nikolaos_ Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Share Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Είχα ubuntu 8.10 και δούλευα με το GNOME. Κάνω upgrade με το update manager, κατεβάζει, αναβαθμίζει, όλα καλά(?). Κάνει restart, αλλά μπαίνοντας στο GNOME αντί να δείξει τα αναμενόμενα, δείχνει μια παγωμένη "μουτζούρα", μια σειρά dots. Ο ήχος ακούγεται κανονικός και πληκτρολογώντας στα τυφλά το login μου δείχνει να ανταποκρίνεται, να λειτουργεί χωρίς την οθόνη. Εννοείται έχω terminals με alt-ctrl-f1,f2, κλπ. Δοκίμασα /etc/init.d/restart gdm και μου παρουσιάζει τα ίδια. Τι φταίει; Τι να κάνω για να επανέλθω σε νορμάλ λειτουργία του GNOME? Θα ποστάρω και την εικόνα αν χρειαστεί. Ευχαριστώ. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Share Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Εχεις περασει καποιον driver για την καρτα σου με μη-προβλεπομενο τροπο, δηλαδη εκτος synaptic κλπ? Τι καρτα εχεις? Επισης δοκιμασε να σβησεις το xorg.conf σου και να ξαναξεκινησεις τον gdm. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nikolaos_ Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Έκανα > sudo mv xorg.conf ~ sudo /etc/init.d/gdm restart αλλά δεν δούλεψε μάλλον έκανε και ζημιά γιατί αναβόσβησε μια δυο φορές η οθόνη και δεν λειτουργεί τίποτα. Το έχω ευτυχώς με το putty από το άλλο μηχάνημα. ---------- Προσθήκη στις 18:46 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 18:15 ---------- Το έλυσα. Βρήκα ότι δεν είχα εγκαταστήσει το σωστό driver της κάρτα γραφικών. Τώρα δε μου εμφανίζει τον κέρσορα του ποντικιού!! ---------- Προσθήκη στις 19:13 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 18:46 ---------- Έχει κανείς καμιά ιδέα; Το ποντίκι δουλεύει αλλά δεν εμφανίζει κέρσορα και ούτε με αλλαγή στα preferences αλλάζει!! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Share Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Ποια καρτα εχεις? Ποιον driver εβαλες και πως? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nikolaos_ Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Κάρτα έχω την ATI RADEON MSI R4350 και κατέβασα αυτόν τον driver http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.36&lang=English Ακολούθησα την εγκατάσταση > sudo sh ./ati-driver-(αυτό που ήταν) sudo aticonfig --initial -f Κάνω reboot, τα γραφικά επανέρχονται αλλά όχι το ποντίκι. Δούλευε χωρίς να εμφανίζει τον κέρσορά του. Κάνω σύγκριση το δικό μου με ένα xorg.conf (σε μια άλλη σελίδα κάποιου που είχε το ίδιο πρόβημα) και βλέπω ότι είναι αυτό > Section "ServerLayout" Identifier "aticonfig Layout" Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0 EndSection Section "Files" EndSection Section "Module" EndSection Section "Monitor" Identifier "aticonfig-Monitor[0]-0" Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver" Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor" Option "DPMS" "true" EndSection Section "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]-0" Driver "fglrx" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Section "Screen" Identifier "aticonfig-Screen[0]-0" Device "aticonfig-Device[0]-0" Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection το οποίο πείραξα με προσθέτοντας στο Device > Option "HWCursor" "on" Κάνω reboot και μετά