Προς το περιεχόμενο

Θέρμανση σε 2όροφο

tasosrs2000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα θα ηθελα καποιες πληροφοριες.Μενω σε ενα σπιτι 2 οροφων,ξεχωριστους μεταξυ τους.Θελω να βαλω θερμανση με λεβητα πετρελαιου κ σωματα στους τοιχους.Θελω να μου πειτε τι ακριβως χρειαζομαι για να εχω μια ιδεα κ να μπορω να υπολογισω ενα ενδεικτικο κοστος για να μην με κοροιδεψει καποιος εμπορος κ με χρεωσει υπερβολικα.Επισης να πω οτι επειδη μενουμε 2 διαφορετικες οικογενειες στο σπιτι,θελω να ξερω ποσο καταναλωνει ο καθενας για να πληρωνουμε αναλογα με την χρηση το πετρελαιο.Το καθε σπιτι ειναι περιπου 100τ.μ κ υπαρχει κ ταρατσα με ενα δωματιο 25 τ.μ οπου θα μπει κ εκει σωμα.Και στα 2 σπιτια υπολογιζω να μπουν περιπου 14-15 σωματα.Στο ενα σπιτι οι σωληνωσεις θα ειναι εξωτερικα για να μην σκαφτουν οι τοιχοι,αλλα στο αλλο που ειναι υπο κατασκευη σκεφτομαι να τους βαλω εσωτερικα.Επιπλεον να αναφερω οτι θελω ο καθε χωρος να εχει αυτονομη θερμανση,γιατι σε αντιθεση με τους αλλους,εχω ενα θεμα με την ζεστη κ προτιμω το κρυο!!!

Εχω διαβασει κατι για χαλυβδινους λεβητες με κυκλοφορητες Grundfos με inverter,οτι ειναι πολυ καλη επιλογη κ φιλικοι προς το περιβαλλον.Οτι πληροφορια εχετε θα ειμαι υποχρεος....

Δημοσ.

Μάλλον χρειάζεσαι οπωσδήποτε έναν ...μηχανολόγο! Καλύτερα να πληρωσεις ένα μικρό τίμημα σ' αυτόν τώρα (ζητώντας απόδειξη εννοείται), παρά να ψάχνεσαι αργότερα απο την κοροιδία των εμπόρων και των υδραυλικών.

Σημ.: Η κατασκευή κεντρικής θέρμανσης προυποθέτει μελέτη, απαιτεί γνώση της αγοράς & επίβλεψη στην κατασκευή, και σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί αγορά, κάτι σαν να αγοράζεις μίξερ δηλαδή!

Δημοσ.

Ναι οντως θελει μελετη για να γινει σωστη δουλεια και να μην πανε χαμενα τα λεφτα,γιατι δεν μιλαμε για 100-200 ευρω.Σ'ευχαριστω για την απαντηση.

Δημοσ.

Τωρα δηλαδη το σπιτι ειναι χωρις καλοριφερ?

Γιατι θελεις καυστηρα με πετρελαιο, δεν εχει ερθει το φυσικο αεριο στην περιοχη σου?

Τα βασικα που χρειαζονται ειναι ο λεβητας μαζι με τον καυστηρα, αυτους τους πουλανε αναλογα την θερμαντικη ισχυ τους, εκει που θα τον αγορασεις θα τους πεις τα τετραγωνικα του σπιτιου και τους οροφους και θα σου προτηνουν τον καταλληλο σε μεγεθος.

Μετα θα χριαστεις εναν κυκλοφορητη νερου(μοτερ με αντλια νερου δηλαδη, αναλογα το μεγεθος της εγκαταστασης θα χρειαστεις και την καταλληλη ισχυ),

σωληνωσεις σε ολο το σπιτι που θα ξεκινανε απο τον λεβητα και θα καταληγουν σε καθε σωμα( δυο σωληνες σε καθε σωμα, ενας να πηγαινει ενας να ερχεται)

θα χρειαστεις δοχεια διαστολης (κοκκινα μεταλικα μπαλονακια ειναι )

και τελος θα χριαστεις μερικα ψιλοπραγματακια τα οποια ειναι εξαεριστικα, διαφοροι διακοπτες, βαλβιδες κτλ.

