jpaokx Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Εχουμε δει κατα καιρους ειτε μεσα απο την ιστορια ειτε απο την ζωη πως εχουμε περασει απο διαφορες μορφες πολιτευματος: Βασιλεια, δημοκρατια, φασισμος.... Καθε της μορφη εχει δειξει καποια οφελη και καποια ζημιογονα στοιχεια για την κοινωνια. Πολλοι ισχυριζονται οτι αυτα μας εχουν διδαξει αρκετα πραγματα για το μελλον. Οι νεες καταστασεις ομως με αφορμη την αποτυχια μιας σαπιας πολιτικης (πελατειακης) δημοκρατιας εχουν θεσει ερωτηματα στο τι προτιμα ως καθενας για το ιδανικο πολιτευμα και τι μορφη (αν θελει καποιος) εξουσιας θα προτιμουσε? Για να μην βγαλω εγω την ουρα μου απεξω σε ολο αυτο βλεποντας να σκοτωνεστε μεταξυ σας πολλοι, αλλοι υπερ του κομμουνισμου αλλοι υπερ της αναρχιας, αλλοι υπερ της δημοκρατιας κτλ, θα πω και εγω την προσωπικη μου γνωμη. Προτιμω μια ελεγχομενη δημοκρατια οπου σε θεσεις ασκησης εξουσιας θα ειναι επιστημονες ή ακαδημαικοι που έχοντας γνωση έρευνες και διατριβές, θα μπορουσαν να φερουν αναπτυξη στον τοπο και να κρατουν μια κοινωνικη ευαισθησια και ανταγωνιστικο διπλωματικο χαρακτηρα σε αλλες χωρες. Απο προσωπικη μου εμπειρια, ειναι κριμα να βλεπω νεους διδακτορικους ή/και άλλους ακαδημαικους που για να τελειωσουν μια επιστημονικη ερευνα, πρεπει να φιλησουν κατουρημενες ποδιες ωστε να παρουν καποιες πληροφοριες για την εκπληρωση τους και στο τελος αυτες οι ερευνες να μην αξιοποιούνται καθόλου. Ειναι επίσης τραγικό να βλέπω γεροντια με κουρασμενα μυαλα να πρεπει να αποφασισουν για το μελλον της χωρας και οι οποιοι (πολλοι απο αυτους) δεν εχουν γνωση για το τι πρεσβευει η επιστημη και η ερευνα (στα οποια ειμαστε τελευταιοι). Το μονο που μαθανε ειναι οι πολιτικες συζητησεις γενικου χαρακτηρα με μηδενικο αποτελεσμα. Οπως τα ανεφερα και εγω, θα προτιμουσα εναν δημιουργικο διαλογο με επιχειρηματα και ας ειναι ακραιες αποψεις. Ολες οι αποψεις ειναι σεβαστες και ολες μπορουν να δημιουργησουν ενα καλυτερο κλιμα ελπιδας. Σε αυτην την κατασταση που φτασαμε δεν πρεπει να δημιουργησουμε αλλες διχόνοιες (αλλωστε στην ολη ιστορια μας αυτο γινεται) και να δουμε τι θελει ο κοσμος ωστε να αλλαξουν τα πραγματα προς το καλυτερο.
The_Judas Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Όλα τα πολιτεύματα έχουν κάποια θετικά στοιχεία. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν γίνεται σωστά η εφαρμογή τους. Η σημερινή δημοκρατία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πλουσίων και των ισχυρών. Κλείνει η βουλή και τα εγκλήματα των πολιτικών παραγράφονται στην τετραετία! Των υπολοίπων πολιτών όμως τους ακολουθούν για όλη τους την ζωή. Το δικαστικό σύστημα με τις τεράστιες καθυστερήσεις ευνοεί και αυτό τους πλουσίους που μπορούν να πληρώνουν επιτελεία μεγαλοδικηγόρων. Οι νόμοι ευνοούν τους πλουσίους και τους διευκολύνουν να κλέβουν βάσει νόμου. Μήπως ο κουμουνισμός δεν έχει θετικά στοιχεία; Οι γενικές ιδέες του είναι καλές. Δουλειές μόρφωση και παροχή των βασικών ειδών για όλους χωρίς διαχωρισμούς. Στην πράξη όμως υπήρχε από την μια το τυρανικό κράτος και από την άλλη η ζήλεια του λαού για των πλούτο και την χλιδή που είχαν τα καπιταλιστικά κράτη (το αμερικανικό όνειρο).
