Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, zevage είπε

Σε σχεση με τον MG X8 ειναι καλύτεροι ή χειρότεροι?

Καλύτεροι. Αλλά καμία σχέση με τον Mauer NW4/NW5 που είναι κλάσεις ανώτερος. Στα 50€ θα κοίταζα και τον AGB Scudo 9000.

Επεξ/σία από swayback
  • Απαντ. 3,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, swayback είπε

Καλύτεροι. Αλλά καμία σχέση με τον Mauer NW4/NW5 που είναι κλάσεις ανώτερος. Στα 50€ θα κοίταζα και τον AGB Scudo 9000.

Εχω δύο θέματα. Το ενα ειναι το οικονομικό αλλά δεν βαριέσαι μια φορά θα τα δώσω. Αμ δε!!!

Ειμαστε 5μελης οικογενεια με τρια παιδιά και αυτό ειναι το άλλο θεμα. Ειναι βεβαιο (και απο στατιστικη αποψη) οτι μια φορά το χρόνο ή στα δύο χρόνια κάποιος απ'όλους θα χάσει τα κλειδιά του, οπότε τα 150αρια δεν ειναι εύκολα.

Αυτοι ειναι οι βασικοι λόγοι που κοιτώ κατι πιο οικονομικό.

Επίσης ειναι βασικό να μπορεί να ξεκλειδώνει απ'εξω με κλειδί πάνω του απο μέσα ή να εχει πομολάκι μεσα.

Δημοσ.

Μια καλή ιδέα ειδικά αν έχουμε πόρτα ασφαλείας με ακριβή κλειδαριά είναι να δίνουμε ένα αντικλείδι σε δικό μας άνθρωπο (πχ γονείς) και έτσι γλιτώνουμε έξοδα κλειδαρά σε περίπτωση ανάγκης και ειδικά το βράδυ που οι τιμές είναι στα 50+ ευρώ. Ακόμα τα έξοδα κλειδαρά μπορεί να είναι μικρά σε σχέση με την καταστροφή που ίσως χρειαστεί στον μηχανισμό ή την πόρτα ασφαλείας. Διάβασα ότι συμφέρει μερικές φορές να γίνει η παραβίαση και η είσοδος από την μπαλκονόπορτα.

Επίσης καλό είναι να έχουμε ένα κομμάτι πλαστικό από μπουκάλι πχ coca cola κάπου κρυμμένο στην οικοδομή ώστε αν κλείσει η πόρτα πχ από αέρα και είμαστε έξω να μπορούμε να την ανοίξουμε. Αν δεν είναι κλειδωμένη ανοίγει εύκολα στην γλώσσα συνήθως.

Εξάλλου αν έχουμε μείνει με μόνο ένα κλειδί σε μια κλειδαριά, αν το χάσουμε τότε θα θέλουμε και έξοδα κλειδαρά ή να μην μπορεί ούτε κλειδαράς να κάνει αντικλείδι.

Οι απλοί, παλιοί κύλινδροι όπου το κλειδί μπαίνει κάθετα (αυτό με τα δοντάκια όχι τρύπες) ανοίγουν εύκολα συνήθως με εργαλείο αν κάποιος έχει κλειδωθεί ή θέλει να βοηθήσει φίλο του, αλλά καλύτερα να μην το αναφέρω ακριβώς για πιθανούς λόγους διάρρηξης.

Επίσης απορώ πως δεν έχει δημιουργηθεί φθηνός τρόπος δημιουργίας αντικλειδιών με σάρωση και τρισδιάστατο εκτυπωτή με δυνατό συνθετικό υλικό και παρακάμπτοντας την εταιρία που μπορεί να θέλει 20-30-40 ευρώ για ένα αντικλείδι. Μάλιστα μερικοί πρέπει να το παραγγείλουν από την χώρα κατασκευής! Επειδή δηλαδή μια κλειδαριά είναι αξιόπιστη και την έχουμε είδη πληρώσει ακριβά θα πρέπει να της πληρώνουμε και ενοίκιο όταν θέλουμε αντικλείδια;!

