Προς το περιεχόμενο

Σβηνει το pc μετα απο ξανα τοποθετηση της ψυκτρας

geo1st487

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχω ενα σταθερο Pentium 4 3,2GHz και μετα απο 4 χρονια αποφασισα να βγαλω την ψυκτρα για να την καθαρισω απο τις σκονες. Οταν την ξανα τοποθετησα (ειναι πρεσαριστη) και ανοιξα τον υπολογιστη μετα απο καποια δευτερολεπτα εσβησε. Την δευτερη φορα που τον ανοιξα μπηκα στο bios και ειδα την θερμοκρασια του επεξεργαστη να φτανει τους 60 βαθμους πολυ γρηγορα και οι στροφες απο το ανεμιστηρακι να ειναι πολυ περισσοτερες απο αλλες φορες (αυτο το καταλαβα και απο τον θορυβο). Θερμοαγωγιμη παστα δεν εβαλα (ειχε εκεινη που ειχε η οποια δεν ξερω μετα απο 4 χρονια ποσο δουλεια εκανε). Η ψυκτρα φαινεται να κουμπωσε καλα διοτι δεν κουνιεται ουτε χιλιοστο. Απο την άλλη όταν την τοποθετουσα δεν ηθελα να την πιεσω υπερβολικα για να μη κανω καμια ζημια στον επεξεργαστη ή στη μητρικη. Μπορει κανεις να μου πει τι μπορει να φταιει και πως μπορω να λυσω αυτο το προβλημα; Υπαρχει περιπτωση να λειτουργησει κανονικα χωρις θερμοαγωγιμη παστα ή χρειαζεται οπωσδηποτε;

Ευχαριστω

Δημοσ.

Κατα πάσα πιθανότατα η θερμοαγώγιμη,αφού επιβάλλεται η αλλαγή της όταν ξεκουμπώνουμε την ψύκτρα.

Κρατάω και μια πισινή για την σωστή τοποθέτηση αν μιλάμε για push pins

Δημοσ.

Υπαρχει περιπτωση μετα απο 4 χρονια λειτουργιας του υπολογιστη να μην αποδιδει η θερμοαγωιγιμη παστα οπως στην αρχη που ηταν καινουργιος; Το ρωταω αυτο διοτι οταν τον λειτουργουσα πριν βγαλω την ψυκτρα ανεβοκατεβαζε στροφες με το παραμικρο ζορισμα του επεξεργαστη. Δηλαδη αν ανεβαινε στο 50% η χρηση της cpu για 1 δευτερολεπτο τοτε αμεσως θα ακουγα και τις στροφες απο το ανεμιστηρακι να ανεβαινουν για 1 δευτερολεπτο (οσο διαρκει το ζορισμα). Οταν ηταν καινουργιος δεν θυμαμαι να ανεβοκατεβαζε τοσο ευκολα στροφες. Ετσι σκεφτηκα οτι ισως να μαζεψε σκονες και αποφασισα να αφαιρεσω την ψυκτρα για να την καθαρισω.

Δημοσ.

Η πάστα δεν δημιουργεί τέτοιες απώλειες ώστε να σβήνει αμέσως το pc με το παραμικρό ζόρισμα.Ίσως να ήταν καλό να δείς με ανοιχτό πλαινό καπάκι αν και πόσο γυρνάει το ανεμηστηράκι...Κατα πάσα πιθανότητα το ανεμιστηράκι μετα απο πολλά χρόνια δεν προσφέρει κατάλληλη ψύξη. Μια προσθήκη καινούριας ψύκτρας ή ανεμηστήρα (δεν νομίζω να βγαίνει μονο το ανεμιστηράκι) θα σου έλυνε το πρόβλημα.

Δημοσ.

Πρέπει να βάλεις καινούρια θερμοαγώγιμη πάστα πχ. Artic Silver 5 , οπωσδήποτε.

