Προς το περιεχόμενο

Υπερβολικη χρηση RAM

pban

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Αυτο απο που προκυπτει ακριβως?

Ποιο απ' όλα ; Γράφω 4 πραγματάκια σε αυτή την πρόταση.

Γενικώς η θεωρία μου προκύπτει αναλόγως της απάντησης στην ερώτηση που προηγείται ...

Αυξάνεται (αργά αλλά σταθερά) η Kernel Memory ενόσω κατεβάζεις από το ιντερνετ ;; (Τσεκαρέ το στον Task Manager σου)

Γιατί υπάρχει κάποια ένσταση ;;

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
  • Moderators
Δημοσ.

Το πρόβλημα σου θα φτιαχτεί στο SP1

Πως το ξερεις πως ειναι προβλημα του λειτουργικου και οτι θα φτιαχτει συγκεκριμενα στο sp1?

... είναι Memory Leak από driver του λειτουργικού σου..

Γιατι συγκεκριμενα driver του λειτουργικου?

Τα ίδια ισχύουν και για Vista.. θα φτιαχτεί στο SP3.

Vista και windows 7 δεν μου εχουν εμφανισει ποτε τετοιο προβλημα.Για ποιο λογο,μια και φταιει το λειτουργικο?

Δημοσ.

Κατά αρχάς αν πρόκειται για μήνυμα troll η συμμετοχή μου θα εξαιρεθεί από τον παρόν topic άμεσα.

Απλά είπα και εγώ την θεωρία μου όπως τα υπόλοιπα παλικάρια. Αν δεν επιβεβαιωθεί η σκέψη μου απλά θα προτείνω κάτι άλλο κ.ο.κ.

Εξηγούμαι εν τάχει:

Ότι θα συμπεριληφθεί το hotfix στα αντίστοιχα SP's που αναφέρω φαίνεται στο link του hotfix που έστειλα παραπάνω ... στην λίστα με το header "έκδοση".

Όσο για το άλλο που ρωτάς.. ρίξε μια ματιά

http://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-US/wfp/thread/c023b15a-a319-471b-b1e4-401ecc7f59cc

Ο WFP χρησιμοποιείτε π.χ. από το NOD32. Και το πρόβλημα με το memory leak του οδηγού υπάρχει από Vista εποχή.

Αν ψάξεις εδώ στο insomnia ή σε άλλα forums θα βρεις αρκετούς χρήστες που παραπονιούνται για την υπερβολική κατανάλωση μνήμης σε συνδυασμό με την χρήση του ίντερνετ και αφού δοκίμασαν διάφορες ιδέες που προτάθηκαν από τους συναδέλφους στα forums το πρόβλημα παρέμενε άλυτο.

Μάλιστα αυτοί οι χρήστες ενώ παρατηρούσαν αύξηση μνήμης δεν μπορούσαν να εντοπίσουν αντιστοίχως κάποια διεργασία που να καταναλώνει την μνήμη αυτή.

Ερευνώντας ο ίδιος υπολογιστές φίλων με Vista διαπίστωσα ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό... αλλά η αύξηση μνήμης είναι τόσο αργή και σταδιακή... που ο μέσος χρήστης είναι αδύνατο να το παρατηρήσει. :fear:

Εξαρτάται από την χρήση, το μέγεθος της μνήμης, από το bandwitdh της σύνδεσης, από τα προγράμματα που χρησιμοποιούν το WFP αν και εφόσον υπάρχουν. Το NOD32 επιβεβαιωμένα το κάνει. Αν λοιπόν ισχύουν οι "κατάλληλες" συνθήκες μετά από κάποιες μέρες συνεχούς λειτουργίας (με προϋπόθεση ότι το ιντερνετ χρησιμοποιείτε συνεχώς) .. είναι μοιραίο ότι κάποτε η μνήμη θα "φουλάρει". Ο χρήστης καθόλη την διάρκεια θα μπορούσε να παρατηρεί την μη-σελιδοποιημένη μνήμη πυρήνα να αυξάνεται συνεχώς αργά αργά μέχρι να επέλθει το μοιραίο.

Απ'ότι γνωρίζω το hotfix που υπέδειξα δεν έχει περάσει στο Windows Update.

Ελπίζω να σε κάλυψα. Μην με κάνεις να μετανιώσω που απάντησα.

• Moderators
Δημοσ.
Κατά αρχάς αν πρόκειται για μήνυμα troll η συμμετοχή μου θα εξαιρεθεί από τον παρόν topic άμεσα.

