Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Ετοιμάζω το νέο μου σπίτι και σήμερα έκανα έρευνα για τζάκι. Πιστεύετε ότι αξίζει την επένδυση ένα ενεργειακό τζάκι; Ο τύπος με τον οποίο μίλησα μου είπε ότι ένα μέσο τζάκι με ισχύ 17 kw μπορεί να ζεστάνει ένα χώρο κοντά στα 110τμ. Δηλαδή στην ουσία στο σπίτι μου δεν θα χρειάζεται να ανάβω καλοριφέρ. Στην πράξη συμβαίνει αυτό; Και αν συμβαίνει είναι πρακτικό, από την άποψη ότι θα πρέπει όλες οι εσωτερικές πόρτες να είναι ανοιχτές για να μεταφέρεται η θερμότητα σε όλα τα δωμάτια; Η τιμή που μου είπε ο τύπος είναι περίπου 2700 ευρώ για την εστία και τα μαστορικά. Είναι καλά? Ευχαριστώ.

• Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Και αν συμβαίνει είναι πρακτικό, από την άποψη ότι θα πρέπει όλες οι εσωτερικές πόρτες να είναι ανοιχτές για να μεταφέρεται η θερμότητα σε όλα τα δωμάτια; Η τιμή που μου είπε ο τύπος είναι περίπου 2700 ευρώ για την εστία και τα μαστορικά. Είναι καλά? Ευχαριστώ.

Δεν χρειάζεται να έχεις ανοιχτές τις πόρτες γιατί η ζέστη θα περνάει με σωλήνες στο κάθε δωμάτιο ξεχωριστά.

http://www.estianet.gr/index.php/Table/%CE%A3%CF%85%CF%87%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/

Δημοσ.

Ανάλογα το μέρος και το κλίμα.

Στην Αθήνα , στα νότια προάστεια θα σου έλεγα ότι είναι απόλυτα πεταμένα λεφτά, λόγω του εύκρατου κλίματος.Μόνο για πουλμουρ τα βάζουν.

Τα 17kw μου φαίνονται όμως εξωφρενικό νούμερο.

Φαντάσου ότι ένα air condition (και όχι από τα inverter) καίει περίπου 1kw.

Με 5 δωμάτια (κόστος περίπου 1500€ για 5 κλιματιστικά κατηγορίας C - D) θες 5kw max και έχεις και τα μηχανήματα για δροσιά το καλοκαίρι.

Αν έχεις χρήμα και είσαι σε μονοκατοικία (με πηγάδι ή να μπορείς να κάνεις γεώτρηση) θα μπορούσες να εξετάσεις λύσεις γεωθερμίας. Ακριβές στην αρχή αλλά με σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας (σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια).

Δημοσ.

Ναι αλλά τα κλιματιστικά καίνε πολύ ρεύμα ενώ το τζάκι καίει μόνο ξύλο και αυτό με μια σχετική οικονομία μιας και γίνεται ελεγχόμενη η καύση (αν κάνω κάπου λάθος με διορθώνετε).

Ctrlfreak το σπίτι είναι τελειωμένο και δεν ξέρω κατα πόσο είναι εύκολο να γίνει αυτό που λες με τις σωληνώσεις.

Το ίδιο ισχύει και για την ενδοδαπέδια θέρμανση που αναφέρει ο φίλος ksaplostra. Το σπίτι έχει καλοριφερ με ατομική θέρμανση φυσικού αερίου. Σίγουρα θα ήταν καλή η φάση να συνδεόταν το τζάκι με τα καλοριφερ και με μποιλερ αλλά αυτή τη στιγμή φαντάζει αρκετά δύσκολο.

Το θέμα είναι με τα υπάρχοντα δεδομένα αξίζει?

Δημοσ.

Με το πετρέλαιο κάθε χρόνο στα ύψη φυσικά και αξίζει! Για κλιματιστικό δεν το συζητάω καν άδικος κόπος αφού ο αέρας δεν θα είναι αρκετά ζεστός και για να νοιώσεις κάτι θα πρέπει να στέκεσαι μπροστά του τουλάχιστον σε αυτό που έχω εγώ(12,000BTU). Το πιο σωστό θα ήταν να συνδεόταν με τα καλοριφέρ. Για το αν είναι δύσκολο ή όχι ρώτα καλύτερα κάποιο τεχνικό αν βολεύει οι σωλήνες για τον καυστήρα από το τζάκι δεν χρειάζεται να περνάνε μέσα από το σπίτι αφού το τζάκι φαντάζομαι θα είναι σε τοίχο.

