profitis Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Kαλησπέρα σε όλο το forum και καλές γιορτές με υγεία πάνω απ' όλα Έχει έρθει η ώρα για μία γενική αναβάθμιση διότι το PC έχει φτάσει αισίως 5,5 χρονών, το laptop 3 και πλέον δεν με καλύπτουν. Καταρχάς το βασικότερο που πρέπει να αποφασίσω είναι αν θα διαλέξω PC ή MAC. Πρόσφατα αγόρασα iPhone και αν κρίνω απο το πόσο γαμάτο και ευχρηστο είναι το λειτουργικο του κινητού, τότε και το Mac Os θα είναι ακριβώς έτσι. Το δίλλημα μου εισέρχεται στο γεγονός οτι αφενός το MAC έχει τέλεια λειτουργικότητα, δεν χρειάζονται defragment, είναι σταθερό, χωρίς ιούς με τέλεια interfaces κτλ κτλ και αφετέρου ότι λόγω σχολής (Η.Μ.Μ.Υ) χρειάζομαι σε πολύ μεγάλο βαθμό τα windows αλλα και linux αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προγραμμάτων και των εργαλείων δεν υπάρχουν σε MAC. Ουσιαστικά οι δουλείες που χρειάζομαι τον υπολογιστή είναι: -Προγραμματισμός, εργαλεία και προσομοιώσεις για τη σχολή: Εclipse, gcc, Νetbeans, dreamwaver, κάνα εργαλείο UML και ER, mySQL, MATLAB, ΧΙLINX καθώς και διάφορα δικτυακα εργαλεία. -Ταινίες σε 1080p που το τωρινό μου μηχάνημα τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να παίξει. -Αποσυμπίεση μεγάλων rar(ταινιών) και τα σχετικά -Παιχνίδάκια όπως Fοοtball Manager, Strategy και κάνα FPS. -Αντε και χαλαρά επεξεργασία video όπως dvd authoring, μετατροπή κάποιων παλιων video που έχω κτλ. -Τα υπόλοιπα όπως το browsing, δουλειά σε word κτλ πιστευώ πως είναι αυτονόητα. Ταυτόχρονα προκειμένου να έχω σε ένα μέρος τα αρχεία μου σκέφτομαι να φτιάξω ένα NAS-μικρό file server. Να το φτιάξω μόνος μου πάνω στο τωρινό PC που έχω ή να προτιμήσω κάποια έτοιμη λύση απο το εμπόριο; Οι ετοιμες λύσεις, σε λογικά οικονομικα πλαίσια, φτάνουν μέχρι 4 δισκους απ' όσο θυμάμαι και θα ήθελα να ειναι scalable ώστε μελλοντικα όσο χώρο χρειαστω να τον έχω. Οθόνη υπάρχει (Dell WFP-08) αλλά αν πάρω MAC μάλλον πως θα τη πουλήσω για να καλύψω τη διαφορά και γιατί δεν θα χρειάζεται κιόλας. Όπως καταλαβαίνεται σκοπεύω σε πλήρη αναβάθμιση όμως ταυτόχρονα είμαι και σε πλήρη δίλλημα με το τι ακριβώς να κάνω. Ενα σενάριο που σκεφτόμουν ειναι να πάρω ενα macbook προκειμένου να έχω το λειτουργικό και να το συνδέσω με την οθόνη στο σπίτι μου και να φτιάξω και ενα PC ως βασικό. Γενικά, έχω ένα ποσό στα 1600-1700 ευρώ για όλα μαζί. Αν βέβαια πουλήσω είτε την οθόνη είτε το laptop (αν παρω macbook) μπορει να αυξηθεί. Οποιαδήποτε πρόταση, σχόλιο και παρατήρηση είναι ευπρόσδεκτη. Το θέμα του file server είναι πιστευω το μονο στανταρ αφού καλύτερα να διαθέσω το ποσό σε δισκους και να αξιοποιήσω το τωρινό μηχάνημα Athlon 64 x 2 στα 2,0 ghz, s939 MSI Κ8Ν Platinum με nforce 3 1 GB DDR 400 Mhz WD Raptor 36 gb 2χ640 GB WD Λογικα το μόνο που θα χρειαστω θα ειναι ενας raid controller για δέσω με κάποιο raid τους νέους δισκους που θα βαλω. Εχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση γι' αυτο; Ευχαριστω πολύ για το χρόνο σας.
