Προς το περιεχόμενο

Τοποθέτηση θερμοαγώγιμης πάστας και συνέπειες

irahara

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρόσφατα αποφάσισα να ανοίξω τον φορητό της υπογραφής μου και να τοποθετήσω νέα θερμοαγώγιμη πάστα με σκοπό την καλύτερη συντήρηση του. Πράγματι το διέλυσα, τοποθέτησα την πάστα (Arctic Silver 5) και το ξαναάνοιξα περιμένωντας να δω μείωση των θερμοκρασιών. Αντί για μείωση όμως είδα τα ίδια αποτελέσματα (ίσως και 1-2 μονάδες αύξηση) και άρχισα να ψάχνω για την αιτία. Έπεσε στην αντίληψη μου (κατόπιν έρευνας) τα σχετικά σχόλια τα οποία τα βρήκα εδώ "Due to the unique shape and sizes of the particles in Arctic Silver 5 conductive matrix, it will take a up to 200 hours and several thermal cycles to achieve maximum particle to particle thermal conduction and for the heatsink to CPU interface to reach maximum conductivity. (This period will be longer in a system without a fan on the heatsink or with a low speed fan on the heatsink.) On systems measuring actual internal core temperatures via the CPU's internal diode, the measured temperature will often drop 2C to 5C over this "break-in" period. This break-in will occur during the normal use of the computer as long as the computer is turned off from time to time and the interface is allowed to cool to room temperature. Once the break-in is complete, the computer can be left on if desired." Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να περάσουν 200 ώρες ή περισσότερες για να δω αποτελέσματα; Μήπως φταίει κάτι άλλο π.χ να έσφιξα πολύ την ψύχτρα; Επίσης να πω ότι για την απομάκρυνση της παλιάς χρησιμοποίησα ένα πανάκι με καθαρό οινόπνευμα.

Δημοσ.

Από προσωπική εμπειρία, η διαφορά που χω δει μεταξύ AS5 και των default θερμαγώγιμων για επεξεργαστές είναι 3-5C (στην καλύτερη).

Αν το μόνο που κανες είναι η αλλαγή της αλοιφής, μην περιμένεις καμιά τρομερή βελτίωση. Παίζει και το ενδεχόμενο να βαλες παραπάνω απ όση ήταν απαραίτητη (χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα) και αντί για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας, δημιουργήθηκε ένα θερμομονωτικό στρώμα.

Δημοσ.

Και αυτό που λέει για τις 200 ώρες δεν ισχύει; Τέλος η ποσότητα που έβαλα ήταν ούτε μία καλή σταγόνα και αυτό γιατί η επιφάνεια της cpu που ερχόταν σε επαφή με την ψύκτρα ήταν πολύ μικρή (1cm x 1cm) και γύρω-γύρω κάποιο πλαστικό (κάποιου είδους μόνωση νομίζω), δηλαδή καμία σχέση με τις cpu των σταθερών που γνωρίζω.

Δημοσ.

Γενικά απ ό,τι ξέρω ισχύει αυτό που λέει, πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες λειτουργίας και να πιάσει τη μέγιστη απόδοση. Αλλά μην περιμένεις καμιά θεαματική διαφορά. Φαντάζομαι καν 2C στην καλύτερη.

Δημοσ.

Ξέρει κανεις τι εννοεί λέγοντας "On systems measuring actual internal core temperatures via the CPU's internal diode, the measured temperature will often drop 2C to 5C over this "break-in period" Ποιες είναι αυτές οι break-in period?

Δημοσ.
Από προσωπική εμπειρία, η διαφορά που χω δει μεταξύ AS5 και των default θερμαγώγιμων για επεξεργαστές είναι 3-5C (στην καλύτερη).

Αν το μόνο που κανες είναι η αλλαγή της αλοιφής, μην περιμένεις καμιά τρομερή βελτίωση. Παίζει και το ενδεχόμενο να βαλες παραπάνω απ όση ήταν απαραίτητη (χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα) και αντί για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας, δημιουργήθηκε ένα θερμομονωτικό στρώμα.

οπως τα λεει ο φιλος antonl.

Εισαι σιγουρος οτι εβαλες οσο επρεπε?Την απλωσες η απλα την εβαλες και πατησες την ψυκτρα?

Αν εβαλες παραπανω απο οσο χρειαζεται θα εχεις αρνητικα αποτελεσματα...

Πρεπει να βαλεις τοσο οσο ενας κοκος φακης/ρυζι.

Γενικα πρεπει να μεινει πανω στον επεξεργαστη ενα λεπτο "φιλμακι".

Ξέρει κανεις τι εννοεί λέγοντας "On systems measuring actual internal core temperatures via the CPU's internal diode, the measured temperature will often drop 2C to 5C over this "break-in period" Ποιες είναι αυτές οι break-in period?