@gsf

Οι omega plus απ' όσο ξέρω έχει προστασία από το bumping. Έχει και μπιλίτσες νομίζω εκτός από μικρούς πίρους ο μηχανισμός της ώστε αν δεν είναι το πραγματικό κλειδί της μέσα να μην μπορεί να πάρει όλες τις στροφές και ξεκλειδώσει ο μηχανισμός. Βασικά αν ψάξεις για μεθόδους παραβίασης της θα βρεις ένα βιντεάκι στο youtube που πρέπει να είναι ψεύτικο γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο (ότι μόνο με το πραγματικό κλειδί της παίρνει τις στροφές). Το περίεργο είναι που έκατσαν και έφτιαξαν ένα λογικοφανές εργαλείο όμως για την omega και μόνο. Δες και στα σχόλια του βίντεο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, Krusty είπε

Οι omega plus απ' όσο ξέρω έχει προστασία από το bumping. Έχει και μπιλίτσες νομίζω εκτός από μικρούς πίρους ο μηχανισμός της ώστε αν δεν είναι το πραγματικό κλειδί της μέσα να μην μπορεί να πάρει όλες τις στροφές και ξεκλειδώσει ο μηχανισμός. Βασικά αν ψάξεις για μεθόδους παραβίασης της θα βρεις ένα βιντεάκι στο youtube που πρέπει να είναι ψεύτικο γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο (ότι μόνο με το πραγματικό κλειδί της παίρνει τις στροφές). Το περίεργο είναι που έκατσαν και έφτιαξαν ένα λογικοφανές εργαλείο όμως για την omega και μόνο. Δες και στα σχόλια του βίντεο.

Περα απο τις "αντιπαραθεσεις", που εγω ομολογώ οτι δεν καταλαβα, ειναι γεγονός οτι οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί ειναι γενικά ακομψοι.

Οσον αφορα το videaκι ειναι προφανες οτι το "εργαλείο" το εχει φτιαξει καποιος που ξερει αριστα τη λειτουργία του κυλινδρου και αυτός δεν μπορει να μην εχει σχεση με τον κατασκευαστή.

Γενικά δεν ειναι πιστευτό είτε η ευκολία που δείχνουν αυτα τα videaκια, είτε οτι μπορεί ο κοινός διαρρήκτης (γνωστών φυλών και εθνικοτήτων) να εχει στη διάθεσή του τετοια εργαλεία και σε τέτοια γκαμα και να τα κουβαλάει μαζί του, περνώντας απαρατήρητος και επιπλέον να τα χρησιμοποιεί στα κοινά σπιτια μας για να βρεί απο τίποτα εως 200€ και ενα βαπτηστικό σταυρουδάκι. Επίσης οσοι αντεχει η τσέπη τους να βάλουν τετοιες κλειδαριές (με το ρίσκο αντικατάστασης αν χασουν καποιο κλειδί) ειναι βέβαιο οτι εχουν και άλλα συστήματα φύλαξης και δεν κινδυνεύουν απο τον κοινό διαρρήκτη, εκτός και αν στην κουβέντα μας συμμετέχουν περα απο κοινοί άνθρωποι και τίποτα βιομήχανοι.

Τέλος μην ξεχναμε οτι (όπως αναφέρθηκε κατά καποιο τρόπο παραπάνω) οι δοκιμές αυτές γίνονται σε περιβάλλον περίπου εργαστηριακό (απο άποψη θορύβου, χρονου και ψυχολογικής κατάστασης ακίνδυνης δράσης) και επιπλέον αφορούν τη συγκεκριμένη κλειδαρια με το συγκεκριμένο συνδυασμό κλειδιού όπου βέβαια παιζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη σε κάθε περίπτωση. Ποιος μπορεί να αποκλείσει οτι ο καθένας απο αυτούς για να ανεβάσει επιτυχημένο videακι δεν παιδεύτηκε μερες απομνημονευοντας και γράφοντας ή επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις μιας επιτυχημένης τελικά προσπάθειας, που όμως προέκυψε μετά απο πολλές δοκιμές για το συγκεκριμενο κύλινδρο και συνδυασμό κλειδιού (απο τα εκατομμύρια που μπορεί να υπάρχουν).

