parsifal Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Εγκατέστησα πριν μερικές μέρες στο εξοχικό των γονιών μου ένα Bullet M2 της Ubiquiti μαζί με μία κατευθυντική αντέννα τύπου parabolic/grid. Στοχεύω σε ένα δημοτικό WiFi hotspot που δίνει δωρεάν Internet και το οποίο απέχει περίπου 4.5 Km, απ' όσο μπορώ τουλάχιστον να υπολογίσω με τη βοήθεια του Google Earth, με ικανοποιητική ισχύ σήματος. Η ζεύξη έχει γίνει κανονικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φαίνονται ΟΚ. Για όσους έχουν δουλέψει με προϊόντα της Ubiquiti και AirOS, στην παρακάτω εικόνα: όπου Signal Strength έχω από -79 μέχρι -75 dBm, Transmit CCQ στο 100% (με το Bullet να παίζει εντός νομίμων ορίων εκπομπής) και Transmit/Receive Rates μέχρι και 48Mbps. Βγαίνω Internet κανονικά, με download rates μέχρι και 60-65 KB/sec (αν και δεν ενδιαφέρουν τα downloads) και αξιοπρεπέστατα pings. Το πρόβλημα: Κατά την χρήση του Insomnia forum συγκεκριμένα, λειτουργίες που έχουν να κάνουν με την αποστολή δεδομένων αποτυγχάνουν. Για παράδειγμα, κατά την αποστολή Private Messages ο browser «περιμένει» επ' αόριστον, γράφοντας κάτω αριστερά στη status bar το χαρακτηριστικό "Waiting for insomnia.gr". Στην υποβολή posts, το ίδιο (αν και κατάφερα να κάνω κάνα δυο μικρού μεγέθους σε bytes/χαρακτήρες, δεν επέμεινα ώστε να πειστώ ότι έχει να κάνει με τη συνολική ποσότητα των δεδομένων που στέλνονται). Φανταστείτε δηλαδή μία "read-only" κατάσταση μόνο! Έχει κανείς κάποια ιδέα για το που μπορεί να οφείλεται αυτή η προβληματική συμπεριφορά ή πώς να προχωρήσω για troubleshooting (με ή χωρίς τη βοήθεια έξτρα software/tools, προτεινόμενες ρυθμίσεις στο Bullet κλπ); Έχω κάποιες υποψίες αλλά δυστυχώς δεν είμαι αυτήν τη στιγμή on-site και περαιτέρω δοκιμές θα καθυστερήσουν κάποιες μέρες. Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους ασχοληθούν!
jakegate7 Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 καλημέρα! στο insomnia όταν κάνεις login είναι επιλεγμένη η επιλογή remember me?. επειδή είμαι και εγώ με ασύρματο στα 2-3km όταν τσεκάρω αυτή την επιλογή στέλνω κανονικά μηνύματα αλλιώς με κάνει συνέχεια logout.
parsifal Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Γεια σου jakegate7. Δεν είμαι 100% σίγουρος, θα το ελέγξω. Αν και νομίζω ότι την είχα επιλέξει, καθώς και κατά την ανάγνωση του forum εμφανιζόμουν ως logged-in με ό,τι συνεπάγεται αυτό (όπως π.χ. το forum template ρυθμισμένο στο Insomnia Legacy που έχω επιλέξει για το account μου).
