Προς το περιεχόμενο

αναρχία

xampa

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το ότι το σύστημα που έχουμε σήμερα είναι ενάντια στον αδύναμο είναι γεγονός, αλλά δεν πιστεύω ότι η αναρχία είναι η λύση.

Το βασικό πρόβλημα πιστεύω πως είναι η διαφθορά. Η δίψα για δύναμη/χρήμα, ένα βασικό όργανο λοιπόν είναι το χρήμα και πιστεύω πως άμα αφαιρεθεί από τη συνάρτηση κάτι πάει να γίνει.

Η λύση πάντως δεν είναι η αναρχία κατά την άποψή μου.

• Απαντ. 452
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Το ότι το σύστημα που έχουμε σήμερα είναι ενάντια στον αδύναμο είναι γεγονός, αλλά δεν πιστεύω ότι η αναρχία είναι η λύση.

Αν εννοείς σαν σύστημα το πολίτευμα, διαφωνώ. Η γνώμη μου είναι ότι δεν φταίει το πολίτευμα αλλά η μη τήρηση των νόμων που υπάρχουν σε βάρος του (πολιτικά-κοινωνικά-οικονομικά) αδύναμου. Θέλω να πω ότι όλοι ξέρουμε ποιο είναι το σωστό, απλώς δεν εφαρμόζεται λόγω καποιων αλληλεξαρτήσεων συμφερόντων ανάμεσα σε αυτούς που διοικούν και σε αυτούς που έχουν άλλου είδους δύναμη (πχ οικονομική).

Παρακατω

Δεν έχω background σε Πολιτική Επιστήμη, αλλά η λύση της αναρχίας μου ακούγεται κατι σαν "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι". Δηλαδή, επειδή το "σύστημα" έχει αδυναμίες και η διοικούσα αρχή είναι απο λίγο εως αρκετά πουλημένη, ας καταλύσουμε τα παντα και ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το δικο μας Γαλατικο Χωριο.

Διαφωνώ για τους παρακάτω λόγους:

Ένα πολιτικό σύστημα ή πολίτευμα (αγνοώ την διαφορά εαν υπάρχει) δημιουργήθηκε και εξακολουθεί να υπάρχει για να καλύπτει της ανάγκες των ανθρώπων που υπάγονται σε αυτό, ναι; Αν συμφωνούμε σε αυτό πάει να πει ότι, εαν ο πολίτης θεωρεί ότι οι ανάγκες του απο τις πιο υψηλές και σημαντικές μεχρι τις πιο υλιστικές/κατώτερες, ικανοποιούνται μέσα σε αυτό το σύστημα τότε πολύ απλά ας σταματήσουμε τη συζήτηση. Εαν όχι, τα πράγματα θα έρθουν απο μόνα τους όπως ήρθαν τόσες φορές στην ιστορία. Και εγω αισθάνομαι μια χαρα έτσι όπως είμαι.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το αποτέλεσμα. Εαν κοιτάξει κανείς έναν πολιτικο-οικονομικό χάρτη, θα δει ότι οι πιο πλούσιες χώρες με όλα τα πιθανά και απίθανα κριτήρια είναι αυτές που υιοθέτησαν κοινοβουλευτικά-δημοκρατικά πολιτεύματα μαζί με οικονομικά συστήματα (σχετικά) ελέυθερης οικονομίας. Το ΑΕΠ είναι υψηλότερο, οι μισθοί το ίδιο, οι παροχές ρεύματος, ύδρευσης κλπ. Ναι, σαφώς οι δείκτες ευτυχίας δεν είναι πάντα υψηλότεροι, 9αποδειξη οτι δεν μετρουν τοσο τα υλικά αγαθά οσο τα αγαθά που έχει ο διπλανός) αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί που πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα κάπως αλλιώς.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι υπάρχουν πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή της αναρχίας. Πώς θα αποφασίσουν μεγάλοι σχηματισμοί πληθυσμων τί θα κάνουν? Μήπως δεν θα αποφασίζουν επειδή δεν θα έχουν κοινό συμφέρον? Καταλαβαίνετε ότι εδω υπάρχουν κίνδυνοι (καποια προβλήματα μας αγγίζουν όλους πχ οικολογικό). Και αν πειστούν ότι υπάρχει όντως ένα κοινο πρόβλημα,θα αποφασίσουν δια βοής?? μέσω Ίντερνετ?? Και η πιθανή πολυπλοκότητα των σχεδιασμών πώς θα αντιμετωπιστεί?? Αυτά είναι σημαντικά πρακτικά ζητήματα και η Βαρκελώνη του 1938 δεν νομίζω οτι βοηθάει σαν παράδειγμα.

