Προς το περιεχόμενο

Διαγραφή ιών χωρίς antivirus

Praetorianos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή δεν θέλω εγκατεστημένα antivirus στον υπολογιστή μου, αρκούμαι στα online scan tools που παρέχουν διάφορες εταιρίες. Σήμερα εντόπισα τα εξής στον υπολογιστή μου:

fgge.jpg

Μήπως ξέρει κανείς:

1) Αν αυτή η λύση του online scan προσφέρει αξιόπιστη προστασία (δεν θέλω real time protection).

2) Αν τα παραπάνω είναι πραγματικά επικίνδυνα αρχεία ή απλά false alarm.

3) Αν μπορώ να τα βγάλω χωρίς να εγκαταστήσω κάτι extra στον υπολογιστή.

4) Αν έχουν κάνει ήδη κάποια ζημιά στον υπολογιστή που θα εμφανιστεί στο μέλλον (σύνδεσα πρόσφατα ένα σκληρό με πολύ σημαντικά έγγραφα και θα προτιμούσα να μείνουν ασφαλή).

Δημοσ.

Εάν τα έγγραφα σου είναι τόσο σημαντικά τότε η εγκατάσταση antivirus και antispyware είναι μονόδρομος. Τα online scanners δεν μπορούν να σε σώσουν εύκολα αν έχεις κολλήσει έναν ιό ή κάποιο trojan....Για ποιό λόγο δεν θες εγκατεστημένο antivirus?

Δημοσ.

Praetoriane αν είχες Linux ή Mac θα σου έλεγα ότι τα online tools είναι υπέραρκετα. Αντίθετα έχεις windows και είσαι συνδεμένος και στο internet, οπότε πρέπει να σκεφτείς σοβαρά για real time protection.

1) Αν αυτή η λύση του online scan προσφέρει αξιόπιστη προστασία (δεν θέλω real time protection).

Προστασία δεν προσφέρει. Αντιμετώπιση προσφέρει και μάλιστα ετεροχρονισμένη. Κάποιοι ιοι εύκολα εμποδίζονται να μπουν, αλλά άμα μπουν βγαίνουν πολύ δύσκολα. Αν δεν θέλεις real time protection για να μη καθυστερεί το μηχάνημα, (π.χ. για παιχνίδια), τότε απενεργοποιείς το antivirus όποτε απαιτείς full cpu.

2) Αν τα παραπάνω είναι πραγματικά επικίνδυνα αρχεία ή απλά false alarm.

Διπλό ερώτημα. Εγώ θεωρώ τους backdoor servers πραγματικά επικίνδυνα πράγματα. (Διάβασε εδώ και εδώ για More info)

Για να δεις αν είναι false alarm δοκίμασε την δωρεάν υπηρεσία του http://www.virustotal.com/ ή δοκίμασε και με άλλο antivirus (ήδη το έχεις κάνει)

3) Αν μπορώ να τα βγάλω χωρίς να εγκαταστήσω κάτι extra στον υπολογιστή.

Κάποια Online tools έχουν και remove. Εναλλακτικά δοκίμασε κάποια antivirus Live cds (κοίτα εδω). Πιστεύω ότι δε χρειάζεται να εγκαταστήσεις τίποτα εχτρa.

4) Αν έχουν κάνει ήδη κάποια ζημιά στον υπολογιστή που θα εμφανιστεί στο μέλλον (σύνδεσα πρόσφατα ένα σκληρό με πολύ σημαντικά έγγραφα και θα προτιμούσα να μείνουν ασφαλή).

Πολυ γενική ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί. Τα συγκεκριμένα είναι Δούριοι Ίπποι, οπότε τίποτα δεν αποκλείεται. Από την άλλη ... σημαντικά αρχεία και έγγραφα και χωρίς προστασία;

Επίσης μια πολύ σημαντική προστασία που ΔΕΝ απαιτεί real time protection παρέχουν το spywareblaster και το Spybot Search and Destroy. Το δεύτερο το εγκαθιστάς χωρίς πρόσθετα, χωρίς real protection και χωρίς toolbars, κάνεις update ... και ανοσοποίηση (Immunize). To πρώτο είναι ακόμα πιο εύκολο, θα το καταλάβεις. Μετά κλείνεις τα προγράμματα ΤΕΛΕΙΩΣ. Μια-δυο φορες το μήνα κάνεις update στα προγράμματα και εκ νέου ανοσοποίηση.