_Anonymous_ Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Για πες μου pars ποσο ping εχεις, τι ταχυτητες μεταφορας πιανεις, τι λειτουργικο εχεις (both). πιθανο να κανω λαθος, αλλα νομιζω πασχεις στη ζευξη λιγο, αν εχεις ping πανω απο 10 ms πιθανα να σου ληγει το ttl και να εχεις drops στα πακετα, μπορεις να αυξησεις ομως το μεγευος των πακετων που ειναι και ιδανικο για ασυρματες εκπομπες που εχουν αρκετο latency, ειδικα αν εχεις μηχανημα με xp οι διαφορες ειναι ουαοοο καμια φορα
parsifal Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Για πες μου pars ποσο ping εχεις, τι ταχυτητες μεταφορας πιανεις, τι λειτουργικο εχεις (both). πιθανο να κανω λαθος, αλλα νομιζω πασχεις στη ζευξη λιγο, αν εχεις ping πανω απο 10 ms πιθανα να σου ληγει το ttl και να εχεις drops στα πακετα, μπορεις να αυξησεις ομως το μεγευος των πακετων που ειναι και ιδανικο για ασυρματες εκπομπες που εχουν αρκετο latency, ειδικα αν εχεις μηχανημα με xp οι διαφορες ειναι ουαοοο καμια φορα Λειτουργικό XP Professional SP3, αλλά υπάρχει και Ubuntu 9.04 εγκατεστημένο με το οποίο μπορούν να γίνουν δοκιμές. latencies που ρωτάς: ping στο hotspot: <1 msec ping στο insomnia.gr: ~30 msec, αν θυμάμαι σωστά ταχύτητες μεταφοράς σε σχέση με το hotspot δε γνωρίζω κάποιον αξιόπιστο τρόπο να μετρήσω. Σε σχέση με τον server του Insomnia δεν έκανα δοκιμές αλλά το μεγαλύτερο αρχείο που θα μπορούσα να κατεβάσω είναι κάποιο post attachment, για τα οποία τα max επιτρεπόμενα KB είναι κάπως μικρά. Yποθέτω ότι θα μπορούσα να ανεβάσω από εδώ που είμαι ένα μεγαλούτσικο αρχείο στον FTP (moderator perks! ) και να δοκιμάσω με αυτό όταν ξαναπάω για επί τόπου δοκιμές. Οι ρυθμίσεις που υπάρχουν διαθέσιμες για πείραγμα όσον αφορά RTS και Frames thresholds, ACK timeouts κλπ. είναι αυτές που δίνει το AirOS v5 και φαίνονται εδώ: http://www.ubnt.com/wiki/index.php?title=AirOS_5#Advanced Μέχρι τώρα, τα είχα όλα στα defaults πλην του Distance το οποίο έβαλα στα 4Km αν θυμάμαι καλά.
_Anonymous_ Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 με τετοιο ping θαπρεπε να ησουν θεος.... για πηγαινε εδω, κανε αυτο το java τεστ και δωσε μου τα αποτελεσματα που θα σου δωσει το site. Το χπ μηχανημα με ενδιαφερει βασικα.
takos Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Χρόνια πολλά. -Αφού εχεις ταχύτητες μεχρι 60kbyte ουτε καν 100kb ειναι σαν να εχεις 1MBit Οποτε για εσενα δεν εχει σιμασια η μεγιστη ταχυτητα 54 η 24mbit του wifi. -Βαλτο 1-11mbit "Β" το πρωτόκολλο είναι καλύτερο για μεγάλες αποστάσεις σε σχέση με το "G" που έχει μικρότερή ανοχή στο θόρυβο. -Αν έχεις να υποθέσουμε μια parabolic/grid με 24dbi κέρδος + 20dbi * bullet m2= 44dbi(νόμιμο είναι μέχρι 30-33 dbi) είσαι παράνομος και λερώνεις την μπάντα των 2,4ghz με θόρυβο, κατέβασε την ισχύ στα 10dbi να δεις που είσαι πιο σταθερός. * αυξάνοντας την ένταση δεν αυξάνετε το σήμα, καπιες άλλες γνωστές υλοποιήσεις της mikrotik όταν χρηστιμοποιουντε με πιάτα ~1Μ που έχουν κέρδος 30-32dbi κατεβάζουν την ισχύ στο 0dbi αλιος δεν παίζει καλά το λινκ. -Βάλε και distance seting 4-5km είναι σημαντικό για να μην αποσυνδέεται(time out). M2 speecs Καλή επιτυχία.
parsifal Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Ευχαριστώ για τις προτάσεις παιδιά, θα δοκιμάσω όταν ξανακατέβω στο εξοχικό και ενημερώνω.