Χωρίς πάστα, δεν γίνεται καλή μεταφορά θερμοκρασίας, από CPU στην ψήκτρα, θα κάψεις την CPU.Με τον χρόνο μειώνετε η θερμοαγώγιμη ιδιότητα της, αρχίζει να ξεραίνεται η πάστα, βγάζοντας την ψήκτρα φαίνεται, πόσο μάλιστα μετά από 4 χρόνια. Βγάζεις ψήκτρα και CPU, καθαρίζεις τα υπολείμματα της παλιάς πάστας και περνάς ένα λεπτό στρώμα πάστας στην CPU.

Βάλε καινούρια πάστα γι' αρχή και δες θερμοκρασία.

Βάλε και το HWMonitor για να βλέπεις θερμοκρασίες .

Δημοσ.

φιλαρακο εβγαλες και ξανατοποθετησες την ψυκτρα χωρις να αλλαξεις παστα. και ειδικα ενα στρωμα θερμοαγωγιμης παστας 4 χρονων. μην ξανανοιξεις τον υπολογιστη σου αν δεν αλλαξεις την παστα. σου προτεινουν απο πανω πια να παρεις. πριν βαλεις την καινουργια θα πρεπει να καθαρισεις την παλια. με ενα κομματι καθαρο πανι η μια μπατονετα θα καθαρισεις την παστα. χωρις πολυ πιεση. θα ακουμπησεις και θα καθαρισεις μονο το πανω μερος του επεξεργαστη τον οποιο δε θα αφαιρεσεις απο το socket τουλαχιστον οχι οσην ωρα τον καθαριζεις. δε θα ακουμπησεις πουθενα αλλου το πανακι. ουτε σε ποδαρακι ουτε πουθενα. μετα θα καθαρισεις και την επιφανεια επαφης της ψυκτρας. αυτη θα καθαριστει πιο ευκολα γτ δεν εχει την ευαισθησια του επεξεργαστη. στην ψυκτρα και μονο μπορεις να χρησιμοποιησεις λιγο καθαρο οινοπνευμα για να καθαρισει πιο ευκολα. σε καμια περιπτωση δε θα χρησιμοποιησεις αλλα χημικα οπως φωτιστικο μπλε οινοπνευμα ή ακετονη (ασετον)!

αν βλεπεις οτι ειναι πολυ ξεραμενη η παλια παστα του επεξεργαστη μην ασκησεις παραπανω πιεση για να καθαρισει. χρησιμοποιησε και εκει λιγο καθαρο οινοπνευμα που θα βαλεις στο πανακι!οχι στον επεξεργαστη. ελαχιστη ποσοτητα παντα ισα ισα για να διαλυθει η ξεραμενη παστα και να μπορεις να την αφαιρεσεις. βαλε τοσο λιγη ποσοτητα οινοπνευματος τοση ωστε να μην υπαρχει κινδυνος με την πιεση κατα το καθαρισμα να τρεξει οινοπνευμα γυρω απο τον επεξεργαστη.

οριστε και ενα βιντεακι γιατι η εικονα τελικα αξιζει οσο χιλιες λεξεις

καθαρισμα cpu-ψυκτρας

οσον αφορα την τοποθετηση της νεας παστας

για την τοποθετηση της παστας υπαρχει διαμαχη για το αν πρεπει να γινεται επαλειψη η οχι. εγω πιστευω οτι πρεπει

καλη επιτυχια. ισως οτι σου ανεφερα τα ηξερες απο πριν αλλα κακο δεν κανει που στα ανεφερα.

και παλι σου υπενθυμιζω. μην ανοιξεις ξανα τον υπολογιστη οπως ειναι τωρα με την παλια παστα και την ψυκτρα....που στην ουσια τωρα δεν κανει τπτ. θα καει ο επεξεργαστης

και μην ανησυχεις. ενας φιλος εχει και αυτος ενα prescott και ειχε παθει ακριβως το ιδιο. εβγαλε την ψυκτρα να τη καθαρισει απο τα μανιταρια!!! που ειχε βγαλει!! και μετα εκλεινε και ο δικος του υπολογιστης. δεν ειχε βαλει νεα παστα

ενας core duo η αλλος νεος επεξεργαστης δε θα εσβηνε τοσο γρηγορα. αλλα ο pentium4 ναι το εχω δει και εγω. σβηνει μετα απο λιγα δευτερολεπτα αν δεν λειτουργει η ψυκτρα. γτ στην ουσια τωρα λειτουργει χωρις ψυκτρα

Δημοσ.