Δημοσ.

Το τζάκι ναι είναι σε τοίχο. Εννοείς να περνάνε μέσα από τον τοίχο; Γιατί σε τέτοια περίπτωση μιλάμε για μεγάλη φασαρία με γκρεμίσματα κλπ...

Δημοσ.

Καλό ακούγεται, αλλά επειδή δεν το κατέχω το θέμα και τι μετατροπές μπορεί να χρειάζονται, θα μιλήσω με τον μάστορα να μου εξηγήσει τι παίζει αναλυτικότερα και κυρίως τι κόστος μπορεί να έχει η υπόθεση. Το θέμα είναι να γίνει απόσβεση της επένδυσης.

Δημοσ.

algait

Ενεργειακο τζακι εγω θα έφτιαχνα μονο με την ύπαρξη ενδοδαπεδιας θέρμανσης,καυστήρα πελετς κλπ..Δε νομίζω οτι θα έχει τοσο καλή απόδοση το τζάκι απο μονο του για ενα σπίτι το οποίο εχει δωμάτια..Αν δεν εχεις ριξει πλακακια νομιζω θα ηταν προς το συμφερον σου να κανεις μια επέμβαση ωστε να βαλεις ενδοδαπεδια,δεν θα χρειάζεσαι τίποτε άλλο

Δημοσ.

ksaplostra έχεις δίκιο σε αυτό που λες, αλλά το σπίτι είναι έτοιμο, μόνο κουζίνα και τζάκι του λείπουν. Αν το είχα κλείσει σε αρχική κατάσταση σίγουρα θα έκανα το σύστημα, ώστε να έχω θέρμανση και ζεστό νερό από το τζάκι. Μέσα στην εβδομάδα θα έχω καταλήξει.

Δημοσ.

Ενεργειακό τζάκι είναι αυτό που μεταφέρει την θερμότητα και στα υπόλοιπα δωμάτια από σωληνώσεις.

Φανταστείτε ένα σύστημα κεντρικού κλιματισμού (σωληνώσεις, περσίδες στα δωμάτια κτλ) μόνο που αντι για μονάδα με ρεύμα, έχουμε το τζάκι.

Τα παλιά τα χρόνια κάνανε το ίδιο με τα συμβατικά τζάκια και έβαζαν και ένα μικρό μοτερ, σαν τουρμπίνα ώστε να μεταφέρει την ζέστη στα υπόλοιπα δωμάτια.

Αν δεν υπάρχει η εγκατάσταση αυτή, νομίζω δεν αξίζει το ενεργειακό. Βάζεις ένα απλό τζάκι, αν και νομίζω πως η τιμή που σου έδωσε είναι για απλό, καθώς τα ενεργειακά ξεκινάνε από 5-6 χιλιάρικα και πάνω.

Όταν έψαχνα για το δικό μου σπίτι, έπεσα σε κάποιους που ονόμαζαν ενεργειακά, αυτά που απλά έκλειναν με γυαλί.

Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι ενεργειακό, εκτός αν κάνω εγώ λάθος

Δημοσ.

Τα ενεργειακά τζάκια ξεκινάνε απο 1500e (ελληνικής προέλευσης) και φτάνουν έως τις 3000-4000e (ιταλικά- γαλλικά), χωρίς την τοποθέτηση. Στην πιο κλασσική τους περίπτωση, ο κρύος αέρας που έρχεται (με την βοήθεια βεντιλατέρ) από έξω ζεσταίνεται πάνω από τον θάλαμο καύσης και μεταφέρεται μέσω σωλήνωσεων στα δώματια του κτηρίου. Επίσης υπάρχει άλλη μια δίοδος κρύου αέρα από έξω, που έχει σκοπό την εκτόνωση της υψηλής θερμοκρασίας του τζακιού (500-700 βαθμους), με αποτέλεσμα ο κρύος αέρας να θερμαίνεται και να βγαίνει μέσω περσίδων, από τις γυψισανίδες που έχουν κλείσει τον χώρο πάνω απο το τζάκι.Τέλος ο χώρος μπροστά από το τζάκι θερμένεται μέσω ακτινοβολίας από την φωτιά μέσα στο τζάκι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...