johnny21a Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Ειναι κριμα να δωσεις τοσα λεφτα για να παρεις mac απο την στιγμη που με τα ιδια λεφτα μπορεις να παρεις ενα PC ΠΟΛΥΥΥΥ πιο δυνατο και αναβαθμισιμο... Σε 2-3 χρονια το MAC θα εχει μεινει πολυ πισω χωρις να σου δινει δυνατοτητα να αναβαθμισεις... Παντως αν θελεις οπωσδηποτε να το παρεις δε θα εχεις κανενα προβλημα με τα προγραμματα αφου πολυ απλα μπορεις να εγκαταστησεις και windows... Αλλα σαν value for money κατα την γνωμη μου δεν αξιζει τοσα λεφτα για να παιξεις απλα με το λειτουργικο...
equalizer43 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Σε φόρουμ με pcάδες τι περιμένεις να σου απαντήσουν; Πάρε PC θα σου πουν... Χωρίς να έχουν δοκιμάσει τι εστί Mac. Εγώ που έχω δοκιμάσει και τα δύο σου λέω Mac με κλειστά μάτια. Από εργαλεία προγραμματισμού υπάρχουν τα πάντα σε MacOS και παράλληλα μπορείς να βάλεις και τα windows 7 στον imac σε ξεχωριστό partition και να τα τρέχεις όποτε θες όπως σε ένα νορμαλ pc. (ή και παράλληλα μέσα από το macosx αν θες) Διάβασε κάποια πράγματα για το MacOSX, ενημερώσου και θα αποφασίσεις μόνος... http://www.apple.com/gr/macosx/
vag3d Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Εγώ έκανα πρόσφατα Switch από PC σε Mac (25 χρόνια περίπου PC). Επειδή έχω Mac Pro με Nehalem i7 Xeon 2.66 CPU, 6 GB Ram και GTX285, μπορώ να σου πω την 4 μηνών εμπειρία μου μόνο βάση αυτού του μηχανήματος. Για πιο αδύναμα μηχανήματα Mac δεν έχω εμπειρία να σου πω. Το Mac Pro απλά δεν μασάει πουθενά. Το λειτουργικό σύστημα Mac OS X είναι αιώνες μπροστά από κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα που πιθανώς έχεις χειριστεί και με έναν τρόπο που σε οργανώνει και σου κάνει την ζωή σου ευκολότερη. Εγώ νιώθω σήμερα και με την μέχρι τώρα εμπειρία μου στον Mac Pro μου ότι έχανα τον χρόνο μου με τα PC τόσα χρόνια, και οτι μου έφυγε το άγχος (όλα δουλεύουν ρολόι, δεν κρασάρει σχεδόν ποτέ, έχω Backup της προκοπής, και το λειτουργικό ΔΕΝ σε πρήζει και δεν σου τρώει χρόνο με βλακείες, κλπ) Εάν είσαι διατεθειμένος να απαρνηθείς (όχι πλήρως όμως επειδή πάντα μπορείς να τρέξεις και Windows στον Mac σου) κάποια προγράμματα των Windows που δεν υπάρχουν για Mac, εάν αντέχει η τσέπη σου (επειδή γενικώς οι Mac θεωρούνται ακριβά μηχανήματα σε σχέση με το Hardware τους - και αυτό που εννοώ είναι οτι μπορείς στα PC να πάρεις παρόμοιο Hardware σε δύναμη πολύ φθηνότερα - αν και ο Mac Pro μου είναι κατηγορίας "Workstation"/ Server μηχάνημα, οπότε καταλαβαίνεις ότι από ποιότητα και αντοχές δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τα κλασσικά PC's - για να καταλάβεις τι εννοώ, φτιάξε σε PC ένα Server Class μηχάνημα να δεις πόσο θα σου βγει και σκέψου οτι θα πρέπει να "τρως στην μάπα" και τις βλακείες των Windows) Προσωπικά νιώθω ότι αν κάποια χρόνια αργότερα δεν έχω τα λεφτά για να αγοράσω πάλι Mac Pro, θα προσπαθήσω να βολευτώ με Mac Mini, MacBook Pro ή ο,τι φτάνει η τσέπη μου τέλος πάντων...