Προς το περιεχόμενο

Αγροτική ζωή

jimarass

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Από που να ξεκινήσω λες? Επιδοτήσεις δεν παίζουν για νέες επιχειρήσεις?

δεν ξερω αν τρέχει ακομα το πρόγραμμα των νεων αγροτών αν και ακόμα και αυτο είχε εξελιχθεί σε τεράστιο φιάσκο με αποτέλεσμα πολυς κόσμος να χρεωθεί και να πάει άπατα..

Πάρε ή νοίκιασε κανα χωράφι(με νερο κοντά/δίπλα/μεσα) για τριφύλλια και ξεκίνα σιγα σιγα με αγελάδες,θα τις ταΐζεις με το τριφύλλι(παίρνεις σοδια την ιδια χρονιά)ισως σε συμφέρουν πιο πολυ τίποτα βρόμες ή βελιουρας(έχουν μεγαλύτερη απόδοση)και θα παίρνεις γαλα και θα σφάζεις και κανα μικρο,αν θες να ρωτήσω τιμες κλπ,εγω παντως ρε φιλε ειχα απογοητεύθει απο δαύτα πιτσιρικάς ,μιλάμε φαση μας εφτασε ενα δάνειο τελη του 80 απο 5.5 εκατομμύρια δραχμες πάνω απο 90,οποτε καταλαβαίνεις μακρυά κι αλάργα..Γενικότερα οι τραπεζες....

Μια ακομη καλλιέργεια που δεν απαντάται στην Ευρωπη αλλα θέλει και αυτη βάθος χρονου,ειναι η Τρούφα,στην Λάρισα νομίζω το ψάχνουν για βιοκαύσιμα.

Παρε και κανα περιοδικο οπως ειναι το agreco,που λες να μετοικίσεις;

• Απαντ. 60
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Για λίγο μου πέρασε και μένα αυτή η σκέψη πρόσφατα, σαν απορία έστω λόγω καιρών (από C++ στο PC κατάντησα να σκέφτομαι αυτό...).

Όπως λέει και η ξαπλώστρα, στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια οι αγρότες μετατρέπονται σε είδος υπό εξαφάνιση. Κέρδη δεν υπάρχουν και τους κρατούσαν οι επιδοτήσεις και το μεράκι (άμα είσαι στο χωριό κάτι πρέπει να κάνεις, ο παππούς μου είναι σε σύνταξη πια αλλά συνεχίζει επειδή του δίνει ζωή, δε θέλει να ζαρώσει μέσα στο σπίτι). Οι επιδοτήσεις κρατούσαν πολλούς αγρότες. Μόλις κοπούν τέλος. Μόλις πεθάνει και η παλιά γενιά που ζούσε ΜΕ αυτό, τέλος. Η ζήτηση για πολλά προϊόντα είναι ανύπαρκτη (το κλασσικό που σου μένει στην αποθήκη μέχρι να ξεφτιλιστεί τόσο που θα στο πάρουν για ψίχουλα ή θα το πετάξεις) και οι τιμές που πωλούνται μερικά προϊόντα είναι χαμηλότερες κι από αυτές 15 χρόνων πριν, αν θυμάμαι καλά (πχ σταφίδα για τους Πελοππονήσιους).

Επίσης αν ρωτήσετε διάφορους λαϊκατζήδες πόσο κόπο κάνουν, πόσα χιλιόμετρα και πόσα έξοδα έχουν συνολικά, πάλι σε αποκαρδιώνει.

Και φυσικά το κλασσικό, που άμα σου κάτσει στραβός καιρός (κανά χαλάζι, κανάς πάγος σε άκυρη μέρα) πάει η σοδιά.

Ή το άλλο πάλι, που δε βγαίνεις μάνα μου και πας κατά τράπεζα μεριά να πάρεις κανά δάνειο και αρχίζει το πανηγύρι σιγά σιγά, αν δε σου πάει καλά.

Εκεί που πιστεύω πως υπάρχουν κάποια χρήματα είναι στην κτηνοτροφία (αλλά είναι δουλειά αυτή με τα ζώα; εγώ δε θα την πάλευα).

Πάντως μέλλον στην ύπαιθρο εγώ δε βλέπω. Ίσως σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας κάποιοι αγρότες να είναι σε καλύτερη μοίρα, πάντως μάλλον πάει προς αφανισμό το επάγγελμα για διάφορους λόγους.