Ειπες οτι θελεις να ειναι αυτονομη η θερμανση στους δυο οροφους, αυτο ειναι ευκολο και θα σου εξηγησω τον τροπο. Θα χριαστεις εναν θερμοστατη μεσα σε καθε διαμερισμα, μια ηλεκτροβανα(βαλβιδα νερου που κλεινει και ανοιγει με ηλεκτρικο τροπο) στην κεντρικη παροχη του δυκτιου καλοριφερ καθε οροφου, και ενα συστημα μετρητων χρονου στο λεβητοστασιο.

Ολο αυτο το συστημα αυτονομιας λειτουργει ως εξης: ανοιγει ο καθενας οποτε θελει, μεσω του θερμοστατη που θα εχει μεσα στο διαμερισμα του, τον λεβητα, αυτοματως ανοιγει και η ηλεκτροβανα του οροφου του και το ζεστο νερο παει μονο στο δικο του διαμερισμα και οχι στα υπολοιπα. Ταυτοχρονα ο μετρητης που υπαρχει στο λεβητοστασιο μετραει ποση ωρα εχει αφησει αυτος αναμενο το καλοριφερ, και οταν πατε να βαλετε πετρελαιο τον χρεωνεις αναλογα με την χρηση που εκανε.

Αν ταυτοχρονα ανοιξεις και εσυ τον δικο σου θερμοστατη, θα ανοιξει και η δικια σου ηλεκτροβανα και θα ερθει και στο δικο σου διαμερισμα ζεστο νερο, και θα μετραει και ο δικο σου μετρητης χρονο καταναλωσης.

Παρε ενα λινκ με τα υλικα θερμοστατη, ηλεκτροβανα, μετρητη http://www.mgavrielatos.gr/Jes.htm

λεβητες http://www.mgavrielatos.gr/LEBITES.htm

κυκλοφορητες http://www.mgavrielatos.gr/Wilok.htm

καυστηρες http://www.mgavrielatos.gr/Kaystires.htm

(τα λινκς τα βρηκα τυχαια δεν εχω καμια σχεση με τον τυπο που τα πουλαει. Η μαρκες που πουλαει παντως ειναι καλες)

Δημοσ.

Κατ'αρχήν να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου κ τον κόπο σου για να γραψεις όλα αυτα.Τα σπίτια δεν έχουν καθόλου σώματα.Θα γίνει ολόκληρη η εγκατάσταση απο την αρχή.Εκτός απο το αυτόνομο σύστημα σε κάθε όροφο,θέλω να εχω κ αυτόνομο σύστημα σε καθε χώρο των σπιτιών.Λογικα με έναν θερμοστάτη σε καθε χώρο που θα ενεργοποιει καποια ηλεκτροβάνα σε κάθε σώμα,θα την κάνω την δουλεια μου.

Η διάταξη απ'οτι φαίνεται μοιάζει αρκετά με τα συστήματα των καραβιών.Είμαι μηχανικός σε καράβια κ γνωρίζω 5 πράγματα όσον αφορα λέβητες κ δοχεια διαστολής,αλλά επειδή δεν θέλω να το παίζω ξερόλας στον χώρο κάποιων άλλων επαγγελματιών,ρωτάω για να είμαι σίγουρος.

Δημοσ.

Αν βαλεις αυτονομια σε καθε δωματιο, πως θα πληρωνεις το πετρελαιο στο τελος του μηνα? Δε γινονται αυτα θα μπλεξεις ασχημα. Δινω παραδειγμα:

Αυτο το μηνα αναψα τον λεβητα 23 ωρες για την κουζινα και 22 ωρες για το καθιστικο. Ο απο πανω οροφος αναψε 34 ωρες το μπανιο και 13 ωρες την κουζινα. Για ποιο δωματιο θα πληρωσεις περισοτερο για το καθιστικο ή το μπανιο? Θα βγαλεις και τιμοκαταλογο?

Υπαρχουν αλλοι τροποι να πετυχεις αυτο που θελεις και τους λεω παρακατω.