αρκεί να συνεχίσω να έχω Mac...!!! Μιας και λες οτι χειρίζεσαι και Linux, φαντάσου τους Mac σαν ένα Linux σύστημα με παρόμοιο Feeling περιορισμού/αποκλεισμού στο Hardware/Παρελκόμενα/Accessories που σου δίνει το Linux (τα περισσότερα λένε οτι δουλεύουν - πχ η Webcam μου που είναι μία Logitech Webcam Pro 9000 PC version δουλεύει, χωρίς την αυτόματη εστίαση, αλλά δουλεύει μια χαρά στον Mac / βλέπε Linux), αλλά με την ταχύτητα που νιώθεις όταν είσαι στο Linux, χωρίς όμως καθόλου την έλλειψη User Friendly που σου δίνει το Linux. Δηλαδή Ταχύτητα όπως στο Linux Πολλές εμπορικές εφαρμογές, υπάρχουν και για Mac αλλά αρκετές δεν υπάρχουν Στο Hardware, θα ψάχνεις να βρείς συμβατές συσκευές με Mac στο Internet όπως και στο Linux, αλλά αν κάποια είναι συμβατή, θα παίξει αμέσως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να σου σπάσει τα νεύρα. (πχ. κότσαρα την logitech webcam μου (PC Version) στον Mac Pro μου, περίμενα 2 second μπας και κάνει κάτι. Δεν έκανε τίποτα. Παραξενεύτηκα και άνοιξα το Photobooth για να δω αν δουλεύει και δούλευε..!!! Τόσο απλά). Φήμες λένε οτι παίζουν πάρα πολλές συσκευές - προσωπικά δεν έχω εμπειρία μεγάλη σε αυτό το θέμα - δεν έκανα αρκετές δοκιμές με διάφορα Hardware για να δω. Μπορείς να τρέχεις Windows μέσω Bootcamp (*θα boot-άρεις κανονικά σε windows) Μπορείς να τρέχεις Windows μέσω Virtual box, Vmware Fussion ή Parrallels (Virtual Machines) Μπορείς να τρέχεις κάποιες συμβατές εφαρμογές και παιχνίδια των Windows χωρίς καθόλου windows με το Crossover (εμπορική εφαρμογή βασισμένη στο Wine του Linux). Με εξαίρεση τον Mac Pro που μπορείς να του φορέσεις κάρτες γραφικών πχ. μια GTX 285 (δεν υπάρχει μεγάλη γκάμα στις κάρτες γραφικών και αργούν πολύ να βγάλουν μια καλή κάρτα γραφικών, "Mac Edition") οι άλλοι Mac έρχονται με σχετικά αδύναμη για παιχνίδια κάρτα γραφικών που δεν αναβαθμίζεται. Οι περισσότεροι Mac έχουν ακόμα Core 2-Duo CPU (με εξαίρεση τα τελευταία και ακριβότερα imac που φοράνε i5 και i7 CPU και Mac Pro που φοράει i7 Xeon ) οπότε θα ξέρεις και το πόσο δύναμη θα έχει το μηχάνημά σου. Δεν χρειάζεσαι CD/DVD Burner, Image Mounter (βλέπε Daemon Tools), MP3 Encoder, Video Editor, Music Editor, Mail Client, Backup System, και πολλά άλλα προγράμματα που θα έψαχνες να βρείς στα Windows...!!! Μάλιστα θα είσαι εξοπλισμένος από την αρχή με τα βασικά και στην συνέχεια θα βρείς και Open Source άλλα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα πάντα σε Text, Video, Images, Sound, Web, Music, torrents, 3D Modeling, Chatting with video (skype only for video, αλλιώς aMSN, κλπ) και θα σε οργανώσει τρελά ο Mac σου. Ειδικά άν έχεις και iPhone...!!! Γενικά θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος πιστεύω, αρκεί να απεξαρτητοποιηθείς απο τα Windows όσο αυτό είναι