Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με σκληρό δίσκο

anastasisk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας παιδιά,

έχω το εξής πρόβλημα :

Έβγαλα τον 2,5'' σκληρό δίσκο απο το παλιό λάπτοπ μου και αγόρασα ένα κουτί για να ανακτήσω τα δεδομένα του αλλά και να το έχω γενικά σαν εξωτερικό σκληρό δίσκο αφού το παλιό λάπτοπ δεν λειτουργεί.

Το έβαλα στο κουτί του,σύνδεσα στον υπολογιστή μου (windows xp) το σκληρό δισκάκι κι έκανε εγκατάσταση μέσω ίντερνετ.Το λαμπάκι του κουτιου είχε ανάψει ήδη κόκκινο.Εγκαταστάθηκε και απ'ότι μου έγραφε,ήταν έτοιμο για χρήση.Ενώ δε μου τον έβγαλε σε παραθυράκι αυτόματα,άνοιξα το "Υπολογιστής μου" για να τον βρώ.Τελικά δεν τον βρήκα.Τον έβγαλα και τον ξαναέβαλα και πάλι τίποτα.Άλλαξα θύρες usb και ενώ έδειχνε ότι τον έβρισκε,"δεν τον έβλεπε".Πήγα στο "Device Manager" και δεν τον έβλεπε καν.Το λαμπάκι του κουτιού έμεινε στο κόκκινο χρώμα.Το δισκάκι δούλευε κανονικά.Το ένιωθα στο χέρι μου.Έλυσα κι έδεσα πάλι τον δίσκο απο το κουτί του.

Άλλαξα pc (windows 7) κι έγινε ακριβώς το ίδιο .Αναγνώρισε (με τον χαρακτηριστικό ήχο και το μήνυμα που βγάζει σε παραθυράκι) τον δίσκο αλλά δεν τον "έβλεπε".Πήγα στο Device Manager->Διαχείρηση δίσκων κι εκέι μου βγάζει ένα μήνυμα που λέει ότι θα πρέπει να προετοιμάσω έναν δίσκο για να μπορεί η Διαχείρηση λογικού δίσκου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν.`Μου έχει σε παραθυράκι τσεκαρισμένο το δισκάκι και μου γράφει πως θα πρέπει να κάνω χρήση του στύλ MBR (Κύρια εγγραφή εκκίνησης).Πατάω "ΟΚ" και μου γράφει πως η συσκευή δεν είναι έτοιμη.

Να σημειώσω πως στην "Διαχείρηση δίσκων" βλέπω τον δίσκο με ένα βελάκι κόκκινο πάνω του.

Θα ήθελα την βοήθειά σας,σας παρακαλώ.

Δημοσ.

Αν το κουτί δουλεύει διαπιστωμένα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τρέξεις κάποιο πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων.

Προσωπική προτίμηση το Active File Recovery

Δημοσ.

Απ'οτι μου είπαν,θα πρέπει να βάλω κι ένα jumperάκι για να γίνει master ο δίσκος .Εάν δεν γίνει έτσι,τότε θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου.

Σ'ευχαριστώ πολύ !

Δημοσ.

Nα 'σαι καλά, αλλά,,,,,,,"master" ;

Κατ αρχάς σε USB κουτί τον έχεις.....

Κατά δεύτερο λόγο, να πω την αλήθεια μου ΔΕΝ θυμάμαι, τη μια και μόνη φορά που έχω δει..."ζωντανό" 2.5άρη δίσκο, αλλά σχεδόν θα έπαιρνα όρκο πως ΔΕΝ έχουν pins για jumpers (μιας και από κατασκευής, μπαίνει μόνο ένας σε laptop, όπου και γίνεται η κύρια χρήση τους), ούτως ώστε να οριστεί "σειρά" σύνδεσης.

