Προς το περιεχόμενο

Νέο περίεργο προγραμματάκι που δεν κλείνει στον υπολογιστή της δουλειάς μου

nurse

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

κάποιος VNC VIEWER είναι .

Με αυτό κάποιος μπορεί να πάρει την κονσόλα του υπολογιστή και να την χειριστεί από μακριά, αρκεί να έχει δικτυακή πρόσβαση στον υπολογιστή και να γνωρίζει το Password που έχει μπει.

Συνήθως το εγκαθιστούν τεχνικοί για να μπορούν να υποστηρίξουν και από μακριά, δουλεύουντας στην κονσόλα του υπολογιστή σαν να ήταν εκεί.

Υπάρχει και η view only επιλογή , με την οποία μπορεί κάποιος απλά να βλέπει την οθόνη του υπολογιστή χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι.

Και για να απαντήσω και στην επόμενη (και πιο σημαντική) ερώτηση σου,

ΝΑΙ,

αν μαλακίζεστε στον υπολογιστή εν ώρα εργασίας μπορεί κάποιος να το δει εφόσον έχει συνδεθεί στο VNC του υπολογιστή αυτού.

Και δεν είναι παράνομο, αφού ο υπολογιστής είναι για επαγγελματική χρήση και όχι για χαζολόγημα.

Δημοσ.

Ο υπολογιστής δεν είναι για παιχνίδια και βλακείες. Περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και για αυτό με προβλημάτισε ή υπόθεση.

Σήμερα ενημέρωσα τον προϊστάμενό μου (δεν γνωρίζει πολλά από υπολογιστές) και στη συνέχεια αυτός το τμήμα πληροφορικής.

Υπήρξε προβληματισμός πάντως..

Είναι όντως το πρόγραμμα που αναγνώρισα πιο πάνω και είναι γεγονός ότι αυτός που το εγκατέστησε είχε πρόσβαση administrator.

Αυτό που προβλημάτισε τους πάντες στη δουλειά είναι ότι ήταν εγκατεστημένο μόνο σε ένα υπολογιστή!!!!

Εάν είναι πολιτική του εργασιακού χώρου γιατί είναι εγκατεστημένο μόνο σε ένα υπολογιστή και όχι σε όλους;

Δημοσ.
Ο υπολογιστής δεν είναι για παιχνίδια και βλακείες. Περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και για αυτό με προβλημάτισε ή υπόθεση.

Σήμερα ενημέρωσα τον προϊστάμενό μου (δεν γνωρίζει πολλά από υπολογιστές) και στη συνέχεια αυτός το τμήμα πληροφορικής.

Είναι όντως το πρόγραμμα που αναγνώρισα πιο πάνω και είναι γεγονός ότι αυτός που το εγκατέστησε είχε πρόσβαση administrator.

Αυτό που προβλημάτισε τους πάντες στη δουλειά είναι ότι ήταν εγκατεστημένο μόνο σε ένα υπολογιστή!!!!

Εάν είναι πολιτική του εργασιακού χώρου γιατί είναι εγκατεστημένο μόνο σε ένα υπολογιστή και όχι σε όλους;

Οτι γουσταρει κανει η μηχανογραφηση, χωρις να εχει την υποχρεωση να ρωτησει κανεναν φιλε. Μια ερωτηση..... εχει ερθει ποτε ο μηχανογραφος να σου πει γιατι κανεις ετσι τη δουλεια σου σε καποιο κοματι που σε αφορα? Προφανως οχι..... και κατι αλλο, ο υπολογιστης της δουλειας σου δε μπορει να περιεχει ευαισθητα προσωπικα δεδομενα οπως λες, αλλα μονο ευαισθητα επαγγελματικα δεδομενα και σαφως ολοι οι μηχανογραφοι μπορουν να εχουν προσβαση σε ολα αυτα τα δεδομενα και το γνωριζουν ολοι οι επιχειρηματιες. Ετσι δουλευει το κοματι της μηχανογραφησης και ευτυχως για αυτο. τωρα αν αυτο δε σου αρεσει, κανε μια αναφορα στην εταιρεια σου μηπως και καταφερεις να κλεισεις το συγκεκριμενο τμημα αν μπορεις, με την αιτιολογια οτι βλεπουν τις φωτογραφιες του μωρου σου χωρις να το ξερεις.

Επειδη ομως αυτα δεν μας τα ειπες απο την αρχη φιλε και αφησες να εννοηθουν αλλα πραγματα, αν τα βαλεις με τη μηχανογραφηση, που απο οτι καταλαβα εχεις χαλαρα αδικο, σε βλεπω να ψαχνεις για δουλεια την αλλη μερα

Δημοσ.