Λογικα λεει οτι θα δεις 2-5 βαθμουςς μετα απο το περας αυτων των ωρων....

Αντε να δεις το πολυ μεχρι δυο,συμφωνα με τις δικες μου εμπειριες...

Δημοσ.

Το break-in period είναι η περίοδος στην οποία αναφέρεται εδώ:

Due to the unique shape and sizes of the particles in Arctic Silver 5 conductive matrix, it will take a up to 200 hours and several thermal cycles to achieve maximum particle to particle thermal conduction and for the heatsink to CPU interface to reach maximum conductivity.

Λέει ότι προκειμένου η πάστα να πετύχει την μέγιστη απόδοσή της πρέπει να περάσουν μέχρι και 200 ώρες λειτουργίας καθώς και πολλοί θερμικοί κύκλοι (δηλαδή να μην είναι συνέχεια ανοιχτό το pc, να δίνεται η ευκαιρία στην πάστα να επανέρχεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος). Αφού τελειώσει αυτή η περίοδος, σύμφωνα με τον κατασκευαστή της ΑS5 πάντα, η πάστα θα έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Δημοσ.

Επομένως να περιμένω ακόμη για να δω αποτελέσματα (μόλις χθες την έβαλα, άντε 10 ώρες λειτουργίας να έχω συνολικά). Όσο για την ποσότητα έβαλα πιστεύω όσο χρειαζόταν, περίπου μισή σταγόνα, άντε λίγο παραπάνω, την άπλωσα με το δάχτυλο στο οποίο και έμεινε αρκετή ποσότητα. Αν όμως δεν πέσει η θερμοκρασία μάλλον θα τον ξαναανοίξω για να δω μήπως απλώθηκε και στο μονωτικό υλικό της cpu γιατί αυτό δεν το πρόσεξα (αν και αμφιβάλω). Περισσότερο ανησυχώ μήπως έσφιξα υπερβολικά την ψύχτρα πάνω στην cpu και gpu. Πάντως διαπίστωσα πόσο εύκολη είναι η αποσυναρμολόγηση ενός φορητού σε σχέση με το πόσο την φοβόμουνα. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν το άνοιγμα του σασι. Κρίμα που δεν υπάρχουν οι δυνατότητες αναβάθμισης των σταθερών (αν και τώρα έμαθα ότι η κάρτα μου είναι τύπου MXM II και μία ati 4570 των 100€ θα καθόταν λουκούμι).

Δημοσ.
Επομένως να περιμένω ακόμη για να δω αποτελέσματα (μόλις χθες την έβαλα, άντε 10 ώρες λειτουργίας να έχω συνολικά). Όσο για την ποσότητα έβαλα πιστεύω όσο χρειαζόταν, περίπου μισή σταγόνα, άντε λίγο παραπάνω, την άπλωσα με το δάχτυλο στο οποίο και έμεινε αρκετή ποσότητα. Αν όμως δεν πέσει η θερμοκρασία μάλλον θα τον ξαναανοίξω για να δω μήπως απλώθηκε και στο μονωτικό υλικό της cpu γιατί αυτό δεν το πρόσεξα (αν και αμφιβάλω). Περισσότερο ανησυχώ μήπως έσφιξα υπερβολικά την ψύχτρα πάνω στην cpu και gpu. Πάντως διαπίστωσα πόσο εύκολη είναι η αποσυναρμολόγηση ενός φορητού σε σχέση με το πόσο την φοβόμουνα. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν το άνοιγμα του σασι. Κρίμα που δεν υπάρχουν οι δυνατότητες αναβάθμισης των σταθερών (αν και τώρα έμαθα ότι η κάρτα μου είναι τύπου MXM II και μία ati 4570 των 100€ θα καθόταν λουκούμι).

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η artic silver 5 δεν ειναι μονο θερμοαγωγιμη αλλα και ηλεκτρικα αγωγιμη...Αυτο σημαινει οτι αν γεφυρωσεις τιποτα,καταλαθος ετσι οπως απλωσες την "παστα" θα εχεις προβλημα.

Αν εσφιξες υπερβολικα την ψυκτρα δεν νομιζω να ειναι προβλημα.Το αντιθετο ισως να ειναι...Δηλαδη αν δεν παταει καλα η ψυκτρα να ειναι προβλημα.

Δημοσ.

Δεν υπήρχε η δυνατότητα να γεφυρώσω κάτι καθόσον το υπόλοιπο μέρο της επιφάνεια της cpu ήταν καλυμμένη με κάποιο μονωτικό υλικό. Το αστείο είναι ότι αν το σηκώσω 1-2 εκατοστά η θερμοκρασία πέφτει 2-5 βαθμούς!!!!!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...