Γενικώς δεν πάμε καλά. Προτιμάμε τις λιαστές ντομάτες Τουρκίας με την Ηπατίτιδα Α (που βρέθηκε πρόσφατα σε παρτίδα προς Γαλλία), τα φυστίκια αιγίνης Τουρκίας - και πού αλλού - που άπειρες φορές έχουν βρεθεί να περιέχουν απαγορευμένα εντομοκτόνα ή εκείνα Αμερικής που είναι τεράστια και περισσότερο θυμίζουν στραγάλια στη γεύση (σίγουρα είναι original ποικιλία άραγε ή τίποτα πειραγμένο?) και φυσικά πλάι στους ξηρούς καρπούς σερβίρουμε και αποξηραμένα βερύκοκα Τουρκίας. (Έχει πέσει πολύ Τουρκία στις εισαγωγές κάποιων ειδών, χα.)

Δημοσ.

εμεις φιλε Χαρον τραβήξαμε μεγαλη νίλα με τις τραπεζες σε φαση να εχουμε καλλιέργεια 1200 στρέμματα και να μην βγαινουμε πέρα,ειχε γαμηθεί ολη η οικογένεια,η μανα μου κοντεψε να δει τα ραδικια αναποδα επειδη περασε κόκκος εντομοκτόνου μεσα απο το μάτι,ο αδερφός μου ειναι 30 και ειναι διαλυμένος(μέση κλπ),εγω ειχα παθει πνευμονία,η μια μου αδερφή μου ηλίαση και θερμοπληξία,η άλλη έπεσε απο ενα μηχάνημα κι έσπασε τη γνάθο..Γαμα τα με μαυρα μεγάλα γράμματα,καθε μερα ακούω κόσμο ννα πεθαίνει απο καρκίνο 50-60 χρόνων απο τα κωλοκαπνα,που μας εφεραν το 80...τα ελληνικά παραδοσιακά κάπνα τοσα χρονια τους πειραζαν...Να φανταστείς δεν τραβάει ουτε η ιδια η γη!!!

φιλε τζιμ,ασε τα φράγκα,30-40χιλιαδες αυρα το χρονο και παρε ενα χωράφι κανε μερικά ζώα,βαλε και κανα κήπο και ΖΗΣΕ σαν άνθρωπος.Στην αθηνα θα τρωτε ο ενας τον αλλο.

Δημοσ.

Αν συζητάμε για εργασία στην γη, λεφτά υπάρχουν. Όχι τρελά, αλλά υπάρχουν.

Απλά θα πρέπει να κοπούν οι συμβουλές "γνωστών" και να ανοίξετε λιγάκι το μυαλό σε νέες ιδέες. Χωρίς αυτές (έστω και παλαβές), απλά επέρχεται η στασιμότητα.

Κρασί και σύκα είναι τα πρώτα πράγματα που θα έπρεπε να σκέφτεστε για παραγωγή στην Ελλάδα. Από εκεί και μετά κτηνοτροφία. Ξεχάστε τις "πατροπαράδοτες" καλλιέργειες.

Και κανείς δεν θα σας σταματήσει να μαζευτείτε 2-3, να κάνετε και εξαγωγή. Απλά για να πετύχετε θα πρέπει να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα και όχι πως να κάνετε την αρπαχτή.

EDIT : Και να μην ξεχάσω. Στην Ελλάδα μπορείτε να πουλήσετε και το σκοτάδι της νύχτας. Απλά θέλει οργάνωση. ;)

Δημοσ.
Αν συζητάμε για εργασία στην γη, λεφτά υπάρχουν. Όχι τρελά, αλλά υπάρχουν.

Απλά θα πρέπει να κοπούν οι συμβουλές "γνωστών" και να ανοίξετε λιγάκι το μυαλό σε νέες ιδέες. Χωρίς αυτές (έστω και παλαβές), απλά επέρχεται η στασιμότητα.

Κρασί και σύκα είναι τα πρώτα πράγματα που θα έπρεπε να σκέφτεστε για παραγωγή στην Ελλάδα. Από εκεί και μετά κτηνοτροφία. Ξεχάστε τις "πατροπαράδοτες" καλλιέργειες.

Και κανείς δεν θα σας σταματήσει να μαζευτείτε 2-3, να κάνετε και εξαγωγή. Απλά για να πετύχετε θα πρέπει να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα και όχι πως να κάνετε την αρπαχτή.