από μερικά "ψωριάρικα" (low-resolution και με πειραγμένα χρώματα) παράθυρα που μου ζητούσαν να προσπαθήσω να επαναφέρω την ανάλυση, με βάζει μέσα μάλλον με ένα failsafe αρχείο xorg.conf. Το αναρτημένο το διέγραψε. Τώρα δουλεύει ΟΚ με ποντίκια κλπ. με τη διαφορά ότι όταν ανοίγω System/Preferences/ATI Catalyst Control Center μου πετά ένα 'initialization error' που λέει > There was a problem initializing Catalyst Control Center Linux edition. It could be caused by the following. No ATI graphics driver is installed, or the ATI driver is not functioning properly. Please install the ATI driver appropriate for you ATI hardware, or configure using aticonfig. Και είμαι στην απορία "το πειράζω ή τ' αφήνω αφού δουλεύει"; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Share Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 2 πολυ βασικα πραγματα που πρεπει να ξερεις. 1) Οταν βαζεις εναν driver εκτος του package management system (pms) της διανομης, πρεπει σε καθε update του πυρηνα να τον ξαναπερνας απο την αρχη, γιατι εξαρταται αμεσα απο ενα κομματι του πυρηνα. Αν τον εβαζες κανονικα πχ με ενα "sudo apt-get install fglrx" (ή οπως αλλιως λενε το εν λογω πακετο), οχι μονο θα αναβαθμιζοταν κανονικα στην εκδοση που εχει η 9.04, αλλα θα ηταν και ετομος για τον νεο πυρηνα που εχει. 2) Υπαρχει καποιος λογος που θελεις τον fglrx και οχι τον radeon? Το μονο πραγμα που μπορει να κανει ο fglrx και οχι ο radeon ειναι 3d επιπεδου παιχνιδιων κλπ. Σε ολα τα αλλα ειναι ιδιος και καλυτερος. Φυσικα, μιας και η καρτα σου ειναι απο τις τελευταιες της ati, θα χρειαστεις και νεοτερο radeon αν αυτος που υπαρχει στο repo της 9.04 δεν την υποστηριζει. Αυτο βεβαια σημαινει μεγαλυτερο κοπο για να πας σε 9.10 τουλαχιστον, αλλα μπορεις παντα να τσεκαρεις πως παιζει με ενα live cd. Τελος, το προβλημα που εχεις δεν ειναι του gnome αλλα του xorg. Τα ιδια θα αντιμετωπιζες αν ησουν πχ σε kde. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nikolaos_ Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Δεν έχω κανένα άλλο λόγο που έβαλα αυτό το driver, πέρα από το ότι νόμιζα ότι ήταν το καταλληλότερο! Μπορείς να μου προτείνεις το λινκ προς το καταλληλότερο; Ο λόγος που έγινε αυτή η ανακατωσούρα είναι ότι το μηχάνημα το έχτισα πάρα πολύ γρήγορα, σε μια περίοδο που μου είχε χαλάσει το προηγούμενο και χρειαζόμουν κατεπειγόντως ένα καινούργιο. "Κανιβάλισα" ό,τι μπορούσα και το έστησα σε πολύ λίγες ώρες χωρίς να δώσω προσοχή. Τώρα που είχα λίγο καλύτερο χρόνο άρχισα να ασχολούμαι οπότε και απέκτησα προβλήματα. edit: Την αναβάθμιση στον νέο πυρήνα την έκανα με το upgrade του gnome και νόμιζα ότι θα ήταν αρκετά "αυτοματοποιημένη" ως προς τα drivers. Παρατηρώ ότι όταν ανοίγω στο VLC μια ταινία ο τίτλος του παραθύρου είναι "VLC (X11 output)" και το ποντίκι αλλάζει σε ένα appearance theme που είχα διαλέξει (στα τυφλά) όταν δεν έβλεπα τους κέρσορες του. Τελικά πώς να ενεργοποιήσω την κάρτα; Ποια είναι η σχέση του Gnome με το X11? -- πού να διαβάσω κάτι κατάλληλο εννοώ. Αν μπορούσες να μου προτείνεις και άλλα λινκς για διάβασμα? ---------- Προσθήκη στις 15:10 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 14:59 ---------- Το xorg.conf που έχω αυτή τη στιγμή είναι: > Section "Device" Identifier "Configured Video Device" Option "UseFBDev" "true" EndSection Section "Monitor" Identifier "Configured Monitor" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Monitor "Configured Monitor" Device "Configured Video Device" EndSection Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Share Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 (βαθια ανασα) Ενας driver ειναι ο καταλληλοτερος οταν κανει το hardware να δουλευει στο 100% των δυνατοτητων του. Κατι τετοιο δεν ισχυει για κανεναν driver για ati, οποτε απλα βλεπεις τι εναλλακτικες εχεις και επιλεγεις. Τοτε, στην εποχη του 8.10, ο fglrx ηταν η μονη λυση, γιατι ο radeon δεν υποστηριζε την καρτα σου. Ομως, με την ραγδαια εξελιξη του radeon τελευταια, η καρτα σου υποστηριζεται κανονικα, εχει και ενα αξιοπρεπες 3d (οχι στο επιπεδο του fglrx, αλλα γενικα καλο). Οποτε, καλο ειναι να πας σε κατι ακομα πιο φρεσκο. Ξανατονιζω οτι δεν αναβαθμισες μονο το gnome, αλλα ολο το συστημα σου γενικοτερα. Πηγες επισης και σε νεοτερο πυρηνα, σε νεοτερο xorg, σε νεοτερο alsa (το υποσυστημα του ηχου), σε νεοτερο ff κλπ. Gnome ειναι το DE που βλεπεις αυτη τη στιγμη μπροστα σου, δηλαδη τα panels, τα εικονιδια στην επιφανεια εργασιας, οι παρελκομενες εφαρμογες που εχει κλπ σαν συνολο. Xorg ειναι ολο το γραφικο περιβαλλον στο οποιο τρεχουν τα ολα παραπανω, τα αλλα DE (kde, xfce κλπ) και οι εφαρμογες με gui. Αυτα. Το οτι το vlc κανει fallback σε x11 video output σημαινει οτι κατι πηγε στραβα με την εγκατασταση του fglrx και δεν εχεις xv video output. Σε γενικες γραμμες, το xv ειναι το επιθυμητο γιατι με το x11 το βιντεο "ζωγραφιζεται" μονο με τη βοηθεια του επεξεργαστη και εχεις ετσι απιστευτο cpu usage. http://wiki.videolan.org/Video_Output Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nikolaos_ Δημοσ. 27 Μαρτίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 27 Μαρτίου 2010 Συγνώμη που σε κάνω να λαχανιάζεις, αλλά προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται. Αυτό που νομίζω ότι ξέρω είναι ότι το gnome "κάθεται" πάνω στο x11 (που υλοποιείται ως xorg). Το οποίο x11/xorg ως πρωτόκολλο γραφικών είναι μεσάζων ανάμεσα στο gnome και στο hardware, ή για την ακρίβεια στο kernel. Ο kernel αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει το x11 με ό,τι ζητά το hardware. Άρα με αυτά που νομίζω ότι ξέρω χρειάζομαι καλύτερο driver μέσα στο kernel, όπως μου είπες, ενώ οι βελτιώσεις του gnome και του x11 αφορούν το αν μπορούν να ζητήσουν τις δυνατότητες που διαθέτει ο driver. Το vlc επιμένει στο "(x11 output)" επί του τίτλου αν και κάνω εκτέλεση >vlc some.avi -V xvideo Γενικά τα video που τρέχω κάνουν "μικροσπασίματα", όχι συχνά, κάτι που μου φανερώνει ότι δεν κάνει χρήση των δυνατοτήτων της κάρτας. Αυτό που με μπερδεύει είναι όμως ότι (α) δεν είμαι σίγουρος ότι κατεβάζω το σωστό driver (μένω με την απορία όταν βλέπω "4ΧΧΧ" στον επιλογέα αντί κάτι πιο specific) (β) αν εγκαταστήσω τον driver, δε μπορώ να καταλάβω αν δουλεύει ή όχι. (γ) αν από τη συμπεριφορά των γραφικών (γρήγορα βίντεο κλπ.) δείχνει ότι η κάρτα δουλεύει, φοβάμαι τις παρενέργειες του στυλ το cursor του ποντικιού εξαφανίζεται από την οθόνη. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή και ενώ έχω μια ικανοποιητική λειτουργία στα γραφικά, μπαίνοντας στο System -> Administration -> Hardware Drivers μου αναφέρει: ATI/AMD proprietary FGLRX graphics driver ... This driver is not activated. Και δεν το πειράζω, δεν πατώ Activate, για να μην ενεργοποιηθούν μαζί και παρενέργειες. Για να μην πέφτει λαχάνιασμα και ανάσες βαθιές, αν υπάρχουν λινκ κατατοπιστικά θα είναι αρκετά καλό όσο οι απαντήσεις σε όλ' αυτά. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
