Προς το περιεχόμενο

Ξέρει κανείς από κηπουρική;; Έμπλεξα με κάτι μικρά πράσινα μαμούνια!

Giorgos_bek

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,

εδώ και μερικούς μήνες είπα να ομορφίνω λίγο το μπαλκόνι μου και αγόρασα μερικές γλάστρες, φύτεψα και λίγα φυτά, οπότε τώρα έχω να περιποιούμαι καμιά 15ριά διαφορετικά φυτά. Το πρόβλημα με τα μαμούνια το παρατήρησα από την αρχή. Περί τα τέλη του φθινοπώρου κάνανε επίθεση κάτι άσπρα μικροσκοπικά μαμούνια (σαν ψείρες) σε ένα φυτό που βγάζει κάτι μικρούς κόκκινους καρπούς σας μικρά ντοματάκια (κάπως προς το πορτοκαλί) που όλο ξεχνάω πως το λένε. Του αλλάξανε τα φώτα... ξεράθηκε, το κλάδεψα και ευτυχώς εδώ και 2 βδομάδες έχει ξεκινήσει να γεμίζει κλαράκια και φύλλα. Τώρα όμως παρατήρησα πάνω του κάτι άλλα κάπως διαφορετικά μαμούνια κόκκινα έντονα και ακόμα πιο μικροσκοπικά. Ίσα που φαίνονται αν τα πιάσει το μάτι σου. Το πιο συχνό μαμούνι που επιτίθεται όμως είναι ένα μικρό πράσινο φωσφοριζέ με χαρακτηριστικά ποδαράκια. Αγαπημένο του είναι το σπαράγγι (το οποίο όμως δε μασάει μία) και τώρα παρατήρησα πως ξεκίνησα να πηγαίνει προς τα σκυλάκια, τα οποία τα φύτεψα γύρω στον Σεπτέμβρη και είναι γύρω στο μισό μέτρο ύψος (και βάλε) γεμάτα μπουμπούκια, έτοιμα να ανθίσουν.

Ξέρει κάποιος να μου προτείνει υπεύθυνα εύκολες, μη χημικές και οικονομικές λύσεις για να ξεμπερδεύω με μαμούνια & παράσιτα;; Έκανα ένα πρόχειρο ψάξιμο στο net και βρήκα κάτι πατέντες με μείγμα Νερού, Σπορέλαιου & υγρού πιάτων. Είναι ασφαλές κάτι τέτοιο; Δεν επηρεάζει/βλάπτει το φυτό; Έριξα πειραματικά μόνο σε ένα φυτό να δω πως θα αντιδράσει, αλλά διστάζω κάπως να το χρησιμοποιήσω σε όλα. Στους βασιλικούς π.χ. και τον δυόσμο δε θα ρίξω τίποτα πάνω αφού τα προορίζω για σπιτικά πέστο και μοχίτοζ... (αλλά εκεί απ' ότι βλέπω απαξιούν να πάνε τα μαμούνια ούτως ή άλλως)!

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια!

Δημοσ.

Ο πιο απλός κι εύκολος τρόπος είναι να πας στο κοντινότερο κατάστημα με φυτοφάρμακα και να τους πεις ακριβώς αυτά.

Δημοσ.

Αν το έντομο που έχεις είναι αυτό:

meligkra.jpg

τότε είναι μελίγκρα. Γενικά συνηθισμένες προσβολές από το συγκεκριμένο.

Αν δε θες να πας σε εντομοκτόνα, τότε πήγαινε σε βιολογική καταπολέμηση με πασχαλίτσες. Το μείγμα με σαπουνόνερο και οινόπνευμα πιάνει μετά από πολλές εφαρμογές, ενώ "καταπολεμά" μόνο τα ακμαία, και όχι τις προνύμφες του εντόμου.

Το κόκκινο μικροσκοπικό που λες είναι κατά πάσα πιθανότητα τετράνυχος (αν κάνει και χνούδι σαν ιστό). Καλό πλύσιμο με νερό για να φύγουν, και όσο μπορείς καραντίνα των προσβεβλημένων φυτών για να μην μεταδοθεί και στα υπόλοιπα.

Δεν πάνε στα αρωματικά, γιατί αυτά διώχνουν γενικά τα έντομα. Βασιλικός, μαϊντανός, δυόσμος, τσουκνίδα, γενικά τα διώχνουν.

Δημοσ.

Λοιπόν vagpap αυτό το πράσινο είναι!!! Το πέτυχες!!! Όταν λες βιολογική καταπολέμηση με πασχαλίτσες τι εννοείς; Να πάω να αγοράσω πασχαλίτσες; Που θα τις βρω; Άσε που φαντάζομαι πως ενδέχεται να πετάξουν και να φύγουν και να καθαρίζουν τα φυτά του γείτονα. χα! Για τον τετράνυχο που λες μόνο νερό;;

Δημοσ.

Για αφιδες σαπουνονερο. Ενας απλος τροπος καταπολεμησης ειναι να ψεκασεις με νερο στο οποιο εχεις προσθεσει μερικες σταγονες υγρου απορρυπαντικου πιατων... Επειδη ειναι εντομοκτονο πολυ ηπιας ισχυος σε σχεση με τα χημικα, θελει αρκετες επαναληψεις...