`Οτι γουστάρει κάνει η μηχανογράφηση;

Στην δουλειά μου (τράπεζα), πριν το Πάσχα, τους ενημερώσαμε (εγγράφως) ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία της Υπηρεσίας Ελέγχου Πίστεως.

Αυτοί συνέχισαν το χαβά τους.

Χθες, όλοι οι υπαίτιοι πήραν πόδι.

Τους κόπηκε η μαγκιά πρωί πρωί.

Δημοσ.

σε εισπρακτικη δουλευεις ε? ;)

Δημοσ.
Οτι γουσταρει κανει η μηχανογραφηση, χωρις να εχει την υποχρεωση να ρωτησει κανεναν φιλε. Μια ερωτηση..... εχει ερθει ποτε ο μηχανογραφος να σου πει γιατι κανεις ετσι τη δουλεια σου σε καποιο κοματι που σε αφορα? Προφανως οχι..... και κατι αλλο, ο υπολογιστης της δουλειας σου δε μπορει να περιεχει ευαισθητα προσωπικα δεδομενα οπως λες, αλλα μονο ευαισθητα επαγγελματικα δεδομενα και σαφως ολοι οι μηχανογραφοι μπορουν να εχουν προσβαση σε ολα αυτα τα δεδομενα και το γνωριζουν ολοι οι επιχειρηματιες. Ετσι δουλευει το κοματι της μηχανογραφησης και ευτυχως για αυτο. τωρα αν αυτο δε σου αρεσει, κανε μια αναφορα στην εταιρεια σου μηπως και καταφερεις να κλεισεις το συγκεκριμενο τμημα αν μπορεις, με την αιτιολογια οτι βλεπουν τις φωτογραφιες του μωρου σου χωρις να το ξερεις.

Επειδη ομως αυτα δεν μας τα ειπες απο την αρχη φιλε και αφησες να εννοηθουν αλλα πραγματα, αν τα βαλεις με τη μηχανογραφηση, που απο οτι καταλαβα εχεις χαλαρα αδικο, σε βλεπω να ψαχνεις για δουλεια την αλλη μερα

Δεν σου είπα ότι παίζω παιχνίδια στον υπολογιστή της δουλειάς μου, ούτε κάνω κάτι που δεν είναι σχετικό με τη δουλειά μου.

Ας είναι καλά το pc στο σπίτι.

Τι "δεν σας τα είπα από την αρχή";

Εξέφρασα την απορία μου για την παρουσία ενός προγράμματος που δεν γνώριζα μέχρι πριν από λίγο καιρό και προβληματίστηκα γιατί αυτό το πρόγραμμα να υπάρχει σε συγκεκριμένο υπολογιστή και όχι σε όλους. Επίσης μου έκανε εντύπωση γιατί το προγραμματάκι εμφανίστηκε τώρα!

Το τμήμα πληροφορικής υπάρχει για να διασφαλίζει την εύρυθμη ηλεκτρονική λειτουργία του φορέα και όχι να παρακολουθεί δεδομένα και κυρίως χωρίς την εντολή προϊσταμένου (όπως έμαθα σήμερα).

Εάν επιθυμεί να ελέγχει περισσότερα ας έδιναν ατομικούς κωδικούς και όχι να παρακολουθούν ή να διαχειρίζονται από μακρυά.

Όπως αναφέρω πιο πάνω ο υπολογιστής είναι κοινόχρηστος, ποιον να παρακολουθήσεις και ποιον να κατηγορήσεις.

Σκοπός του προγράμματος (και να είστε καλά που με διαφωτίσατε) δεν είναι να δει ποιος εργάζεται και ποιος παίζει πασιέντζες αλλά προφανώς την πρόσβαση σε δεδομένα στη χειρότερη και στη καλύτερη να επιδιορθώνουν τον υπολογιστή από το γραφείο τους (που να πατάνε το κουμπί του ασανσέρ τώρα).

Να σε διαφωτίσω επίσης ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει ότι γουστάρει, ακόμη και η μηχανογράφηση σε μεγάλους οργανισμούς και σοβαρές επιχειρήσεις.

---------- Προσθήκη στις 15:43 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:39 ----------

σε εισπρακτικη δουλευεις ε? ;)

Πως σου ήρθε τώρα αυτό:!!!!!!!

Δημοσ.
`Οτι γουστάρει κάνει η μηχανογράφηση;

Στην δουλειά μου (τράπεζα), πριν το Πάσχα, τους ενημερώσαμε (εγγράφως) ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία της Υπηρεσίας Ελέγχου Πίστεως.

Αυτοί συνέχισαν το χαβά τους.

Χθες, όλοι οι υπαίτιοι πήραν πόδι.

Τους κόπηκε η μαγκιά πρωί πρωί.

