Προς το περιεχόμενο

Αναβάθμιση υπολογιστή. Ένα μικρό How To.


ioannitis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ καταρχάς την παρούσα κοινότητα και καλώς σας βρίσκω! :-)

 

Εχοντας κάποια προβλήματα με τον υπολογιστή μου αποφάσισα να προβώ σε μία αναβάθμιση. Ασχολούμαι πολλά αλλά ποτέ δεν είχε τύχει να αλλάξω μητρική. Αποφάσισα να το κάνω τώρα και τελικά ήταν και κάτι σχετικά εύκολο αλλά και πολύ ενδιαφέρον. Παραθέτω τα βήματα για όποιον ενδεχομένως θελήσει να προσπαθήσει κάτι τέτοιο μόνος του (σε αυτόν απευθύνεται κυρίως αυτό το κείμενο καθώς πιστεύω ότι πέρα από την οικονομία που μπορεί να κάνει κάποιος αντλεί και κάποια ευχαρίστηση ταυτόχρονα) αλλά ταυτόχρονα και για ενδεχόμενες παρατηρήσεις οι οποίες είναι ευπρόσδεκτες. :-)

 

Παρακάτω θα αναφερθώ στα βήματα που έγιναν για την αναβάθμιση μητρικής/μνήμης/επεξεργαστή και τροφοδοτικού. Παράλληλα έγιναν και αναβάθμιση σε σκληρό δίσκο (και αφαίρεση κάποιων παλιών), επανατοποθέτηση μιας bolt on υδρόψυξης στον επεξεργαστή, 2 εξτρά ανεμιστήρες πίσω (γιατί η υδρόψυξη ζητούσε φρέσκο αέρα από έξω και εγώ το είχα ρυθμίσει πριν την βάλω ο πίσω ο μεγάλος να βγάζει οπότε με "αποσυντόνισε" και έπρεπε να δημιουργήσω μια νέα ροή καθώς τους μπροστά δεν μπορούσα να τους αλλάξω ροή) αλλά και αφαίρεση από το μπροστινό μέρος του υπολογιστή κάποιων συσκευών (2 συρτάρια ψύξης σκληρών, card reader)που αφενός κάνανε το κουτί θεόβαρο και από την άλλη δεν προσέφεραν τίποτα το σπουδαίο.

 

Στο HOW TO χρησιμοποίησα το επόμενα εξαρτήματα :

 

Επεξεργαστής : Intel i7 930

Μητρική : Asus Rampage 2 Xtreme

Mνήμη : 2χ2 GB DD3 Kingston 1066 Mhz

Tροφοδοτικό : Thermaltake w0203 750w

 

 

Ξεκινάω με τα βήματα :

 

1) δημιουργείστε κάποιο χώρο άνετο. Το τραπέζι της κουζίνας κάνει αλλά καλό είναι να στρώσετε κάποιο κάλυμμα γιατί τα κουτιά είναι βαριά και με γωνίες και μπορεί να κάνουν ζημιά.

 

2) φτιάχνετε ένα σπέσιαλ καφεδάκι !

 

10042010712resize.jpg

 

3) Tα εργαλεία που θα χρειαστούμε δεν είναι πολλά αλλά για καλό και για κακό ας είναι δύο σταυρόκατσάβιδα (μικρό μεγάλο) και ένα ίσιο μεσαίο.

 

08042010648resize.jpg

 

4) Αποσυνδέουμε όλα τα εξωτερικά καλώδια από το κουτί μας (εδώ δεν αλλάζουμε κουτί αλλά στο παλιό) και το έχουμε "Γυμνό" μπροστά μας .

Το πίσω μέρος

08042010639resize.jpg

 

Και τα δύο πλαινά :

 

08042010641resize.jpg

 

08042010640resize.jpg

 

Στους κίτρινους κύκλους (περίπου) θα βρείτε είτε 3 και 3 βίδες είτε 2 και 2 είτε και καμία. Τις ξεβιδώνετε αυτές και συρταρωτά (στα περισσότερα κουτιά) τραβάτε προς τα πίσω τα δύο πλαϊνά καπάκια. Μετά από 5-10 εκατοστά θα "ξεκουμπώσουν" και μπορείτε να τα αφαιρέσετε τραβώντας τα κάθετα προς τον κορμό του κουτιού προς τα έξω. Αφού γίνει αυτό το κουτί θα είναι έτσι :

 

65999155.jpg

 

08042010644resize.jpg

 

H μακανοράδα που βλέπετε από καλώδια και συσκευές μη σας αγχώνει καθόλου !! Εδώ έχει 6 σκληρούς και άλλα άσχετα για αυτό και γίνεται αυτό τα πανηγύρι. Το πιθανότερο είναι να δείτε μια πιο λιτή εικόνα σαν την επόμενη όπου έχω τον εργοστασιακό ανεμιστήρα (ο μαύρος στη μέση και λίγο πάνω) και έχω αφαιρέσει αρκετά καλώδια.