Δημοσ.
Praetoriane αν είχες Linux ή Mac θα σου έλεγα ότι τα online tools είναι υπέραρκετα.

ρίξε λίγο φώς παραπάνω isay

για το άλλο OS είναι γνωστά

.

Δημοσ.
ρίξε λίγο φώς παραπάνω isay

Με την έννοια, ότι η δομή του linux/macos δεν επιτρέπει την άμεση διασπορά ιων εντός του συστήματος, ο περιοδικός έλεγχος (με online tools) των αρχείων (doc, xls, κλπ) είναι αρκετός για προστασία φίλων/γνωστών/κλπ από ακούσια διασπορά κάποιου ιου.

Δημοσ.

isay σ΄ευχαριστώ για την εκτενή ανάλυση, ίσως το ξανασκεφτώ για antivirus καθώς σε περίπτωση αυτοαντιγραφόμενου (?) ιού, ούτε το back up των αρχείων θα με βοηθήσει.

Ο λόγος που δεν θέλω να βάλω antivirus, antispyware κτλ κτλ είναι γιατί θέλω ένα πεντακάθαρο υπολογιστή που να πηγαίνει σφαίρα. Αυτή τη στιγμή μόνο το sandboxie τρέχει στην εκκίνηση και όλα πάνε τέλεια. Αντιθέτως πριν από 2 χρόνια που ήμουν full προστατευμένος μου σπαγαν τα νεύρα μόνο τα εικονίδια που έβλεπα.

Αφού παρατήρησα επί δύο χρόνια ότι μόνο κάτι advertising cookie έβρισκαν, τα ξήλωσα όλα. Είχα και κάτι προβλήματα με το avg και τα win7 οπότε ήταν η αφορμή.

Το essential tools πακέτο με το UAC των Windows 7 δεν παρέχουν επαρκή προστασία?

Δημοσ.

Οκ θα είσαι με το mse. Εφόσον φαντάζομαι οτι είσαι προσεχτικός χρήστης και όχι αρχάριος, θα είσαι οκ και με το mse και με το avira. Και ούτε θα σε πρήζουν ειδικά το πρώτο που έχει σχεδόν μηδενικά false positives. Πάντα η πρόληψη είναι καλύτερη. Τέλος ποτέ δεν συμπάθησα τα online scanners. Και ούτε υπάρχουν για να παρέχουν προστασία

Δημοσ.

Πεντακάθαρος και γρήγορος υπολογιστής είναι μόνο ο "παρθένος" με φρέσκια εγκατάσταση λειτουργικού. Υπάρχουν χιλιάδες άλλα πράγματα που ζορίζουν τον υπολογιστή πέρα απο το antivirus όπως πολλά windows services που δεν μπορείς πάντα να ελέγξεις. Όταν όμως πρόκειται για θέμα ασφάλειας δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι, ειδικά όταν έχεις πολύτιμα για σένα αρχεία. Το ένα εικονίδιο του antivirus κάτω δεξιά στην taskbar δεν νομίζω να είναι τόσο εκνευριστικό και αν τελικά σε εκνευρίζει και αυτό μπορείς να το κάνεις να μην φαίνεται. End of problems.

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.
Πεντακάθαρος και γρήγορος υπολογιστής είναι μόνο ο "παρθένος" με φρέσκια εγκατάσταση λειτουργικού. Υπάρχουν χιλιάδες άλλα πράγματα που ζορίζουν τον υπολογιστή πέρα απο το antivirus όπως πολλά windows services που δεν μπορείς πάντα να ελέγξεις. Όταν όμως πρόκειται για θέμα ασφάλειας δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι, ειδικά όταν έχεις πολύτιμα για σένα αρχεία. Το ένα εικονίδιο του antivirus κάτω δεξιά στην taskbar δεν νομίζω να είναι τόσο εκνευριστικό και αν τελικά σε εκνευρίζει και αυτό μπορείς να το κάνεις να μην φαίνεται. End of problems.

Το προβλημα σιγουρα δεν ειναι το εικονιδιο που θα εμφανιζεται στο taskbar -τουλαχιστον σε μενα- αλλα οπως και να χει το real time scan καθυστερεί το pc.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...