Είμαι πολυ περίργος όταν κάποια στιγμή θα έχετε πρόβλημα με τα αρχεία σας να δω πως θα το λύσετε...

Η μηχανογράφηση σε μια εταιρεία οποιουδήποτε μεγέθους απαιτεί εκ των πραγμάτων ότι τουλάχιστον 1 άτομο έχει πλήρη δικαιώματα παντού.

Δημοσ.

Όλοι χρήσιμοι είναι. Και κανένας δεν περισσεύει.

Αλλά πολλοί ξεφεύγουν και αυτό το ξέρουμε όλοι.

Ο etem πιο πάνω ανέφερε ότι πήραν πόδι όχι ότι οι θέσεις τους μείνανε ορφανές.

Δεν νομίζω ότι κάποιοι μπορεί να είναι τόσο αφελείς που σε ένα σύστημα δικτύου να νομίζουν ότι δεν μπορεί να παρακολουθείται η δραστηριότητα κάθε υπολογιστή ξεχωριστά, μέσω του server και του διαχειριστή του.

Δημοσ.

Ρε συ μπορεί να το έστησε κάποιος τεχνικός για να δοκιμάσει κάτι και να το ξέχασε.

Δεν μπορεί να εγκατασταθεί μόνο του χωρίς administrative rights γιατί σηκώνει και service για να συνδέεται κάποιος με viewer.

Ο διαχειριστής του δικτύου θα ξέρει περισσότερα.

Αν φοβάστε , κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο και αλλάξτε τα passwords και κάντε uncheck το accept socket connections για να μην μπορεί να συνδεθεί κανείς.

Δημοσ.

Αν φοβάστε , κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο και αλλάξτε τα passwords και κάντε uncheck το accept socket connections για να μην μπορεί να συνδεθεί κανείς.

Καλή ιδέα.

Δημοσ.
Δεν σου είπα ότι παίζω παιχνίδια στον υπολογιστή της δουλειάς μου, ούτε κάνω κάτι που δεν είναι σχετικό με τη δουλειά μου.

Ας είναι καλά το pc στο σπίτι.

Τι "δεν σας τα είπα από την αρχή";

Εξέφρασα την απορία μου για την παρουσία ενός προγράμματος που δεν γνώριζα μέχρι πριν από λίγο καιρό και προβληματίστηκα γιατί αυτό το πρόγραμμα να υπάρχει σε συγκεκριμένο υπολογιστή και όχι σε όλους. Επίσης μου έκανε εντύπωση γιατί το προγραμματάκι εμφανίστηκε τώρα!

Το τμήμα πληροφορικής υπάρχει για να διασφαλίζει την εύρυθμη ηλεκτρονική λειτουργία του φορέα και όχι να παρακολουθεί δεδομένα και κυρίως χωρίς την εντολή προϊσταμένου (όπως έμαθα σήμερα).

Εάν επιθυμεί να ελέγχει περισσότερα ας έδιναν ατομικούς κωδικούς και όχι να παρακολουθούν ή να διαχειρίζονται από μακρυά.

Όπως αναφέρω πιο πάνω ο υπολογιστής είναι κοινόχρηστος, ποιον να παρακολουθήσεις και ποιον να κατηγορήσεις.

Σκοπός του προγράμματος (και να είστε καλά που με διαφωτίσατε) δεν είναι να δει ποιος εργάζεται και ποιος παίζει πασιέντζες αλλά προφανώς την πρόσβαση σε δεδομένα στη χειρότερη και στη καλύτερη να επιδιορθώνουν τον υπολογιστή από το γραφείο τους (που να πατάνε το κουμπί του ασανσέρ τώρα).

Να σε διαφωτίσω επίσης ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει ότι γουστάρει, ακόμη και η μηχανογράφηση σε μεγάλους οργανισμούς και σοβαρές επιχειρήσεις.

---------- Προσθήκη στις 15:43 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:39 ----------

Πως σου ήρθε τώρα αυτό:!!!!!!!

Θα το πω απλα............ οτι γουσταρει κανει........... οτι θελει παρακολουθει........ αν θελει τα καταγραφει κιολας και η πιθανοτητα αν κανει κατι πονηρο (δε συμφωνω με αυτο βεβαια) να το παρει καποιος χαμπαρι........ ειναι απειροελαχιστες

Δημοσ.

@nurse Σε διαβεβαιώ οτι ο μηχανογράφος σας έχει πολύ πιο σοβαρά πράγματα να κάνει απο το να κάθεται να κοιτάζει απομακρυσμένα την οθόνη σου με το δάχτυλο πάνω απο το print screen για να σε τσακώσει πότε θα μπεις στο facebook. Μα πολύ πιο σοβαρά όμως!

