Erwdios Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Έχω το εξής ζήτημα. Η HD καμερά μου μάρκας Cannon, γράφει σε μορφή MTS. Έχω βρει το πρόγραμμα MTS Converter της Xilisoft το οποίο προσφέρει αρκετές επιλογές στο format που θέλει να μετατρέψει κανείς. Η απορία μου είναι η εξής: Θέλω να προχωρήσω σε editing του αρχείου με όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια της ποιότητας. Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί για το video editing είναι το Vegas της Sony. Ποιο format είναι το πλέον ενδεδειγμένο για editing με τα καλύτερα αποτελέσματα?
kurkosdr Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Έχω το εξής ζήτημα. Η HD καμερά μου μάρκας Cannon, γράφει σε μορφή MTS. Έχω βρει το πρόγραμμα MTS Converter της Xilisoft το οποίο προσφέρει αρκετές επιλογές στο format που θέλει να μετατρέψει κανείς. Η απορία μου είναι η εξής: Θέλω να προχωρήσω σε editing του αρχείου με όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια της ποιότητας. Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί για το video editing είναι το Vegas της Sony. Ποιο format είναι το πλέον ενδεδειγμένο για editing με τα καλύτερα αποτελέσματα? Το αν θα διατηρηθει η ποιοτητα, δεν ειναι τοσο θεμα σε τι format θα μετατρεψεις το βιντεο πριν το δωσεις στο Vegas για επεξεργασια, αλλα το πως θα γινει το export μετα την επεξεργασια. Για να μην χασεις ποιοτητα, θα πρέπει το προγραμμα που θα χρησιμοποιησεις, να εχει κατα το export την δυνατοτητα να αφηνει ανεγκιχτα τμηματα του βιντεο που δεν υποστει επεξεργασια. Αμα το προγραμμα εχει αυτην την δυνατοτητα, τοτε θα εχεις ελαχιστη ή καθολου απωλεια ποιοιτητας. Ο parsifal ειχε γραψει ενα σχετικο αρθρο στο insomnia wiki, οπου παρουσιαζει ενα τετοιο προγραμμα. ------ Τωρα, αμα θες ντε και καλα να κανεις μετατροπη απο mts σε καποιο αλλο φορμα πριν δωσεις το βιντεακι στο Vegas, τοτε προτεινω να κανεις μετατροπη σε καποιο φορμα που υποστηριζει την ιδια κωδικοποιηση βιντεο με αυτη του mts (mpeg 4 avc ειναι η κωδικοποιηση βιντεο στα mts). Ωστε να μην χρειαστει επανακωδικοποιηση. Προτεινω το φορμα .mp4. Μπορεις να κανεις την "μετατροπη" με το προγραμμα yamb. Μετα θα το δωσεις στο vegas (ή στο προγραμμα του parsifal) αλλα μεγαλη προσοχη στις επιλογες κατα το export!
suspiria Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 εγω εχω την canon hv30 και χρησιμοποιω αυτη την καρτα http://www.blackmagic-design.com/products/intensity/ για capture.το μεγαλο πλεονεκτημα της ειναι οτι δουλευει με HDMI καλωδιο και οχι με firewire.η διαφορα ειναι οτι με το firewire παιρνεις ενα αρχειο αναλυσης 1440Χ1080 συμπιεσμενο ενω με το HDMI παιρνεις ασυμπιεστο αρχειο απευθειας απο τον αισθητηρα της καμερας αναλυσης FullHD.Βεβαια το μειονεκτημα ειναι οτι απαιτειται πολυ ισχυρος υπολογιστης με minimum requirments 4GB RAM (αρα αναγκαστικα 64bit) και τεραστιους σκληρους δισκους αφου για μια ωρα βιντεο απαιτουνται 340GB χωρου!