Δημοσ.
Λοιπόν vagpap αυτό το πράσινο είναι!!! Το πέτυχες!!! Όταν λες βιολογική καταπολέμηση με πασχαλίτσες τι εννοείς; Να πάω να αγοράσω πασχαλίτσες; Που θα τις βρω; Άσε που φαντάζομαι πως ενδέχεται να πετάξουν και να φύγουν και να καθαρίζουν τα φυτά του γείτονα. χα! Για τον τετράνυχο που λες μόνο νερό;;

Πήγαινε σε κάποιο κατάστημα να σε κατατοπίσουν περισσότερο. Συνήθως αγοράζεις μια ποσότητα είτε εντόμων είτε προνυμφών και τα τοποθετείς στα προσβεβλημένα φυτά. Δε θα μείνουν για πάντα εκεί πάντως... όσο έχει φαΐ θα κάτσουν ;) . Αν συμφέρει οικονομικά, δεν έχω ιδέα σε τι τιμές παίζουν, οπότε δε μπορώ να σε κατατοπίσω. Εναλλακτικά, ήπιο εντομοκτόνο (σαπουνόνερο όπως λέει και o japetus, και πλύσιμο των φυτών για απομάκρυνση αυτών).

Επίσης, ρίξε μια ματιά και για μυρμήγκια στη "γειτονιά" των γλαστρών σου. Αν βρεις, απομάκρυνέ τα, τα έχουν κάνει "πλακάκια" με τις μελίγκρες...

Δημοσ.

Κάνουν κτηνοβασίες με τις μελίγκρες τα άτιμα,και μετά σου λέει ο άνθρωπος το πιο αρρωστημένο ον :P

Ναι το ξέρω ότι πίνουν το νέκταρ από τον κώλο της μελίγκρας,η πρακτική δεν αλλάζει όμως :-D

Δημοσ.

Αν είναι μελίγκρα ψέκασε το φυτό με ένα κοινό εντομοκτόνο ( για μύγες κουνούπια) και καθάρισες και μην φοβάσαι για το φυτό δεν παθαίνει τίποτα στο λέω εγγυημένα. Αυτό με τις πασχαλίτσες είναι λύση αλλά για συστηματικές καλλιέργειες μεγάλης έκτασης αν αμολήσεις πασχαλίτσες για καμιά δεκαριά γλάστρες οι πασχαλίτσες θα γίνουν λούηδες άντε βρέστες δηλαδή.

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καταπληκτική η φωτογραφία που δίνει ο vagpap στην προηγούμενη σελίδα.

Μία ερώτηση για αυτούς που γνωρίζουν: Παρατήρησα σε μερικά φυτά του κήπου μου ένα ζούζουλο που αρχικά είναι σαν μικρά κίτρινα αυγουλάκια (όμοια με αυτά τα πράσινα της μελίγκρας) αλλά μετά από λίγο βγάζουν μερικά μικρά μαύρα ποδαράκια και ύστερα κάτι μικρά φτερά (με συγχωρείτε για την περιγραφή..).

Υποπτεύομαι ότι είναι κάποιας μορφής μιγάκια. Έχετε υπόψη σας τι μπορεί να είναι; Πάντως καναδυό φορές που τα είδα τα πλάκωσε με νερό και τα διάλυσα.

Δημοσ.
Έχετε υπόψη σας τι μπορεί να είναι;

Αν είναι αυτό...

2884843135_d4e32d6930.jpg

...λέγεται oleander aphid και συνήθως αυτό το πιάνει η πικροδάφνη και πάει στα φρέσκα φύλλα του φυτού (έχω κι εγώ και το έχω πάθει). Δεν καταστρέφει το φυτό, αλλά σταματάει την ανάπτυξή του και είναι αντιαισθητικό (μου την έδινε στα νεύρα να το βλέπω). Αν το έχεις, τότε ΦΑΚ, είναι γερό καρύδι πράμα και δύσκολα θα το ξεφορτωθείς με χαζούς τρόπους (θα σου πω απλά πως όλα είναι θηλυκά και αναπαράγεται με παρθενογέννεση το μαμημένο). Είχα δοκιμάσει σαπουνόνερο, τσιγαρόνερο και άλλα μαντζούνια αλλά δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Δοκίμασα κι ένα δήθεν οικολογικό εντομοκτόνο, κολοκύθια ούτε αυτό έκανε τίποτα. Δοκίμασα κι ένα σε σπρέι, που ήτνα πιο σοβαρό και κάτι έκανε σε άλλα έντομα άλλων φυτών, αλλά σε αυτό τίποτα.

Τράβα σε ένα μαγαζί με φυτά και τέτοια και πάρε ένα εντομοκτόνο της προκοπής, συνήθως είναι ένα γαλακτοματοποιήσιμο υγρό που διαλύεται στο νερό και ψιλοβρωμάει (μην το αναπνέεις και μην ψεκάζεις όταν φυσάει). Αυτό που πήρα εγώ λέγεται ACTELLIC και είναι το μόνο που κάνει σοβαρή δουλειά εντός ωρών και δεν αφήνει άγιο.

Δημοσ.

Φίλε μου όντως έτσι είναι το ζούζουλο. Έχει επιτεθεί σε ένα "κεράκι" (=Hoya) αλλά ζήτημα είναι να εμφανίζονται καμιά πενηνταριά ζούζουλα τη βδομάδα στα άκρα του μίσχου. Τίποτα το ιδιαίτερο. Προς το παρόν μόλις μαζεύονται αρκετά τα κάνω μία κίτρινη ομελέτα με το χέρι. Θα δοκιμάσω το φάρμακο που προτείνεις. Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.

Φίλε μου όντως έτσι είναι το ζούζουλο. Έχει επιτεθεί σε ένα "κεράκι" (=Hoya) αλλά ζήτημα είναι να εμφανίζονται καμιά πενηνταριά ζούζουλα τη βδομάδα στα άκρα του μίσχου. Τίποτα το ιδιαίτερο. Προς το παρόν μόλις μαζεύονται αρκετά τα κάνω μία κίτρινη ομελέτα με το χέρι. Θα δοκιμάσω το φάρμακο που προτείνεις. Ευχαριστώ πολύ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...