δυνατόν...!!! Ξεχνάς Drivers κλπ...!!! Ξεχνάς ταλαιπωρία του Format και ξανα install όλα από την αρχή, θα πάθεις την πλάκα σου..!!! Το Mac OSX είναι το καλύτερο και πιό User friendly λειτουργικό που έχω δοκιμάσει ποτέ...!!!! Το Mac OS X σου διώχνει το άγχος και σε κάνει χαρούμενο.... Το Mac OS X δεν σου "τρώει τον χρόνο" σου άσκοπα με βλακείες...!!! Μόνο αν ζήσεις την εμπειρία του να έχεις Mac θα καταλάβεις τι εννοώ, και σκεπτόμενος όλα τα θετικά του λειτουργικού συστήματος, θα συμβιβάζεσαι κατά πάσα πιθανότητα που κάποιες εφαρμογές δεν υπάρχουν για Mac (εκτός αν έχει λογιστικό γραφείο όπου εκεί πάω πάσο, διότι θέλεις τα Updates του προγράμματος που θα χρησιμοποιείς, αλλά και πάλι υπάρχει το Bootcamp, και τα λοιπά και τα λοιπά για να τρέξεις Windows στον Mac σου άν χρειάζεσαι κάτι συγκεκριμένο... Εξαρτάται από τις εφαρμογές που θέλεις να τρέξεις, από τα διαθέσιμα χρήματα που έχεις για ξόδεμα, και από το να μην σε πολυ-ενδιαφέρουν τα Games (λόγω πιό αδύναμου Hardware και ιδίως καρτών γραφικών και δυνατότητας αναβάθμισης κατ' επέκταση) και από την ανάγκη σου για ηρεμία και οργάνωση...!!! Ζυγίζεις τις ανάγκες σου και πράττεις... (προσοχή στους iMac γιατί είχα διαβάσει ότι έβγαζαν κάποια προβλήματα κάποιες φετινές παρτίδες - Search it) Το Mac OS X όμως, απλώς δεν παίζεται...!!! Εγώ βρήκα την ηρεμία μου και όλα δουλεύουν ρολόι...!!!
Merdock Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Κι εγώ ΗΜΜΥ είμαι. Αν δεν σκοπεύεις να παίζεις βαριά παιχνίδια και δε σε νοιάζει να δώσεις αρκετά λεφτά τότε πάρε Mac με κλειστά τα μάτια. Αν θες να παίζεις παιχνίδια και θες να έχεις δυνατό hardware τότε αναγκαστικά πας σε PC. Εγώ έχω PC για παιχνίδια και Macbook για όλα τα άλλα.Βέβαια το PC το είχα πάρει 2 χρόνια πριν το Macbook,το οποίο το βρήκα φτηνά και το πήρα από περιέργεια και με σκοπό να το πουλήσω ακριβότερα αλλά τελικά κόλλησα μαζί του.Τους τελευταίους 10 μήνες που το έχω,ζήτημα να έχω χρησιμοποιήσει 2-3 φορές το PC για άλλο πράγμα πέρα από gaming/παρακολούθηση anime.
haHa Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Το θεμα εχει να κανει με τα ποσα χρηματα θελεις να διαθεσεις και την αντοχη στο χρονο που θελεις να εχει το μηχανημα που θα αγορασεις. Θελεις να δωσεις 1200+€ για ενα μηχανημα με 1 χρονο εγγυηση ή προτιμας να δωσεις 800€(με οθονη ή καμμια 500-600€ χωρις οθονη) για ενα μηχανημα πιο δυνατο(πχ τετραπυρηνο) και με μεγαλυτερη αντοχη στο χρονο και μεγαλυτερη εγγυηση? Αν δεν σε ενοχλει να δωσεις 50% παραπανω χρηματα για χειροτερες επιδοσεις, μικροτερη αντοχη στο χρονο και μικροτερη εγγυηση, χτυπα τον iMac που ειναι και πανεμορφο μηχανημα.. Με την σχολη σου δεν θα εχεις προβλημα, μιας και οποτε θελεις του βαζεις και windows. Οποτε ζυγισε design και mac os x (iMac) εναντι χαμηλοτερης τιμης, καλυτερων επιδοσεων, μεγαλυτερης αντοχης στο χρονο και μεγαλυτερης εγγυησης (PC) και αποφασισε!