EDIT : Και να μην ξεχάσω. Στην Ελλάδα μπορείτε να πουλήσετε και το σκοτάδι της νύχτας. Απλά θέλει οργάνωση. ;)

Αμα βρεθούν αυτοι οι 2-3 σφύρα μου κι εμένα να συγχρηματοδοτήσω.

Εχω κανει αυτη τη κουβέντα ισα με 200 φορές φέτος και πάντα λεω να βρεθούν 2-3 και ολοι λενε που;

Τα σύκα θελουν χρονια και πουλάνε και οι Τουρκοι τιγκα(με ή χωρις ηπατίτιδα).

Δημοσ.
εμεις φιλε Χαρον τραβήξαμε μεγαλη νίλα με τις τραπεζες σε φαση να εχουμε καλλιέργεια 1200 στρέμματα και να μην βγαινουμε πέρα,ειχε γαμηθεί ολη η οικογένεια,η μανα μου κοντεψε να δει τα ραδικια αναποδα επειδη περασε κόκκος εντομοκτόνου μεσα απο το μάτι,ο αδερφός μου ειναι 30 και ειναι διαλυμένος(μέση κλπ),εγω ειχα παθει πνευμονία,η μια μου αδερφή μου ηλίαση και θερμοπληξία,η άλλη έπεσε απο ενα μηχάνημα κι έσπασε τη γνάθο..Γαμα τα με μαυρα μεγάλα γράμματα,καθε μερα ακούω κόσμο ννα πεθαίνει απο καρκίνο 50-60 χρόνων απο τα κωλοκαπνα,που μας εφεραν το 80...τα ελληνικά παραδοσιακά κάπνα τοσα χρονια τους πειραζαν...Να φανταστείς δεν τραβάει ουτε η ιδια η γη!!!

φιλε τζιμ,ασε τα φράγκα,30-40χιλιαδες αυρα το χρονο και παρε ενα χωράφι κανε μερικά ζώα,βαλε και κανα κήπο και ΖΗΣΕ σαν άνθρωπος.Στην αθηνα θα τρωτε ο ενας τον αλλο.

Εγώ για προσωπική χρήση σε 1 στρέμμα καλλιεργώ διάφορα εδώ και 1,5 χρόνο.

ΔΕΝ χρησιμοποιώ εντομοκτόνα ή γενικώς φάρμακα, παρά μόνο χαλκό (έτσι δεν το λένε ; ) και θειάφι.

Όσα γίνουν και όποτε γίνουν.

Δυστυχώς οι αγρότες (όχι όλοι) ήταν καλομαθημένοι με τις επιδοτήσεις και ότι έβγαζαν τα χάλαγαν στα μπαρ και τις πουτάνες.

Και τώρα που τους τα κόβουν έχουν αρχίσει και γκρινιάζουν.

Εμένα αν πάει κάτι στραβά στη δουλειά μου θα με αποζημιώσει κάποιος ; ΟΧΙ.

jim, μπορείς αν θέλεις να γίνεις αγρότης απλά για να ζεις σωστά και χωρίς πολυτέλειες και άγχος ή να γίνεις ΑΓΡΟΤΗΣ με επιδοτήσεις και ιστορίες αρκεί να το ψάξεις καλά.

Ξέρω ανθρώπους γύρω μου με ζώα και κήπους που βγάζουν καλό μεροκάματο εκτός από την κανονική τους δουλειά.

Δημοσ.

Αγρότης σκέτο και κοφτό δεν υπάρχει. Εκτός αν θέλεις να γίνεις βουκόλος και απλά να παράγεις μόνος σου τα προς το ζην. Αγρότης μαζί με τραπεζικός υπάλληλος ή κάποια άλλη δουλειά είναι το ιδανικό. Να είσαι βέβαια πολύ υπάλληλος και λίγο αγρότης, ώστε και να μην κινδυνεύεις να μείνεις νηστικός και να ψαχτείς λίγο με τις βιολογικές καλλιέργειες που έχουν ακόμα επιδότηση και θα συνεχίσουν να επιδοτούνται για κάμποσα χρόνια ακόμη.

Για χωράφι με νερό που ανέφερε ο kasplostras που να το βρεις τη σήμερον ημέρα? Αυτά είναι φιλέτα κι αν βρεις κάποιον να πουλάει θα στον μοσχοπιάσει για να το αγοράσεις.

Δημοσ.

jimarass, εκτός από γη, εργατικά χέρια χρήματα κτλ... θέλει και τεχνογνωσία.