Ευχαριστω παιδια για τις απαντησεις, με καλυψατε πληρως. Θυμαμαι πριν χρονια που ειχα συναρμολογησει τον υπολογιστη μου Pentium 3 866MHz δεν ειχα βαλει καθολου παστα και δεν ειχε ποτε κανενα προβλημα.

---------- Προσθήκη στις 20:16 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 13:28 ----------

Παιδια αγορασα απο ενα καταστημα κοντα στο σπιτι μου αυτη http://www.manhattan-products.com/en-US/products/3204-cpu-thermal-grease την θερμοαγωγιμη παστα (δεν ειχε αλλη). Καθαρισα τελεια την ψυκτρα και τον επεξεργαστη την τοποθετησα και την απλωσα. Μετα αφου κουμπωσα την ψυκτρα τον εβαλα σε λειτουργια. Οταν ανοιξε μπηκα στο bios και η θερμοκρασια εδειχνε 37 βαθμους και καθε 2 δευτερολεπτα περιπου ανεβαινε μεχρι τους 43 και μετα συνεχιζε να ανεβαινει αλλα με ποιο αργους ρυθμους χωρις ομως να εχει σκοπο να σταματησει. Οταν εφτασε στους 52 βαθμους τον εκλεισα. Με λιγα λογια δεν εγινε τιποτα απλως η θερμοκρασια ανεβαινει λιγο πιο αργα απο πριν και φυσικα και το ανεμιστηρακι βουιζει περισσοτερο οσο ανεβαινουν οι στροφες. Εχετε να προτεινεται κατι; Μηπως ειναι μαπα η συγκεκριμενη θερμοαγωγιμη παστα;

Ποια θερμοκρασια ειναι normal για τον pentium 4 οταν ειναι idle;

Ευχαριστω

Δημοσ.

φιλε ελεγξες οτι δουλεευει ο ανεμιστηρας της ψυκτρας? μηπως ακους καποιον αλλο ανεμιστηρα? η το cdrom? τον συνδεσες σωστα? ο p4 εχει αρκετα υψηλες idle σε σχεση με τους νεους επεξεργαστες. αλλα οχι και 52 βαθμους πιστευω. εκει 45 βαθμους πρεπει να εχει idle θερμοκρασια. δεν εχω κατι αλλο να σε συμβουλεψω. κανα αλλο παιδι καμμια ιδεα για το φιλο?

Δημοσ.

Παλαιότερα τι θερμοκρασίες είχες; Οι Pentium 4 ανεβάσουν θερμοκρασίες . 52 βαθμοί idle είναι πολύ, το καλοκαίρι θα ανέβει κι άλλο, γύρω στους 45 όπως λέει ο SpirtouLisS καλά θα ήταν. Αν τρέξεις καμιά βαριά εφαρμογή θα έχεις πρόβλημα, για δες εδώ μέγιστες θερμοκρασίες για cpu.

Τώρα, μπες και στα windows, δες ξανά θερμοκρασίες, τρέξε το hwmonitor και κανα stress test πχ prime95 για να δεις στο 100% τι θερμοκρασία ανεβάζει .

Να προσέξεις να έχει καλή ροή αέρα το κουτί.

Δημοσ.

Υπαρχει περιπτωση να μην εχεις συνδεσει τον ανεμηστιρα της CPU σε λαθος PINS πανω στην μητρικη??? Aν ναι τοτε ισως να μην γυρναει οσο γριγορα θα επρεπε ο ανεμηστηρας....