Vasilisxd Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Για αυτά που ζητάς , πάρε PC. Τα Win7 έχουν αποδειχτεί πολύ καλό OS. Το να πάρεις iMac και να συντηρείς 2 λειτουργικά ταυτόχρονα είναι πίκρα... Για εμένα (που έχω προσωπική εμπειρία (iMac + MacBookPro)) δεν αξίζει τον κόπο , τώρα που βγήκαν τα 7άρια. Με τα ίδια λεφτά θα πάρεις δυνατό μηχάνημα (εάν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο) ή με λιγότερα ισάξιο. Η κόντρα είναι μεταξύ Win+OsX . Πριν τα 7άρια ήμουν διατεθειμένος να απαρνηθώ τον τρόπο δουλειάς μου στα Win και να δουλεύω με OsX. Τώρα πια όχι. Όσο για το σκεπτικό σου... (Διαφορά μεταξύ iPhone vs WinMobile == Windows vs OsX) και εγώ (περίπου) επηρεασμένος απο το iPhone πήρα iMac. Ο καιρός όμως περνάει , έρχεται νέο OS από την Microsoft για κινητά και ίσως εάν πάρεις ένα τέτοιο να αλλάξεις γνώμη για το πoοοοοοσο καλό είναι ένα iPhone...
profitis Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Παιδια σας ευχαριστώ όλους πάρα πολυ για τις απαντήσεις. Βέβαια ακόμη δεν εχω κατασταλάξει πλήρως πλήρως διότι και τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών έχουν βάση και δεν μπορώ να αποφασίσω τι θα επιλέξω τελικά. Το κυριότερο μείον στον iMac είναι η τιμή του καθώς θα φύγει σχεδον ολο το budget εκεί και δεν θα μείνει τίποτα για τον file server και πληκτρολόγιο που μου χρειάζεται + οτι θα μου μεινει η οθόνη που έχω τώρα. Σίγουρα όμως στο θέμα του λειτουργικού είναι πολύ μπροστα.
tr3quart1sta Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 @profitis για τα μη συμβατικα προγραμματα που λες ειναι σε εξειδικευμενα προγραμματα γιατι ολα αυτα που χρειαζεσαι τρεχουν μια χαρα στο Mac OS και απο μενα apple δαγκωτο καθως αξιζει τα λεφτα του αν μπορεις να περιμενεις την καινουρια σειρα macbook pro (στην καλυτερη περιπτωση μαιο) και να το συνδιασεις με την οθονη σου θασαι μια χαρα αν το χρειαζεσαι τωρα θα προτεινα ειτε mac mini η να πουλησεις την οθονη και να παρεις imac ---------- Προσθήκη στις 18:15 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 18:10 ---------- Παιδια σας ευχαριστώ όλους πάρα πολυ για τις απαντήσεις. Βέβαια ακόμη δεν εχω κατασταλάξει πλήρως πλήρως διότι και τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών έχουν βάση και δεν μπορώ να αποφασίσω τι θα επιλέξω τελικά. Το κυριότερο μείον στον iMac είναι η τιμή του καθώς θα φύγει σχεδον ολο το budget εκεί και δεν θα μείνει τίποτα για τον file server και πληκτρολόγιο που μου χρειάζεται + οτι θα μου μεινει η οθόνη που έχω τώρα. Σίγουρα όμως στο θέμα του λειτουργικού είναι πολύ μπροστα. λες οτι εχεις 1600-1700 και ο imac ο φθηνος κανει 1188 (που σε καλυπτει πληρως) αρα σου μενουν 400-500 + 100-150 αμα πουλησεις την οθονη δλδ 400-650 σου μενουν. ---------- Προσθήκη στις 18:22 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 18:15 ---------- Το θεμα εχει να κανει με τα ποσα χρηματα θελεις να διαθεσεις και την αντοχη στο χρονο που θελεις να εχει το μηχανημα που θα αγορασεις. Θελεις να δωσεις 1200+€ για ενα μηχανημα με 1 χρονο εγγυηση ή προτιμας να δωσεις 800€(με