, this comes at the expense of compatibility with the installer provided upstream on the nVidia website. Users who wish to use the nVidia binary video drivers with 10.04 LTS should install them using the Ubuntu packages, as made available under System -> Administration -> Hardware Drivers.

Πολύ απλά έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον επίσημο τρόπο (hardware drivers - jockey) να βάλει τους drivers της nvidia. 2 click?

But hey... :P

Δημοσ.

σωστα,αυτο το σημειο μαλλον το προσπερασα στην αναγνωση,χεχε :P

παντως εμενα μου αρεσει πολυ το 10.04.το εχω σε ενα netbook με gnome περιβαλλον γιατι το κανονικο μου φανηκε "παιδικο".και δεν βλεπω γιατι να μην μεινω σε αυτο.αλλωστε εχει πιο πολυ ψαξιμο απο τα παραθυρα,περισσοτερο "πειραγμα",ελαφρυ και κανω οτι εκανα σε windows.

Δημοσ.
Yeah, όλο το post θα μπορούσε να αποφευχθεί αν έβαζε απλά τους restricted drivers της nvidia. (1 ή 2 click?) :P

Αλλά περί ορέξεως.. :P :p :P

εμ πιστεψε με αυτο εκανα στην αρχη..αφου το γραφω αλλωστε και στο post μου.Μαλλον δεν το διαβασες ε..?Μπορει να εχει προβλημα με τις legacy καρτες who knows..αλλα αφου το προβλημα δεν υπηρχε με debian ..τοτε..

Δημοσ.

εμ πως να τα ειχες..?Ιδιο hardware εχουμε..?Αλλα μιας και το θετεις ετσι..ουτε και γω τα ειχα με debian.

Δημοσ.
εμ πιστεψε με αυτο εκανα στην αρχη..αφου το γραφω αλλωστε και στο post μου.Μαλλον δεν το διαβασες ε..?Μπορει να εχει προβλημα με τις legacy καρτες who knows..αλλα αφου το προβλημα δεν υπηρχε με debian ..τοτε..

Το 10.04 έχει και nvidia legacy driver support. Τι laptop έχεις και ποιά κάρτα και σου δημιούργησε πρόβλημα?

Άσχετα με το πρόβλημά σου και το debian, προχώρησες σε κάτι που τα release notes λένε ρητά ότι θα αποτύχει και το καταλόγησες σαν κατά του ubuntu. Το debian μπορεί να έχει διαφορετική έκδοση kernel (παλιότερη) και να δουλεύουν οι proprietary οδηγοί, μπορεί 1.002 να συμβαίνουν και το debian να σου έπαιξε ενώ το ubuntu όχι. Τίποτα απ' όσα αναφέρεις όμως, δεν στηρίζουν τους ισχυρισμούς σου ότι το ubuntu δεν είναι φιλική διανομή linux. =)

Δημοσ.

Άσχετα με το πρόβλημά σου και το debian, προχώρησες σε κάτι που τα release notes λένε ρητά ότι θα αποτύχει και το καταλόγησες σαν κατά του ubuntu.

σε τι ακριβως προχωρησα?Ενεργοποιησα τον driver απο το hardware drivers του ubuntu,εκανα επανεκινηση και πηρα τα τετοια μου..η καρτα ειναι η GeForce4 MX 420.Και με το arch που εχει και τον τελευταιο kernel παλι δουλευε μια χαρα.Γιατι δεν διαβαζεις τι γραφω..?

Ε πηγα και γω μια φορα να μην βαλω τον driver της nvidia με τον γνωστο τροπο(δηλαδη να τον κατεβασω απτο site της,να χτισει το module,να το φορτωσω και να αλλαξω σε "nvidia" στο xorg.conf μου..)και λεω ας το παιξω noob να δουμε τι θα γινει.Ανοιγω αυτο το ομορφοτατο gui που εχει το ubuntu:eek: για τους κλειστους drivers τον ενεργοποιω ...κανω restart και εγιναν τα εξης..:
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
σε τι ακριβως προχωρησα?Ενεργοποιησα τον driver απο το hardware drivers του ubuntu,εκανα επανεκινηση και πηρα τα τετοια μου..η καρτα ειναι η GeForce4 MX 420.Και με το arch που εχει και τον τελευταιο kernel παλι δουλευε μια χαρα.Γιατι δεν διαβαζεις τι γραφω..?

Sorry, δεν κατάλαβα. Με μπέρδεψε το γεγονός ότι δεν χρειάζεται ποτέ να βάλεις τον driver από το site της Nvidia απευθείας. Οπότε η όλη σκέψη μου χτύπησε λάθος από την αρχή. Παρόλα αυτά, αυτό που λες είναι μεμονομένο πρόβλημα στους legacy drivers της συγκεκριμένης κάρτας σου πιθανώς και την έκδοση που χρησιμοποιεί το ubuntu (ποιο laptop είπαμε έχεις?). Δεν έχει σχέση με την φιλικότητα του Ubuntu. Σε windows πολλές φορές μου έχει τύχει driver της nvidia συγκεκριμένα να μου κάνει νούμερα. Ο τελευταίος driver για την geforce 5χχχ σε XP φίλου μου, του παρουσίαζε πολλά artifacts + δεν έβρισκε την ανάλυση της οθόνης. Αυτό σημαίνει ότι τα windows δεν είναι φιλικά, ή ότι το linux είναι η μόνη σωτηρία πχ?

Αυτές της μέρες ένας φίλος μου (die-hard windows person, ο ίδιος με την nvidia geforce 5xxx) έβαλε ubuntu και τρελάθηκε με το πόσο εύκολα μπήκαν. Όλα έτοιμα από το OS, όλες οι εφαρμογές στο add/remove κοκ. Ο ίδιος δεν θα την πάλευε με το arch ή το debian σε μικρότερο βαθμό. Αυτές οι διανομές είναι για κάποιον που έχει ασχοληθεί και λίγο με το άθλημα.

Έτσι από περιέργεια, υπάρχουν επίσημοι drivers για Vista/Windows 7 για αυτή την κάρτα?

Επεξ/σία από c4lex
Δημοσ.
Παιδιά η διαδικασία της αναβάθμισης σε εμένα στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία.

Όλα καλά με το Ubuntu αλλά δεν πρόλαβα να το χαρώ αφού άμεσα διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να μπουτάρω τα windows από τον άλλο δίσκο.

Είμαι νέος σε αυτές τις καταστάσεις και για να μπορέσω να δουλέψω στα win αναγκάστηκα να κάνω φορμάτ.

Το θέμα το συζήτησα το ΣΚ που μας πέρασε σε άλλο τοπικ αλά σκέφτηκα να το αναφέρω και εδώ για όσους σκέφτονται να κάνουν το ίδιο.:shifty:

Πάντως δε φορμάρουμε στην πρώτη δυσκολία...

Υπάρχουν δισκάκια που μπορούν να επαναφέρουν τις διαδικασίες boot γρήγορα και εύκολα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...