_Anonymous_ Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Αυτα που σου λεει ο τακος, ειναι ολα σωστα. Βαλε και κανα remote στο εξοχικο για να μη πηγαινοερχεσε φιλε
parsifal Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Μακάρι να γινόταν remote έλεγχος, αλλά: 1. Δε με συμφέρει always-on κατάσταση όσον αφορά τον εξοπλισμό, είναι πολλές KWh χαμένες (μιλάμε για παλιό μηχάνημα Pentium 4 Northwood χωρίς power management μπλιμπλίκια σε idle usage που έχουν οι σύγχρονες CPU) για πολύ σποραδική χρήση και υποπτεύομαι ότι Wake-On-LAN κατάσταση δε θα παίξει. Ούτως ή άλλως, δεν έχει νόημα, καθώς... 2. (και σημαντικότερον) Στο hotspot υπάρχει Radius server που κάνει MAC-based authentication και το IP leasing έχει μικρή σχετικά διάρκεια (μερικές ώρες). Κάθε φορά που γίνεσαι disconnect, πρέπει να μπεις από browser και να εισάγεις εκ νέου username και password για νέο session
PCharon Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 2. (και σημαντικότερον) Στο hotspot υπάρχει Radius server που κάνει MAC-based authentication και το IP leasing έχει μικρή σχετικά διάρκεια (μερικές ώρες). Κάθε φορά που γίνεσαι disconnect, πρέπει να μπεις από browser και να εισάγεις εκ νέου username και password για νέο session Εδώ μάλλον γίνεται κόλπο (μίνι προγραμματάκι που το κάνει αυτόματα). Αλλά ενιγουέι, στο 1 έχεις δίκιο, δεν υπάρχει λόγος για σπατάλη. Να σε ρωτήσω κάτι άσχετο, τί ΡΟΕ αγόρασες συμβατό με τη συσκευή αυτή και πού το βρήκες;
parsifal Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Εδώ μάλλον γίνεται κόλπο (μίνι προγραμματάκι που το κάνει αυτόματα). Ναι, υποθέτω ότι θα μπορούσε να γίνει capture του HTTP traffic που στέλνεται και να αυτοματοποιηθεί η αποστολή του με κάποιο utilit-άκι (π.χ. cURL που υποστηρίζει HTTP POST). Να σε ρωτήσω κάτι άσχετο, τί ΡΟΕ αγόρασες συμβατό με τη συσκευή αυτή και πού το βρήκες; Ιστορία ολόκληρη! Ο εξοπλισμός είναι χαρισμένος στον αδερφό μου από 3ο άτομο και κατά τα λεγόμενά του, ο POE injector ήταν μέσα στη συσκευασία του Bullet. Η αγορά έγινε από ένα συνοικιακό ηλεκτρονικάδικο στον Εύοσμο Θεσ/νίκης. Τρέχα γύρευε, δηλαδή...
PCharon Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 (καμιά φορά οι φόρμες δουλεύουν και με GET ας λένε POST, οπότε είναι ακόμα πιο εύκολο) Δυστυχώς δεν είναι μαζί με το Bullet το POE! Έπεισα ένα ξάδερφό μου να πάρει ένα (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.535010&u=UBIQUITI-BULLET2-ZERO-VARIABLE-OUTDOOR-WIRELESS-DEPLOYMENT) και μόλις το πήρε ανακάλυψε πως δεν είχε ΡΟΕ να το λειτουργήσει. Επειδή δεν ξέρουμε πού να βρούμε κατάλληλο ΡΟΕ, το έχει εδώ και κανά μήνα και κάθεται. Ευχαριστώ, μας φώτισες (πάνω που χάρηκα κι εγώ, λέω "νά ένας που έχει το ίδιο, θα μας λύσει την απορία"). Καλή τύχη με το θέμα σου (περίεργο πάντως).
parsifal Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Αυτό είναι το απλό Bullet με τη MIPS CPU των 180 MHz, όχι το M2-HP που έχω εγώ. Ίσως υπάρχει διαφορά και στα παρελκόμενα. Ίσως πάλι ο PoE injector να είναι κανένας no-name της κακιάς ώρας και να μην έχω σωστές πληροφορίες από το καρντάσι μου! Δε θα με απασχολούσε ιδιαίτερα πάντως το θέμα του PoE, είναι προτυποποιημένα τα σχετικά προϊόντα. Σε 10/100 Mbit Ethernet π.χ. χρησιμοποιούνται τα pins 4, 5, 7 και 8. Οποιοδήποτε θα πρέπει να λειτουργεί σωστά. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξεις είναι το voltage του DC output να μην ξεπερνά τα specs της συσκευής που θες να τροφοδοτήσεις. Π.χ. τα Bullet δέχονται μέγιστο 24 volts, μην πάρεις injector των 48V!
PCharon Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Δημοσ. 7 Απριλίου 2010 Α, τότε όντως ίσως υπάρχει διαφορά στα παρελκόμενα, έχεις δίκιο. Δε θα με απασχολούσε ιδιαίτερα πάντως το θέμα του PoE, είναι προτυποποιημένα τα σχετικά προϊόντα. Σε 10/100 Mbit Ethernet π.χ. χρησιμοποιούνται τα pins 4, 5, 7 και 8. Οποιοδήποτε θα πρέπει να λειτουργεί σωστά. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξεις είναι το voltage του DC output να μην ξεπερνά τα specs της συσκευής που θες να τροφοδοτήσεις. Π.χ. τα Bullet δέχονται μέγιστο 24 volts, μην πάρεις injector των 48V! Μάλιστα. Εκεί με την τάση είχαμε ψιλομπερδευτεί κι εμείς (μάλιστα είχαμε βρει κάτι 48άρια και αναρωτιόμασταν ακριβώς αυτό που λες, αν είναι θέμα καψίματος ή τίποτ άλλο άσχετο το τί παίζει με την τάση, αν θυμαμαι καλά). Θα έχω υπόψη μου το μέχρι 24 και θα δούμε τί θα βρούμε. Θα το ξαναψάξω κι εγώ κάποια στιγμή.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.