Η ηλεκτροβανα και ο μετρητης κλεινουν οταν κλεινει ο θερμοστατης απο θερμοκρασια. Οποτε αν θελεις οικονομια κοιτα να μην εχεις απωλειες στο σπιτι ετσι ωστε να μην ειναι ο θερμοστατης σου ανοιχτος συνεχεια, και να μη μετραει ο μετρητης.

Επεισης μπορει να κλεισεις τα σωματα στα δωματια που πιθανον να μη χρησημοποιεις, οποτε ολη η ζεστη θα πηγαινει στα δωματια που χρησημοποιεις και θα ζεστενονται γρηγορα, με αποτελεσμα να κοβει ο θερμοστατης και να κλεινει και η βανα της παροχης σου γρηγορα.

Μπορεις επεισης να κλεινεις και την πορτα στα δωματια που δε χρησημοποιεις. Πολλα μπορεις να κανεις, εκτος απο αυτονομια σε καθε δωματιο.

Μονο ο μετρητης που θα μετραει 14 καταναλωσεις και οι 14 θερμοστατες (οσα τα σωματα που λες οτι θα βαλεις) ισως σου κοστησουν οσο το πετρελαιο για ενα εξαμηνο ισως και χρονο. Επεισης για να μπει ενας θερμοστατης μη ξεχνας οτι θελεις και καλωδιο να τον συνδεει με τον λεβητα και τον μετρητη, εχεις προβλεψει καλωδιο σε καθε δωματιο να πηγαινει στο λεβητοστασιο?

Δημοσ.

Όντως ειναι μπλεξιμο να γινει η ολη δουλεια,αλλα αν στο σαλονι θελω 20 βαθμους και στην κρεβατοκαμαρα 25,τοτε τι κανω?Κοιτα δεν ξερω ακριβως τα συστηματα που υπαρχουν αλλα υποθετω πως μπορω να βαλω σε καθε δωματιο θερμοστατη που θα ενεργοποιει την δικια του ηλεκτροβανα κ θα αφηνει να κυκλοφορησει το νερο.Δεν χρειαζεται πιστευω να εχει το καθε σωμα flowmeter,απλα να υπαρχει ενα για καθε σπιτι και θα ειναι τοποθετημενο κοντα στον λεβητα που ξεκιναει η σωληνωση.Εξ'αλλου απ'οτι μου ειπαν θα υπαρχει ξεχωριστη σωληνωση απο το ενα σπιτι στο αλλο γιατι οι σωληνες στο ενα θα μπουν εσωτερικα και στο αλλο εξωτερικα.

Οσο για τα καλωδια δεν εχω προβλεψει κατι,γιατι δεν εχω ξεκινησει καν να φτιαχνω κατι,απλα συλλεγω πληροφοριες για να ξερω τι πρεπει να κανω.

Δημοσ.

Βάλε θερμοσυσσωρευτές που μπορείς να τους ρυθμίσεις τη θερμοκρασία. Είχε το παλιό μου σπίτι και πραγματικά αξίζουν.

Δημοσ.
Βάλε θερμοσυσσωρευτές που μπορείς να τους ρυθμίσεις τη θερμοκρασία. Είχε το παλιό μου σπίτι και πραγματικά αξίζουν.

Μπα δεν θελω να μπλεξω με ηλεκτρικα.Αρκετα δινω ηδη στο ρευμα.....αν βαλω κ τετοια την κατσαμε!

Δημοσ.

Δεν ήταν ηλεκτρικοί, ήταν κανονικά καλοριφέρ με νερό μόνο που συσσώρευαν θερμότητα.

Είχα ένα γενικό θερμοστάτη για όλο το σπίτι και μπορούσα σε κάθε σώμα να ρυθμίσω τις επιμέρους θερμοκρασίες. Και δε χρειαζόταν να έχω τη θέρμανση ανοιχτή συνέχεια, αφού η συσσωρευμένη θερμότητα ήταν αρκετή για κανα 10 ώρο να κρατήσει το σπίτι σε σταθερή θερμοκρασία (ενώ χιόνιζε απέξω).