Επεξ/σία από zevage
  • Like 2
Δημοσ.
8 ώρες πριν, swayback είπε

@gsf

@zevage

Σε αγχώνει και το τρύπημα? Δώσε 250€ και πάρε τον Dom Diamant :P.

Ο κύλινδρος που έχεις, είναι "του κιλού" που λέμε. Αυτοί οι κύλινδροι όντως είναι ευάλωτοι για πολλούς λόγους. Το ότι έχεις το μαγνητικό defender όμως, αλλάζει το παιχνίδι. Τον προστατεύει αρκετά προς το παρόν. Γιατί να τον αλλάξεις τότε? Γιατί θεωρητικά με τον καιρό εξοικειώνονται και προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στα νέα δεδομένα οι διαρρήκτες. Οπότε όταν θα αρχίσουν κάποια στιγμή να ξέρουν πως να ανοίγουν το μαγνητικό defender, καλό είναι από πίσω να έχεις κάτι καλό.
Αν κάνεις την έρευνα σου (όχι στο youtube) αλλά βάσει των ελληνικών δεδομένων, θα δεις ότι προς το παρόν, οι περισσότερες πόρτες ασφαλείας με κλειδαριά κυλίνδρου και defender που να παραβιάζονται χωρίς ζημιά, είναι αυτές που έχουν κύλινδρο του κιλού ή defender της πλάκας.

https://youtu.be/M9BizwJ7uM8

Ένα μαγνητικό defender και τέλος.

Θεωρώ ότι οι <<καλοί>> κύλινδροι είναι υπερεκτιμιμενοι

• Like 1
Δημοσ.
11 ώρες πριν, swayback είπε

@gsf

@zevage

Από τη μία είναι λογικό να σας προκαλεί αμηχανία και ανασφάλεια. Από την άλλη, όσο δύσκολο και να σας είναι να είναι να το πιστέψετε, 10/10 βιντεάκια που ανοίγουν κυλίνδρους με picking, ναι μεν πολλές φορές είναι αληθινά αλλά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, λόγω συνθηκών. Αν έχετε όρεξη, ψάξτε το θέμα προς τα πίσω, έχει συζητηθεί άπειρες φορές το θέμα αυτό. 

Τώρα αν σε επηρέασε τόσο πολύ αυτό το βίντεο αλλά και άλλα αντίστοιχα, τότε πάρε τον Abloy Protec 2 και λύθηκε και το ψυχολογικό κομμάτι. Είναι από τους ελάχιστους για τους οποίους δεν υπάρχει βιντεάκι που να τους pickάρουν και γενικά δεν έχει αποδειχθεί ότι ανοίγει, παρά μόνο με το κλειδί του ή με τρύπημα. Εφόσον θα είναι και πίσω από defender, δεν έχεις να φοβάσαι το τρύπημα. Όμως και χωρίς defender να ήταν, αμφιβάλλω αν ο μέσος διαρρήκτης με τρυπάνι, θα ξέρει πως να τρυπήσει τον abloy και να τον παραβιάσει.

Σε αγχώνει και το τρύπημα? Δώσε 250€ και πάρε τον Dom Diamant :P.

Ο κύλινδρος που έχεις, είναι "του κιλού" που λέμε. Αυτοί οι κύλινδροι όντως είναι ευάλωτοι για πολλούς λόγους. Το ότι έχεις το μαγνητικό defender όμως, αλλάζει το παιχνίδι. Τον προστατεύει αρκετά προς το παρόν. Γιατί να τον αλλάξεις τότε? Γιατί θεωρητικά με τον καιρό εξοικειώνονται και προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στα νέα δεδομένα οι διαρρήκτες. Οπότε όταν θα αρχίσουν κάποια στιγμή να ξέρουν πως να ανοίγουν το μαγνητικό defender, καλό είναι από πίσω να έχεις κάτι καλό.
Αν κάνεις την έρευνα σου (όχι στο youtube) αλλά βάσει των ελληνικών δεδομένων, θα δεις ότι προς το παρόν, οι περισσότερες πόρτες ασφαλείας με κλειδαριά κυλίνδρου και defender που να παραβιάζονται χωρίς ζημιά, είναι αυτές που έχουν κύλινδρο του κιλού ή defender της πλάκας.