 

7resize.jpg

 

5) Αφαίρεση της παλιάς μητρικής από το κουτί. Στην προηγούμενη φωτογραφία φαίνεται πως είναι ο υπολογιστής μας σε λειτουργία. Σιγά σιγά και προσεκτικά αρχίζουμε να αφαιρούμε όσα καλώδια καταλήγουν στη μητρική μας. Πρώτα πρέπει να βγάλουμε την κάρτα γραφικών (η μακρόστενη που γράφει gainwork είναι εδώ) ξεβιδώνοντας τη μία (ή τις δύο) βίδες αριστερά που τη συγκρατούν στο κουτί. Ακολούθως τραβάμε απλά προς τα πάνω μέχρι να ξεκουμπώσει. Μετά την κάρτα ξεκινάμε με τα καλώδια που είναι στη μητρική. Η κεντρική τροφοδοσία ρεύματος της μητρικής είναι το πιο μεγάλο βύσμα. Ασφαλίζει με ένα κλιπάκι που πρέπει να πατήσετε και σιγά σιγά να τραβήξετε προς τα πάνω για να βγει. Στην επόμενη φωτό είναι το βύσμα δίπλα από την πλαστική κόκκινη ταινία που γράφει MSI

 

resizenn.jpg

 

8resizex.jpg

 

Σε αυτή τη φωτό συγκρατήστε κάτω δεξιά τις υποδοχές όπου καταλήγουν δύο καλώδια ένα κόκκινο και ένα πορτοκαλί. εκεί συνδέονται οι σκληροί δίσκοι και στην καινούρια μητρική θα πρέπει να βάλετε το σκληρό (σκληρούς) δίσκο (υς) σας.

 

Αφού αφαιρέσατε όλα τα καλώδια θα βρεθείτε σε μια εικόνα σαν την επόμενη μπροστά σας :

 

resizem.jpg

 

Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε την παλιά μητρική από το κουτί. Πρώτα όμως πρέπει να εντοπίσουμε κάποιες βίδες που την κρατάνε σταθερή. Θα είναι σίγουρα 4, μπορεί 6,7 ακόμη και 9,10. Δεν είναι κάτι τραγικό, απλά βρίσκετε βίδες σας τις επόμενες και ξεβιδώνετε :

 

08042010645resize.jpg

 

Αφού βγουν οι βίδες προσεκτικά αφαιρούμε την παλιά μητρική από το κουτί και καταλήγουμε στην επόμενη εικόνα :

resizep.jpg

 

Προσέξτε σε αυτό το σημείο ότι το κουτί έχει πολλές τρύπες και κάποιες διπλές βίδες (αρσενικό από τη μία, θηλυκό από την άλλη) σε κάποιες από αυτές στις οποίες ήταν βιδωμένες οι βίδες που κρατούσαν τη μητρική. Οι πολλές τρύπες έχουν το νόημα να καλύψουν όλα τα μεγέθη των μητρικών. Έτσι αν πάρετε κάποια μικρότερη ή έχει αλλού τις τρύπες απλά μετακινείται κάποιες από αυτές τις βίδες. Κατά 99% όμως θα έρθει κατευθείαν εκεί που πρέπει όπως ήρθε και σε μένα.

 

6) Αφαίρεση τώρα του τροφοδοτικού αφού ΠΡΩΤΑ εννοείται έχουμε αποσυνδέσει όλα του τα καλώδια από το εσωτερικό του κουτιού. Στο πίσω μέρος του εντοπίζουμε το τροφοδοτικό και παρατηρούμε ότι είναι βιδωμένο στο κουτί με 4 βίδες. Ταυτόχρονα το τροφοδοτικό είναι πιασμένο στο πλαίσιο αυτό με άλλες 4 βίδες πιο εσωτερικές.

 

resizeq.jpg

 

Αφού βγάλουμε και τις 8 βίδες το τροφοδοτικό πλέον είναι έτοιμο να βγει από το κουτί :

 

resizeij.jpg

 

Τραβώντας προσεκτικά τα καλώδια ξεσυρταρώνουμε το τροφοδοτικό έξω από το κουτί.

