Προς το περιεχόμενο

Αναβάθμιση Μobo. Πως?

horse1980

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

έχω μια παλιά μητρική (Asrock 775Dual-VSTA) της οποίας θέλω να αναβαθμίσω το Bios, ώστε να υποστηρίζει τους νέους Intel Dual Core (π.χ. τον Ε5300), καθώς έχει πρόβλημα ο επεξεργαστής που έχω τώρα. Θέλω δηλ. να γλυτώσω την αγορά νέας μητρικής και RAM (γιατί οι μνήμες μου είναι DDR1). Ψάχνοντας βρήκα ότι τα betabios, που δίνει η pctreiber περιέχουν τέτοιες ενημερώσεις. Ήδη βρήκα και κατέβασα την τελευταία τους έκδοση 3.19a. Το πρόβλημα είναι πως όλες οι οδηγίες που δίνονται για τον τρόπο που πρέπει να κάνω το update είναι στα γερμανικά. Διαβάζοντας και από το επίσημο site της Asrock ψιλοκατάλαβα τη διαδικασία, αλλά δεν θένω να το επιχειρήσω αν δεν είμαι βέβαιος, γιατί είναι δρόμος χωρίς γυρισμό. :cry: Επίσης στο ζιπαρισμένο αρχείο από την pctreiber δεν περιέχονται όλα τα αρχεία που έχουν τα αντίστοιχα πακέτα από το site της Asrock (όπως π.χ. το flash.exe). Θα μπορούσε κανείς να μου δώσει ακριβείς οδηγίες για το πως πρέπει να γίνει η όλη διαδικασία?

Διάβασα επίσης ότι, αν και ευκολότερη, δεν πρέπει να προτιμούμε την αναβάθμιση μέσω windows. Ισχύει αυτό??

Δημοσ.

Για μενα ειναι ρισκο αυτα τα πραγματα.Καλυτερα αγορασε ενα απο τα cpu που υποστηριζει εστω μεταχειρισμενο,αφου το ελεγξεις βεβαια.Μερικα απο αυτα που υποστηριζει ειναι αρκετα δυνατα.

Δημοσ.
Για μενα ειναι ρισκο αυτα τα πραγματα.Καλυτερα αγορασε ενα απο τα cpu που υποστηριζει εστω μεταχειρισμενο,αφου το ελεγξεις βεβαια.Μερικα απο αυτα που υποστηριζει ειναι αρκετα δυνατα.

Το θέμα είναι που θα το βρω!!

Δημοσ.

Θα ψαξω να σου βρω και θα σου στειλω προσωπικο μυνημα.Επισης κανενα αλλο παιδι εδω αν ξερει για καποιον καλο μεταχειρισμενο ας σου στειλει.

Ριχνε ματιες και στα πωλουνται στο site.Υπαρχουν κατα καιρους καλες ευκαιριες, και κανε λιγακι υπομονη.Το λεει και το τραγουδι αλλωστε. :-)

Δημοσ.

Το κακο ειναι οτι επισημα δεν υποστηριζεται ο 5300 που λες.

Βεβαια μπορεις απλα να κανεις το update ετσι κιαλλιως.

Παντως σε μια asrock που ειχα μια χαρα το εκανα απο τα windows τοτε.

Στο επισημο σιτε στην εκαστοτε σελιδα της μητρικης -> dowloads http://www.asrock.com/MB/download.asp?Model=775Dual-VSTA&o=All

Μια χαρα οδηγιες και τα αρχεια εχει.πατα εκει που λεει How to update και απλα ακολουθα την διαδικασια.

Τωρα αν θελεις να παντρεψεις το βιος απο pctreiber με το τροπο της μαμας εταιριας ειναι δικο σου θεμα και αν μετα θα λειτουργει και ο cpu αλλο αυτο.

Για μενα απλα καντο και βλεπεις στην τελικη απο αγγελια βρισκεις πολυ ανωτερη μητρικη απο αυτην που εχεις σε πολυ καλη τιμη.