Θα έλεγα να μην το τολμήσεις. Τα γεωργικά φάρμακα και τα λιπάσματα όλο και ακριβαίνουν, ενώ οι τιμές των προϊόντων μένουν σταθερές ή πέφτουν.

Αν το κάνεις για hobby ή για συμπληρωματικό εισόδημα τότε ναι. Να ζήσεις αποκλειστικά με αγροτικό εισόδημα ξέχνα το, εκτός αν έχεις καμμια 250, 300+ στρέμματα.

Δημοσ.

Χωρίς να έχω κάτι να συνεισφέρω στην κουβέντα, ως μη έχων ασχοληθεί με χωράφι εκτός από κάτι ραβδίσματα, να αναφέρω απλά ότι είχα διαβάσει ένα άρθρο για διεθνολόγο που εγκατέλειψε καριέρα στο εξωτερικό και ασχολήθηκε με τις βιολογικές καλλιέργειες στην Κρήτη (Γούβες).

Στην αρχή ισχυριζόταν ότι τον κοροϊδευαν γιατί έμπαινε μέσα, αλλά μετά κατάφερε να βγάζει αρκετά και να τα εξάγει κιόλας.

Δημοσ.

Γενικά η λογική λέει: Ο πλυθησμός αυξάνεται, τα τρόφιμα μειώνονται. Επομένως, αν το οργανώσεις σωστά και εξάγεις κιόλας, τότε κάτι γίνεται!!

Βέβαια, θέλει πολύ τεχνογνωσία, για αυτό και ρώτησα που μπορώ να τη βρώ. Πιο πολύ πάω προς ζώα, αγελάδες και τέτοια. Αλλά θέλω και να παράγω και κήπο και για εμένα.

Βασικά θέλω να φύγω από Αθήνα. Δε θέλω τρελά λεφτά. Θέλω να έχω ένα σπίτι (που το έχω ήδη) , να έχω να τρώω καλά και ένα καλό aDSL.

Βασικά, από τη συζήτηση και τις ιδέες σας, κατάλαβα ότι μόνο το τρίτο δε γίνεται!!

Για κτηνοτροφία, που παίρνω τεχνογνωσία? Μιλάω για αγελάδες, γουρούνια, πάπιες, κότες , γαλοπούλες και ίσως στρουθοκαμήλους.

Δημοσ.
Γενικά η λογική λέει: Ο πλυθησμός αυξάνεται, τα τρόφιμα μειώνονται. Επομένως, αν το οργανώσεις σωστά και εξάγεις κιόλας, τότε κάτι γίνεται!!

Βέβαια, θέλει πολύ τεχνογνωσία, για αυτό και ρώτησα που μπορώ να τη βρώ. Πιο πολύ πάω προς ζώα, αγελάδες και τέτοια. Αλλά θέλω και να παράγω και κήπο και για εμένα.

Βασικά θέλω να φύγω από Αθήνα. Δε θέλω τρελά λεφτά. Θέλω να έχω ένα σπίτι (που το έχω ήδη) , να έχω να τρώω καλά και ένα καλό aDSL.

Βασικά, από τη συζήτηση και τις ιδέες σας, κατάλαβα ότι μόνο το τρίτο δε γίνεται!!

Για κτηνοτροφία, που παίρνω τεχνογνωσία? Μιλάω για αγελάδες, γουρούνια, πάπιες, κότες , γαλοπούλες και ίσως στρουθοκαμήλους.

Στρουθοκάμηλοι θα σε βάλουν μεσα.

Dsl θα βρεις άνετα(καλα δε θα ζεις σα τη λορα με το μικρο σπιτι στο λιβαδι που ειναι το τελευταίο σπιτι στα αριστερά.,απευθύνσου σε καποιο σύλλογο νεων αγροτών.

Δημοσ.
Στρουθοκάμηλοι θα σε βάλουν μεσα.

Dsl θα βρεις άνετα(καλα δε θα ζεις σα τη λορα με το μικρο σπιτι στο λιβαδι που ειναι το τελευταίο σπιτι στα αριστερά.,απευθύνσου σε καποιο σύλλογο νεων αγροτών.

Γιατί θα με βάλουν μέσα?

Δημοσ.
2-3 γνωστοί που ειχα,στην αρχή πήγαιναν καλα αλλα μετα άπατα γιατι δεν υπηρχε ζήτηση

Πόσα κοτοπουλογαλοπουλοπάπιες χρειάζεται ένα σπίτι για να συντηρείται, δηλαδή να έχει μια συνεχή παροχή αυγών και κρέατος?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...