Crizzt Δημοσ. 22 Απριλίου 2010 Δημοσ. 22 Απριλίου 2010 Έστω λοιπόν ότι έχουμε ένα PC με 2HDD απο 640GB έκαστος, ο ένας έχει το λειτουργικό: WIn 7 Ultimate - 64bit. Ο καθενας με δικο του partition. Μητρικη Asus P5Q Deluxe, τροφοδοτικό Corsair 750W. Θέλουμε η τελική κατάσταση να είναι: SSD (~60-80 GB) με το λειτουργικό (χωρίς επανεγκατάσταση) 4 Καινούργια 2ΤΒ HDD σε RAID 5 Οι 2 "παλιοί" 640αριδες ψιλοαδιαφοροι, αν γίνεται να μείνουν στο σύστημα, έχει καλώς. Πως θα το αντιμετωπίζατε; Σχεδιαζω τα εξης: Μειωση του partition του λειτουργικου στα 60-80 GB. Εγκατασταση του SSD και κλωνοποιηση του partition με το λειτουργικο πανω του. Ξήλωμα των "παλιων" HDD και εγκατασταση των "καινουργιων". Διαμορφωση του RAID απο το ΒΙΟS. Υπαρχει καμια παγιδα που πρεπει να προσεξω σε ολα αυτα; Καμια συμβουλη;
StavrosD Δημοσ. 22 Απριλίου 2010 Δημοσ. 22 Απριλίου 2010 Για το raid μην ξεχάσεις να αποθηκεύσεις το configuration σε ασφαλές μέρος (CD, USB Stick, κτλ). Είχα κάνει το λάθος να το ξεχάσω, και κάποια στιγμή που έκανα πατάτα (με τον controller, έκανα reset configuration) έχασα το array με 3x1TB. Περαστικά μου.
JohnnyB Δημοσ. 22 Απριλίου 2010 Δημοσ. 22 Απριλίου 2010 Η διαδικασία που θα ακολουθούσα στη θέση σου είναι η παρακάτω: 1. Εγκατάσταση του SSD στο υπάρχον σύστημα και boot στα windows ώστε να εγκατασταθούν αυτόματα όποιοι drivers είναι απαραίτητοι για το λειτουργικό. Κατά πάσα πιθανότητα το βήμα αυτό δεν είναι απαραίτητο αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις καλύτερα να έχεις καλύψει όλα τα ενδεχόμενα. 2. Με τον SSD κουμπωμένο και με τα windows να έχουν πλεόν τους "απαραίτητους" drivers, κάνεις επανεκίννηση με κάποιο boot CD τύπου Hiren's και τρέχεις το imaging tool της αρεσκείας σου. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις το μέγεθος του system partition ώστε να συμφωνεί με την χωρητικότητα του SSD δίσκου. Κατά την διάρκεια του imaging το πρόγραμμα (π.χ. Ghost) θα σε ρωτήσει πως θέλεις να διαχειριστείς αυτή τη διαφορά και μπορείς να πεις να γίνει η μεταφορά του συστήματος αγνοόντας την διαφορά χώρου (αρκεί βέβαια τα αρχεία που έχεις τώρα στον C: να χωράνε στον νέο δίσκο...). 3. Αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά, αφαίρεσε τους παλιούς δίσκους και bootαρε μόνο με τον καινούριο για να βεβαιωθείς ότι όλα πήγαν καλά. 4. Πλέον μπορείς να κουμπώσεις και τους υπόλοιπους 4 δίσκους και να δημιουργήσεις το RAID μέσω του BIOS όπως αναφέρεις. 5. Λογικά είσαι έτοιμος να μπεις στα windows με τους νέους δίσκους σου σε λειτουργία. Από ότι βλέπω το συγκεκριμένο board έχει 6 SATA θύρες οπότε τουλάχιστον ένας από τους παλιούς σου δίσκους θα μείνει εκτός. Προσωπικά σου συνιστώ την αγορά ενός eSATA docking station όπως τον http://www.skroutz.gr/c/667/external-cases-usb.html?keyphrase=sharkoon+duo. Έτσι μπορείς να εκμεταλευτείς και τους παλιούς σου δίσκους χρησιμοποιόντας τις δύο eSATA θύρες του motherboard σου, κουμπώνοντάς τους και ανάβοντάς τους όποτε θέλεις εσύ, ώστε να μεταφέρεις και τα παλιά σου δεδομένα στους νέους δίσκους, να φορμάρεις τους παλιούς και να τους χρησιμοποιείς για non critical storage. Καλή επιτυχία.
StavrosD Δημοσ. 22 Απριλίου 2010 Δημοσ. 22 Απριλίου 2010 Μια καλή εναλλακτική είναι και ο Perc 5i της Dell. Συνδέεται σε PCI-express 8x, έχει 512MB cache και υποστηρίζει έως 8 SATA ή SAS δίσκους. Αυτόν έχω και έχω βρει την υγεία μου.