Έχω απλή ξύλινη πόρτα του '70, με 2 κυλίνδρους των 100+ € (έκαστος) και 2 μέτρια defenders να τους προστατεύουν. Με τα δεδομένα που έχω, μπορώ να πω πως έχω το κεφάλι μου ήσυχο σε ένα βαθμό μιας και ξέρω ότι για να την ανοίξουν, θα πρέπει να την σπάσουν. Χρειάζονται 2 τόσο ακριβοί κύλινδροι σε μία τόσο κακή πόρτα? Εννοείται πως όχι. Γιατί το έκανα? Για ψυχολογικούς λόγους (και γιατί είναι χόμπι για μένα αυτή η ενασχόληση). Έκανα το καλύτερο δυνατό που μπορούσα. Για τώρα. 

Αυτό μπορείς να κάνεις κι εσύ. Το καλύτερο δυνατό με βάση τα οικονομικά σου και τις απαιτήσεις σου. Και τελειώνω με το αυτονόητο: όσο αυξάνεται το επίπεδο ασφαλείας (με καλύτερες κλειδαριές, συναγερμούς, κάμερες και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς), τόσο μειώνεται το ποσοστό-πιθανότητα διάρρηξης του χώρου σου. Και αυτό ουσιαστικά προσπαθείς να επιτύχεις. Χωρίς να χρειάζονται υπερβολές όπως αυτά που έχω κάνει εγώ.

Ελπίζω να βοήθησα.

Swayback, τρεις ερωτησούλες!

Για τις κλειδαριές κυλίνδρου στην ξύλινη που με ενδιαφέρει, ποιά προτείνεις για πρόσθετη, χωνευτή; 

(αν έχει κάποιος (mclein;) μια άποψη για το πως κατατάσσονται αυτές απο ποιότητα ας μας πει.)

Επίσης, προτείνεται κάποια προστασία τους με κάποια πλάκα; εννοώ της ίδιας της κλειδαριάς για προστασία απο τρύπημα.

Και τρίτο ερώτημα, defender τύπου ξύλινης ή τρύπημα ξύλου και defender θωρακισμένης πιασμένο πάνω στην κλειδαριά;

Δημοσ.
13 ώρες πριν, gsf είπε

Μα αν ένας κύλινδρος σαν τον  maure nw4  ανοίγει σε 1 λεπτό για ποιο λόγο να αλλάξω τον mg x8 και να μην βάλω μόνο τον disec magnetic για defender;

Προβληματισμό μου προκάλεσε το video και αμηχανία.

πρωτο : δεν εχουν ολοι οι διαρρηκτες ικανοτητες picking.

δευτερο : δεν εχουν χρονο για picking. βλεπεις το βιντεο οπου ο τυπος γραφει μια καλη του προσπαθεια. αν ηξερες ποσες εκατονταδες προσπαθειες εχει, δε θα φοβοσουν. ενα λαθος στο picking θελει ολη τη διαδικασια απο την αρχη. ειτε λαμακι, ειτε pick gun, ειτε χερια μαγου...η διαδικασια απαιτει skills + αρκετο χρονο.

τριτο : για να ξεκλειδωσεις μια θωρακισμενη θα εχεις κ το defender μπροστα οπου δυσκολευει την προσπαθεια. δε φτανουν ολα τα εργαλεια, δε βλεπεις καλα μεσα στον κυλινδρο. αυτο μας κανει να πιστευουμε οτι κυλινδροι μονης / διπλης σειρας συνδιασμου ειναι ευαλωτοι κυριως στο bumping.

τεταρτον, μια πορτα ξεκλειδωνει κανοντας 3 στροφες. μεχρι να ξεκλειδωσεις με picking, να μπεις, να ψαξεις, να φυγεις + να κλειδωσεις οπως βλεπουμε 9/10 φορες πλεον ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ.

11 ώρες πριν, zevage είπε

Σε σχεση με τον MG X8 ειναι καλύτεροι ή χειρότεροι?