Eπίσης, master σε ΤΙ; Ακόμα κι αν το κουτί σου παίρνει δύο δίσκους, πρέπει να συνδέονται σε δύο ξεχωριστούς κονέκτορες, κι όχι σε "ειδικό διπλό καλώδιο ΑΤΑ 2.5άρι". Αλλά άντε και να υπάρχει, εσύ έναν δίσκο έχεις, και η μανίσια θέση του υποτιθέμενου jumper για single δίσκο θα είναι, οπότε τί "master να τον βάλεις";

...Χμ, πολύ μπακάλικη συμβουλή μου φαίνεται σου δώσανε...(δοθέντος ότι αυτός που το πρότεινε, κατάλαβε ότι πρόκειται για 2.5άρη)

Δημοσ.

Τελικά έβαλα ενα jumperάκι,δοκίμασα τον δίσκο και τον είδε μόνο μία φορά.Πήγα πάλι στην "διαχείρηση δίσκων" και όταν πήγα να "τον όρίσω" μου έβγαλε πάλι το μήνυμα οτι η συσκευή δεν είναι έτοιμη . Βέβαια το jumper το έβαλα σε όλες τις θέσεις που θα μπορούσε να μπεί αλλά δεν τον αναγνώριζε καν το laptop (windows 7) .

Άρα,ο δίσκος "χτύπησε" και είναι άχρηστος? Τουλάχιστον θα μπορέσω να ανακτήσω τα δεδομένα με το Active File Recovery ?

Δημοσ.

Να κανω εγω μια ερωτηση που εγινε και παραπανω?

Με το jumper γιατι κολλησες? Απο τη στιγμη που τον βαζεις εξωτερικο δεν χρειαζεται!!

Παντως δοκιμασε και με ενα live cd, μπας και τον δεις απο εκει!

Δημοσ.

Δεν γνώριζα τί έπρεπε να κάνω κι ακολούθησα τις οδηγίες αυτές που είχα.Γι'αυτό και κόλλησα με το jumper . Τί είναι το live cd ?Δεν γνωρίζω . . .

Δημοσ.

Εγώ για να το σιγούρευα (αν είχα αρχεία για τα οποία καίγομαι), θα έκανα τα εξής :

α) τσεκάρισμα τί ακριβώς αναφέρει επάνω του ο δίσκος για το jumper που λες (και βάλσιμο στη σωστή θέση, ό,τι είναι τέλος πάντων να μπει)

β) σύνδεση με αντάπτορα 2.5'' -> 3.5'' σε σταθερό υπολογιστή

γ) τρέξιμο του AFR να δούμε αν τον βλέπει κι αν μπορούν ν' ανακτηθούν αρχεία

Εναλλακτικά, στη θέση του γ) , χρήση Live CD = λειτουργικό (κατά πάσα πιθανότητα βασισμένο σε linux διανομή) σε CD, χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση : κατεβάζεις (καμμιά 100άρα MB μέσος όρος) το σχετικό αρχείο που θα βρεις (live cd αν βάλεις στο Google, θα βρεις άμεσα τοποθεσίες για να κατεβάσεις ένα τέτοιο), φτιάχνεις ένα CD με αυτό, ξεκινάς το pc με προτεραιότητα boot το CD drive, φορτώνει στη RAM το λειτουργικό, και αν η σύνδεση του δίσκου είναι οκ, θα δεις κανονικά τα περιεχόμενά του (παρακάμπτεται έτσι δλδ η πιθανότητα να τραβάνε ζόρι τα windows, όσον αφορά την εμφάνιση του δίσκου).

Όπως και με το ΑFR μέσα απ' τα windows δλδ, πράγμα που το θεωρώ λιγότερη "φασαρία".

Δημοσ.

Σ'ευχαριστώ πολύ για τις κατευθύνσεις σου.

Θα προσπαθήσω να τα κάνω αυτά που μου λές και θα ενημερώσω πλέον την ερχόμενη εβδομάδα!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...