Δεν θυμαμαι να σε χαρακτηρισα καπου με οποιοδηποτε τροπο.Κανε τον κοπο να ψαξεις αλλα thread που εχω απαντησει και μετα βγαλε τα συμπερασματα σου.Κριμα που ξεκιναω ετσι την απαντηση μου,νομισα πως θα καναμε επικοδομητικη συζητηση.

Απλά είπα και εγώ την θεωρία μου όπως τα υπόλοιπα παλικάρια. Αν δεν επιβεβαιωθεί η σκέψη μου απλά θα προτείνω κάτι άλλο κ.ο.κ.

Προφανως.Ιδεες ριχνουμε ολοι.Απλα ηθελα να καταλαβω πως προεκυψε το kernel memory leak,απο τη στιγμη που ο topic starter δεν κανει πουθενα αναφορα σ αυτη.

Αν και ισως να μην παρεις ποτε απαντηση απο τον ts,μια και μιλαμε για 4 μηνες πριν.

Εξηγούμαι εν τάχει:

Ότι θα συμπεριληφθεί το hotfix στα αντίστοιχα SP's που αναφέρω φαίνεται στο link του hotfix που έστειλα παραπάνω ... στην λίστα με το header "έκδοση".

Thanx για την πληροφορια

Όσο για το άλλο που ρωτάς.. ρίξε μια ματιά

http://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-US/wfp/thread/c023b15a-a319-471b-b1e4-401ecc7f59cc

Ο WFP χρησιμοποιείτε π.χ. από το NOD32. Και το πρόβλημα με το memory leak του οδηγού υπάρχει από Vista εποχή.

[...]Ερευνώντας ο ίδιος υπολογιστές φίλων με Vista διαπίστωσα ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό... αλλά η αύξηση μνήμης είναι τόσο αργή και σταδιακή... που ο μέσος χρήστης είναι αδύνατο να το παρατηρήσει. :fear:

Μιλας για την kernel memory,οπως ειπες κ πριν απ οτι καταλαβα.Θα θελα να μαθω για ποιο λογο δεν εχει περασει στο windows update το patch.Το εχεις κανει reproduce με διαφορετικα antivirus ή μονο με nod?

Εξαρτάται από την χρήση, το μέγεθος της μνήμης, από το bandwitdh της σύνδεσης, από τα προγράμματα που χρησιμοποιούν το WFP αν και εφόσον υπάρχουν. Το NOD32 επιβεβαιωμένα το κάνει. Αν λοιπόν ισχύουν οι "κατάλληλες" συνθήκες μετά από κάποιες μέρες συνεχούς λειτουργίας (με προϋπόθεση ότι το ιντερνετ χρησιμοποιείτε συνεχώς) .. είναι μοιραίο ότι κάποτε η μνήμη θα "φουλάρει". Ο χρήστης καθόλη την διάρκεια θα μπορούσε να παρατηρεί την μη-σελιδοποιημένη μνήμη πυρήνα να αυξάνεται συνεχώς αργά αργά μέχρι να επέλθει το μοιραίο.

Να υποθεσω πως οι"καταλληλες" συνθηκες ειναι η δικαιολογια της ms?To thread στο msdn ειναι απο το τελος του 2009.Περιεργο.

Δεν εχω αφησει κανενα pc μου ανοιχτο για κατεβασμα πανω απο 2 μερες(nod σε ολα)οποτε ισως γι αυτο να μην μου κανε αισθηση.Θα αρχισω να παρακολουθω πιο στενα το ekrn.exe.Οπως και να χει,thanx για το info.

Δημοσ.

Επανερχομαι λοιπον,

Μετα απο καποιο διαστημα παρατηρησα οτι σταματησε να το κανει

και απ'οτι θυμαμαι αυτο συνεβαινε τις μερες που εκανα για πολλες ωρες download και unrar μεγαλων αρχειων.

Δεν ξερω βεβαια αμα συνδεονται ολα αυτα μεταξυ τους ή αμα εφταιγε καποιο προγραμμα

που ειχα τοτε εγκατεστημενο.

• Moderators
Δημοσ.