Ισως να λεω και ασυναρτησιες αλλα συγουρεψου οτι το συνδεεις σωστα!!!

Δημοσ.

Παιδια το καπακι το εχω παντα ανοικτο και ο ανεμιστηρας της CPU δουλευει παντα. Τελικα η λυση βρεθηκε και απο οτι φαινεται μαλλον δεν ειχε κουμπωσει πολυ καλα η ψυκτρα. Αναγκαστηκα λοιπον και εβγαλα ολοκληρη τη μητρικη για να δω πισω απο τη μητρικη πως ειναι τα push pins. Ηταν παρα πολυ καλα αλλα οχι τελεια. Εβγαλα την ψυκτρα να δω την θερμοαγωγιμη παστα αν ηταν ενταξει και ηταν μια χαρα. Ξανακουμπωσα την ψυκτρα οσο πιο καλα μπορουσα κοιταζοντας απο την πισω πλευρα της μητρικης τα push pains να βγουν οσο πιο εξω γινεται. Θερμοαγωγιμη παστα δεν αλλαξα παλι γιατι ηταν σε πολυ καλη κατασταση. Βιδωσα τη μητρικη και ολα τα υπολοιπα ανοιξα το pc μπηκα στο bios και ειδα την θερμοκρασια να φτανει μεχρι 45-46 βαθμους. Δεν ανεβαινε οπως πριν στους 52. Μπηκα στα windows και εβαλα το ΗWMonitor. Το συγκεκριμενο προγραμμα δεν μου δειχνει την θερμοκρασια του επεξεργαστη οπως δειχνει σε ενα core 2 duo laptop, αλλα δειχνει το TMPIN2 το οποιο οσο ζοριζεται ο επεξεργαστης δειχνει μεγαλυτερη θερμοκρασια. Σε idle κατασταση δειχνει 33-34 βαθμους. Ξερει κανεις τι αντιπροσωπευει το TMPIN2;

Σας ευχαριστω ολους για τον ενδιαφερον και τη βοηθεια :)

Δημοσ.

Ποια θερμοκρασία αντιπροσωπεύει το TMPIN2 δεν ξέρω σίγουρα να σου πω, για δοκίμασε και το EVEREST θα πρέπει να σου δείξει κανονικά θερμοκρασία CPU, motherboard κλπ. ,θα τρέξεις το everest και θα πας computer/sensor .

Δημοσ.
Ποια θερμοκρασία αντιπροσωπεύει το TMPIN2 δεν ξέρω σίγουρα να σου πω, για δοκίμασε και το EVEREST θα πρέπει να σου δείξει κανονικά θερμοκρασία CPU, motherboard κλπ. ,θα τρέξεις το everest και θα πας computer/sensor .

Ετρεξα το everest και μου δειχνει ιδια θερμοκρασια με το TMPIN2 (33-34 βαθμους σε idle κατασταση). Αν κανω επανεκκινηση και μπω στο bios θα δειξει περισσοτερο.

Δημοσ.

Στο everest σου δείχνει 33-34 ενώ στο bios 45-46, ποια είναι η πραγματική θερμοκρασία ?

Ίσως στο bios να υπάρχει επιλογή, όταν στα windows γίνετε μικρή χρήση της CPU να κατεβαίνει η συχνότητα της, ώστε να ζεσταίνεται λιγότερο και να εξοικονομείται και ρεύμα, ενώ στο BIOS δουλεύει στην κανονική συχνότητα μόνιμα.Αν είναι αυτό, δες στο everest, overclock / cpu clock (τρέχουσα χαμηλότερη της original) και δίπλα την original 3,2GHz.

Δημοσ.

Στο everest εκει που λεει CPU Clock γραφει 2813.5MHz (Original: [TRIAL VERSION] MHz) οποτε ειναι αυτο που λες. Οταν ειναι Idle δουλευει στα 2813.5MHz και οταν το ζορισω ανεβαινει στα 3.200MHz.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...