Αυτά έχω να πω,

ευχαριστώ για το χρόνο σας

μουτζώστε ελέυθερα:-)

Δημοσ.

Ούτε κι εγώ έχω ψαχτεί ιδιαίτερα αλλά ότι λέει η κοινή λογική.

Το πρόβλημα είναι ότι οι "δυνατοί" (οικονομικά) έχουν φτάσει σε σημείο να επηρεάζουν τους νόμους και τις καταστάσεις έτσι ώστε να είναι προς όφελός τους.

πχ τρανό παράδειγμα τα 3 χτυπήματα της Γαλλίας έναντι στην πειρατεία, και αυτό είναι το πιο απλό παράδειγμα.

Αντί ο νόμος/πολίτευμα/κράτος να δρα με γνώμονα την ελευθερία του πολίτη αυτή τη στιγμή προστατεύει την περιούσια/δύναμη των ισχυρών. Και αυτό ισχύει παντού αν δεν κάνω λάθος, άσχετα αν υπάρχουν καλές συνθήκες ζωής.

Δεν υπάρχει απόλυτη λύση εκτός από μέτρα, όπως το "σταύρωμα" διεφθαρμένων πολιτικών (γιατί από το κεφάλι βρομάει το ψάρι) και σκληρού ελέγχου που δεν νομίζω όμως να δούμε ποτέ έτσι όπως έχουν τα πράγματα.

Όπως είπα όμως το βασικό μέσω συγκέντρωσης δύναμης είναι το χρήμα και με κάποιον τρόπο πρέπει να βγει από τη μέση.

Δημοσ.

Αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν μια ακρατική κοινωνία είναι η μειοψηφία.(εκτός και αν αποδείξουν ερηνικά ότι είναι πλειοψηφία, μαζί τους τότε)

Πρέπει να καταλάβετε ότι η επιβολή οποιασδήποτε άποψης ή ιδεολογίας, σε αυτή την περίπτωση της αναρχίας, είναι το ίδιο ακριβώς εξουσιαστική με την εξουσία των κρατών. Όπως είπες πολύ σωστά το κράτος χωρίς να σε ρωτήσει σου επιβάλεται, σε φυλακίζει αν παραβείς τους νόμους του κτλ.

Από την άλλη όμως ο αναρχικός που προσπαθεί δια της βίας, με ένοπλο αγώνα να επιβάλει την αναρχία ως κυρίαρχη ιδεολογία και να καταλύσει το οποιοδήποτε κράτος (χωρίς να ρωτήσει τον διπλανό του αν θέλει κράτος και αντιπροσώπους) είναι χειρότερος φασίστας και από τον χειρότερο "επίσημο" φασίστα.

Υπάρχεις όμως μια σημαντική διαφορά μεταξύ του κράτους που ασκεί εξουσία και του αναρχικού που επιβάλεται.

Τα κράτη έχουν δημιουργηθεί τις περισσότερες φορές με τη θέληση των λαών τους, και οι λαοί έχουν επιλέξει να έχουν αντιπροσώπους με όχι αναίμακτο τρόπο πάντα. Τουλάχιστον στην Ελλάδα απ'όσο ξέρω ο λαός έχει επιλέξει την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτό φαίνεται από το δημοψήφισμα του 74 φυσικά αλλά και από τη συμμετοχή στις εκλογές που το 2009 ήταν άνω του 70%. Άρα το 70% τουλάχιστον των ανθρώπων αποδέχεται το υπάρχον σύστημα. Και άρα απορρίπτει το οποιοδήποτε είδος αναρχίας η οποία με τη σειρά της απορρίπτει τις κάλπες και την αντιπροσώπευση γενικά. Άρα μιλάμε για ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν αποφασίσει στο πέρασμα των χρόνων ότι θέλουν να ασκείται η διακυβέρνηση της χώρας με τον Α τρόπο, με όποια καλά ή κακά έχει.