οθονη ή καμμια 500-600€ χωρις οθονη) για ενα μηχανημα πιο δυνατο(πχ τετραπυρηνο) και με μεγαλυτερη αντοχη στο χρονο και μεγαλυτερη εγγυηση? Αν δεν σε ενοχλει να δωσεις 50% παραπανω χρηματα για χειροτερες επιδοσεις, μικροτερη αντοχη στο χρονο και μικροτερη εγγυηση, χτυπα τον iMac που ειναι και πανεμορφο μηχανημα.. Με την σχολη σου δεν θα εχεις προβλημα, μιας και οποτε θελεις του βαζεις και windows. Οποτε ζυγισε design και mac os x (iMac) εναντι χαμηλοτερης τιμης, καλυτερων επιδοσεων, μεγαλυτερης αντοχης στο χρονο και μεγαλυτερης εγγυησης (PC) και αποφασισε! τα mac μπορει να εχουν μικροτερα νουμερα στα χαρακτηριστικα τους αλλα πολυ καλυτερη αποδοση λογω του οτι το Mac OS εκμεταλευεται πολυ καλυτερα το hardware η εγγυηση μπορει να επεκταθει στα 3 χρονια με 180 ευρω που μπορεις να την παρεις εως και 12 μηνες αργοτερα απο την ημερομηνια αγορας με ενα mac που θα παρεις σημερα μπορεις να βγαλεις ανετα μια 5ετια χωρις αναβαθμισεις ---------- Προσθήκη στις 18:26 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 18:22 ---------- Για αυτά που ζητάς , πάρε PC. Τα Win7 έχουν αποδειχτεί πολύ καλό OS.Το να πάρεις iMac και να συντηρείς 2 λειτουργικά ταυτόχρονα είναι πίκρα... Για εμένα (που έχω προσωπική εμπειρία (iMac + MacBookPro)) δεν αξίζει τον κόπο , τώρα που βγήκαν τα 7άρια. Με τα ίδια λεφτά θα πάρεις δυνατό μηχάνημα (εάν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο) ή με λιγότερα ισάξιο. Η κόντρα είναι μεταξύ Win+OsX . Πριν τα 7άρια ήμουν διατεθειμένος να απαρνηθώ τον τρόπο δουλειάς μου στα Win και να δουλεύω με OsX. Τώρα πια όχι. Όσο για το σκεπτικό σου... (Διαφορά μεταξύ iPhone vs WinMobile == Windows vs OsX) και εγώ (περίπου) επηρεασμένος απο το iPhone πήρα iMac. Ο καιρός όμως περνάει , έρχεται νέο OS από την Microsoft για κινητά και ίσως εάν πάρεις ένα τέτοιο να αλλάξεις γνώμη για το πoοοοοοσο καλό είναι ένα iPhone... τι τρεχεις στα win7 και "αναγκαζεσαι" να συντηρεις 2 λειτουργικα??:lol:
haHa Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 τα mac μπορει να εχουν μικροτερα νουμερα στα χαρακτηριστικα τους αλλα πολυ καλυτερη αποδοση λογω του οτι το Mac OS εκμεταλευεται πολυ καλυτερα το hardware η εγγυηση μπορει να επεκταθει στα 3 χρονια με 180 ευρω που μπορεις να την παρεις εως και 12 μηνες αργοτερα απο την ημερομηνια αγορας με ενα mac που θα παρεις σημερα μπορεις να βγαλεις ανετα μια 5ετια χωρις αναβαθμισεις Μα δεν μιλαω για τα νουμερα, που εννοειται οτι ειναι πολυ μπροστα τα windows, αλλα για πραγματικη χρηση.. Ο topic starter εχει τωρα ενα μηχανημα 5.5 ετων με athlon x2 και κανει sxetika ανετα την δουλεια του, μονο σε παιχνιδια και σε μερικες απαιτητικες ταινιες 1080p ζοριζεται. (για τις ταινιες με μια καρτα των 50€ ελυνε το προβλημα του). Αν ειχε κανενα mac 5,5 ετων , τοτε το μηχανημα του θα ηταν πολυ πιο αργο. Θα ειχε δωσει και παραπανω χρηματα, ενω δεν θα επαιζε καν ταινιες ή παιχνιδια, ενω ακομα και στοιχειωδες photoshop θα ηταν αρκετα πιο αργο με τον μονοπυρηνο επεξεργαστη του iMac g5 εκεινης της εποχης. Καλα , για multitasking δεν το συζηταμε