 

resizeok.jpg

 

Και η θήκη του τροφοδοτικού είναι πλέον άδεια :

 

resizeuv.jpg

 

Σε αυτό το σημείο έχουμε τελειώσει την αφαίρεση όσων πρέπει να βγουν και θα ξεκινήσουμε την αντίστροφη διαδικασία. Πρώτα όμως με ένα εγρό πανάκι αν κάνουμε ένα μινι καθαρισμό του κουτιού γιατί η σκόνη που θα βρείτε μέσα θα είναι αρκετή.

 

7) Τοποθέτηση του νέου τροφοδοτικού. Κάποια από τα νέα τροφοδοτικά δεν έχουν όλα τα καλώδια φυτεμένα μέσα τους αλλά έχουν υποδοχές για να συνδέσεις μόνο όσα χρειάζεσαι. Τα παλαιότερα (αλλά και πολλά σύγχρονα τα έχουν φυτεμένα).Αυτό γίνεται ο΄θτως ώστε να μην επιβαρυνθεί το κουτί με πολλά καλώδια άχρηστα γιατί έστω και ελαφρώς δυσχεραινεί την καλή κυκλοφορία του αέρα μέσα στο κουτί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα τροφοδοτικό με ξεχωριστά καλώδια.

 

resizeze.jpg

 

Για να μην πλατειάσω δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το τροφοδοτικό. Αν πάρετε κάποιο με φυτεμένα τα καλώδια θα τα έχετε όλα πρόχειρα. Αν πάρετε κάποιο σαν αυτό τότε απλά θα φυτέψετε με τη βοήθεια των οδηγιών όσα χρειάζεστε. Για την τοποθέτηση του τροφοδοτικού στο πλαίσιο που ήταν βιδωμένο το προηγούμενο θα βιδώσετε τις 4 "μέσα" βίδες. Ακολούθως θα συρταρώσετε το τροφοδοτικό στη θέση του και θα βιδώσετε και τις 4 εξωτερικές βίδες. Είναι εύκολη διαδικασία.

 

resizejc.jpg

 

resizeg.jpg

 

8 ) Εγκατάσταση νέας μητρικής. Ανοίγουμε το κουτί της νέας μητρικής και συνήθως θα δούμε δύο ξεχωριστά "διαμερίσματα". Το μεν πρώτο είναι η μητρική και το άλλο είναι τα παρελκόμενα της (οδηγίες, κάποια τυχόν εξτρά κλπ). Παίρνουμε προσεκτικά τη μητρική και την τοποθετούμε στη θέση της. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε αν οι τρύπες βιδώματος της νέας μητρικής ταιριάζουν με τις διπλές βίδες του κουτιού. Αν τυχόν κάποιες δεν ταιριάζουν απλά τους αλλάζουμε θέση. Η νέα μητρική στη θέση της :

 

resizet.jpg

 

Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι πριν βάλουμε τη μητρική στη θέση της θα πρέπει να εντοπίσουμε στο κουτί της ένα λαμάκι σαν αυτό :

 

resizel.jpg

 

Αυτό κουμπώνει ανάμεσα στο κουτί και στης μητρικής τις πίσω θύρες για προστασία, σκόνη κλπ :

 

resizes.jpg

 

Η εικόνα από πίσω αφού κουμπώσει είναι :

 

resizea.jpg

 

resizegy.jpg

 

Τώρα πια μπορούμε να βιδώσουμε τη μητρική στη θέση της με τουλάχιστον 7 βίδες αφού εντοπίσουμε προσεκτικά τις υποδοχές για τις βίδες :

 

resizel.jpg

 

Τώρα μπορούμε να συνδέσουμε τη τροφοδοσία ρεύματος (power supply στις οδηγίες που ΠΡΕΠΕΙ να είναι το δεξί σας χέρι!). Είναι η μία η μεγάλη :

 

resizeg.jpg

 

και μία μικρότερη δίπλα από τον επεξεργαστή :

 

08042010633resize.jpg

 

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω και πάλι ότι το ιδανικό και απαραίτητο είναι να διαβάσει κάποιος τις οδηγίες της μητρικής για όλες αυτές τις συνδέσεις. Είναι αναλυτικότατο και σημαντικό !

 

 

9) Συνδέουμε ακολούθως τις μνήμες. Προσοχή με τις μνήμες να μην πιάσετε με γυμνά χέρια τις επαφές. Επίσης προσοχή στο να μπουν με τη σωστή φορά καθώς όπως θα δείτε είναι μονοσήμαντος ο τρόπος τοποθέτησης τους. Έχει μία εγκοπή για αυτό το λόγο ανάμεσα από τις επαφές:

 

09042010688resize.jpg

 

09042010689resize.jpg

 

Για να μπουν οι μνήμες τραβάμε προς τα έξω τα αυτάκια που έχουν οι θήκες τους και αφού ευθυγραμμίσουμε πιέζουμε απαλά μέχρι να ακούσουμε κλικ

 

09042010690resize.jpg

 

Οι μνήμες στη θέση τους :

 

09042010691resize.jpg

 

10) Τοποθέτηση επεξεργαστή. Προσεκτικές κινήσεις εδώ !!