Εγώ δεν ξέρω αν αυτό το σύστημα είναι καλό ή κακό μπορεί να είναι το χειρότερο όλων ή το καλύτερο όλων, αλλά παραμένει αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία. Από μέρους μου δέχομαι και συμβιβάζομαι με τη θέληση των πολλών, εφόσον όλοι θέλουν να ζουν έτσι εγώ δεν μπορώ και δεν πρέπει να τους επιβάλω κάτι άλλο. Έχω βέβαια κάθε δικαίωμα να προσπαθήσω ειρηνικά να τους πείσω και να βελτιώσω τις όποιες ατέλειες..

Πες μου εσύ τώρα @@sos@@, είναι ή δεν είναι φασισμός να προσπαθεί η μειοψηφία να επιβάλει την θέληση και την ιδεολογία της στους πολλούς? Ακόμα και αν μιλάμε για την θεωρητικά πιο άμεση δημοκρατία, αν ο λαός δεν την θέλει "με ποια εξουσία"(εδώ χρησιμοποίησα δική σου φράση) θα τον αναγκάσεις εσύ να την εφαρμόσει? Δια της βίας των μολότωφ και της ένοπλης εξέγερσης? Μα τότε έχουμε καταπίεση. Για πες.

Κανείς δεν είπε ότι είναι οι αναρχικοί πλειοψηφία,δεν θέλουν εξάλλου να γίνουν αυτό σήμερα .

Δεν μπαίνουν στην λογική πως "άμα εμείς πλειοψηφίσουμε στην κοινωνία τότε θα..." προυπόθεση της αναρχίας είναι πως όλοι μαζί θα φτιάξουμε μια κοινωνία που να μας αξίζει.

Από την άλλη γράφεις πως οι αναρχικοί επιβάλλουν μια ιδεολογία, και αυτό είναι καταπίεση.

Και ρωτάω που την είδες αυτήν την επιβολή της ιδεολογίας;

Προσπαθούν να κάνουν κάποιο αναρχικό με το ζόρι;

Φτιάχνουν αναρχικούς νόμους;

Kαταπιέζουν κάποιον στον δρόμο,στην δουλειά,στην ψυχαγωγία,στον ελεύθερο χρόνο του;

Bάζουν κάμερες και παρακολουθούν μήπως;τα κινητά;

ή έχουν τα μμε και κάνουν πλύση εγκεφάλου;

Ποιά ιδεολογία επιβάλλουν;

Κανένας αναρχικός, ακόμα και αυτός που επιλέγει το ένοπλο δεν προσπαθεί να επιβάλλει καμιά ιδεολογία.

ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ.

Αντιστέκεται και αντιδρά ,περνά στην βία με μόνο σκοπό να χτυπήσει αυτόν που τον εξουσιάζει αυτόν που τον περιορίζει και τον θέλει σκλάβο του.

Εμένα αν μου έλεγες πως αύριο η ελλάδα θα ήταν μια αναρχική χώρα θα το πολέμαγα σαν τετελεσμένο γεγονός.

Δεν θα άφηνα την αναρχία να αποτύχει , και θα το έκανα με όλες μου τις δυνάμεις.

Ο αναρχισμός είναι ένας αγώνας απέναντι σε ότι σε εκμεταλλεύεται,λειτουργεί μέσα και δια από την αλληλεγγύη, δεν μπορεί να πετύχει μόνο με τους αναρχικούς και δεν μπορεί να πετύχει ούτε με μια βίαιη εξέγερση.Χρειάζεται σίγουρα βήματα,όχι βιαστικά,χρειάζεται όλη την κοινωνία όχι μια ελίτ ή μια φράξια.