Sellers Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Όλα τα πολιτεύματα έχουν κάποια θετικά στοιχεία. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν γίνεται σωστά η εφαρμογή τους. Δεν θα το έλεγα το ''ποτέ''. Αν και δεν ζούσα τότε, πιστεύω επι χούντας το πολίτευμα εφαρμοζόταν στην εν τέλεια. Δεν μιλάω για το αν ήταν καλό η κακό σαν πολίτευμα, απλά για το πόσο επιτυχημένα εφαρμόστηκε. Και αυτό πιστεύω επειδή δεν παίρναν μέρος οι πολλοί. Για τα υπόλοιπα πολιτεύματα όπως λες κατα γενική ομολογία μάλλον ναι, δεν μπορούν να εφαρμοστούν σωστά. Πόσο μάλον η δημοκρατία που απαιτεί και απο τον λαό ένα κάποιο διανοητικό επίπεδο, για να εφαρμοστεί.
Ather Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Εγώ πάλι δεν το πιστεύω από άτομα που ζούσαν τότε. Μήπως εννοείς ότι είχε θετικά στοιχεία;
ippo00 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δεν πιστεύω ότι με διδάκτορες και επιστήμονες πας μπροστά. Πάνω απ' όλα θεωρώ ότι πρέπει να έχεις τα αρχίδια να διαχειριστείς λεφτά και ανθρώπους (όπως και σε μια επιχείρηση) και παράλληλά να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, να μην τρέφεις αυταπάτες και να είσαι ηθικά εντάξει. Όσο για το τι πολίτευμα προτιμώ δεν ξέρω αλλά θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν ποιο αποκεντρωμένη η εξουσια.. edit: αυτά τα "κομμουνισμός, αναρχία, δημοκρατία, φασισμός" είναι απλώς μοντέλα.
Lucifer Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Εξαρτάται από τις προτεραιότητες του καθενός. Ο τόπικ στάρτα το έθεσε ωραία, "τι προτιμάτε" όχι "ποιο πιστεύετε πως είναι το καλύτερο". Η τεχνοκρατία που πρότεινε κάποιος πριν εξυπηρετεί συγκεκριμένους τομείς που δεν επιδρούν ιδιαίτερα πάνω στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, αρνητικά ή θετικά. Το hive mind (πείτε το κομμουνισμό ή όπως να 'ναι) από τη μία είναι πολύ καλό για τη χώρα αν εφαρμοστεί σωστά, πολύ κακό για την μονάδα όμως την οποία καθιστά ανίσχυρη να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε διαφορετικό περιβάλλον. Η μοναρχία/δικτατορία κτλ είναι τρελό σασπένς για το τι θα σου κάτσει και ενώ μπορεί να σου τύχει ένας ψυχάκιας που δε θα σκοτώσει εσένα με τα μαύρα μαλλιά αλλά τον ξανθό και θα φτιάξει και 2 γέφυρες και 5 δρόμους, πάλι θα έχεις τη διαφθορά σε πρακτικότερο επίπεδο να ανησυχείς -εύχεσαι μη γυαλίσει η γυναίκα σου του μπάτσου απέναντι κτλ. Η δημοκρατία ενώ προφανώς προστατεύει αποτελεσματικότερα από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο τις προσωπικές ελευθερίες και δικαιώματα, βασίζεται στο λαό, ο οποίος είναι ένα μάτσο πίθηκοι, πρόβατα, ζώα γενικά που μπορεί να μην ξέρουνε καν ανάγνωση ξερωγω. Ο όμνισλας είχε δικαίωμα ψήφου και νόμιζε πως αν πηδήξεις γελάδα γεννιέται τέρας. Η ελαστική αριστοκρατία που έχω ως ιδανικό στο μυαλό μου είναι ουτοπική φάση, όπως και η αναρχία, οπότε θεωρώ πως η καλύτερη επιλογή, εμπεριέχουσα αποκέντρωση που λέει και ο ippo, είναι η συνομοσπονδία, σε μοντέλο ΗΠΑ, Γερμανίας κτλ. Οι τοπικές αποφάσεις είναι πάντα πιο ακριβείς και ενημερωμένες εκ μέρους του λαού, όσο αυτό μεγενθύνεται σε κλίμακα μέρος της ακρίβειας αυτής χάνεται, μα και πάλι ο έλεγχος υπάρχει και το feedback είναι εκεί.