Δημοσ.
Τι cpu ειχες μεχρι τωρα?Ποση ραμ?

Έχω τον Pentium D 820 2.8GHz και 1GB Ram. Δεν θέλω να ανεβάσω τη Ram, απλά επειδή αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον επεξεργαστή να αλλάξω μόνο αυτόν. Απλώς για να το κάνω αυτό πρέπει να αναβαθμίσω τη Mobo, ώστε να υποστηρίξει τους επεξεργαστές που υπάρχουν τώρα στην αγορά.

Δημοσ.

Φιλε εψαξα αλλα δεν ειναι ευκολο.Εχω 2 φιλους που εχουν μαγαζια και πουλαν και μεταχειρισμενα πελατων τους αλλα δεν.Καποια στιγμη κατι μπορει να βρεθει.

Παντως εχεις μεινει πολυ πισω.Ο επεξεργαστης που εχεις ειναι απο το 2006.Η μητρικη,που την εχω δουλεψει παλια,ειχε βγει εκεινη την περιοδο περιπου.Στην γρηγορα εξελισσομενη τεχνολογια ,ειδικα στις μερες μας και στην χωρα μας που δεν υπαρχει καλη υποστηριξη,ειναι δυσκολο να αναβαθμισεις πλατφορμα 4 χρονων.Στην Γερμανια υπαρχουν καταστηματα που υποστηριζουν ακομη πελατες τους με pentium 3!

Επισης εχεις απλες μνημες DDR οταν ειμαστε ηδη σε DDR3.

Δεν αγοραζεις καλυτερα ενα φτηνο am3 AMD motherboard, ενα διπυρηνακο και ενα dimm των 2 GB?

Δημοσ.

Φίλε benign ξέρω ότι είναι παλιός ο υπολογιστής. Βασικά δεν το σημειώνω παραπάνω αλλά είναι της κουνιάδας μου και προσπαθώ να της τον συνεφέρω. Σαφώς η τελευταία λύση, αν δεν δουλέψουν όλα τα άλλα, θα είναι να αγοράσω ένα φθηνό σετάκι της AMD. Απλώς προσπαθώ να εξαντλήσω όλες τις πιθανότητες για να την βγάλει πιο αναίμακτα :-D. Ευχαριστώ πάντως πολύ για το ψάξιμο.

Φίλε pano σ' ευχαριστώ κι εσένα πολύ για το ψάξιμο. Η αλήθεια είναι ότι τα είχα βρει κι εγώ αυτά τα μοντέλα μέσω skroutz, απλά αν δεις και στην σελίδα της μητρικής (στους υποστηριζόμενους επεξεργαστές) θα δεις ότι για να υποστηριχτούν χρειάζεται και πάλι αναβάθμιση του Bios στην έκδοση P.2.90 και P.2.70 αντίστοιχα. Τουλάχιστον βέβαια, εδώ πρόκειται για επίσημα updates από την μαμά εταιρεία και με καλή επεξήγηση στα αγγλικά της όλης διαδικασίας. Και πάλι όμως θα ήταν χρήσιμο να μου πει κάποιος που το έχει κάνει από πρώτο χέρι τη διαδικασία και τις εντυπώσεις του.

Τέλοσπαντων, για την ώρα πήρα αυτήν την ψύκτρα, που έχει το ίδιο socket, για να κάνω μια τελευταία δοκιμή μήπως δεν ψύχεται καλά ο επεξεργαστής και μετά δεν μου μένει παρά να αρχίσω τις δοκιμές. Σε τελική ανάλυση κι αν γίνει μια στραβή μικρό το κακό, αφού δεν λειτουργεί καλά ο επεξεργαστής και θα αποφασίσω μια ώρα αρχύτερα να πάω για αναβαθμισούλα με νέο σετάκι!!!

Δημοσ.

Τι εννοεις δεν λειτουργει καλα ο επεξεργαστης??? Ο επεξεργαστής είτε δουλέυει είτε όχι... εκτός αν υπερθερμαίνεται και κάνει throtling....