ο u-tech ειναι χειροτερος. οι astral ειναι ατσαλινοι κ αυτο τους κανει ελαφρως καλυτερους. δυστυχως ομως με bumping ανοιγει σχετικα ευκολα απο καποιον που ξερει την τεχνικη !

11 ώρες πριν, zevage είπε

Εχω δύο θέματα. Το ενα ειναι το οικονομικό αλλά δεν βαριέσαι μια φορά θα τα δώσω. Αμ δε!!!

Ειμαστε 5μελης οικογενεια με τρια παιδιά και αυτό ειναι το άλλο θεμα. Ειναι βεβαιο (και απο στατιστικη αποψη) οτι μια φορά το χρόνο ή στα δύο χρόνια κάποιος απ'όλους θα χάσει τα κλειδιά του, οπότε τα 150αρια δεν ειναι εύκολα.

Αυτοι ειναι οι βασικοι λόγοι που κοιτώ κατι πιο οικονομικό.

Επίσης ειναι βασικό να μπορεί να ξεκλειδώνει απ'εξω με κλειδί πάνω του απο μέσα ή να εχει πομολάκι μεσα.

νομιζω η λυση σου ειναι ο abloy protec2. μπορει να αλλαξει συνδιασμο ο κυλινδρος και θα χρεωθεις τα νεα κλειδια.

11 ώρες πριν, gsf είπε

https://youtu.be/lr5o58yt4VU

Μιλάμε για τρελά πράγματα. Πανάκριβοι κύλινδροι ανοίγουν σε δευτερόλεπτα .

Τι να εμπιστευτώ πλέον;

Omega plus :D :D :D

πλακα κανω γιατι βαρυνε το κλιμα ! ακολουθησε το ενστικτο σου γιατι βλεπω πως οτι γραφουμε δεν εχει νοημα μιας κ υπαρχουν τα βιντεακια στο yt !

• Like 2
Δημοσ.
46 λεπτά πριν, korniza είπε

Καλημέρα, από τους γνώστες θέλω μια διευκρίνηση.

Defender από SIAMOS == του κιλού??

Καλημέρα. Όχι, δεν είναι του κιλού. 

Του κιλού θεωρούνται αυτά των 20-25€ που δεν είναια ενισχυμένα εσωτερικά με μπάρες ή μπίλιες σκληρότερων μετάλλων για αντοχή σε κόψιμο και τρύπημα και επίσης δεν έχουν περιμετρική ροζέτα που να "πιάνει" πάνω στο κυρίως σώμα του defender και να κάνει πιο δύσκολη την αποκόλληση του από την πόρτα.

Του Σιάμου έχει 2 βασικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλου του κιλού:

1. Έχει κωνική βάση και μπαίνει στην πόρτα χωνευτό, από μέσα προς τα έξω. Και ο μόνος τρόπος αφαίρεσης του είναι με τον ίδιο τρόπο. Άρα η αποκόλληση από έξω δεν είναι πιθανή, ειδικά σε συνδυασμό με το πάχος της θωράκισης που βάζει στο σημείο της κλειδαριάς για έξτρα προστασία (6 έως 7,5mm συνολικά αν θυμάμαι καλά).

2. Πίσω από τον ρότορα (στη σχισμή που μπαίνει το κλειδί), έχει σε σειρά μικρές πλάκες μαγγανίου για αντίσταση σε τρύπημα.

Θα έλεγα είναι κοντά με το Disec BD200 αν όχι καλύτερο του. 

40 λεπτά πριν, Theban είπε

Για τις κλειδαριές κυλίνδρου στην ξύλινη που με ενδιαφέρει, ποιά προτείνεις για πρόσθετη, χωνευτή; 

(αν έχει κάποιος (mclein;) μια άποψη για το πως κατατάσσονται αυτές απο ποιότητα ας μας πει.)

Επίσης, προτείνεται κάποια προστασία τους με κάποια πλάκα; εννοώ της ίδιας της κλειδαριάς για προστασία απο τρύπημα.