 

Για να ανοίξει ο μηχανισμός που συγκρατεί τον επεξεργαστή πατάμε το μοχλουδάκι προς τα κάτω ελαφρώς, το απομακρύνουμε προς τα έξω και ξεκουμπώνουμε :

 

09042010692resize.jpg

 

Αφού ο μοχλός φύγει τότε μπορεί να σηκωθεί και το υπόλοιπο μέρος του μηχανισμού:

 

09042010693resize.jpg

 

Ακολούθως τραβάμε απαλά και αφαιρούμε το πλαστικό προστατευτικό κάλυμμα της υποδοχής του επεξεργαστή:

 

09042010694resize.jpg

 

Παίρνουμε τον επεξεργαστή στα χέρια μας ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ να μην ακουμπήσουμε τις επαφές που έχει από κάτω. Καλό θα ήταν να μην καθόμαστε και σε καρέκλα του γύφτου για να μη μαζέψουμε στατικό ηλεκτρισμό.

 

09042010695resize.jpg

 

Ο επεξεργαστής από κάτω:

 

09042010696resize.jpg

 

ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτό το σημείο που είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τον επεξεργαστή στη μητρική. Η υποδοχή της μητρικής έχει 2 προεξοχές και ο επεξεργαστής έχει 2 εσοχές. Αυτές θα πρέπει να τις προσέξουμε για να μη προξενήσουμε ζημιά σε κάποιο από τα δύο:

 

09042010697resize.jpg

 

Ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία σε σχέση με το άνοιγμα κλειδώνουμε τον επεξεργαστή στη θέση του:

 

09042010698resize.jpg

 

Ο επεξεργαστής χρειάζεται ψύξη. Για να είναι πιο αποδοτική η ψύξη πρέπει ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ψύκτρα να βάλουμε μια λεπτή επιφάνεια θερμοαγώγιμης πάστας. Περίπου μια ποσότητα σα μία μεγάλη φακή είναι εντάξει. Δε θέλει πολύ ούτε και λίγο. Εφόσον είναι καινούριος όμως ο επεξεργαστής η ψύκτρα που έρχεται μαζί του έχει περασμένη την πάστα (μια γκρι αλοιφή) οπότε προσέξτε πως πιάνεται την ψύκτρα γιατί η πάστα δεν είναι και ότι πιο υγιεινό. Εγώ όπως θα φανεί παρακάτω θα χρησιμοποιήσω υδρόψυξη για τη ψύξη του επεξεργαστή και όχι αερόψυξη αλλά δεν θα πλατειάσω σε αυτό γιατί δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κύρια ιδέα αυτού του ποστ.

 

Η ψύκτρα του επεξεργαστή έχει 4 ποδαράκια:

 

09042010699resize.jpg

 

Τραβάμε το μαύρο πλαστικό προς τα πάνω μέχρι να κάνει κλικ. Ακολούθως εντοπίζουμε τις 4 τρύπες γύρω από τον επεξεργαστή. Εδώ βλέπουμε τον επεξεργαστή να κάθεται δίπλα από τις τρύπες:

 

09042010700resize.jpg

 

Αφου βάλουμε ελαφρώς τα ποδαράκια της ψύκτρας μέσα στις τρυπές τότε σπρώχνοντας ελαφρώς μέχρι να κάνουν κλικ ΧΙΑΣΤΙ όμως. Όπως βιδώνουμε τις ζάντες του αυτοκινήτου. 1-3 , 2-4 δηλαδή. Ακολούθως κάπου γύρω από τον επεξεργαστή θα βρούμε ένα βυσματάκι της μητρικής που θα γράφει δίπλα cpu fan. Εκεί βάζουμε το βυσματάκι του ανεμιστήρα και είμαστε έτοιμοι.

 

Γενικότερα διάσπαρτα στη μητρική υπάρχουν αρκετά τέτοια βυσματάκια (fan, pwrfan κλπ) στα οποία μπορούν να μπουν οι διάφοροι ανεμιστήρες του κουτιού μας.

 

10) Επόμενο βήμα είναι να βάλουμε την κάρτα γραφικών και να κάνουμε διάφορες ακόμη τελικές συνδέσεις.