Δεν μπορείς να κάνεις μια κοινωνία αναρχική χωρίς η ίδια να το θέλει,η κοινωνία όχι το κράτος.Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία.

Και εδώ είναι η ουσία.

Όταν οι κοινωνία θα είναι έτοιμη, τότε θα ανατρέψει αυτό το κράτος και δυστυχώς η ιστορία μας διδάσκει πως αυτό θα προκύψει βίαια.

Μακάρι το κράτος να καταλάβει πως έρχεται το τέλος του και οι εξουσιαστές να χάσουν την εξουσία χωρίς να αντισταθούν αλλά δεν το νομίζω ...

Ο αναρχικός με την όποια του δράση δεν έχει φασίζουσα συμπεριφορά ,teaser, απέναντι στην κοινωνία, δεν επιβάλλει σε κανέναν τίποτα, ούτε είναι βλάκας να πιστέψει πως όταν μοιράζει φυλλάδια ή κάνει μια πορεία ή αντιστέκεται στο "τράβα ρε" των ακατονόμαστων,ή πετάει μια μολότοφ στους ίδιους ή περνάει στο ένοπλο, ανατρέπει. Αντιστέκεται και δημιουργεί χώρο στην σύγκρουση.

Αν σε ρωτάει εσένα για αυτήν του την δράση έτσι ώστε να την "νομιμοποιήσει";

Όχι δεν σε ρωτάει... γιατί να το κάνει αυτό; Tι θα του απαντούσες εσύ;και τι ο δίπλα;

ή θα έκανε δημοψήφισμα;:lol:

Aν ένιωθες αυτήν την καταπίεση θα επαιρνες μια πρωτοβουλία εναντίων των εξουσιαστών άρα...θα έκανες κάτι βρε αδερφέ,θα έκανες μια πρόοδο π.χ. στην καταπάτηση των ατομικών σου ελευθεριών αλλά εσύ δεν κάνεις τίποτα άρα είσαι μια χαρά τι να σε ρωτήσει;περιμένεις από το κράτος να σε λυπηθεί και να σου δώσει.

είπαμε πρέπει ο αναρχισμός να πηγαίνει σιγά σιγά αλλά να έχει και μια πρόοδο μέσα στην ζωή μπας και αλλάξει κάτι κάποια στιγμή...

Δημοσ.
Το ότι το σύστημα που έχουμε σήμερα είναι ενάντια στον αδύναμο είναι γεγονός, .

Eπειδη πιστευω ακριβως το αντιθετο, και μαλλον οτι το συστημα αυτο ειναι κατασκευασμα αδυνατων, θα μπορουσες να μας ορισεις το αδυναμος και το δυνατος?

Δημοσ.
Η αναρχία απορρίπτει τη βία, αυτό αναφέρει η garnele.

Αγια τα βιβλια και αυτοι που τα γραφουν. Στην πραξη αλλα γινονται ομως. Αλλα εγω προτιμω να μη τους λεω αναρχικους, αλλα Κ@λοπαιδα και τεμαχια. Παει καλυτερα.
Δημοσ.
Αγια τα βιβλια και αυτοι που τα γραφουν. Στην πραξη αλλα γινονται ομως.
σε ποιά πράξη Luxx; έχουμε αναρχία στην ελλάδα και δεν το κατάλαβα;

ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ

ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

στην αναρχία δεν υπάρχει βία, στην αναρχική κοινωνία δεν υπάρχει βία

στον αναρχισμό υπάρχει με προυποθέσεις ,ΑΛΛΑ υπάρχει

Δημοσ.
Είναι κάτι σαν τις ειρηνιστικές βόμβες η φάση.
ααα μπράβο μόνο που αυτό είναι η τωρινή φάση, σε βομβαρδίζει για να περνάς καλά...
Δημοσ.
Να ρωτήσω, η μονογαμία στην αναρχική κοινωνία τι θέση έχει;;;

Είναι στην αρχή του βιβλίου ακόμη το παιδί.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...