jim_p Δημοσ. 27 Μαρτίου 2010 Share Δημοσ. 27 Μαρτίου 2010 Αν θες να διαβασεις διαφορα σχετικα με τον radeon και τον fglrx ψαξε τα posts μου εδω. Ξαναξεκιναω, απο το τελος προς την αρχη αυτη τη φορα. Ο driver που σου βαζει το "System -> Administration -> Hardware Drivers" ειναι ο fglrx που υπαρχει στο repo. Απλα αντι να πατας πχ "sudo apt-get install flgrx", υπαρχει αυτος ο user friendly τροπος. Καμια αλλη διαφορα δεν εχει ο ενας με τον αλλο. Ο driver που κατεβαζεις ειναι ο σωστος. Για να δεις αν δουλευει υπαρχουν πολλοι τροποι. - Κοιτας στο log του xorg για διαφορα σφαλματα με >cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE - Κοιτας αν εχεις 3d με καποια εφαρμογη που να εχει ελαχιστες δυνατοτητες 3d, πχ στο glxgears θα πρεπει τα γραναζια να γυριζουν με ανεση ή με ενα >glxinfo | grep direct οπου πρεπει να λεει "Yes". Το κακο με την συγκεκριμενη μεθοδο ειναι οτι απο τον xorg 1.5 και μετα λεει παντα yes και τα γραναζια γυριζουν ακομα και αν δεν εχεις καν 3d acceleration! - Τρεχεις ενα xvinfo στο τερματικο, για να δεις αν εχεις xv video output. Αν εχεις θα σου δειξει διαφορες αχρηστες πληροφοριες. Αν δεν εχεις θα σου δειξει αυτο >$ xvinfo X-Video Extension version 2.2 screen #0 no adaptors present Τα μικροσπασιματα που λες γινονται επειδη το rendering του βιντεο σε x11 γινεται ΜΟΝΟ με τη βοηθεια του επεξεργαστη. Τελος, θα σου προτεινα να βγαλεις τον fglrx, να σβησεις το xorg.conf σου και να μεινεις με τον radeon. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nikolaos_ Δημοσ. 27 Μαρτίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 27 Μαρτίου 2010 Έχουμε και λέμε: 1. Το log: > ~$ cat /var/log/Xorg.0.log|grep EE (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown. (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER (EE) RADEON(0): [dri] RADEONDRIGetVersion failed to open the DRM (EE) RADEON(0): Acceleration initialization failed (EE) GLX error: Can not get required symbols. 2. Το glxinfo δίνει segmentation fault 3. xvinfo δίνει no adaptors. Άρα δεν δουλεύει ο driver. 4. Δοκιμάζω >~$ sudo apt-get remove fglrx [sudo] password for ***: Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done E: Couldn't find package fglrx Αφενός δεν δουλεύει, αφετέρου δε βγαίνει... ή κάτι τέτοιο. Θα ψάξω στα posts σου... ---------- Προσθήκη στις 21:51 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 19:21 ---------- Μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα σε αυτό το λινκ πώς να απεγκαταστήσω τον fglrx driver και αλλού πώς να βάλω τον radeon, αφού έκανα ένα update στα resources όμως. Δε μπορώ να πω ότι τα βρήκα εύκολα, αλλά τελικά κατάφερα να έχω ενεργό driver το radeon, ή έτσι νομίζω. Πάντως τα 1., 2. και 3. που πριν εμφάνιζαν προβλήματα, τώρα βγάζουν κανονικά την έξοδό τους, χωρίς να δείχνουν ότι έχουν προβλήματα. Ακόμη και το VLC δείχνει τώρα (Xvideo output). Να υποθέσω ότι είμαι ΟΚ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.