 

Καρφώνουμε την κάρτα σε θέση που ταιριάζει (διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες ξαναλέω), την τοποθετείτε προσεκτικά και μετά βιδώνετε και μια βίδα στο πλαίσιο του κουτιού για να είναι σταθερό:

 

09042010701resize.jpg

 

Κάτω από την κάρτα που βλέπετε ένα γκρι καλώδιο να καταλήγει σε μια μπλε υποδοχή αυτό είναι θύρες usb που καταλήγουν μπροστά. αν έχει το κουτί σας τέτοιες θα βρείτε στις οδηγίες της μητρικής ποιες είναι οι θέσεις αυτών των υποδοχών και συνδέετε. Επίσης στην κάτω δεξιά μεριά της φωτό βλέπετε μερικά λεπτά καλώδια. Αυτά είναι τα πλήκτρα που είναι μπροστά στο κουτί. Δηλαδή το reset, το κουμπί εκκίνησης, το λαμπάκι λειτουργίας, το λαμπάκι του σκληρού και το ηχειάκι του κουτιού. Συνήθως αυτά τα καλωδιάκια γράφουν πάνω που ανήκουν οπότε εσείς απλά βρίσκετε στις οδηγίες της μητρικής που τα συνδέετε:

 

09042010683resize.jpg

 

09042010686resize.jpg

 

Συνδέετε ακόμη το καλώδιο του dvd (το πλατύ πάνω) και των σκληρών δίσκων (τα στενά κάτω) :

 

09042010703resize.jpg

 

Επίσης πρέπει σε όλες τις συσκευές να προσφέρουμε ρεύμα. Έτσι από τις παροχές του τροφοδοτικού διαλέγουμε ποια καλώδια μας εξυπηρετούν. Για παλιότερους σκληρούς, φλοπυ, dvd τα βύσματα είναι σχετικά μεγάλα με 4 ακίδες μέσα. Για σύγχρονους σκληρούς τα βύσματα είναι πιο πλακέ.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: για διευκόλυνση σε αυτό το σημείο μπορούμε για ευκολία προτού κάνουμε τις πρώτες αποσυνδέσεις για την αφαίρεση της παλιάς μητρικής με ένα μαρκαδοράκι να γράψουμε πάνω σε κάθε καλώδιο τι κάνει. αν δεν έχουμε άνεση με τα καλώδια των υπολογιστών αυτό το κόλπο βοηθάει.

 

Από το εσωτερικό, λίγο πολύ έχουμε τελειώσει. Κάνουμε ένα γενικότερο έλεγχο ότι όλα είναι καλά βιδωμένα ή βυσματωμένα και είμαστε έτοιμοι. Συνδέουμε τα εξωτερικά καλώδια, πατάμε το κουμπάκι και .......

 

09042010710resize.jpg

 

(τα καλώδια είναι λίγο χύμα. Θέλουν συμμάζεμα το ξέρω ... :o )

 

Φυσικά θα πρέπει να κάνουμε και κάποιες ρυθμίσεις στο bios αλλά σε γενικές γραμμές το σύστημα θα δουλέψει και έτσι. Αν έχετε windows 7 τότε το σύστημα στο πρώτο μπουτάρισμα θα δει τις νέες συσκευές της μητρικής και με μια επανεκκίνηση θα είστε έτοιμοι (εκτός εάν κάποιος οδηγός δεν ταίριαζε). Για τα Βίστα και τα ΧΡ δεν είμαι βέβαιος αν θα "αντέξουν" μια τόσο μεγάλη αλλάγη (σε γνωστό με ΧΡ το σύστημα μετά από τέτοια αναβάθμιση δεν μπούταρε οπότε καλό είναι να σώσετε ότι είναι απαραίτητο από το σκληρό σας γιατί ίσως χρειαστεί επανεγκατάσταση του λειτουργικού και ενδεχομένως πλήρης διαγραφή των δεδομένων του κύριου σκληρού δίσκου. Θέματα λειτουργικών και bios όμως μια ετέραν φοράν!