minarokeftes Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Προτιμω μια ελεγχομενη δημοκρατια οπου σε θεσεις ασκησης εξουσιας θα ειναι επιστημονες ή ακαδημαικοι που έχοντας γνωση έρευνες και διατριβές, θα μπορουσαν να φερουν αναπτυξη στον τοπο και να κρατουν μια κοινωνικη ευαισθησια και ανταγωνιστικο διπλωματικο χαρακτηρα σε αλλες χωρες. Απο προσωπικη μου εμπειρια, ειναι κριμα να βλεπω νεους διδακτορικους ή/και άλλους ακαδημαικους που για να τελειωσουν μια επιστημονικη ερευνα, πρεπει να φιλησουν κατουρημενες ποδιες ωστε να παρουν καποιες πληροφοριες για την εκπληρωση τους και στο τελος αυτες οι ερευνες να μην αξιοποιούνται καθόλου. Ειναι επίσης τραγικό να βλέπω γεροντια με κουρασμενα μυαλα να πρεπει να αποφασισουν για το μελλον της χωρας και οι οποιοι (πολλοι απο αυτους) δεν εχουν γνωση για το τι πρεσβευει η επιστημη και η ερευνα (στα οποια ειμαστε τελευταιοι). Το μονο που μαθανε ειναι οι πολιτικες συζητησεις γενικου χαρακτηρα με μηδενικο αποτελεσμα. Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σου φίλε μου! Πραγματικά αν υπήρχαν άτομα στις κατάλληλες θέσεις που έχουν φάει την ζωή τους σε πανεπιστήμια και πάνω απο βιβλία, θα είχαμε σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα απο αυτούς που μπαίνουν σε τέτοιες θέσεις λόγο του Επωνύμου τους. Το σημαντικότερο πιστεύω είναι να υπάρξουν άτομα τα οποία θα μπορέσουν να αντισταθούν στην διαφθορά....
kirileman Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 ...οπότε θεωρώ πως η καλύτερη επιλογή, εμπεριέχουσα αποκέντρωση που λέει και ο ippo, είναι η συνομοσπονδία, σε μοντέλο ΗΠΑ, Γερμανίας κτλ. Οι τοπικές αποφάσεις είναι πάντα πιο ακριβείς και ενημερωμένες εκ μέρους του λαού, όσο αυτό μεγενθύνεται σε κλίμακα μέρος της ακρίβειας αυτής χάνεται, μα και πάλι ο έλεγχος υπάρχει και το feedback είναι εκεί. Πολυκεντρικότητα εννοείς και συμφωνώ. Κάποτε θα το πετύχει και η Ε.Ε.... not
Praetorianos Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Η ελαστική αριστοκρατία που έχω ως ιδανικό στο μυαλό μου είναι ουτοπική φάση, όπως και η αναρχία, οπότε θεωρώ πως η καλύτερη επιλογή, εμπεριέχουσα αποκέντρωση που λέει και ο ippo, είναι η συνομοσπονδία, σε μοντέλο ΗΠΑ, Γερμανίας κτλ. Οι τοπικές αποφάσεις είναι πάντα πιο ακριβείς και ενημερωμένες εκ μέρους του λαού, όσο αυτό μεγενθύνεται σε κλίμακα μέρος της ακρίβειας αυτής χάνεται, μα και πάλι ο έλεγχος υπάρχει και το feedback είναι εκεί. Εννοείς δηλαδή να υπάρχει ένας έλεγχος από πάνω προς τα κάτω και κυρίως από κάτω προς τα πάνω? Κι όμως δεν αστειεύομαι, έθεσα σοβαρά την ερώτηση.
