Προς το περιεχόμενο

Windows 7 (x64) τυχαία Restarts χωρίς σφάλμα

Finalizator

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά σε όλους

Έχω την εξής σύνθεση:

Μ/Β:Asus P6X58D Premium με το τελευταίο BIOS (703)

CPU:i7 920

RAM:OCZ 6GB 1600MHz οι οποίες περιλαμβάνονται στο QVL

GPU:Asus 5870

HD :WD 10EARS 1 TB

PSU:Thermaltake 1200 Watt

Το PC είναι καινούργιο, 2 μήνων σχεδόν αλλά από την αρχή είχα προβλήματα freezing.Πάγωνε εντελώς σε ανύποπτο χρόνο και αναγκαζόμουν να κάνω Reset.Τρέχοντας τα Memtest και Prime 95 είχα προβλήματα.Το prime ορισμένες φορές προκαλούσε πάγωμα μετά απο 1μιση με 2 ώρες λειτουργίας(σίγουρα όχι εξαιτίας υπερθέρμανσης). Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν αλλάζοντας την τάση της CPU στα 1.25 Volts, το QPI στο 1.4 και τις μνήμες από 1Τ σε 2Τ. Επίσης να αναφέρω ότι οι μνήμες λειτουργούν σε XMP profile σύμφωνα με τις τιμές που ορίζει ο κατασκευαστής. Να επισημάνω επίσης ότι δεν έχω κάνει κάποιο Overclocking.

Τώρα όμως, με συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα περιπού, ο υπολογιστής κάνει Restart χωρίς όμως να εμφανίζει κάποιο σφάλμα, ούτε και BSOD. Έχω πάντα απενεργοποιημένο το Automatic Restart αλλά και πάλι τίποτα. Έκανα clean install, πέρασα όλους τους τελευταίους drivers(δεν εμφανίζει κάποιο conflict στο device manager) και το άφησα όλο το βράδυ να τρέξει ενα Memtest. Το πρωί το βρήκα κολλημένο με μάυρη οθόνη, έκανα Reset και οταν μπήκε στα Windows εμφάνισε μήνυμα ότι υπήρξε BSOD. Ανοίγοντας το Dump file με το BlueScreenView γράφει INTERNAL_POWER_ERROR 0x000000a0.Με λίγο ψάξιμο στο google είδα ότι to σφάλμα σχετίζεται με Hibernate, πράγμα που δεν έχω κάνει ποτέ. Επίσης να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται BSOD.

==================================================

Dump File : 042510-22807-01.dmp

Crash Time : 25/4/2010 5:05:03 πμ

Bug Check String : INTERNAL_POWER_ERROR

Bug Check Code : 0x000000a0

Parameter 1 : 00000000`0000000b

Parameter 2 : 00000001`1f956000

Parameter 3 : 00000000`00000003

Parameter 4 : 00000000`25060000

Caused By Driver : ntoskrnl.exe

Caused By Address : ntoskrnl.exe+70600

File Description : NT Kernel & System

Product Name : Microsoft® Windows® Operating System

Company : Microsoft Corporation

File Version : 6.1.7600.16539 (win7_gdr.100226-1909)

Processor : x64

Computer Name :

Full Path : C:\Windows\minidump\042510-22807-01.dmp

Processors Count : 8

Major Version : 15

Minor Version : 7600

==================================================

Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Υπάρχει σχέση μεταξύ των Restarts και αυτής της BSOD κατά τη γνώμη σας; Τι προτείνετε να κάνω προκειμένου να λύσω το πρόβλημα των Restarts και γενικότερα τι μπορεί να προκαλεί ένα ξαφνικό Restart στον υπολογιστή;

Να αναφέρω επίσης ότι δεν έχω προβλήματα υπερθέρμανσης μιας και το έχω ελέγξει πάρα πολλές φορές.

Σας ευχαριστώ όλους για to χρόνο σας.

• Moderators
Δημοσ.

Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Υπάρχει σχέση μεταξύ των Restarts και αυτής της BSOD κατά τη γνώμη σας; Τι προτείνετε να κάνω προκειμένου να λύσω το πρόβλημα των Restarts και γενικότερα τι μπορεί να προκαλεί ένα ξαφνικό Restart στον υπολογιστή;

Και μια και ειναι η μια και μοναδικη σου bsod,δεν θα αγχωνομουν στην θεση σου,ειδικα οταν μιλαμε για hibernate,οπου δεν ειναι κατι πρωτοτυπο δυστυχως.Αν συνεχιστει,τα ξαναλεμε.Το τι προκαλει ενα restart και μια bsod ειναι ιδιαιτερα γενικη ερωτηση δυστυχως,αλλα με ασφαλεια μπορω να σου πω πως το 70% των bsods οφειλονται σε third party drivers.Αν θελεις κανε τον κοπο να διαβασεις και το τελευταιο post που εκανα στο blog μου επι του θεματος.