Crizzt Δημοσ. 22 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 22 Απριλίου 2010 Ευχαριστω για τις συμβουλες. Βαζω στη λιστα λοιπον να κρατησω το configuration σε USB stick και να ριξω πανω τον SSD πριν τη μετακινηση του λειτουργικου. Καλος ο Perc 5i αλλα μου διπλασιαζει το budget αυτοματα. Το επομενο σταδιο (μετα απο μηνες) θα ειναι ενα NAS για να παει το RAID εκει. Καποιο απο τα: Synology ds410j, ds409, Qnap TS-419P
Crizzt Δημοσ. 4 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2010 Ακολουθω τα βηματα που προτεινε ο JohnnyB πιο πριν. Στο βημα 3 λοιπον προσπαθοντας να μπουταρει απο το SSD λεει κατι για οτι μπορει να εχει ιο, δεν εχει MBR και τα λοιπα. Κανω μπουτ απο το USB stick που εχω τα win7 αλλα φορτωνει τα αρχεια και εκει που θα επρεπε να εχει επιλογη γλωσσας δειχνει μονο background και mouse. Πως θα κανω repair για να φορτωσει απο το SSD κανονικα;
JohnnyB Δημοσ. 4 Μαΐου 2010 Δημοσ. 4 Μαΐου 2010 Ποιο πρόγραμμα σε προειδοποιεί για τον ιό; Για το imaging χρησιμοποίησες το Ghost στην τελευταία του έκδοση ή κάποιο άλλο πρόγραμμα; Θα μπορούσες να δοκιμάσεις το repair από το CD των windows και όχι από το USB. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί να μην φορτώνει σωστά από το flash αλλά κάνε μία δοκιμή...
Crizzt Δημοσ. 4 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Μαΐου 2010 Δεν ειναι καποιο προγραμμα, βγαινει μια προταση ολη κι ολη στην οθονη. Εχω την εντυπωση οτι ειναι απο τα Win7 επειδη δεν βρισκει το MBR. Προσπαθω να φτιαξω το MBR απο τα εργαλεια του Hιren. Λενε οτι το εφτιαξαν αλλα τζιφος. Θα δοκιμασω να καψω τα Win σε DVD αλλα δε νομιζω να φταιει αυτο. Φυσικα υπαρχει λυση να κανω την εγκατασταση απο την αρχη και οπως το παμε χρονικα συμφερει, αλλα τωρα ειναι και το να ανακαλυψουμε τι συμβαινει.
JohnnyB Δημοσ. 4 Μαΐου 2010 Δημοσ. 4 Μαΐου 2010 Μήπως έχεις ενεργοποιήσει το virus protection μέσα από το BIOS του motherboard; Όπως τα περιγράφεις κάπου εκεί πάει το μυαλό μου...
Crizzt Δημοσ. 5 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 5 Μαΐου 2010 Ηταν προβλημα με το MBR τελικα. Κανοντας boot απο το USB και περιμενοντας γυρω στα 3-4 λεπτα βγαινει η επιλογη γλωσσας και φτιαχνεται το MBR κανονικα απο κει και περα (:\boot\Bootsert.exe /NT60 ALL). Το περιεργο ειναι αυτη η αναμονη, αλλα απο αλλα sites που βρηκα, μπορει να ειναι αρκετα μεγαλη και ειναι ανεξηγητη. Μετα απο αυτο και δινοντας default boot device απο το ΒΙΟS στο SSD, μπαινουμε πλεον στα Win7. Ολα ειναι οπως πρεπει μονο που ζητανε activation ξανα.
Crizzt Δημοσ. 8 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2010 Με το συστημα να τρεχει απο τον SSD πλεον και βαζοντας τον HDD πανω φυσικα δεν μπουταρει γιατι λογικα υπαρχει ακομα MBR στον HDD. Ο υπολογιστης σταματαει αμεσως πριν φορτωσει λειτουργικο. Πως θα μπορεσω να λειτουργήσω με τον HDD πανω; Εχω δοκιμασει: Boot απο Hiren και format τον HDD. Boot απο Hiren και δημιουργια partition στον HDD. Boot απο Win7 USB, επαναφορα του MBR και με τους 2 δισκους πανω. Σε καμια περιπτωση δεν μπορει να μπει στα Win και στη 3η περιπτωση μαλιστα χαλαει το MBR του SSD. Δεν εχω αλλο μηχανημα για δοκιμες. Καμια ιδεα;
gkastros Δημοσ. 8 Μαΐου 2010 Δημοσ. 8 Μαΐου 2010 Στα windows XP εχει μεσα απο Recovery COnsole Μπορουσες να κανεις FIX MBR, και προσθηκη πολων λειτουργικων σε Boot Menu... Ειμαι σιγουρος πως κατι αντιστοιχο θα υπαρχει και στα 7 (δεν εχω ιδεα που ομως). Το πρωτο μερος που θα κοιτουσα ειναι στη διαδικασια του Setup. Στα xp σε ενα σημειο περναγε ενα text που ελεγε Hit r to enter recovery console (gia 5 sec)
JohnnyB Δημοσ. 8 Μαΐου 2010 Δημοσ. 8 Μαΐου 2010 Το BIOS δεν σε αφήνει να ρυθμίσεις την σειρά των HDDs και το Boot Order;
Crizzt Δημοσ. 8 Μαΐου 2010 Μέλος Δημοσ. 8 Μαΐου 2010 Ευχαριστω! Καταλαβα τι εγινε. gkastros, αυτο που λες ειναι η τριτη επιλογη που δοκιμασα πιο πριν. JohnnyB, αυτο ακριβως ηταν το προβλημα. Δεν ηξερα οτι οταν βαζεις ενα δισκο πσνω το BIOS αλλαζει μονο του τη σειρα για boot!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.