Αν απλα ο υπολογιστής σέρνεται τράβα του ένα format να έρθει να στρώσει!!!

Οκ ο Pentium D δεν είναι και κανένα θηρίο αλλα για βασικές εργασίες είναι αρκετά ισχυρός!

Δημοσ.

Λοιπόν, ας σας αναλύσω λίγο την κατάσταση, μήπως και τα συμπεράσματα μου είναι λάθος και μου δώσετε καμιά άλλη ιδέα. Η σύνθεση του υπολογιστή είναι η εξής:

-Cpu: Intel Pentium D 2,8GHz

-1 GB Ram

-Mobo: ASRock 775Dual-VSTA

-Graphics: MSI NX6200AX (256MB)

-400w τροφοδοτικό (μάρκα τρέχα γύρευε)

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι μετά από κάποιες ώρες λειτουργίας ο υπολογιστής κάνει από μόνος του επανεκκίνηση. Έκανα έλεγχο των μνημών με το memtest, αλλά τίποτα, καθάρισα τις σκόνες, έβγαλα τις 2 κάρτες pci, δοκίμασα καινούργιο τροφοδοτικό, αλλά πάλι τίποτα. Μόνο μετά από το βγάλσιμο και καθάρισμα της ψύκτρας του επεξεργαστή είδα κάποια βελτίωση, αλλά το πρόβλημα συνέχισε να υπάρχει. Γι' αυτό και σκέφτηκα ότι μάλλον το πρόβλημα βρίσκεται στον επεξεργαστή και ίσως στην κακή ψύξη του. Βέβαια υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο να δημιουργεί το πρόβλημα τη κάρτα γραφικών ή η μητρική, αλλά δυστυχώς δεν είχα κάποιο ανταλλακτικό για να κάνω δοκιμή. Σημειωτέον ότι η κάρτα γραφικών είναι AGP, που δεν βρίσκονται και πολύ εύκολα. Ααα, επίσης format της είχα κάνει σχετικά πρόσφατα.

Έτσι, σκέφτηκα να δοκιμάσω την τύχη μου με την Xilence ψύκτρα και αν δεν γίνει τίποτα, τότε να επιχειρήσω αναβάθμιση του Bios για υποστήριξη κάποιου νεότερου επεξεργαστή από αυτούς που υπάρχουν τώρα στα ράφια. Αν και τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα θεωρώ (με το μικρό μυαλό μου) ότι το πρόβλημα το έχει η μητρική. Τότε αναγκαστικά αγοράζω και μία καινούργια φτηνή μητρική και καινούργιες μνήμες και αν δεν δουλέψει πάλι θα πηδηχτώ απ' το παράθυρο :shock:

Δημοσ.

Μετά το βγάλσιμο της ψύκτρας έβαλες καινουργια θερμοαγώγιμη πάστα....???

Αν όχι βάλε και έχω μια αίσθηση ότι όλα θα φτιάξουν.... (το ανεμηστήρι το είδες αν δουλέυει??)

Αν έχεις βάλει πάστα και συνεχίζεται το πρόβλημα η πρώτη πιθανή αιτία έιναι το τροφοδοτικό και όχι η μητρική ή ο επεξεργαστής... ειδικα απο την στιγμή που είναι No name και δεν ξερω και εγώ πόσων ετών... δοκίμασε ένα άλλο!!

Δημοσ.

Θερμοαγωγίμη πάστα είχα βάλει σε άλλη φάση πριν λίγο καιρό. Τροφοδοτικό καινούργιο δοκίμασα. Η ψύκτρα που αγόρασα τώρα για να δοκιμάσω έχει εργοστασιακά ένα λεπτό στρώμα θερμοαγώγιμης πάστας. Φτάνει ή να βάλω κι λίγο ακόμη?

• Moderators
Δημοσ.

Μας λες λιγο τις θερμοκρασιες που εχει τωρα σε idle και load? Γιατι νομιζω εκει ακριβως ειναι το προβλημα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...