 

 

Γενικότερα θα έλεγα ότι είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία που μπορεί να δώσει χαρά. Το ιδανικό θα ήταν για κάποιον που δεν εμπιστεύεται τα χέρια του πολύ να γίνει μια "εξάσκηση" σε ένα αρκετά παλιότερο μηχάνημα το οποίο φυσικά να είναι λειτουργικό (εννοώ εξάσκηση με τα λυσίματα, δεσίματα). Αλλά και να μην υπάρχει παλιότερο μηχάνημα αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες της μητρικής, του κουτιού και όποιες άλλες είναι απαραίτητες, του πιάνουν λίγο τα χέρια και έχει διάθεση σκαλίσματος, είναι μαι σχετικά βατή διαδικασία! :)

 

Αν κάποιος το αποτολμήσει ή έχει άλλες απορίες που μπορώ να απαντήσω παρακαλώ ελεύθερα. Επίσης αν κάποιος φίλος παρατηρήσει κάποιες ελλείψεις ή και λάθη ας μου τα υποδείξει για να τα διορθώσω. :)

 

Καλά "σκαλίσματα" και θα χαρώ να φανεί χρήσιμο σε κάποιον/α !!! :)

 

Σ.Σ. : σε κάποια συζήτηση σε άλλο φόρουμ μου εντόπισαν ένα "κουσουράκι" της σύνθεσης. Κανονικά για να δουλεύω τριπλ τσάνελ που θέλει ο i7 πρέπει να έχω ακόμη ένα ντιμάκι μνήμη. Οι λόγοι είναι οικονομικοί που έμεινα με δύο αλλά ταυτόχρονα για κάποιους λόγους παραμένω προς το παρόν στα 32ΒΙΤ windows 7 οπότε και 4 που έχω, 3 βλέπω. Και δεν πήρα 3χ1 (δεν μου πήγε καν το μυαλό να ακριβολογώ) καθώς είχα στο νου μου κάποια στιγμή στο μέλλον την αγορά ακόμη ενός ντιμ 2 γίγα (και φυσικά την ταυτόχρονη εγκατάσταση χ64 παραθύρων)

Δημοσ.

Ολα καλά και μπραβο για τον οδηγό, πιστευω οτι θα βοηθήσει αρκετά τους αρχάριους στο άθλημα...

 

ΑΛΛΑ.. πραγματικα θέλω να σε ρωτήσω με ποιά λογική βάζεις 4 GB Ram σε μηχάνημα που υποστηρίζει Triple Channel και μάλιστα μολις στα 1066Mhz

Ειληκρινα χαράμισες τα λ7 που έδωσες για την Rampage και τον 930 με αυτές τις μνημες!!!

Δημοσ.

μπραβο πολυ καλο :-)

χρειαζοταν ενας τετοιος οδηγος (αν δεν κανω λαθος δεν πρεπει να υπαρχει κατι αντιστοιχο στο φορουμ...)

Δημοσ.

Πολύ καλή δουλειά!

Κόπιασες αρκετά αλλά το αποτέλεσμα αξίζει ;)

Δημοσ.

Eυχαριστώ καταρχάς όλους σας για τις καλές κουβέντες! Θεωρώ ότι είναι καλό να μοιράζουμε τις όποιες γνώσεις συνοδευόμενες από φωτό και ας κουραζόμαστε λιγάκι καθώς μπορεί κάποιος να βοηθηθεί! :-)

 

Ολα καλά και μπραβο για τον οδηγό, πιστευω οτι θα βοηθήσει αρκετά τους αρχάριους στο άθλημα...

 

ΑΛΛΑ.. πραγματικα θέλω να σε ρωτήσω με ποιά λογική βάζεις 4 GB Ram σε μηχάνημα που υποστηρίζει Triple Channel και μάλιστα μολις στα 1066Mhz

Ειληκρινα χαράμισες τα λ7 που έδωσες για την Rampage και τον 930 με αυτές τις μνημες!!!

Δεν έχεις άδικο ! :-)

Τα 4 γίγα είχανε τη λογική κάποια στιγμή αργότερα να τα κάνω 6 (3χ2) και απλά τώρα έβαλα για μια μικρή οικονομία μόνο τα 2 ντιμάκια. Θα μπορούσα να βάλω 3χ1 γίγα για τώρα για να έχω το τριπλ τσανελ αλλά στο μέλλον θα μου πήγαιναν μάλλον χαμένα για αυτό είπα να κάνω ένα μικρό συμβιβασμό στα 2.Σύντομα όμως θα βάλω άλλο ένα και τότε θα έχω τα πιο άχρηστα 6 γίγα καθώς με 32βιτ θα χάνω τα 3! Πρόσφατα έκανα μια δοκιμή στο φορητό μου για χ64 και παρόλο που είναι σύγχρονος απογοητεύτηκα. Πολλά προβλήματα με τους οδηγούς παρόλο που ακούγεται ότι έχουν λυθεί και καλά. Τα έβγαλα μέσα στην ίδια μέρα και έβαλα 32βιτ παλι.