Απο περιεργεια για το συγκεκριμενο leak,αφησα ανοιχτο το λαπτοπ τις 2 τελευταιες μερες με ενα torrent των ~16gb,ενα των ~7 και μερικα μικροτερα να κατεβαινουν. Ανοιχτος ο process explorer και καρφωμενος στο ekrn.exe,με ματιες παντα στην kernel memory.Tα αποτελεσματα στην pic.Το laptop ειχε κανονικη χρηση και τις δυο μερες(2 virtual machines,φορτωμενο firefox,office κλπ,χωρις games).

einolh.jpg

Οπως πιστευω ειναι ευδιακριτο και απο το screenshot,κανενα memory leak στην περιπτωση μου.Με ~50mb ξεκινησε το ekrn.exe και εμεινε στα ιδια,οπως και η kernel memory η οποια παιζει γυρω στα 240mb.

Καμια ιδεα πως να κανω reproduce to bug?

Δημοσ.

Καλησπέρα

Αν και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο χαλάμε το thread. Αν στο μέλλον κάποιος συνάδερφος με παρόμοιο πρόβλημα «ψάχνεται» θα μπλέξει με όλα αυτά εδώ.

Προφανως.Ιδεες ριχνουμε ολοι.Απλα ηθελα να καταλαβω πως προεκυψε το kernel memory leak,απο τη στιγμη που ο topic starter δεν κανει πουθενα αναφορα σ αυτη.

Όταν κάποιος χρήστης έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το πρόβλημα αντιλαμβάνεται ότι η συνολική του μνήμη έχει «φουλάρει». Ψάχνει τις διεργασίες του, ψάχνεται γενικά. Το memory leak από οδηγό (της Microsoft μάλιστα) δεν είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται. Αυτό έρχεται σαν διαπίστωση αργότερα αφού πρώτα δεν αποδώσουν άλλοι έλεγχοι.

Μιλας για την kernel memory,οπως ειπες κ πριν απ οτι καταλαβα.Θα θελα να μαθω για ποιο λογο δεν εχει περασει στο windows update το patch.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην περάσει ένα hotfix στο windows update, όπως... το να μην θεωρείτε critical, ... να μην έχει ελεγχθεί όσο θα ήθελαν ή να μην είναι στην τελική του έκδοση. Πολλές φορές η επίλυση ενός bug είναι δύσκολη υπόθεση και αρκετά συχνά φτιάχνοντας κάτι χαλάει κάτι άλλο. Απόδειξη ότι πολλά bugs μένουν άλυτα για καιρό.

Εκτός των παραπάνω πιθανολογώ ότι ένας ακόμα λόγος που δεν έκαναν published το συγκεκριμένο hotfix στο WU είναι ότι επίκεινται επιπλέον εσωτερικές αλλαγές σε οδηγούς όπως το netio.sys στα επερχόμενα SP’s.

Το εχεις κανει reproduce με διαφορετικα antivirus ή μονο με nod?

Σε συγκεκριμένο μηχάνημα (Vista SP2) υπό την επίβλεψη μου...

Την πρώτη φορά που διαπίστωσα το πρόβλημα δεν υπήρχε nod32 εγκατεστημένο. Υποψιαζόμουν το wireshark αλλά δεν το επιβεβαίωσα ποτέ (δεν πιστεύω το winpcap να βασίζεται στο WFP). Εκεί διαπιστώνω για πρώτη φορά το θέμα με την αύξηση μνήμης ενώ το παρατηρώ αντιστοίχως και σε άλλους υπολογιστές.

http://social.technet.microsoft.com/Forums/en/w7itpronetworking/thread/38194b3f-e713-484b-8a16-c8154b9acff0

Αργότερα σε δικό μου μηχάνημα (Windows 7) μετά την εγκατάσταση του nod32 x64 4.0.X το πρόβλημα εμφανίζεται και λύνεται με την απενεργοποίηση του real time/web access protection. Παράλληλα από ότι θυμάμαι εκείνη την περίοδο είχα ένα θέμα με το ZA 9.0.X ... το οποίο δεν «αποτύπωνε» σωστά την διαδικτυακή κίνηση .. μεταξύ άλλων μου εμφάνιζε εσφαλμένες ενδείξεις στο tray icon. Πολλά τα παράπονα χρηστών χωρίς λύση.

http://forum.zonealarm.com/showthread.php?t=70895

Μετά από λίγο καιρό και μια τυχαία αναβάθμιση στο WU .. το tray icon διορθώνεται και το θέμα με την αύξηση της kernel memory κάνει και πάλι την εμφάνιση του.

Να υποθεσω πως οι"καταλληλες" συνθηκες ειναι η δικαιολογια της ms?To thread στο msdn ειναι απο το τελος του 2009.Περιεργο.

