d-l-sama Δημοσ. 11 Απριλίου 2010 Δημοσ. 11 Απριλίου 2010 Καλησπέρα.Πριν από λίγο καιρό αποφοίτησα από το τμήμα πληροφορικής ΑΠΘ και μπήκα στο χωρό των προγραμματιστών.Μου ζητήθηκε να φτιάξω ένα πρόγραμμα .Όχι κάτι ιδιαίτερο και δύσκολο.Το έφτιαξα και τώρα θέλω να το κατοχυρώσω.Τα θέματα είναι: 1.Μπορώ να κατοχυρώσω τον κώδικα και το πρόγραμμα στο όνομά μου?Κώδικα δεν παραδίδω στον πελάτη,μόνο το εκτελέσιμο. 2.Επειδή είμαι υπέρ του opensource μπορώ να το ανεβάσω στο sourceforge και να το επεκτείνω κιόλας αν θέλω? 3.Πώς το κατοχυρώνω το πρόγραμμα.Μου είπαν ότι απλά κατεβάζω το licence του gpl ή ότι άλλο licence θέλω το βάζω στον κώδικα και το έχω κατοχυρώσει,αλλά αυτό δεν μου ακούγεται αρκετό.Δεν πρέπει κάπου να το δηλώσω?Ώστε μετά να μπορώ να αποδείξω ότι ο κώδικας είναι δικός μου? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
epersidi Δημοσ. 11 Απριλίου 2010 Δημοσ. 11 Απριλίου 2010 Χαιρετώ τον συνάδελφο (και γω απόφοιτος Πληροφορικής Α.Π.Θ. προ 4ετίας όμως). Προσωπική μου άποψη ότι εφόσον θέλεις ο κώδικας σου να είναι opensource μου φαίνεται λίγο άσκοπο το να θέλεις να τον κατοχυρώσεις ως δικό σου αφού ο πιο σημαντικός σκοπός του opensource είναι το να μπορούν όλοι να επαναχρησιμοποιούν κώδικα. Αν θέλεις απλά να μπορείς να αποδείξεις ότι το αρχικό πρόγραμμα ήταν δική σου κατασκευή (π.χ. σε έναν μελλοντικό εργοδότη) νομίζω ότι το να το δημοσιεύσεις π.χ. στο sourceforge υπό το όνομα σου αρκεί. Αν θέλεις να χρεώνεις κάθε φορά που κάποιος χρειάζεται το πρόγραμμα σου, δηλαδή αν θέλεις να το μεταπωλήσεις και σε άλλους, τότε καλό είναι να μη δημοσιεύσεις τον κώδικα.
d-l-sama Δημοσ. 12 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 12 Απριλίου 2010 Βασικά με την δημοσίευση προσπαθώ πρώτον να αρχίσω να αναπτύσω ένα πρόγραμμα δικό μου μέσω της opensource κοινότητας και δεύτερον να γλυτώσω λεφτά από αυτόν που θα το αγοράσει προφανώς όχι από εμένα αλλά από αυτόν που το πούλησα.Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθώ να το κατοχυρώσω.Δεν θέλω να μπορεί να το πουλήσει.Νόμιμα τουλάχιστον.
Haldol Δημοσ. 12 Απριλίου 2010 Δημοσ. 12 Απριλίου 2010 Κατοχύρωση στο όνομά σου = συμβολαιογράφος. Κατά τα άλλα η GPL δεν απαγορεύει σε κάποιον να βγάλει χρήματα από το πρόγραμμά σου. Και γενικότερα αν έχεις σκοπό να κερδίσεις από το πρόγραμμα, οποιαδήποτε «ανοιχτή» άδεια είναι κακή επιλογή.
PCharon Δημοσ. 12 Απριλίου 2010 Δημοσ. 12 Απριλίου 2010 Κατά τα άλλα η GPL δεν απαγορεύει σε κάποιον να βγάλει χρήματα από το πρόγραμμά σου. Νομίζω στη GPLv3 δεν ισχύει αυτό που λες ή κάνω λάθος; (μπορεί και να μη θυμάμαι καλά) [edit] άκυρο, το μπέρδεψα με τις πατέντες. Μπορείς να το πουλήσεις υπό κάποιες προϋποθέσεις (...). +Σχετικά με την απορία του φίλου, να θυμίσω: I want to get credit for my work. I want people to know what I wrote. Can I still get credit if I use the GPL? - You can certainly get credit for the work. Part of releasing a program under the GPL is writing a copyright notice in your own name (assuming you are the copyright holder). The GPL requires all copies to carry an appropriate copyright notice. περισσότερα http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html Υ.Γ. Συμφωνώ πως η "ελεύθερη" άδεια είναι ΠΙΘΑΝΟΝ κακή επιλογή, πάντως είναι ανάλογα και με την περίπτωση. Περισσότερο θα ανησυχούσα για το αν κάποιοι θα βρουν αρκετά αξιόλογο το πρόγραμμά μου για να ασχοληθούν μαζί του, σε περίπτωση που είναι αυτός ο σκοπός μου (όπως ομολογεί ο φίλος)...
redLizard Δημοσ. 12 Απριλίου 2010 Δημοσ. 12 Απριλίου 2010 Δεν υπάρχει μόνο η GPL εκεί έξω. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα η Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Η οποία: 1) Το κατοχυρώνει στο όνομα σου 2) Όποιος χρησιμοποιεί ή διανέμει τον κώδικα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει αναφορά στο όνομα σου 3) Δεν επιτρέπει εμπορική χρήση του κώδικα που άνοιξες 4) Δεν επιτρέπει παράγωγα με βάση τον κώδικα σου και ουσιαστικά όλα τα παραπάνω μπορούν να αρθούν με τη δική σου συγκατάθεση (αν πχ κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει ή να πουλήσει τον κώδικα σου θα χρειάζεται τη συγκατάθεση του copyright holder - δλδ από εσένα, δεν θα τον εμποδίζει βέβαια να δεί τον κώδικα και να φτιάξει δικά του non-commercial builds - όπως κάθε open-source licence) http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ Υπάρχουν και άλλα variations της συγκεκριμένης licence οπότε δεν χάνεις να της ρίξεις μια ματιά...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.