 

Για την ταχύτητα 1066 όμως μην κατηγορείς εμένα αλλά την Ιντελ! Η αρχική μου σκέψη για την αναβάθμιση ήταν να πάω στο extreme edition 980χ αλλά είπα να κάνω καλύτερα επένδυση σε καλή μητρική και ο δυνατός επεξεργαστής να έρθει σε δεύτερη φάση. Ψάχνοντας όμως σε κριτικές για τον 980χ είδα (γιατί δεν το είχα προσέξει μέχρι τώρα) ότι υποστηρίζει ΜΟΝΟ μέχρι 1066 μνήμη και μάλιστα το έλεγαν ως αρνητικό. Με βάση αυτές τις κριτικές έψαξα και για τον 930 να δω τι γίνεται και είδα ότι και αυτός υποστηρίζει μόνο μέχρι 1066 μνήμη. Τραγικό μεν αλλά με την ιντελ δε βγάζεις άκρη ως γνωστόν σε κάποια πράγματα ! :-)

 

Δες αυτό που λέω στα χαρακτηριστικά της ιντελ :

http://ark.intel.com/Product.aspx?id=41447

Δημοσ.

Ο επεξεργαστής officially απ' την intel υποστηρίζει μέχρι 1333MHz μνήμες, λόγω περιορισμού του controller, ΑΛΛΑ, με overclock οι μνήμες μπορούνε να πάνε και 2000++MHz. Δηλαδή θέλω να πω πως ότι μνήμες και να έβαζες δεν θα είχες κανένα πρόβλημα. Πραγματικά κρίμα σε τέτοιο μηχάνημα να μην βάλεις καλές μνήμες, και ακόμα πιο κρίμα αν δεν έχεις σκοπό να κλοκάρεις.

 

Κατά τα άλλα ωραίος οδηγός. ;)

 

Tip: Αν έχεις όρεξη για edit αργότερα, βάλε αν θες τις φωτό σε attachments γιατί από imageshack κάνουν 500 μέρες να φορτώσουν.

Δημοσ.
Ο επεξεργαστής officially απ' την intel υποστηρίζει μέχρι 1333MHz μνήμες, λόγω περιορισμού του controller, ΑΛΛΑ, με overclock οι μνήμες μπορούνε να πάνε και 2000++MHz. Δηλαδή θέλω να πω πως ότι μνήμες και να έβαζες δεν θα είχες κανένα πρόβλημα. Πραγματικά κρίμα σε τέτοιο μηχάνημα να μην βάλεις καλές μνήμες, και ακόμα πιο κρίμα αν δεν έχεις σκοπό να κλοκάρεις.

 

Κατά τα άλλα ωραίος οδηγός. ;)

 

Tip: Αν έχεις όρεξη για edit αργότερα, βάλε αν θες τις φωτό σε attachments γιατί από imageshack κάνουν 500 μέρες να φορτώσουν.

 

Συμφωνώ απολύτως.... είτα 1333 έπερνες είτε 1600 κτλ κτλ.. με 2 - 3 απλές ρυθμίσεις θα τρέχαν κανονικότατα... Τωρα αυτό που το είδες ότι υποστηρίζουν μονο μεχρι 1066 ένας θεός το ξέρει... αν μπορεις να τις πας για αλλαγη πάντες όσο προλαβάινεις...

 

Για ποια 64αρια windows μιλάμε??? Αν στο λαπτοπ έβαλες win xp 64 τότε άστο δεν υπάρχει πιο αχρηστο λειτουργικο ... αν όμως βάλεις vista ή 7 άρια 64Bit μια χαρά υποστηρίζονται.. δεν υπάρχει κανενα απολύτος πρόβλημα, στα 3 από τα 4 μηχανήματα τις υπογραφης οπως και παρα πολυς κοσμος εδω μεσα χρησιμοποιούμε 64αρια windows 7 χωρις να έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα!!

Δημοσ.

Έβαλα λινκ απο ιντελ που αναφέρει τι μνήμες υποστηρίζει ο 930. Δες το αμέσως προηγούμενο ποστ. Το να βάλω 1333 η 2000 ακόμη και αν το υποστηρίζει η μητρική δε βρίσκω νόημα το στιγμή που και ο τωρινό μου 930 αλλά και μελλοντικά ( καλά να μαι πρώτα! ) ο 980χ υποστηρίζουν μέχρι 1066. Το να βάλω πχ γρηγοροτερες και να τις «επιβραδυνω» με κάποιο τροπο δεν το θεωρώ λογικό!