Επίσης δεν έχει κανένας χρήστης δικαίωμα -πρακτικό κ θεωρητικό- να κλείσει sockets κλπ. Το vnc υπάρχει εκεί για administrative λόγους κ οχι για κατασκοπεία. Εγώ σε όποια εταιρία κ να έχω εργαστεί, vnc βάζουμε σε ΟΛΟΥΣ τους υπολογιστές. Απο το μεγαλύτερο server, μέχρι το τελεαυταίο pcακι του σεκιουριτά στην πύλη. Ξαναλέω, οχι πάντως για να βλέπουμε, υποκλέπτουμε κ λοιπές Ευαγγελάτικες τρομολαγνίες.

Απο τη στιγμή που μας λες κιόλας οτι το συγκεκριμένο pc είναι κοινόχρηστο, νομίζω ο λόγος ύπαρξης του vnc είναι προφανέστατος. Αν θέλει ο χ,ψ συνάδελφος σου να δει κάποιο αρχείο στα γρήγορα γιατί να μη μπει remotely να κάνει τσακ μπαμ τη δουλειά του κ να συνεχίσει; χωρίς να χρειαστεί να ανεβοκατεβαίνει ορόφους ενδεχομένως;

Και τέλος πάντων, πες οτι όντως πέσαμε στην περίπτωση μαλάκα admin και μπαίνει για μπανιστήρι. Όση ώρα είναι κάποιος συνδεδεμένος remotely στο pc, το εικονίδιο γίνεται απο μπλέ ή άσπρο, ΜΑΥΡΟ. Οπότε αν το δεις μαυρισμένο χωρίς όμως να βλέπεις κάποια δραστηριότητα, τότε όντως κάποιος απλά χαζεύει κ περιμένει.

Δημοσ.

Παιδιά δεν διαφωνώ ότι μπορεί να είναι εργαλείο δουλειάς για τους μηχανογράφους.

Δεν θα ήμουν καχύποπτος εάν δεν γνώριζα τι δεδομένα υπάρχουν σε αυτό τον υπολογιστή.

Ενδιαφέρων παρουσίασαν οι σημερινές εξελίξεις.

Το τμήμα πληροφορικής (έτσι το καλούμε) ήρθε σήμερα και απεκατέστησε το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό δεν έπρεπε να βρίσκεται σε κανένα υπολογιστή, μας ανέφεραν.

Μάλιστα ξεκίνησε μια έρευνα στη δουλειά την οποία έχει αναλάβει η διοίκηση και το τμήμα πληροφορικής.

Όπως κατάλαβα αν και δεν είμαι τεχνικός του τομέα πληροφορικής, το πρόγραμμα κακώς ήταν στο συγκεκριμένο υπολογιστή.

Πάντως σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας γιατί έστω και τυχαία βρέθηκε κάτι κάπου που δεν έπρεπε να υπάρχει.

Νομίζω ότι μερικοί περνούν κάποιους άλλους τεχνολογικά αναλφάβητους και φιτέβουν προγράμματα. Ίσως να είναι αλήθειά. Που να ξέρω εγώ τι είναι VNC!!!

Ποιος θα το δει και θα το ψάξει σε ένα υπολογιστή ανάμεσα σε άλλους κλπ κλπ.

Και όμως κάποιος το έψαξε.

Και πάλι ευχαριστώ Και μία πρόταση σε όσους εργάζονται σε τμήματα πληροφορικής και μηχανοργάνωσης... Εκπαιδεύστε το προσωπικό - προϊσταμένους της εταιρίας σας να αναγνωρίζουν τι πρέπει να βρίσκεται στους υπολογιστές του και τι όχι.

Δημοσ.

μια παρατηρηση ακόμα ,

σαφως σε μερικες εταιρίες ή οργανισμους -δυστυχως- παρακολουθουν τι κανεις στο πισι σου.

μετά απο καποιες δικαστικες αποφασεις ομως τα τελευταια χρονια, ειναι το λιγοτερο υποχρεωμενοι να σε εχουνε ενημερωσει πρωτα.

και κατι ακομα,

εχοντας καποια εμπειρια στον ιδιωτικο τομεα, θυμηθηκα μερικους διευθυντες εταιριων που αν ακουγανε οτι καποιος θα ειχε πληρη προσβαση στον υπολογιστη τους θα γελαγανε παρα πολυ.

είτε λογω του χαρακτηρα τους , είτε λογω των δεδομενων που διαχειριζοντουσαν.

μια απλη αναφορα σε προϊστάμενο τμηματος private banking σε τραπεζα στη συγγρου αρκει νομιζω.

τον -διευρυμενο σε αυτη την περιπτωση- βιομηχανικη κατασκοπεια τον εχετε ακουσει φανταζομαι.

σορρυ για το οφφ τοπικ της απαντησης μου και τις θεωρητικολογιες ..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...