Δυστυχώς το πρόβλημα διαπιστώνεται νωρίς αλλά η λύση έρχεται αργά.

Συν τοις άλλοις ένα επιπλέον γεγονός... το hotfix για τα Vista κυκλοφόρησε 6 μήνες μετά το hotfix για τα 7 / server 2008.

Δεν εχω αφησει κανενα pc μου ανοιχτο για κατεβασμα πανω απο 2 μερες(nod σε ολα)οποτε ισως γι αυτο να μην μου κανε αισθηση.Θα αρχισω να παρακολουθω πιο στενα το ekrn.exe.Οπως και να χει,thanx για το info.

Το ekrn.exe είναι διεργασία. Δεν θα διαπιστώσεις κάτι περίεργο στην χρήση μνήμης που κάνει το ekrn. To ekrn χρησιμοποιεί αντικείμενο από kernel driver που διαχειρίζεται την μνήμη προβληματικά. Γι’ αυτό το leak «χρεώνεται» στην μνήμη που χρησιμοποιεί ο πυρήνας του OS σου.

Απο περιεργεια για το συγκεκριμενο leak

Ωραία η περιέργεια αλλά είναι και καλοκαίρι :-)

Καμια ιδεα πως να κανω reproduce to bug?

Πολύ συχνά το reproduced (λόγο των παραμέτρων/καταστάσεων που πρέπει να ικανοποιούνται) είναι δυσκολότερο από την ίδια την επίλυση του προβλήματος.

Το nod32 το έχεις με τις default επιλογές όπως έρχεται από την εγκατάσταση ;

αφησα ανοιχτο το λαπτοπ τις 2 τελευταιες μερες με ενα torrent των ~16gb

Ο WFP χρησιμοποιείτε για να στέλνει πληροφορίες από το TCP/IP σου σε εφαρμογές χρήστη. Π.χ. εφόσον έχεις ρυθμίσει το nod32 να «ελέγχει» συγκεκριμένες ports του http σου και ενδεχομένως όχι την τυχαία port του μtorrent σου ίσως να δικαιολογείτε. Δοκίμασε να κατεβάσεις μεγάλα αρχεία με το firefox. Τώρα που είσαι υποψιασμένος για το θέμα αρκούν μόνο λίγες ώρες ώστε να διαπιστώσεις αν υφίστανται.

Υποθέτω ότι το μέγεθος του leak εξαρτάται από το «πόσο χρησιμοποιείτε» το WFP. Όσες ports φιλτράρεις στο nod32 και όσο αυτές χρησιμοποιούνται.. τόσο μεγαλύτερο leak θα πρέπει να συναντήσεις.

Δημοσ.

φιλε σκουληκε.... δε θα αναφερθω στο ποσο ψαγμενος εισαι απο μηχανικη μιας και μαλλον κανουμε την ιδια δουλεια. με το alwaysunloaddll στη registry δε θα ξαναδεις leak παντως...... για να μη ψαχνεσε για hotfixes αδικα

Δημοσ.
φιλε σκουληκε.... δε θα αναφερθω στο ποσο ψαγμενος εισαι απο μηχανικη μιας και μαλλον κανουμε την ιδια δουλεια. με το alwaysunloaddll στη registry δε θα ξαναδεις leak παντως...... για να μη ψαχνεσε για hotfixes αδικα

Όχι βρε μην σε ξεγελάω .. ερασιτέχνης είμαι όπως οι περισσότεροι. :lol:

Απλά τυχαίνει να έχω παρατηρήσει το συγκεκριμένο ζήτημα που εξετάζουμε στο thread και το μοιράζομαι.

• Moderators
Δημοσ.
Καλησπέρα

Αν και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο χαλάμε το thread. Αν στο μέλλον κάποιος συνάδερφος με παρόμοιο πρόβλημα «ψάχνεται» θα μπλέξει με όλα αυτά εδώ.

Υπερβολικη χρηση ram δεν λεγεται το thread?Για memory leak δεν μιλαμε?

Ωραία η περιέργεια αλλά είναι και καλοκαίρι :-)

Kαι το καλοκαιρι παυουμε να αναρωτιομαστε ή κατι παρομοιο?:rolleyes:

Τελοσπαντων,θα εκανα περισσοτερη αναλυση,αλλα απο την αρχη δεν ειχες κ την πλεον θετικη αντιμετωπιση.Καλη συνεχεια.

Δημοσ.
...