Ναι τα ξαφνικα restarts το πιο πιθανο ειναι να εχουν σχεση με bsod,ειδικα οταν δεν εχουμε να κανουμε με προβληματα θερμοκρασιας.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αυτο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί προκλήθηκε η εν λόγω οθόνη εφόσον δεν έχω κάνει Hybernate.

Τελικά όμως έχω πρόβλημα και στο prime95. Στη 1ώρα και 13 λέπτα κάθε φορά παγώνει το σύστημα και θέλει Reset. Δεν ξέρω πια τι να δοκιμάσω, έχω απογοητευτεί. Πως μπορεί και δουλεύει για 2 βδομάδες απροβλημάτιστα, τρέχοντας κανονικά και το Prime και ξαφνικά να αρχίσει πάλι τα ίδια.

• Moderators
Δημοσ.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αυτο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί προκλήθηκε η εν λόγω οθόνη εφόσον δεν έχω κάνει Hybernate.

Τελικά όμως έχω πρόβλημα και στο prime95. Στη 1ώρα και 13 λέπτα κάθε φορά παγώνει το σύστημα και θέλει Reset. Δεν ξέρω πια τι να δοκιμάσω, έχω απογοητευτεί. Πως μπορεί και δουλεύει για 2 βδομάδες απροβλημάτιστα, τρέχοντας κανονικά και το Prime και ξαφνικά να αρχίσει πάλι τα ίδια.

Ανεβασε τα kernel dumps που εχεις,μαζι με τα minidumps να τα παρω.Μπορει η απαντηση να βρισκεται εκει.

• Moderators
Δημοσ.
Μόνο αυτό έχω. Υπάρχει και κάτι άλλο να ανεβάσω που ίσως βοηθήσει;

Δεν ειμαι σπιτι,το βραδυ θα το δω.Αν κρινω απο το μεγεθος μιλαμε για ενα μονο minidump ε?Κανονικα και αν δεν εχεις πειραξει τις default ρυθμισεις θα πρεπει να υπαρχει και το memory.dmp στο c:\windows.Αν υπαρχει και μπορεις,καντο rar και upload σε καποιο file hosting site.

Ενα μονο minidump(αρα μια μονο μπλε οθονη συνηθως)δεν ειναι λογος ανησυχιας παντως.Μπορει πολυ ανετα να προκληθηκε κατω απο"ειδικες"συνθηκες που σπανια μπορεις να κανεις reproduce(πχ επαιζες ενα συγκεκριμενο παιχνιδι,ετρεχε απο πισω ο x downloader ειχες ανοιχτο το openoffice και εγινε καποιο update στο antivirus).Go figure δηλαδη.

Θα κανω την αναλυση και θα σου πω αργα το βραδυ.

Δημοσ.

Πράγματι είναι μονο ένα αρχείο γιατί εκανα format και install τα windows χτες το απόγευμα. Άφησα το pc με ανοιχτό το memtest όλη τη νύχτα και το βρήκα κολλημένο το πρωί σε μαύρη οθόνη. Το ίδιο σκηνικό ξαναέγινε και την προηγούμενη φορά που εκανα format και install τα windows. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω και το Memory.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον και το χρόνο.

---------- Προσθήκη στις 17:07 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 16:41 ----------

'Εστειλα σε pm το link για το memory dump

Δημοσ.

Έτρεξα το Driver Verifier Manager όπως περιγράφεις στο blog σου. Μετά από λίγο προσπάθησα να εγκαταστήσω 2 φορές το Asus Update με αποτέλεσμα να μου επιστρέψει ισάριθμες BSOD. Στέλνω και τα νέα minidumps σε περίπτωση που είναι χρήσιμα.

042510-23930-01.zip

• Moderators
Δημοσ.
Έτρεξα το Driver Verifier Manager όπως περιγράφεις στο blog σου. Μετά από λίγο προσπάθησα να εγκαταστήσω 2 φορές το Asus Update με αποτέλεσμα να μου επιστρέψει ισάριθμες BSOD. Στέλνω και τα νέα minidumps σε περίπτωση που είναι χρήσιμα.