καν.. Οποτε, βλεπεις δεν μιλαμε με νουμερα, αλλα με πραγματικα σεναρια: οποιος νομιζει οτι ενας iMac g5 5,5 ετων ειναι πιο γρηγορος απο ενα pc 5,5 ετων σαν του φιλου , μαλλον μιλαει τελειως υποθετικα! ---------- Προσθήκη στις 19:36 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:32 ---------- τα mac μπορει να εχουν μικροτερα νουμερα στα χαρακτηριστικα τους αλλα πολυ καλυτερη αποδοση λογω του οτι το Mac OS εκμεταλευεται πολυ καλυτερα το hardware Το mac os x δεν εκμεταλλευται παντα τοσο καλα το hardware: αυτο ειναι εμφανες τοσο σε απλες εργασιες (πχ θεαση ταινιων που δεν εχει επιταχυνση απο καρτα γραφικων ή σε flash browsing που ζοριζεται σε σχεση με windows λογω παλι μη εκμεταλλευσης της gpu) ή ακομα και σε απαιτητικες εργασιες που λογω ελλειπων drivers υστερει σε σχεση με windows. (πχ παιχνιδια ή video encoding) η εγγυηση μπορει να επεκταθει στα 3 χρονια με 180 ευρω που μπορεις να την παρεις εως και 12 μηνες αργοτερα απο την ημερομηνια αγορας Οποτε μην ξεχναμε και αυτο το κοστος, δηλαδη για ενα σχετικα αργο μηχανημα για τα τωρινα δεδομενα (core 2 duo διπυρηνο), το κοστος αρχιζει απο 1450€ με οθονη.
tr3quart1sta Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Μα δεν μιλαω για τα νουμερα, που εννοειται οτι ειναι πολυ μπροστα τα windows, αλλα για πραγματικη χρηση.. Ο topic starter εχει τωρα ενα μηχανημα 5.5 ετων με athlon x2 και κανει sxetika ανετα την δουλεια του, μονο σε παιχνιδια και σε μερικες απαιτητικες ταινιες 1080p ζοριζεται. (για τις ταινιες με μια καρτα των 50€ ελυνε το προβλημα του). Αν ειχε κανενα mac 5,5 ετων , τοτε το μηχανημα του θα ηταν πολυ πιο αργο. Θα ειχε δωσει και παραπανω χρηματα, ενω δεν θα επαιζε καν ταινιες ή παιχνιδια, ενω ακομα και στοιχειωδες photoshop θα ηταν αρκετα πιο αργο με τον μονοπυρηνο επεξεργαστη του iMac g5 εκεινης της εποχης. Καλα , για multitasking δεν το συζηταμε καν.. Οποτε, βλεπεις δεν μιλαμε με νουμερα, αλλα με πραγματικα σεναρια: οποιος νομιζει οτι ενας iMac g5 5,5 ετων ειναι πιο γρηγορος απο ενα pc 5,5 ετων σαν του φιλου , μαλλον μιλαει τελειως υποθετικα! ---------- Προσθήκη στις 19:36 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:32 ---------- Το mac os x δεν εκμεταλλευται παντα τοσο καλα το hardware: αυτο ειναι εμφανες τοσο σε απλες εργασιες (πχ θεαση ταινιων που δεν εχει επιταχυνση απο καρτα γραφικων ή σε flash browsing που ζοριζεται σε σχεση με windows λογω παλι μη εκμεταλλευσης της gpu) ή ακομα και σε απαιτητικες εργασιες που λογω ελλειπων drivers υστερει σε σχεση με windows. (πχ παιχνιδια ή video encoding) Οποτε μην ξεχναμε και αυτο το κοστος, δηλαδη για ενα σχετικα αργο μηχανημα για τα τωρινα δεδομενα (core 2 duo διπυρηνο), το κοστος αρχιζει απο 1450€ με οθονη. καλα μην συγκρινουμε την apple του 2004 με το σημερα η εταιρια εχει βελτιωθει πολυ εκτοτε... για συγκρινε σημερινο mac και pc στο multitasking θα δεις μεγαλη διαφορα εγω προσωπικα εχω mac απο νοεμβριο και δεν μουχει κανει κανενα κολλημα μεχρι τωρα ουτε στις ταινιες που λες 1080p ουτε σε αλλα προγραμματα μονο το flash μουχει κανει νερα και αυτο παλι σπανια...