Alchemist` Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Το ιδανικό πολίτευμα όπως το φαντάζομαι: Όσο πιο μεγαλός διαχωρισμός της εξουσίας γίνεται, τόσο πιο πολύ αυτή χάνει του στόχους, τις κατευθύνσεις και σε γενικές γραμμές, την αποτελεσματικότητά της... Πιστεύω πως το καλύτερο πολίτευμα είναι αυτό στο οποίο την εξουσία έχει ένας, τομείς της οποίας διαμοιράζει σε απειροελάχιστους συνεργάτες και συνοδεύεται από έναν Χ αριθμό συμβούλων που επιλέγει μόνος του. Ο μόνος έλεγχος που ασκείται σε αυτόν τον 1 που βγαίνει μετά από εκλογές, γίνεται ηλεκτρονικά από όλους τους πολίτες της χώρας κάτω των 60 ετών και άνω των 18 ετών, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μηνιαία π.χ. υπάρχει ένα online petition όπου όλοι οι πολίτες λένε εαν συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό το ένα άτομο και τους ακολούθους του. Αυτός ο ένας πρέπει συνεχώς να δημοσιεύει ηλεκτρονικά όλες τις κινήσεις ,που έχουν σχέση με την διαχείρηση του κράτους, στις οποίες προβάινει ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ενώ σε περιπτώσεις διαφθοράς/εγκληματικής ενέργιεας, τιμωρείται άμεσα από το Σύνταγμα, χάνοντας παράλληλα την εξουσία του. Η τιμωρία αυτή είναι πολύ βαρύτερη σε σχέση με έναν πολίτη που έκανε το ίδιο έγκλημα καθώς η θέση του είναι ιδιαίτερη. Προσωπικά πιστεύω πως αυτό το πολίτευμα θα είχε καλύτερη λειτουργία σε πολύ μικρά κράτη. Αυτό συμαίνει πως ένα τυπικο σημερινό κράτος θα έπρεπε να χωριστεί σε πολύ μικρά τέτοια κρατίδια, που θα αποτελούσαν μια συνομοσπονδία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο μόνο.
Lucifer Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Εννοείς δηλαδή να υπάρχει ένας έλεγχος από πάνω προς τα κάτω και κυρίως από κάτω προς τα πάνω? Κι όμως δεν αστειεύομαι, έθεσα σοβαρά την ερώτηση. Ναι, κάπως έτσι. Σαν πολλά μικρά μοντέλα κοινοβουλευτισμού: σε ένα τοπικό επίπεδο αλλά χωρίς εκτελεστική εξάρτηση από την κεντρική εξουσία (πέραν των χοντρών φάσεων, δεν ξέρω την ορολογία). Πχ στο τάδε "κρατίδιο", πείτε το νομό για τα Ελληνικά δεδομένα, κουμάντο κάνει η τάδη διοικητική επιτροπή, η οποία προτείνει νόμους που ψηφίζουν ή καταψηφίζουν μόνο οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του νομού εκείνου. Λέει δλδ ο νομός Αρκαδίας, θέλω να νομιμοποιήσω το χόρτο, τι λέτε; Αν ναι, στο νομό Αρκαδίας είναι νόμιμο το χόρτο. Αν πάλι περάσει κάποιο νομοσχέδιο και δεν τηρηθεί, αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από τους πολίτες γιατί το νοιώθουν στο πετσί τους, οπότε την επόμενη φορά, πούλο. Πως γίνεται τώρα με τις δημοτικές αρχές, αλλά χωρίς τη δικαιολογία "δε φταίω εγώ, οι αποπάνω" γιατί δε θα υπάρχουν αποπάνω. Αντιστοίχως, δε μπορεί να περάσει νομοσχέδιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κατοίκων, οι οποίοι θα εκπροσωπούνται ποσοστιαία από τον φορέα των "δήμων" τους. Κρατίδια σε κράτος. (Την αριστοκρατία γιατί την έκαμες μπολντ