parsifal Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Έχω το εξής ζήτημα. Η HD καμερά μου μάρκας Cannon, γράφει σε μορφή MTS. Έχω βρει το πρόγραμμα MTS Converter της Xilisoft το οποίο προσφέρει αρκετές επιλογές στο format που θέλει να μετατρέψει κανείς. Η απορία μου είναι η εξής: Θέλω να προχωρήσω σε editing του αρχείου με όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια της ποιότητας. Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί για το video editing είναι το Vegas της Sony. Ποιο format είναι το πλέον ενδεδειγμένο για editing με τα καλύτερα αποτελέσματα? Δεν κατάλαβα ακριβώς το σκεπτικό: Μεταφέρεις στο σκληρό σου δίσκο τα αρχεία MTS από την κάμερα, τα περνάς από το πρόγραμμα της Xilisoft για μετατροπή σε άλλο format με (πιθανότατα) ανακωδικοποίηση και μετά τα ανοίγεις στο Vegas; Αν ναι, ήδη έχεις κάνει ένα περιττό στάδιο που έχει ρίξει την ποιότητα. Γιατί να μην ανοίξεις τα αρχικά MTS κατευθείαν στο Vegas... ;
kurkosdr Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δεν κατάλαβα ακριβώς το σκεπτικό: Μεταφέρεις στο σκληρό σου δίσκο τα αρχεία MTS από την κάμερα, τα περνάς από το πρόγραμμα της Xilisoft για μετατροπή σε άλλο format με (πιθανότατα) ανακωδικοποίηση και μετά τα ανοίγεις στο Vegas; Αν ναι, ήδη έχεις κάνει ένα περιττό στάδιο που έχει ρίξει την ποιότητα. Γιατί να μην ανοίξεις τα αρχικά MTS κατευθείαν στο Vegas... ; Και γω παραξενευτικα τι το θελει το Xilsoft, οταν μπορει να κανει drag n drop το αρχειο mts κατευθειαν στο vegas, χωρις τον μπελά της μετατροπής. Μετα ομως σκεφτηκα οτι μπορει το Vegas να μην υποστηριζει mts αρχεια. Σε αυτην την περιπτωση, (και σε αυτην την περιπτωση μονον) μπορεις να κανεις μετατροπη σε mp4 με το yamb, οπου δεν θα υπαρξει απωλεια ποιοτητας. Το mp4 ειναι το official container format για την mpeg 4 avc κωδικοποιηση (οπως ειναι το mpg για το mpeg2 ενα πραγμα), οποτε λογικα το vegas θα το δεχθει. Οχι ομως με το Xilsoft, γιατι μπορει να γινει επανακωδικοποιηση και να χαθει ποιοτητα! εγω εχω την canon hv30 και χρησιμοποιω αυτη την καρτα http://www.blackmagic-design.com/products/intensity/ για capture.το μεγαλο πλεονεκτημα της ειναι οτι δουλευει με HDMI καλωδιο και οχι με firewire.η διαφορα ειναι οτι με το firewire παιρνεις ενα αρχειο αναλυσης 1440Χ1080 συμπιεσμενο ενω με το HDMI παιρνεις ασυμπιεστο αρχειο απευθειας απο τον αισθητηρα της καμερας αναλυσης FullHD.Βεβαια το μειονεκτημα ειναι οτι απαιτειται πολυ ισχυρος υπολογιστης με minimum requirments 4GB RAM (αρα αναγκαστικα 64bit) και τεραστιους σκληρους δισκους αφου για μια ωρα βιντεο απαιτουνται 340GB χωρου! Και γω εχω ενα πολυ ωραιο Fiat Punto, το οποιο το εχω τρακαρει λιγακι μπροστα, αλλα απο την αλλη εχω συνδεσει το Pioneer ηχοσυστημα με κατι ηχειαρες στο πορτ-παγκαζ διαμετρου κατσαρολας και ακουγεται μουρλια. Τι σχεση εχει αυτο με το topic; Οση σχεση εχει και η Canon σου και η HDMI to capture card συνδεσμολογια που εχεις κανει με τα αρχεια mts και το sony vegas. Καμια! Ας κανουν κατι οι mods και ας σβηνουν τα αρχηστα posts απο τα topic...
suspiria Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 συγγνωμη μπαμπα kurkosdr μη με μαλωνεις δεν θα το ξανακανω.το post μου ειναι στη βαση του οτι ο ανθρωπος θελει να εχει ενα καλο τελικο αποτελεσμα οπως γραφει Ποιο format είναι το πλέον ενδεδειγμένο για editing με τα καλύτερα αποτελέσματα? και γω του προτεινα την καλυτερη λυση. για να μη σου ριξω κανα μπινελικι που ειρωνευεσαι κιολας!