haHa Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Ενδεικτικο κοστος iMac που να μπορει να παιξει υποτυπωδως και κανενα καινουριο παιχνιδι που θελει ο φιλος: APPLE MC413GR IMAC 21.5'' 1TB 3.06GHZ 4GB HD4670 1455€ + 185€(3 χρονια εγγυηση) = 1640€ με 3 χρονια εγγυηση. Ενδεικτικο κοστος αθορυβου pc(με 23" πολυ καλη οθονη, pva panel) τετραπυρηνου i5, πολυ δυνατοτερο , πιο δυνατο σε παιχνιδια, αλλα το βασικοτερο με μεγαλυτερη αντοχη το χρονο και πολυ καλυτερο σε multitasking: 1095€ και αυτο με 3 χρονια εγγυηση. Ο iMac δηλαδη ειναι περιπου 50% ακριβοτερος για χειροτερες επιδοσεις/αντοχη στο χρονο, αλλα με αλλα προτερηματα: design , παιρνει και τα 3 λειτουργικα κλπ . Ειναι αυτο που λεγαμε πριν: Αν δεν σε ενοχλει να δωσεις 50% παραπανω χρηματα για χειροτερες επιδοσεις, μικροτερη αντοχη στο χρονο και μικροτερη εγγυηση, χτυπα τον iMac που ειναι και πανεμορφο μηχανημα.. Με την σχολη σου δεν θα εχεις προβλημα, μιας και οποτε θελεις του βαζεις και windows. Οποτε ζυγισε design και mac os x (iMac) εναντι χαμηλοτερης τιμης, καλυτερων επιδοσεων, μεγαλυτερης αντοχης στο χρονο και μεγαλυτερης εγγυησης (PC) και αποφασισε!
profitis Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Μέλος Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!!! tr3quart1sta, εφόσον θα κάνω που θα κάνω την μετάβαση θα πάω σε 27αρι (το ειχα μετανιώσει που δεν ειχα πάρει την οθόνη που εχω τώρα στην 27αρα έκδοση της). Επίσης νομίζω οτι σε 24αρι iMac δεν υπάρχει core i5 ή core i7 και εν ετει 2010 να παίρνεις Core 2 Duo ενώ μπορεις να πάρεις δυνατότητερα cpu είναι κρίμα. Ακόμη και να μην παίξω καθολου παιχνιδια και για τα προγράμματα που τρέχω (π.χ Matlab, Xilinx, προσομοιώσεις σε C κτλ) οσο περισσότερη δύναμη τόσο το καλύτερο. Αρα (Δεν εχω κοιταξει και αναλυτικα τις τιμες) πάμε μαζι με την εγγύηση minimum στα 1600-1700 ευρώ περιπου για τον core i5 τον 27αρη. Προς το PC τείνω διότι βγαίνει ειναι σεβαστο το ποσο που δίνεις περισσότερο στον iMac και ενδέχεται να εχεις και χειρότερες επιδόσεις. Μπορει οταν με το καλο το χρειαστω καινούργιο laptop (με αφήσει αυτο που έχω) να πάρω macbook... Αλλά ακόμη σιγουρος δεν ειμαι...Ακούω όλους το once you go mac you never come back και το δίλημμα εντείνεται
vag3d Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Δημοσ. 2 Απριλίου 2010 Mac OS X = Ξεγνοιασιά, ηρεμία, χαλαρότητα...!!! Δεν θα σε πρήξει το λειτουργικό και θα δουλεύεις μια χαρά. Το απόλυτο User Friendly λειτουργικό και...(το ξαναλέω) ηρεμία και ξεγνοιασιά....!!! PC = δυνατότερο hardware σε καλύτερη τιμή, περισσότερες επιλογές διαθέσιμου Hardware, είσαι πάντα up to date με νέο και οικονομικό Hardware, και γενικά "την βολεύεις" με δυνατότερο μηχάνημα σε καλύτερες τιμές...!!!! Όμως το ξαναλέω, η ξεγνοιασιά, η ανετίλα και γενικότερα το feeling που σου δίνουν οι Mac "δεν υπάρχει"...!!!! Άν το οικονομικό θεωρείς οτι είναι σημαντικό πρόβλημα και DealBreaker αναγκαστικά πας σε PC. Άν τα Games είναι σημαντικά για εσένα, αναγκαστικά πας σε PC (γιατι θα βρείς δυνατότερο Hardware σε πολύ καλύτερη τιμή που "φτάνεται" και μπορείς να βολευτείς...!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.