 

Τέλος, θα ασχοληθώ ελαφρώς με υπερχρονισμο αλλά όχι άμεσα. Θέλω λίγο να τον χαρώ όπως είναι και κυρίως να είμαι σταθερός όπως τώρα. Αλλά και όταν ασχοληθώ με επεξεργάστηκε θα παίξω πιο πολύ και πολύ λιγότερο με μνήμες. :-)

 

για τα windows μιλάω για χ64 7αρια. Το θέμα αν στην πράξη τα 64αρια είναι όντως γρηγορότερα απο τα 32αρια είναι αρκετά ευρύ νομίζω. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι τα περισσότερα προγράμματα παραμένουν 32αρια και μόνο επεξεργασία βίντεο, φωτό, cad κλπ είναι γραμμένα σε χ64 αρχιτεκτονική και την εκμεταλλεύονται πλήρως. Έχω διαβάζει σε ξένα Φορουμ ακόμη και για Μικρη επιβράδυνση σε κάποια προγράμματα καθημερινά σε δοκιμές στο ίδιο μηχάνημα. Π.χ. Ο μοτζιλα που είναι μόνο 32βιτ είχε μια πιο αργή απόκριση. Τεσπα, προσωπικά παραμενω σε 32 bit και ας χανω 1 γίγα απο τα 4 καθώς δε θέλω να λυνω προβλήματα εκεί που δεν είχα. :-)

Δημοσ.

Ενας οδηγος που παντου σε ολο το δικτυο εχουν ξανα ποσταριστει χιλιαδες παρομοιοι ( οκ με αλλο hardware ) εδω και 10+ χρονια...........

Μπραβο για την προσπαθεια απλα δεν βλεπω την ουσια, οχι τωρα πια εστω.

Δημοσ.

Απο την άποψη υπερπληθωρας οδηγών δεν έχεις άδικο. Με αυτό το σκεπτικό όμως και ολο το Φορουμ δεν έχει νόημα καθώς υπάρχουν χιλιάδες ξενογλωσσα Φορουμ με ίδιο θέμα.το παρακολουθώ χρόνια άσχετα αν γράφτηκαν πρόσφατα και θεωρώ ότι έχει νόημα ύπαρξης και απο γλώσσα και απο περιεχόμενο και απο γενικοτρο ύφος Δε διεκδικώντας δάφνες για τίποτα απλά είμαι της άποψης ότι ότι ξέρουμε (εγώ και ΕΣΥ μπορεί να ξέρουμε πολλά κάποιοι άλλοι κάτι τέτοιο περιμένουν ομως και ειδικά οι απειροι) αν έχουμε την υπομονή να το φωτογραφιζουμε και να το περιγράψουμε σωστά πρέπει να το μοιράσουμε. Σε σένα που φάνηκε βαρετό μπορούσες να το προσπεράσει σε κάποιον άλλον (που μου έτυχε σε κάποιο Αλλο Φορουμ) μπορεί να ήταν η αφορμή να αποτολμησει κάτι τέτοιο μόνος του. Φιλικά πάντοτε και χωρίς αντιπαράθεση τα γραφόμενα μου! :-)

 

και πέρα απο Αυτα νομίζω ότι βγαίνουν και χρήσιμα συμπεράσματα υποδείξεις για λεπτομέρειες. Όπως το θέμα που συζητάμε για τις μνήμες και την ταχύτητα τους.

 

Αν πάντως κρίνουν οι υπεύθυνοι ότι είναι χιλιοειπωμενο το θέμα και βαραίνει το Φορουμ ας το διαγράψουν. Απο μένα κανένα πρόβλημα.

Δημοσ.

Τις μνήμες δεν τις επιβραδύνεις καθόλου... καπου λιγο το έχεις χασει το πως λειτουργουν κάποια πράγματα... και σε περίπτωση που θελήσεις να παίξεις με o/c στον επεξεργαστή με τις 1066 δεν πρόκειται να πας πουθενά θα σε κόψουν με την μία...

Και στο ξαναλέω προβλήματα με τα 64 αρια δεν θα έχεις πλεόν ... όλα τα 32 προγράμματα τρέχουν μια χαρά και σε 64 αρια χωρις καθυστερήσεις και προβλήματα ... Το μοναδικό πρόβλημα που θα μπορούσες να συναντήσεις θα ήταν να βρεις κανενα οδηγό για καμια παλιά συσκευη... αλλα δεν νομιζω οτι τείθεται τετοιο θέμα!!!

 

Πραγματικά είνια κρίμα με το συστηματάκι που έστισες να σε κρατάνε πίσω οι μνήμες και από άποψη ταχυτήτων και από άποψη μεγέθους..

Για να στο κάνο πιο λιανα αυτή την στιγμή είναι σαν έχεις πάρει Φερράρι και να της έχεις βάλει λάστιχα των 100Ε.... πως θα βγάλει την δυναμη της στο δρόμο με τετοια λάστιχα για πες μου???

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...