Προς το περιεχόμενο

Μπύρα στην οθόνη και W.T.F.

akpe

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα παίδες

Χτες είχα ένα μικρό ατυχηματάκι στο γραφείο μου με αποτέλεσμα να πέσουν λίγες σταγόνες μπύρα επάνω στην tft οθόνη μου (samsung t220). Τονίζω το λίγες σταγόνες. Αμέσως σκούπισα την οθόνη και αφιερωσα αρκετή ώρα στο να καθαρίσω το πληκτρολόγιο. Μπλά, μπλά, αρκετή ώρα μετά βλέπω μια μαυρίλα στο κάτω μέρος της οθόνης η οποία σιγά σιγά μεγάλωνε και σταμάτησε σε αυτό το σχήμα και μέγεθος:

IMAG0006.jpg

Οκ λεω, παίχτηκε μαλακία. Κάποια ζημιά έκανε η μπύρα και άρχισε να μου καίει πίξελ... τουλάχιστον έτσι πίστευα τότε. Και θα εξηγήσω το γιατί. Πέφτω για ύπνο. Σηκώνομαι μετά από λίγη ώρα (~10 λεπτά) και είδα πως είχαν σχηματιστεί επιπλέον "μαύρες γραμμές" και σιγά σιγά αυτές, μαζί με τον όγκο της κυρίως μαυρίλας, μεγάλωναν. Κάπως έτσι (τη φωτογραφία την έβγαλα σήμερα):

IMAG0008.jpg

Αμέσως λεω οκ, την γαμ^#$%με, βγάζω ενστικτωδώς την οθόνη από την πρίζα, και πέφτω για ύπνο.

Το περίεργο είναι πως πριν από λίγο που ξύπνησα η μαυρίλα είχε μειωθεί αρκετά σε όγκο και οι μαύρες γραμμές που σχηματίστικαν είχαν εξαφανιστεί... η οθόνη μου ήταν σχεδόν όπως στην πρώτη φωτογραφία!(!;!;!;!), άντε η μαυρίλα να ήταν λίγο πιο διογκωμένη.

Οπότε τι σκατά, δεν έκαψε πίξελ τελικά;

Από ότι βλέπω, μετά από λίγη ώρα χρήσης, η μαυρίλα άρχισε και πάλι να εμφανίζεται και να μεγαλώνει σιγά σιγά όπως ακριβώς στην δεύτερη φωτογραφία... αυτή τη φορά και στα αριστερά της οθόνης.

IMAG0009.jpg

Προσέξτε χαρακτηριστικά πως ενώ έγραφα το πόστ, ενα σημείο της μαυρίλας διογκώθηκε περισσότερο και μια λεπτή μαύρη κάθετη γραμμή (η οποία έφτανε περίπου στο σημείο που έχω τον κέρσορα) εξαφανίστηκε!:

IMAG0012.jpg

Έχει κανείς καμιά ιδέα για το τι μπορεί να έχει συμβεί και αν (και πως) μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Δημοσ.

Βγάλε την οθόνη από την πρίζα και ρίξε αρκετό οινόπνευμα στο κάτω μέρος. Άσε να στεγνώσει καμιά ώρα και βάλε τη ξανά σε λειτουργία.

Δημοσ.

Οινόπνευμα;! Μιλάς για το κάτω μέρος μεταξύ οθόνης και πλαισίου eh; :)

Δημοσ.

Ναι. Το οινόπνευμα έχει την ιδιότητα να καθαρίζει οτιδήποτε μπορεί να οξειδώσει ή να βραχυκυκλώσει ηλεκτρονικά, και εξατμίζεται χωρίς να αφήνει κατάλοιπα. Έχω σώσει ολόκληρο PC που μούλιασε σε νερό έτσι. Έβαλα όλα τα ηλεκτρονικά του σε οινόπνευμα και όταν στέγνωσαν δούλευαν μια χαρά (ακόμα και ο δίσκος καθώς είναι αεροστεγώς κλεισμένος).

Δημοσ.

Φίλε μου δυστυχώς από ότι βλέπω έχεις σπάσει τους κρυστάλους της οθόνης σου (ίσως από την πίεση όταν το καθάριζες.) .

Το οινόπνευμα δε θα κάνει κάτι γι αυτό... Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος...

Δημοσ.

εγω επαθα κατι αντιστοιχο σε οθονη λαπτοπ φιλε . οταν πηγα να την καθαρισω επειδη ειχε σκονες απανω μου εκανε σιγα σιγα νερα και σχηματιζε διαφορα σχεδια . γνωμη μου ειναι οτι σπασανε οι κρυσταλλοι μεσα

Δημοσ.

Επίσης καλά θα κάνεις να μην βάλεις οινοπνεύματα και βότκες (φτάνει η μπύρα) για να μην προκαλέσεις μεγαλύτερη ζημιά.