kurkosdr Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 συγγνωμη μπαμπα kurkosdr μη με μαλωνεις δεν θα το ξανακανω.το post μου ειναι στη βαση του οτι ο ανθρωπος θελει να εχει ενα καλο τελικο αποτελεσμα οπως γραφει Ποιο format είναι το πλέον ενδεδειγμένο για editing με τα καλύτερα αποτελέσματα? και γω του προτεινα την καλυτερη λυση. για να μη σου ριξω κανα μπινελικι που ειρωνευεσαι κιολας! Ναι, αλλα μας εχει ηδη πει οτι το υλικο απο την καμερα το περνει σε μορφη mts. Και αρα το topic ειναι για μετατροπη απο μορφη mts σε κατι αλλο. Αρα, οποιαδηποτε συζητηση σχετικα με το πως θα παρουμε υλικο απο την καμερα, ειδικα αμα αυτη περιλαμβανει καρτες και αλλα συναφη ειναι περιττη
parsifal Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Ο kurkosdr έχει δίκιο, από την άποψη ότι το υλικό που διαθέτει ο topic starter το έχει μεταφέρει ήδη στο PC του, απαράλλαχτο όπως το κατέγραψε η κάμερά του, σε MTS container. Αυτός είναι και ο βέλτιστος τρόπος μεταφοράς από μία ψηφιακή κάμερα σε PC. Κάθε άλλος τρόπος μεταφοράς είναι αναγκαστικά χειρότερος, είτε σε ποιότητα και χρόνο (αν το 2o capture στη μεριά του PC γίνει με απωλεστικό codec) είτε σε χώρο δίσκου (αν χρησιμοποιηθεί μη απωλεστικός codec κατά το 2ο capture). Επομένως δεν τίθεται θέμα βελτίωσης της ποιότητας στο στάδιο «Μεταφορά κάμερα => PC». suspiria, πέραν λοιπόν του ότι δεν ήταν τεχνικά σωστή η συμβουλή σου, το γεγονός ότι χρησιμοποιείς ο ίδιος αυτόν τον τρόπο δεν είναι καν προς το δικό σου συμφέρον. Η κάμερά σου είναι ψηφιακή και καταγράφει video σε ψηφιακή μορφή, γιατί να τη βάζεις να κάνει decode το υλικό που έχει καταγράψει, να το στέλνει στην HDMI και να το παίρνεις από εκεί με έξτρα κάρτα επέκτασης; Πήγες Αθήνα-Σαλονίκη μέσω Αλεξ/πολης! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα utility όπως π.χ. το HDVSplit για να μεταφέρεις μέσω Firewire το υλικό της κάμερας απαράλλαχτο στο δίσκο του PC σου, μέσα σε MPEG Transport Stream container. kurkosdr, αφού κατάλαβες γιατί το post του συμφορουμίτη δεν κολλούσε στο θέμα, θα προτιμούσα να εξηγούσες κάποια από τα παραπάνω που έγραψα αντί να διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου για τα άχρηστα posts και τους mods που δεν τα σβήνουν. Τέλος, τσαμπουκάδες στην παρούσα ενότητα του φόρουμ είναι τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο που χτυπάει πάρα πάρα πολύ άσχημα. Γι' αυτό, θα παρακαλέσω να πέσουν οι τόνοι.
suspiria Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 μα ισα ισα εγω παιρνω απευθειας απο τον αισθητηρα ασυμπιεστο υλικο.αφου η καμερα ειναι fullHD γιατι να παιρνω συμπιεσμενο υλικο και μαλιστα 1440χ1080.εχω εναν φιλο απο σκωτια που μενει μονιμα θεσσαλονικη και αυτος μου προτεινε την καρτα.ειναι τεχνικος προισταμενος σε τηλ. καναλι και εχει απειρες γνωσεις πανω στο θεμα.κοιτα τι γραφει στο site της blackmagic:Go Beyond HDV Video Quality HDV video compression suffers from not being full 1920 HD resolution, and the extra processing required makes editing difficult. With Intensity, you can now capture and play back full resolution HDTV uncompressed video for true broadcast and feature film quality editing. Totally eliminate HDV & DV compression quality problems, and render much cleaner graphics while retaining deeper color and image detail. If you need lower data rate editing, you can also select from a range of professional compressed video capture modes. Intensity includes the same Blackmagic Design video technology used on Hollywood feature films, so quality won’t limit your creativity. ---------- Προσθήκη στις 17:25 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 17:19 ---------- το σημα ξεκιναει 1920χ1080 απο τον αισθητηρα.επειτα περναει απο τα κυκλωματα της καμερας συμπιεζεται (HDV) και βγαινει απο το firewire 1440x1080.δηλ το decode γινεται μεσα στην καμερα.με αυτη την καρτα παρακαμπτεις το δευτερο σταδιο και παιρνεις ατοφιο υλικο απο τον αισθητηρα.
parsifal Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2010 Απευθείας από τον αισθητήρα πώς; Σε εξωτερικές τοποθεσίες, τί κάνεις; Κουβαλάς το PC με την BlackMagic από δίπλα; Δεν αφήνεις την κάμερα να κάνει capture το υλικό στην κασέτα ως HDV (το οποίο παρεμπιπτόντως ως πρότυπο έχει ανάλυση 1440x1080, δεν είναι λοιπόν περιορισμός της κάμερας αυτός αλλά του προτύπου HDV) και μετά κάνεις 2o capture με τη βοήθεια του PC; Ε λοιπόν, κατά το 2o capture, ο αισθητήρας δε συμμετέχει καν στη διαδικασία, απλά η κάμερα κάνει decode το υλικό της κασέτας, το στέλνει στην HDMI και από εκεί το παίρνει η BlackMagic, κάνει upscale σε 1920x1080 (ή θα το έχει κάνει η κάμερα πιο πριν) και το γράφει στο δίσκο, raw ή αφού το περάσει από codec. Όπως είπα, Αθήνα-Σαλονίκη μέσω Αλεξανδρούπολης. Τέλος πάντων, είμαστε ήδη off-topic και χαλάμε το thread του Erwdioy. Αν θέλεις, σε άλλο topic να το συνεχίσουμε.