Οπως θα παρατηρησες και στο blog,ο verifier ειναι καλο να τον χρησιμοποιησεις οταν δεν μπορεις να παρεις bsod ή οταν θελεις να κανεις τεστ σταθεροτητας απο αποψη drivers στο pc σου.Στην δικια σου περιπτωση-προς το παρον τουλαχιστον-δεν χρειαζεται να ασχοληθεις,μια και εχεις παρει ενα minidump και ενα kernel dump.Και απο την στιγμη που ειναι το μοναδικο,εισαι οκ.Θα επανελθω με τις αναλυσεις των dumps.

---------- Προσθήκη στις 01:57 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 01:00 ----------

Εχουμε και λεμε.

Τα 042510-22401-01 και 042510-23930-01 οπως καταλαβες και μονος σου χαρη στον verifier,προκληθηκαν απο το asus update και συγκεκριμενα απο τον bs_def.sys ο οποιος ειναι driver αυτου.

Το 042510-22807-01 και το memory.dmp εχουν σχεση με το hibernation και συγκεκριμενα με το μεγεθος του.Απο default τα windows 7,δινουν το 75% της ram στο hibernation file,δηλαδη 4.5 gb στην δικια σου περιπτωση.Απο την στιγμη που εχεις 1TB χωρο,δεν εχεις προβλημα να "χασεις"αλλο 1.5 gb για να ηρεμησεις.Θα δηλωσεις δηλαδη πως το hibernation file σου θα ειναι το 100% της μνημης σου.

Και αυτο θα το κανεις απο elevated με administrative rights command prompt:

C:\>PowerCfg.exe /HIBERNATE /SIZE 100

Δημοσ.

Έκλεισα το verifier και άλλαξα το μέγεθος στο 100% της RAM.Τώρα θα περιμένω να δω αν και πότε θα ξανακολλήσει,το οποίο είναι μάλλον θέμα χρόνου. :) Και δυστυχώς δεν δημιουργείται dump file στα ξαφνικά κολλήματα για να μπορέσω να το ψάξω περαιτέρω.

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και το χρόνο

Δημοσ.

Το hibernate αν δεν το χρησιμοποιείς μπορείς να το απενεργοποιήσεις με την εντολή powercfg -h off.

Από εκεί και πέρα, αν δεν βγάζει καν prime, το σύστημα δεν είναι stable.

Για να μην περιμένεις 1 ώρα+ κάθε φορά που τεστάρεις, δοκίμασε να στρεσσάρεις με occt linpack, αν έχει πρόβλημα θα βγεί πολύ νωρίτερα.

Δοκίμασε να κάνεις load optimized defaults στα bios, και ας τρέχουν οι μνήμες σε χαμηλότερη συχνότητα από την default τους.

Δημοσ.
Το hibernate αν δεν το χρησιμοποιείς μπορείς να το απενεργοποιήσεις με την εντολή powercfg -h off.

Από εκεί και πέρα, αν δεν βγάζει καν prime, το σύστημα δεν είναι stable.

Για να μην περιμένεις 1 ώρα+ κάθε φορά που τεστάρεις, δοκίμασε να στρεσσάρεις με occt linpack, αν έχει πρόβλημα θα βγεί πολύ νωρίτερα.

Δοκίμασε να κάνεις load optimized defaults στα bios, και ας τρέχουν οι μνήμες σε χαμηλότερη συχνότητα από την default τους.

Το κατέβασα το προγραμματάκι και το έτρεξα χωρίς να πειράξω κάτι στο BIOS.Έβαλα το occt linpack για 1 ώρα και εκτός του ότι δεν κόλλησε, ολοκληρώθηκε χωρίς να βρει σφάλματα...

• Moderators
Δημοσ.
Τώρα θα περιμένω να δω αν και πότε θα ξανακολλήσει,το οποίο είναι μάλλον θέμα χρόνου. :)

Σε συνδιασμο με αυτο που μολις ειπες

Το κατέβασα το προγραμματάκι και το έτρεξα χωρίς να πειράξω κάτι στο BIOS.Έβαλα το occt linpack για 1 ώρα και εκτός του ότι δεν κόλλησε, ολοκληρώθηκε χωρίς να βρει σφάλματα...

..have a little faith boy.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...