Πας για αλλαγή οθόνης, είτε σε σέρβις ή με αγορά από ebay κτλ και "εγχείριση"...

Δημοσ.
Φίλε μου δυστυχώς από ότι βλέπω έχεις σπάσει τους κρυστάλους της οθόνης σου (ίσως από την πίεση όταν το καθάριζες.) .

Το οινόπνευμα δε θα κάνει κάτι γι αυτό... Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος...

Αν έχουν σπάσει οι κρύσταλλοι, όχι. Αλλά αν είναι θέμα απλά ενεργοποίησής τους, θα δουλέψει. Επίσης είτε δουλέψει είτε όχι, το οινόπνευμα δεν αφήνει κατάλοιπα (ΠΡΟΣΟΧΗ, η Βότκα έχει ζάχαρη!!! Μην ρίξεις βότκα γιατί θα κολλάει !!!), οπότε την αλλάζουν την οθόνη, αν βέβαια είναι στην εγγύηση και θεωρηθεί ότι δεν είναι δικό σου σφάλμα.

Δημοσ.

Ακόμα και το οινόπνευμα αφήνει κατάλοιπα... ΔΕΝ είναι 100% καθαρή αλκοόλη αλλά ακόμα και έτσι, δεν μπορούμε να συστήσουμε να ρίχνεις ένα πτητικό και εύφλεκτο υγρό χύμα σε ένα λάπτοπ... είναι μάλλον αοριστολογία και γενικότητα, όπως και το ότι οι σκληροί δίσκοι είναι αεροστεγώς κλεισμένοι, γιατί ΔΕΝ είναι. Περισσότερα για το πόσο αεροστεγείς είναι οι σκληροί δίσκοι μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει στα subforum του insomnia για υδρόψυξη. Μόνο ssd δίσκοι μπορούν να σφραγιστούν αεροστεγώς, αφού σε hd με κινούμενα μέρη είναι απαραίτητη η κυκλοφορία αέρα ώστε να λειτουργήσουν.

Ακόμα και αν είναι στην εγγύηση είναι μάλλον απίθανο να καλυφθεί η θραύση των κρυστάλλων της οθόνης.

Δημοσ.

Σύμφωνα με τα "spikes" που βλέπω στις photos καταλήγω και γω στο ίδιο συμπέρασμα... προβληματικοί κρύσταλοι.

Δημοσ.

Well, μάλλον σπάσανε οι κρύσταλλοι, η ζημιά φαίνεται με σκιά οταν η οθόνη είναι κλειστή. Δεν ξέρω αν φταίει η πίεση (πραγματικά την χαϊδευα!) ή αν συνέβαλε το υγρό που πέρασε ανάμεσα σε οθόνη και πλαίσιο.

Οπότε δεν ρισκάρω το οινόπνευμα (no offence vasper!) απλά θα περιμένω μια-δυο ημέρες ακόμα και θα πάρω καινούργια. Το μόνο που ελπίζω είναι να μην μαυρίσει το 80% της οθόνης μέχρι αύριο.

Δημοσ.

Οι κρύσταλλοι περιέχουν υγρό που χύνεται μέσα στην οθόνη και αυτό είναι η μαυρίλα που φαίνεται.

Σχετικά με το πως έσπασε αν δεν είναι από την πίεση, δεν ξέρω αν είναι ίσως η παγωμένη μπύρα και η απότομη συστολή των κρυστάλλων εξαιτίας της απότομης εναλλαγής θερμοκρασίας. Αν σκεφτείς να περάσεις μόνος σου την οθόνη βεβαιώσου πως ξέρεις πως να ανοίξεις το λαπτοπ σου. Δεν είναι όλα τα ίδια, προσπάθησε πρώτα να βρεις οδηγίες αποσυναρμολόγησης, καθώς πάντα υπάρχει κάτι tricky, κάποιο καλωδιάκι που περνάει από κρυφό σημείο, κάποιο παράξενο κούμπωμα κτλ.. Αν ξεπεράσεις αυτό τότε με τη σωστή οθόνη στα χέρια σου η αντικατάσταση είναι παιχνιδάκι...

Καλή τύχη φίλε μου και προσοχή άλλη φορά με τις μπύρες/φραπέδες/mojitos (καλοκαίρι έρχεται και ο κίνδυνος αυτός μας απειλεί όλους! :D:D:D )

Δημοσ.

Οινοπνευμα στα pixels οχι για κανενα λογο. Τα σημαδια αφου φαινονται και με κλειστη την οθονη παει να πει πως οι κρυσταλοι εχουν σπασει και εχει χυθει το υγρο που εχουν μεσα οπως προαναφερθηκε. Το γιατι μπορει να ειναι και απο το χτυπημα, απο το οινοπνευμα της μπυρας, απο τη θερμοκρασια της μπυρας (αν ηταν πολυ κρυα) ή απλα να περασε πιο βαθια και να βραχυκυκλωσε τοπικα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...