Από την εμπειρία στο σπίτι των γονιών μου και αν μπορείς να συνδεθείς με αέριο, να το προτιμήσεις σε σχέση με το πετρέλαιο.

Δημοσ.
Όντως ειναι μπλεξιμο να γινει η ολη δουλεια,αλλα αν στο σαλονι θελω 20 βαθμους και στην κρεβατοκαμαρα 25,τοτε τι κανω?

Κοιτα, εχουν δει πολλα τα ματια μου 10 χρονια στη δουλεια, απο κατοικιες μεχρι τα μεγαλυτερα ξενοδοχεια της ελλαδας και του εξωτερικου. Αυτο που λες δεν υπαρχει, ουτε μπορει να γινει.

Μια τεχνικη δυσκολια θα σου πω για να σου γλιτωσω χρονο και κοπο ψαξιματος. Αν ανοιξεις την πορτα της κρεβατοκαμαρας θα φυγει η ζεστη εξω και θα παει στο σαλονι, και οι θερμοκρασιες θα γινουν ιδιες. Οποτε θα δουλευει ο καυστηρας συνεχεια.

Εκτος αν εχεις κλειστες ολες τις πορτες του σπιτιου σου και ολους τους χωρους απομονωμενους ο ενας απο τον αλλο.

Αν θελεις να εχεις μεγαλυτερη θερμοκρασια σε ενα συγκεκριμενο χωρο, οπως την κρεβατοκαμαρα π.χ , βαλε εκει μεγαλυτερο σωμα.

Αυτος ειναι ο μονος τροπος για να εχεις ανομοιομορφη κατανομη της θερμοτητας μεσα στο σπιτι.

Δημοσ.
Δεν ήταν ηλεκτρικοί, ήταν κανονικά καλοριφέρ με νερό μόνο που συσσώρευαν θερμότητα.

Είχα ένα γενικό θερμοστάτη για όλο το σπίτι και μπορούσα σε κάθε σώμα να ρυθμίσω τις επιμέρους θερμοκρασίες. Και δε χρειαζόταν να έχω τη θέρμανση ανοιχτή συνέχεια, αφού η συσσωρευμένη θερμότητα ήταν αρκετή για κανα 10 ώρο να κρατήσει το σπίτι σε σταθερή θερμοκρασία (ενώ χιόνιζε απέξω).

Από την εμπειρία στο σπίτι των γονιών μου και αν μπορείς να συνδεθείς με αέριο, να το προτιμήσεις σε σχέση με το πετρέλαιο.

Θα ρωτησω να μαθω κ γι'αυτο που λες....οσο για το αεριο....ειναι μακρια ακομα εδω που μενω....δυστυχως!

---------- Προσθήκη στις 12:52 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 12:48 ----------

Κοιτα, εχουν δει πολλα τα ματια μου 10 χρονια στη δουλεια, απο κατοικιες μεχρι τα μεγαλυτερα ξενοδοχεια της ελλαδας και του εξωτερικου. Αυτο που λες δεν υπαρχει, ουτε μπορει να γινει.

Μια τεχνικη δυσκολια θα σου πω για να σου γλιτωσω χρονο και κοπο ψαξιματος. Αν ανοιξεις την πορτα της κρεβατοκαμαρας θα φυγει η ζεστη εξω και θα παει στο σαλονι, και οι θερμοκρασιες θα γινουν ιδιες. Οποτε θα δουλευει ο καυστηρας συνεχεια.

Εκτος αν εχεις κλειστες ολες τις πορτες του σπιτιου σου και ολους τους χωρους απομονωμενους ο ενας απο τον αλλο.

Αν θελεις να εχεις μεγαλυτερη θερμοκρασια σε ενα συγκεκριμενο χωρο, οπως την κρεβατοκαμαρα π.χ , βαλε εκει μεγαλυτερο σωμα.

Αυτος ειναι ο μονος τροπος για να εχεις ανομοιομορφη κατανομη της θερμοτητας μεσα στο σπιτι.

Μαλιστα καταλαβα τι θες να πεις.Οπως ειπα δεν ξερω πολλα και γι'αυτο ρωταω.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...