Και τρίτο ερώτημα, defender τύπου ξύλινης ή τρύπημα ξύλου και defender θωρακισμένης πιασμένο πάνω στην κλειδαριά;

Για πρόσθετη θα έβαζα ή την Omega Plus Exagono ή σετ κλειδαριάς κυλίνδρου. Η Omega είναι πολύ καλή λύση και σχετικά οικονομική σε σχέση με την αντίστοιχη (σε επίπεδο ασφαλείας) κλειδαριά κυλίνδρου.

Η Omega επίσης έρχεται με ενίσχυση από μαγγάνιο εξωτερικά.

Στην πόρτα μου έχω βάλει ένα defender για ξύλινη πόρτα (MAUER 915123) και ένα Disec BD200 που μου είχε περισσέψει. 

Αν και το Disec είναι σαφώς πιο ενισχυμένο, λόγω του πάχους της πόρτας (είναι αρκετά λεπτότερη σε σχέση με μία θωρακισμένη), θέλει λίγο δουλειά για να πιάσει στην πόρτα. Και ενώ το έβαλα και είναι οκ, υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν μου αρέσουν. 

Δεν ξέρω αν θα το έκανα ξανά. Μάλλον θα προτιμούσα defender για ξύλινη κατευθείαν. 

Άσε που θεωρώ ότι όταν μιλάμε για απλές ξύλινες πόρτες, τα καλά defenders για πόρτες ασφαλείας, νομίζω είναι περιττά όταν η πόρτα μπορεί να σπάσει ή να ανοίξει με λοστό. 

Αν πας σε πρόσθετη κλειδαριά κυλίνδρου, προτείνω κάποιον κύλινδρο όπως AGB Scudo 9000 ή κάτι καλύτερο, defender το Mauer που έγραψα πιο πάνω και η κλειδαριά είναι ψιλοστάνταρ.

Πάντως το να έχεις κάτω έναν οκ κύλινδρο των 50+€ (με defender κατά προτίμηση) και πάνω μία omega exagono είναι υπεραρκετά, αν όχι υπερβολή. 

• Like 1
Δημοσ.
Στις 4/15/2018 στις 10:12 ΠΜ, korniza είπε

Καλημέρα, από τους γνώστες θέλω μια διευκρίνηση.

Defender από SIAMOS == του κιλού??

εννοειται πως οχι !!! ειναι πατενταρισμενο defender mottura !

Στις 4/15/2018 στις 10:25 ΠΜ, Theban είπε

προσθετη = cisa, securemme, gevy δε χρειαζονται υπερογκα ποσα ! / εναλλακτικα Omega Exagono αλλα ακριβαινει το σεναριο !

defender κυλινδρου προσθετης = disec OR02 ή ABLOY CH-101 για κυλινδρους abloy.

εννοειται οτι ταιριαζει σωστοτερα το defender ξυλινης και οχι θωρακισμενης. της ξυλινης αγκαλιαζει ακριβως. της θωρακισμενης θα ειναι στο περιπου !

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ και τους δυο σας για τις απαντήσεις.

Καμια πλάκα προστασίας της κλειδαριάς υπάρχει γι αυτές τις περιπτώσεις; κι ας είναι υπερβολή.

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Theban είπε

Ευχαριστώ και τους δυο σας για τις απαντήσεις.

Καμια πλάκα προστασίας της κλειδαριάς υπάρχει γι αυτές τις περιπτώσεις; κι ας είναι υπερβολή.

η exagono δινει το defender της + στην κυλινδρου ειναι το ξεχωριστο που θα βαλεις !

δε χρειαζεται κατι περισσοτερο. αλλωστε το σημειο που πασχει ειναι ο κυλινδρος - εκτος αν εχεις παντου abloy οπως ο sway :D 

Δημοσ.

Σε καμία περιπτωση δεν θέλω να ακυρωσω τις γνώμες των ειδικών αλλά λόγω άγνοιας του αντικειμένου αλλά και της αγωνίας για την προστασία του σπιτιού στο χωριό το οποίο έχει ανοιχτεί ήδη μια φορά με ξύλινη όμως πόρτα  ,αυτά τα βίντεο με προβληματίζουν.

Τέλος πάντων. Εγώ θα ακολουθήσω τις συμβουλές των ειδικών και ότι ήθελε προκύψει.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...