Το οποίο όμως μάλλον έχει ως σπάνια παρενέργεια κάποιες φορές μην λειτουργεί σωστά το ιντερνετ μετά από πολλές μέρες συνεχούς χρήσης.. επιβάλλοντας την επανεκκίνηση....

λολ.. γαμώ τα φιξ βγάλαν.. Σε αναγκάζει να κάνεις restart για να στρώσει..

Εγώ αλλο δε καταλαβαίνω όμως.. πως διάολο απο ενα memory leak "πιαστήκατε"?

• Moderators
Δημοσ.
λολ.. γαμώ τα φιξ βγάλαν.. Σε αναγκάζει να κάνεις restart για να στρώσει..

Oπως τα περισσοτερα updates της ms μπρε;)

Εγώ αλλο δε καταλαβαίνω όμως.. πως διάολο απο ενα memory leak "πιαστήκατε"?

Συζητηση καναμε απο την αρχη,κανενας δεν"πιαστηκε".

Δημοσ.

Υπερβολικη χρηση ram δεν λεγεται το thread?Για memory leak δεν μιλαμε?

Απλά δόθηκε μια επιπλέον προσέγγιση/λύση/ιδέα για το θέμα που συζητάμε εδώ, σε συνδυασμό με διάφορα αναπάντητα ερωτήματα χρηστών σχετικά με την χρήση της μνήμης ή της έλλειψης πόρων (η επιπλέον μνήμη που σταδιακά καταλαμβάνεται από το leak δεν σελιδοποιείτε).

Πιστεύω ότι είναι καλό όποιος αντιμετωπίζει το πρόβλημα να έχει και αυτή την προσέγγιση υπόψη του.

Γενικά μου αρέσει περισσότερο η ουσία παρά η θεωρία. Αναλύοντας τεχνικά (/διεξοδικά) το ζήτημα η επιπλέον αυτή προσέγγιση χάνεται με λεπτομέρειες που δεν αφορούν την πλειονότητα (ούτε καν εμένα προσωπικά). Επίσης εγείρονται ερωτήματα που μόνο οι developers της Microsoft μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα ενώ εμείς μπορούμε να κάνουμε μόνο παρατηρήσεις και εικασίες.

Πολλές φορές το "γιατί" είναι δυσεπίλυτο ... απαιτεί πολύ χρόνο για την διερεύνησή του που σε νορμάλ καταστάσεις δεν διαθέτει κανείς, ιδίως αν δεν επρόκειτο για την δουλειά του.

Πιθανολογώ λοιπόν ότι κάποιος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα θέλει να το λύσει και δεν ενδιαφέρεται πάντα για το "γιατί/πως/πότε". Από εκεί και πέρα είμαστε όλοι οι συνάδερφοι εδώ για εμπειρίες, ιδέες και φυσικά επιπλέον διερεύνηση και κουβέντα. Απλά θεώρησα ότι η φύση του thread είναι τέτοια που "δεν επιδέχεται" αυτού του "είδους" την συζήτηση.

Kαι το καλοκαιρι παυουμε να αναρωτιομαστε ή κατι παρομοιο?

:-) όχι, το είπα καλοπροαίρετα. Επειδή καλοκαίρι σημαίνει και στιγμές χαλάρωσης και έπιασα τον εαυτό μου να γράφει ένα μεγάλο μήνυμα με τεχνικές αναφορές. Το είπα για να το ακούσεις εσύ αλλά πρωτίστως εγώ.

Τελοσπαντων,θα εκανα περισσοτερη αναλυση,αλλα απο την αρχη δεν ειχες κ την πλεον θετικη αντιμετωπιση.Καλη συνεχεια.

Παρόλα αυτά που γράφω παραπάνω δεν νομίζεις ότι προσπάθησα να σε καλύψω μοιράζοντας τις σκέψεις μου ή ότι έκανα μια τίμια απόπειρα να απαντήσω στα ερωτήματά σου ;

Έχεις παράπονο ότι δεν ασχολήθηκα ή ότι δεν μοιράστηκα τις σκέψεις μου ;

Κάνε μια τελευταία δοκιμή με το firefox να δούμε τι γίνεται. Και αν επιβεβαιωθεί, επιβεβαιώθηκε. Αλλιώς, καλύτερα για το laptop σου :-)

Δημοσ.

Τελικα το superfetch βοηθαει καθολου ή οχι; Επισης το memoryboost σε λειτουργικα με 4+gb ram, βοηθαει;

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...