Erwdios Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Μέλος Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις Στο δια ταύτα: Δεν κατάλαβα ακριβώς το σκεπτικό: Μεταφέρεις στο σκληρό σου δίσκο τα αρχεία MTS από την κάμερα, τα περνάς από το πρόγραμμα της Xilisoft για μετατροπή σε άλλο format με (πιθανότατα) ανακωδικοποίηση και μετά τα ανοίγεις στο Vegas; Αν ναι, ήδη έχεις κάνει ένα περιττό στάδιο που έχει ρίξει την ποιότητα. Γιατί να μην ανοίξεις τα αρχικά MTS κατευθείαν στο Vegas... ; Ναι, όντως πηγαίνω μέσω Τρικάλων, γιατί είχα την εντύπωση (σχεδόν σίγουρος ήμουν δηλαδή) ότι το Vegas δεν διαβάζει MTS μέχρι που πέταξα ένα αρχείο μέσα και "Εύρηκα". Τροποποιώ λοιπόν την αρχική μου ερώτηση και επαναδιατυπώνω: Ποιο φορμά να επιλέξω από το Vegas για export, μετά το editing, ώστε να υποστεί την ελάχιστη δυνατή απώλεια ποιότητας ή και μηδαμινή, εφόσον αυτό είναι δυνατόν? Για να μην σας μπερδεύω και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το video θα ήθελα να το έχω σε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα αλλά να είναι και playable σε μία φέτα DVD και θέλω κάποια στιγμή να το μετατρέψω και σε FLV (αυτό μάλλον θα γίνει με το Adobe Media Encoder) για να ανέβει στο youtube σε μία αξιοπρεπή ποιότητα, ει δυνατόν στα 720p.
parsifal Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2010 Για να μην σας μπερδεύω και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το video θα ήθελα να το έχω σε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα αλλά να είναι και playable σε μία φέτα DVD και θέλω κάποια στιγμή να το μετατρέψω και σε FLV (αυτό μάλλον θα γίνει με το Adobe Media Encoder) για να ανέβει στο youtube σε μία αξιοπρεπή ποιότητα, ει δυνατόν στα 720p. Δεν υπάρχει μοναδικό format που να πληροί με ικανοποιητικό τρόπο τις παραπάνω απαιτήσεις. Η αναπαραγωγή σε standalone DVD player προϋποθέτει είτε DVD-Video (που ως γνωστόν έχει μέγιστη ανάλυση 720x576) είτε AVI με MPEG-4 ASP video (αν το DVD player υποστηρίζει κάτι τέτοιο) μέγιστης ανάλυσης 720x576. Αν λοιπόν πας στα παραπάνω, ήδη βρίσκεσαι σε επίπεδα ανάλυσης πολύ χειρότερα από το 720p (1280x720) που υπολογίζεις αργότερα να ανεβάσεις στο YouTube (παρεμπιπτόντως, το Vegas στην έκδοση 9 έχει λειτουργία Publish to YouTube και δεν χρειάζεται να κάνεις πρώτα export σε FLV, φαντάζομαι το έχεις υπ' όψιν σου). Το ιδανικό θα ήταν να κρατήσεις/αρχειοθετήσεις κάπου τα αρχικά σου MTS και όταν χρειάζεσαι μία μετατροπή, την εκτελείς χρησιμοποιώντας αυτά ως πηγή. Πλεονεκτήματα: Έχεις πάντα τη βέλτιστη ποιότητα. Δεν χρειάζεται ποτέ να μετανιώσεις για ένα μοντάζ που εκ των υστέρων θεωρείς ότι θα έπρεπε να γίνει αλλιώς. Μειονεκτήματα: Απαιτούμενος αποθηκευτικός χώρος. Αν δε σκοπεύεις να κάνεις κάτι τέτοιο λόγω του αποθηκευτικού χώρου, μπορείς να πας στον επόμενο συμβιβασμό από άποψη ποιότητας/ανάλυσης/χώρου: MPEG-4 AVC/Η.264 video στα 1280x720, με όσο πιο υψηλό bitrate «σε παίρνει». Αυτό το υλικό θα αποτελεί και την πηγή που θα χρησιμοποιείς για τη μετατροπή σε DVD-Video όταν το επιθυμείς, ενώ για το YouTube δε θα χρειάζεται επιπλέον μετατροπή από τη μεριά σου αλλά θα μπορείς να το κάνεις απευθείας upload στο YT.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.