kirileman Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Προσωπικά πιστεύω πως αυτό το πολίτευμα θα είχε καλύτερη λειτουργία σε πολύ μικρά κράτη. Αυτό συμαίνει πως ένα τυπικο σημερινό κράτος θα έπρεπε να χωριστεί σε πολύ μικρά τέτοια κρατίδια, που θα αποτελούσαν μια συνομοσπονδία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο μόνο. Μια υπερενισχυμένη τοπική αυτοδιοίκηση μας κάνει; Με τον Δήμαρχο "τοπικό άρχοντα με τα ούλα του"; 'Η μπα;
Praetorianos Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Ναι, κάπως έτσι. Σαν πολλά μικρά μοντέλα κοινοβουλευτισμού: σε ένα τοπικό επίπεδο αλλά χωρίς εκτελεστική εξάρτηση από την κεντρική εξουσία (πέραν των χοντρών φάσεων, δεν ξέρω την ορολογία). Πχ στο τάδε "κρατίδιο", πείτε το νομό για τα Ελληνικά δεδομένα, κουμάντο κάνει η τάδη διοικητική επιτροπή, η οποία προτείνει νόμους που ψηφίζουν ή καταψηφίζουν μόνο οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του νομού εκείνου. Λέει δλδ ο νομός Αρκαδίας, θέλω να νομιμοποιήσω το χόρτο, τι λέτε; Αν ναι, στο νομό Αρκαδίας είναι νόμιμο το χόρτο. Αν πάλι περάσει κάποιο νομοσχέδιο και δεν τηρηθεί, αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό από τους πολίτες γιατί το νοιώθουν στο πετσί τους, οπότε την επόμενη φορά, πούλο. Πως γίνεται τώρα με τις δημοτικές αρχές, αλλά χωρίς τη δικαιολογία "δε φταίω εγώ, οι αποπάνω" γιατί δε θα υπάρχουν αποπάνω. Αντιστοίχως, δε μπορεί να περάσει νομοσχέδιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των κατοίκων, οι οποίοι θα εκπροσωπούνται ποσοστιαία από τον φορέα των "δήμων" τους. Κρατίδια σε κράτος. (Την αριστοκρατία γιατί την έκαμες μπολντ Αν βάλεις όλα τα bold μαζί (εκτός το underlined κομμάτι), είναι σαν να φωτογραφίζεις ένα πολίτευμα. Ωστόσο δεν έστησα όλο αυτό το πανηγύρι για να σου πω εξυπνάδα αλλά για να δείξω ότι πάνω κάτω (αν συνυπολογίσουμε και την συζήτηση που έχει προηγηθεί εδώ) δεν έχει σημασία πως ονομάζεται ένα σύστημα αλλά στο πως εφαρμόζεται. Αν το δεις αφαιρετικά, σχεδόν όλα τα πολιτεύματα (πλην αναρχίας) προτείνουν μια κεντρική εξουσία που αποφασίζει, το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που βγαίνει αυτή η εξουσία και κατά πόσο επηρεάζεται από την θέληση του λαού. Συνοπτικά συμφωνώ μαζί σου, κάτι τέτοιο έχω και γω στο μυαλό μου ως το πολίτευμα με την καλύτερη αναλογία ρεαλιστικού-εφικτού/ιδεατού. Ίσως με λίγο μεγαλύτερη εξουσία στην αριστοκρατία για να μπορεί να δράσει και με διάφορες "ποινές" σε όσους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν σωστά το δικαίωμα της ψήφου. Αλλά ξεφεύγω στα όρια του "ρεαλιστικού" μετά. ΥΓ Το σύστημα που λες εφαρμόζεται στην Ελβετία νομίζω, δεν ξέρω αν έχεις επηρεαστεί από εκεί. To bold στην αριστοκρατία το έβαλα γιατί θεώρησα ότι αριστοκρατία = εκλεκτή εξουσία. Αν το εννοούσες με άλλη έννοια, γράψε λάθος. Με περιμένει μια ψησταριά και κάτι μπριζολάκια στον Άλιμο, I'll be back.
BaLsAmoMenos Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Δημοσ. 24 Απριλίου 2010 Ρε Διαολε τυχερος εισαι, κατι τετοιο παει να γινει με τον Καλλικρατη. NOT
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.